Майчинството счетоводно - 6

• 68 270
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 285
Извинявам се за начина по кйто го написах  ooooh! понеже се ровя тука из нета и по инерция  Wink права си   smile3525 Отново много благодаря за изчерпателният отговор от твоя страна   bouquet

# 286
Здравейте отново! GrinningЩе прехвърля майчинството на свекърва си, но смятам да не се върна на същата си работа.Ще подам молба за напускане.Ще прехвърля майчинството, ще напусна сегашната си работа и ще си търся нова,но смятам да е след няколко месеца/през това време сигурно няма да се водя никаде.Та въпроса ми е:Ако не си намеря веднага работа и минат няколко месеца това ще се отразили на майчинството,което ще съм прехвърлила на свекърва си? newsm78 newsm78 newsm78
Предварително благодаря за отговора Simple Smile

# 287

А за сумите освен във фирмата ти, може да видиш и в сайта на НОИ ако имаш ПИК - персонален идентификационен код.

имам, но ми излиза съобщение, че ''липсват данни'' newsm78 #Crazy

Тогава отиди във фирмата си и ги попитай защо е така - защо няма данни в Персоналния регистър.
Вероятно не са превеждали осигуровките.  Sad
Кога си излязла в болнични за патологична бременност?

Остава и това да са направили.  Cry

В болнични за патологична бременност съм от октомври, 2006г. От тези болнични, държавата или фирмата поема осигуровките? И какъв е размерът на осигуровките, когато съм в болнични? Някаква малка сума беше, около 12лв или нещо подобно, нали?

Как стои въпроса с това НОИ да им направи ревизия - плаща ли се нещо или само жалба е нужна?

# 288
  • В полите на Пирин планина
Здравейте отново! GrinningЩе прехвърля майчинството на свекърва си, но смятам да не се върна на същата си работа.Ще подам молба за напускане.Ще прехвърля майчинството, ще напусна сегашната си работа и ще си търся нова,но смятам да е след няколко месеца/през това време сигурно няма да се водя никаде.Та въпроса ми е:Ако не си намеря веднага работа и минат няколко месеца това ще се отразили на майчинството,което ще съм прехвърлила на свекърва си? newsm78 newsm78 newsm78
Предварително благодаря за отговора Simple Smile

Не може да си неосигурено / безработно лице / и да си прехвърлила майчинството. Трудовият ти договор трябва да важи.

# 289

А за сумите освен във фирмата ти, може да видиш и в сайта на НОИ ако имаш ПИК - персонален идентификационен код.

имам, но ми излиза съобщение, че ''липсват данни'' newsm78 #Crazy

Тогава отиди във фирмата си и ги попитай защо е така - защо няма данни в Персоналния регистър.
Вероятно не са превеждали осигуровките.  Sad
Кога си излязла в болнични за патологична бременност?

Остава и това да са направили.  Cry

В болнични за патологична бременност съм от октомври, 2006г. От тези болнични, държавата или фирмата поема осигуровките? И какъв е размерът на осигуровките, когато съм в болнични? Някаква малка сума беше, около 12лв или нещо подобно, нали?

Как стои въпроса с това НОИ да им направи ревизия - плаща ли се нещо или само жалба е нужна?

Мисля, че първо трябва да уточним какви данни ти липсват.

# 290
Incandescent, излязоха данните, предполагам е имало някакви проблеми със сайта на НОИ.

Забелязвам обаче следната нередност - работя за фирмата от май, 2006г, на постояннен трудов договор, 740лв заплата. Виж какво ми излиза за миналата година за месеците октомври и ноември:

2006г
Месец:    Осигурен за:                                       Дни в осигуряване /раб.дни/:    Осиг. доход /лв./:
10        Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    22                                      167.62
11         Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    22                                      165.00

Предполагам това още повече е намалило майчинските ми, нали?

За 2007г, данните са това:

Месец:    Осигурен за:    Дни в осигуряване /раб.дни/:    Осиг. доход /лв./:
1    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    21    633.28
1    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    21    633.28
2    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    20    594.11
2    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    20    594.11
3    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    22    653.52
3    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    22    653.52
4    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    20    594.11
4    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    20    594.11
5    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    21    623.81
5    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    21    623.81
6    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    22    653.52
6    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    22    653.52
7    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    22    502.08
7    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    22    502.08
8    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    23    524.91
8    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    23    524.91
9    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    19    433.62
9    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    19    433.62
10    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    23    524.91
10    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    23    524.91

Защо месеците излизат по 2 пъти и защо осигурителния доход намалява толкова към последните месеци,  то ясно че е пряка зависимост от работните дни, ама все пак разликата между юни и октомври е доста сериозна?

Какви са ми алтернативите и мога ли да обжалвам по-ниския осигурителен доход за месеците окт. и ноември миналата година и по някакъв начин да получа разликите ако има такива?

Другият ми основен проблем е че не ми бива превеждан пълния размер на майчинските, всъщност какъв е той при тези осигурителни ставки, да не би пък аз да не съм в час нещо?

Изключително много ти благодаря за консултацията   bouquet Наистина ми е доста притеснено и разчитам много на помощта ти, за да знам как да реагирам и какво да правя по-нататък

# 291
IvelinaAtanasova обезщетението ти се изчислява и изплаща чрез работодателя на база данните от месеците 04.2006 - 09.2006 година. За да се изчисли колко е полагаемото обезщетение трябват данни за този период - осигурителен доход, работни дни, нетен доход.
Кога ти е бил терминът или кога си излезнала в болничен за бременност и раждане?
Честно казано не знам защо данните илизат в два реда, но едва ли това е проблем.

# 292
Incandescent, излязоха данните, предполагам е имало някакви проблеми със сайта на НОИ.

Забелязвам обаче следната нередност - работя за фирмата от май, 2006г, на постояннен трудов договор, 740лв заплата. Виж какво ми излиза за миналата година за месеците октомври и ноември:

2006г
Месец:    Осигурен за:                                       Дни в осигуряване /раб.дни/:    Осиг. доход /лв./:
10        Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    22                                      167.62
11         Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    22                                      165.00

За малко ще се включа - дневното ти обезщетение е 20.53лв.
На месец получаваш тази сума умножена по броя на работните дни - за обезщетението за бременност и раждане.

Последна редакция: чт, 22 ное 2007, 17:31 от Стики

# 293
IvelinaAtanasova обезщетението ти се изчислява и изплаща чрез работодателя на база данните от месеците 04.2006 - 09.2006 година. За да се изчисли колко е полагаемото обезщетение трябват данни за този период - осигурителен доход, работни дни, нетен доход.
Кога ти е бил терминът или кога си излезнала в болничен за бременност и раждане?
Честно казано не знам защо данните илизат в два реда, но едва ли това е проблем.

На 19.3.2007 ми беше термина, на 2.2.2007 излязох в болничен за раждане.

За малко ще се включа - дневното ти обезщетение е 20.53лв.
На месец получаваш тази сума умножена по броя на работните дни - за обезщетението за бременност и раждане.

Не се ли вземат 6 месеца назад от 2.2.2007 за обезщетението за бременност и раждане? И реално по-ниските осигурители ставки от октомври и ноември да ми намаляват сумата на майчинските?

И има ли някаква основателна причина осигурителния ми доход за юни,2007г при 22 РД да е 653лв, а за юли пак при 22РД - 502лв? newsm78
Нищо не разбирам от тия счетоводни "проблемации"?
Всъщност идеята е правят ли нещо не съвсем законно "моите хора" или не?

Последна редакция: чт, 22 ное 2007, 18:18 от IvelinaAtanasova

# 294
Ще се опитам за последен път да ви занимая с моите глупави въпроси. И за да не ви карам да изчислявате, можете ли поне приблизително да ми кажете ако се осигурявам на 1000 лв. заплата, колко ще са осигуровките за работника и работодателя и съответно колко приблизително ще вземам за 90% от тази заплата? Благодаря ви предварително  bouquet

# 295
Здравеите.Какъв триябва да баде месе4ния доход за полу4аване на децки-30лв.

# 296
  • София
Здравейте наши помощнички Simple Smile
Стоя и се чудя пред една дилема...какво да направя.
Бременна съм и  терминът ми е 16.01.2008г. От 4.12.2007 трябва да изляза в болничен за 45-те дни. Но....
Поради проблеми с бременността съм в постоянен болничен от 23.07.2007г. с прекъсване от няколко дни през август, които съм била на работа. Искам да знам как и на каква основа ще ми се изплаща полагащото ми се от 90% обезщетение.  newsm78 Не знам дали правилно питам но съм далеч от тази материя и не са ми ясни нещата. Сега, понеже болничния ми изтича на 25.11 а болничния ми за 45-те дни е от 4.12 се чудя какво да правя. Дали да си пусна отпуска за тези дни ( понеже не бих могла да се върна на работа) или да търся начин за болничен???? newsm78 Или казано направо  Embarassed Embarassed в случая кое е по-удачния вариант за мен? Confused
Благодаря. Hug

# 297

На 19.3.2007 ми беше термина, на 2.2.2007 излязох в болничен за раждане.

Не се ли вземат 6 месеца назад от 2.2.2007 за обезщетението за бременност и раждане? И реално по-ниските осигурители ставки от октомври и ноември да ми намаляват сумата на майчинските?

И има ли някаква основателна причина осигурителния ми доход за юни,2007г при 22 РД да е 653лв, а за юли пак при 22РД - 502лв? newsm78
Нищо не разбирам от тия счетоводни "проблемации"?
Всъщност идеята е правят ли нещо не съвсем законно "моите хора" или не?

Според мен във фирмата ти са направили беля. Когато са ти свършили болничните листа за 135 дни, вместо да продължат да ти изчисляват както трябва обезщетението до 315-тия ден - среднодневното обезщетение, което си взимала по време на болничните за бременност и раждане, те са дали нов болничен (или период) - който съответно се е изчислил на нова база. Въпреки това са получили много ниска стойност  newsm78  Голяма каша направо. Как от 29 лева са слезнали на 22, не ми е ясно.

А за юли 2007 има разминаване, защото част от него е сметната както е бил болничния, а другата - по новите им изчисления.

За 2006г. явно има грешка в сайта на НОИ - абсурдно е да има такива стойности. За ноември напр. трябва да е 663.44лв. (щом си била болничен без прекъсване от октомври до февруари - водя се по това, което си получила за януари).

По-горе мисля, че съм допуснала грешка защото съм дала 90%, а ти вероятно получаваш като обезщетение нетното възнаграждение - т.е.това което е на сайта на НОИ по твоя ПИК.

# 298
Здравеите.Какъв триябва да баде месе4ния доход за полу4аване на децки-30лв.

Още не е решено. Когато излезе Законът за бюджета на ДОО, тогава ще се знае. Пък и не се знае дали наистина ще са 30лв. детските.

# 299
Сега, понеже болничния ми изтича на 25.11 а болничния ми за 45-те дни е от 4.12 се чудя какво да правя. Дали да си пусна отпуска за тези дни ( понеже не бих могла да се върна на работа) или да търся начин за болничен???? newsm78 Или казано направо  Embarassed Embarassed в случая кое е по-удачния вариант за мен? Confused
Благодаря. Hug

Вероятно ще ти удължат болничния докато ти започне този за бременност и раждане. Ако се чувстваш добре, може и да поработиш или да си вземеш отпуск - все едно.

Общи условия

Активация на акаунт