Майчинството счетоводно - 6

• 68 176
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 315
М да то логично ама кой да се сети. Нещо майчинството не ми се отразява добре на мисленето. Извинявай за тъпия въпрос  Embarassed . А за осигуряването сигурна съм че знае ама аз не съм я питала. Благодаря ти за отделеното време, леко бременеене и на края здраво и щастливо бебече  bouquet

# 316
  • В полите на Пирин планина
М да то логично ама кой да се сети. Нещо майчинството не ми се отразява добре на мисленето. Извинявай за тъпия въпрос  Embarassed . А за осигуряването сигурна съм че знае ама аз не съм я питала. Благодаря ти за отделеното време, леко бременеене и на края здраво и щастливо бебече  bouquet

Няма проблем - питайте, всичко, което ви вълнува  Grinning

Благодаря за пожеланията  Peace

# 317
IvelinaAtanasova съжалявам, че снощи трябваше да прекъсна дискусията по твоите проблеми, но кошежката Стики ме е заместила. И аз мисля, че има грешка в изчисленията, освен това и в подадените данни. Щом казваш, че имаш постоянене договор на 740 лева от м. 05.2006 - къде са тези данни. Първо трябва да се коригира декларация обр. 1 от вашето счетоводство за периода от м. 05.2006, до излизането ти в болничен.

Освен това и да отидеш в НОИ това едва ли ще има някакъв ефект, защото обезщетението ти е изчислено и изплатено от работодателя, а не от НОИ.
Затова по-добре отиди в счетоводството и помоли да ти направят справка за базата, на основание на която са изчислили обезщетенията ти - за патологична бременност и за бременност и раждане. Да ти посочат какво е среднодневното ти възнаграждение за двете обезщетения.
И накарая защо споменаваш, че са ти плащали даже по-ниски суми от тези, които пише в НОИ Thinking А не си ли подписвала ведомост?

Не, защото фирмата работи основно лятото, през зимата работят само двата офиса на счетоводството в Златни пясъци и Слънчев бряг, става дума за партньорите на Некерман, и де факто си комуникираме основно чрез куриери.

Проблемът е че ги молих за справка по ведомости, да се преизчислят данните и да ми се изплатят разликите-нищо, глас в пустиня. Не мога да си платя телефоните вече, а резултат няма. И картинката се повтаря периодично от болничните ми за патологична бременност насам.

Вече съм наясно, че за да си получа парите ще ми трябва помощ на по-висока инстанция и вариантите ми са два-или да пробвам с телевизията, колкото и смехотворно да звучи, или НОИ да им направят проверка. Не знаех как да постъпя и дали пък аз не съм в грешка и затова разчитам толкова много на вас и вашата компетентна помощ, за да не стане издънка и да вдигам скандали, а да не съм права. Crazy

Ако НОИ им направи ревизия, не могат ли да ги задължат да преизчислят данните от Декларация по Обрз.1? И да ми изплатят разликите?

# 318
При тръгване на работа след прекъсване на отпуск по майчинство или изтичнатео на същия, необходимо ли е да имам отработени дни, за да ползвам веднага болничен и на каква база се изчислява той? Спешно се нуждая от съвет, тъй като трябваше да зпаочна работа от идния понеделник, но се оказа, че има проблем с бебето ми и ми предстои сериозна операция. Благодаря за вниманието  bouquet

# 319
IvelinaAtanasova аз ти предлагам за последен път да пробваш в офиса - на място. Знам, че ти е трудно придвижването и т.н. с малко детенце, но това е по-практично.
В НОИ можеш да пуснеш жалба, а и в Инспекция по труда също и да опишеш проблема, но дали тези институции ще предприемат действия и кога е трудно да се предвиди.

Аз пак ще кажа - за да сме 100% сигурни напиши точните данни за 6-те месеца преди болничните за патологична бременност. Как си получаваш парите - в брой или по банкова карта?

# 320
При тръгване на работа след прекъсване на отпуск по майчинство или изтичнатео на същия, необходимо ли е да имам отработени дни, за да ползвам веднага болничен и на каква база се изчислява той? Спешно се нуждая от съвет, тъй като трябваше да зпаочна работа от идния понеделник, но се оказа, че има проблем с бебето ми и ми предстои сериозна операция. Благодаря за вниманието  bouquet

Можеш естествено. Ползването на новия вид отпуск автоматично прекратява стария, ако той тече в момента. Изчислява се на база 6-те месеца, преди излизането в болничен, т.е. м. 05.2007 - 10.2007, ако излезеш сега в болничен.

# 321
  • София
Моята идея е всъщност ако си пусна отпуска, което не е проблем да стане за тази една седмица после как ще ми смятат тия 80% при условие, че от юли месец това ще са ми все едно единствените отработени дни и болничните ще ми бъдат прекъсвани. Всъщност трябва да е ясно дали тези 6 месеца назад като се смятат се смятат тези болнични или се връщат още назад за реално отработени 6 месеца преди да изляза в непрекъснат болничен. Да не се окаже накрая, че ще вземам някаква смешна сума на базата само на тази една седмица, в която съм си пуснала отпуска???? newsm78 newsm78

# 322
Моята идея е всъщност ако си пусна отпуска, което не е проблем да стане за тази една седмица после как ще ми смятат тия 80% при условие, че от юли месец това ще са ми все едно единствените отработени дни и болничните ще ми бъдат прекъсвани. Всъщност трябва да е ясно дали тези 6 месеца назад като се смятат се смятат тези болнични или се връщат още назад за реално отработени 6 месеца преди да изляза в непрекъснат болничен. Да не се окаже накрая, че ще вземам някаква смешна сума на базата само на тази една седмица, в която съм си пуснала отпуска???? newsm78 newsm78

Споко - задължително се вземат точно 6 месеца, предхожващи излизането в болничен за бременност и раждане. Това, че си в платен отпуск, а не в отпуск по болест няма да повлияе негативно на обезщетението.

# 323
  • София
Така според моето скромно разбиране  Embarassed излиза, че на базата на болничните ще ми се смята обезщетението, така ли??? newsm78 Т.е. 90% на 80% болничен? Правилно ли съм го разбрала накрая??
Incandescent много ти благодаря и се радвам, че ви има да помагате.   bouquet  Hug

# 324
Здравейте,
Бременна съм в втория месец с близнаци.Нямам брак,безработна съм,нямам трудов договор,нямам осигуровки.
Какво трябва да направя,в какво и с какво държавата може да ми бъде полезна,за да получа майчинство?
Благодаря Ви предварително!

# 325
Така според моето скромно разбиране  Embarassed излиза, че на базата на болничните ще ми се смята обезщетението, така ли??? newsm78 Т.е. 90% на 80% болничен? Правилно ли съм го разбрала накрая??
Incandescent много ти благодаря и се радвам, че ви има да помагате.   bouquet  Hug

Не - от тази година се взема не размерът на предходното обезщетение, а доходът, от който то е изчислено, т.е. на практика това са заплатите от 6-те месеца, преди да излезеш в болничен за проблемна бременност. Ще вземаш в общи линии средно колкото и до сега на месец, като зависи от броя на рабтоните дни в периода.

# 326

Можеш естествено. Ползването на новия вид отпуск автоматично прекратява стария, ако той тече в момента. Изчислява се на база 6-те месеца, преди излизането в болничен, т.е. м. 05.2007 - 10.2007, ако излезеш сега в болничен.
Тоест от понеделник вместо да се върна на работа, мога да си изляза спокойно в болничен, който ще се изчислява на базата на месеците, в които съм работила, а те са до юли тази година г. (без тези в к.съм била в отпуск по майчинство до 2г.)

# 327
Здравейте, искам и аз да изкажа възхищението си към всички професионалисти които тук споделят своите знания и опит в помощ на майките!!!
Ще помоля и аз за съвет, като предварително се извинявам ако подобен случай вече е обсъждан напред /ползвам нет само в службата и нямам физическата възможност да изчета всичко/.
Съвсем отскоро съм бременна. Работя в частна фирма, където ме осигуряват на ок. 220 лв / на ръка взимам доста по-вече заплата и бонуси/.Това положение до скоро ме устройваше, но вече не...Та МОЛЯ за съвет: какво бибило най- удачно да направя в моя случай така че да си осигуря по- високо обезщетение впоследствие. Честно казано съмнявам се че шефа ще се съгласи да ме осигурява на по-висок доход /даже и за моя сметка/, дори си мисля че заради естеството на работата ще се опита да се "отърве" от мен като разбере...Възможно ли е да започна работа на второ място на полов. раб. ден където да се осигурявам допълнително на по-висок доход? Или по някакъв начин да се самоосигурявам допълнително и как???
Моля ви посъветвайте ме! Благодаря предварително!!!!

# 328

Тоест от понеделник вместо да се върна на работа, мога да си изляза спокойно в болничен, който ще се изчислява на базата на месеците, в които съм работила, а те са до юли тази година г. (без тези в к.съм била в отпуск по майчинство до 2г.)

Излизането в отпуск по болест не е проблем. Само за периода нещо не сме се разбрали - аз по-горе съм го писала - това са 6-те месеца преди м. 11.2007. За времето в отпуск за отглеждане на дете се взема обезщетението като база, за отработеното време - възнаграждението/ осигурителния доход.

# 329
Здравейте, искам и аз да изкажа възхищението си към всички професионалисти които тук споделят своите знания и опит в помощ на майките!!!
Ще помоля и аз за съвет, като предварително се извинявам ако подобен случай вече е обсъждан напред /ползвам нет само в службата и нямам физическата възможност да изчета всичко/.
Съвсем отскоро съм бременна. Работя в частна фирма, където ме осигуряват на ок. 220 лв / на ръка взимам доста по-вече заплата и бонуси/.Това положение до скоро ме устройваше, но вече не...Та МОЛЯ за съвет: какво бибило най- удачно да направя в моя случай така че да си осигуря по- високо обезщетение впоследствие. Честно казано съмнявам се че шефа ще се съгласи да ме осигурява на по-висок доход /даже и за моя сметка/, дори си мисля че заради естеството на работата ще се опита да се "отърве" от мен като разбере...Възможно ли е да започна работа на второ място на полов. раб. ден където да се осигурявам допълнително на по-висок доход? Или по някакъв начин да се самоосигурявам допълнително и как???
Моля ви посъветвайте ме! Благодаря предварително!!!!

Можеш да сключиш втори трудов договор, като трябва да провериш в настоящия си договор дали трябва да търсиш разрешение от основния работодател, или не. Самоосигуряването трябва да е на някакво основание - например дейност като ЕТ, управител на ООД, свободна професия. Просто така без причина не може.

Общи условия

Активация на акаунт