Майчинството счетоводно - 6

• 68 069
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 330
Благодаря Incandescent!!!
 Ти наистина си светкавично бърза! Ще си позволя още няколко въпросчета - някъде съвсем в началото бях чела че най удачния начин за самоосигуряване в случая е като свободна професия - това за какъв вид дейност се отнася /т.е. какъв вид дейност трябва да "извършвам" / и какви задължения биха възникнали за мен ако се регистрирам като упражняваща свободна професия? / В случая е ясно че регистрацията ще е фиктивна само с цел самоосигуряване/.
 Да се самоосигурявам по-добър вариант ли е отколкото да ме "водят" някъде на работа по втори договор?
Съжалявам ако въпросите ми звучат нелогично, но тази материя е "тъмна индия" за мен...

# 331
  • В полите на Пирин планина
Благодаря Incandescent!!!
 Ти наистина си светкавично бърза! Ще си позволя още няколко въпросчета - някъде съвсем в началото бях чела че най удачния начин за самоосигуряване в случая е като свободна професия - това за какъв вид дейност се отнася /т.е. какъв вид дейност трябва да "извършвам" / и какви задължения биха възникнали за мен ако се регистрирам като упражняваща свободна професия? / В случая е ясно че регистрацията ще е фиктивна само с цел самоосигуряване/.
 Да се самоосигурявам по-добър вариант ли е отколкото да ме "водят" някъде на работа по втори договор?
Съжалявам ако въпросите ми звучат нелогично, но тази материя е "тъмна индия" за мен...

Такова фиктивно "самоосигуряване" няма как да стане, според мен. За някаква дейност все пак трябва да има приходи и разходи, а не само осигуровки.
По-добър вариант е да те "водят"някъде на втори трудов договор.

# 332
Много ти благодаря отново за отделеното внимание!!!  bouquet
// сега обаче разбирам че има вероятност работодателя ми въобще да не ми е внасял осигуровки...    Shocked  Shocked //

# 333
// сега обаче разбирам че има вероятност работодателя ми въобще да не ми е внасял осигуровки...    Shocked  Shocked //

А имаш ли подписан трудов договор?

# 334
Ето ме и мен с въпрос. Бихте ли ми отговорили, ако имате информация, защо от месец октомври има промяна в процента на някои от осигурителните вноски, след като промените трябва да настъпят от 1януари 2008г. Ето какво забелязах във фиша си- ДОО лично е било 6.300%-става 5.950%; ПКБ от1.050% на 0.350%; социални-л.от 6.300% на 5.95.%. Промяната засяга и вноските за сметка на работодателя- например-ДОО от 15.925% става 13.975%.
Не съм счетоводител, а в същото време определено ме интересува на какво се дължат посочените промени, за това ще съм благодарна на този, който ми даде компетентен отговор.

# 335
Ето ме и мен с въпрос. Бихте ли ми отговорили, ако имате информация, защо от месец октомври има промяна в процента на някои от осигурителните вноски, след като промените трябва да настъпят от 1януари 2008г. Ето какво забелязах във фиша си- ДОО лично е било 6.300%-става 5.950%; ПКБ от1.050% на 0.350%; социални-л.от 6.300% на 5.95.%. Промяната засяга и вноските за сметка на работодателя- например-ДОО от 15.925% става 13.975%.
Не съм счетоводител, а в същото време определено ме интересува на какво се дължат посочените промени, за това ще съм благодарна на този, който ми даде компетентен отговор.

Има промяна в Закона за бюджета на ДОО за 2007 год., която влиза  в сила от 01.10.2007 година. Осигурителните вноски се намалиха с 3 % общо от работник и работодател.

# 336
 Laughing Здравейте,

искам да споделя информацията, която събрах за майките студентки.

Аз съм студентка 4-та година в ИУ-Варна, оказа се че имам право на 150лв. болнични за 45те дни в които се излиза преди раждането и по 100лв. на месец за 1 година, като социално подпомагане.  Sick
Предполагам това е така, защото университета ме осигурява само здравно и такова ще е положението при всички не осигурени майки. Sick #Crazy
Понеже съм последна година, няма да мога да ползвам и стипендията от 80 лв., която се полага на майките студентки.

Решението до което стигнахме е приятел да ме назначи фиктивно на работа при него, и така да си платя осигуровки, за сметка на работодателя и работника, и да взимам някакви майчински. Това е решение все пак за хора, които имат възможността да направят тази инвестиция.

# 337

А имаш ли подписан трудов договор?

По принцип имам но разбрах че на наскоро напуснал колега не са му внасяни осигуровките...и това ме разтревожи...ще се опитам да проверя в РУСО или директно в НОИ

# 338
IvelinaAtanasova аз ти предлагам за последен път да пробваш в офиса - на място. Знам, че ти е трудно придвижването и т.н. с малко детенце, но това е по-практично.
В НОИ можеш да пуснеш жалба, а и в Инспекция по труда също и да опишеш проблема, но дали тези институции ще предприемат действия и кога е трудно да се предвиди.

Аз пак ще кажа - за да сме 100% сигурни напиши точните данни за 6-те месеца преди болничните за патологична бременност. Как си получаваш парите - в брой или по банкова карта?

Вече наистина последно, че пословичен стана моя случай. Блогодаря още веднъж за помощта, на теб и на Спарки   bouquet

Осигурителния ми доход преди излизането в болничен в патологична бременност:

Месец:    Осигурен за:    Дни в осигуряване /раб.дни/:    Осиг. доход /лв./:
4    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    19    160.00
5    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    16    563.81
5    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    21    160.00

Тук месецът се разделя между 2 различни фирми
[/i]
6    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    22    740.00
7    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    21    740.00
8    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    23    740.00
9    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    19    845.71

Получавам парите на карта.

Това, което пише в графата осигурителен доход ли трябва да получавам като сума за месеца или от нея се приспада нещо?

# 339
Laughing Здравейте,

искам да споделя информацията, която събрах за майките студентки.

Аз съм студентка 4-та година в ИУ-Варна, оказа се че имам право на 150лв. болнични за 45те дни в които се излиза преди раждането и по 100лв. на месец за 1 година, като социално подпомагане.  Sick
Предполагам това е така, защото университета ме осигурява само здравно и такова ще е положението при всички не осигурени майки. Sick #Crazy
Понеже съм последна година, няма да мога да ползвам и стипендията от 80 лв., която се полага на майките студентки.

Решението до което стигнахме е приятел да ме назначи фиктивно на работа при него, и така да си платя осигуровки, за сметка на работодателя и работника, и да взимам някакви майчински. Това е решение все пак за хора, които имат възможността да направят тази инвестиция.
Благодаря ти  bouquet И аз съм студентка в ИУ Варна, но съм трети курс все още. Ако всичко е наред термина ми е за края на юли и се надявам, че ще мога да си завърша трети курс.
Иначе и аз съм се спряла на същия вариант като теб, да ме назначат фиктивно някъде.

# 340
момичета да ви питам нещо: Ще се отрази ли по някакъв начин плоския данък от догодина на майчинските и ако ДА - КАК?
Благодаря предварително за отговора /дори  и да е НЕЗНАМ /   bouquet
Страхотни сте всички !!!

Има промяна в Закона за бюджета на ДОО за 2007 год., която влиза  в сила от 01.10.2007 година. Осигурителните вноски се намалиха с 3 % общо от работник и работодател.

Аз се самоосигурявам - т.е. трябвало е да платя с 3% /даже 6%,защото поемам и тези на работодателя/ по-малко осигуровки...така ли е?

# 341
момичета да ви питам нещо: Ще се отрази ли по някакъв начин плоския данък от догодина на майчинските и ако ДА - КАК?

Майчинството и плоският данък нямат допирни точки - едното е обезщетение, а другото е удръжка от дохода. Плоският данък ще се отрази на семейното подоходно облагане - 2008г. няма да има такова.  Sad (вероятно)
Обезщетението за гледане на дете за следващата година ще се гласува до края на тази година.

Ето ме и мен с въпрос. Бихте ли ми отговорили, ако имате информация, защо от месец октомври има промяна в процента на някои от осигурителните вноски,

Аз се самоосигурявам - т.е. трябвало е да платя с 3% /даже 6%,защото поемам и тези на работодателя/ по-малко осигуровки..

Не се самоосигуряваш, това е нещо съвсем друго, а даваш на работодателя си пари, за да те осигурява на по-висок доход.
Осигуровките за ДОО общо намаляха с 3%. Но това донякъде се компенсира с по-висок Данък доход. Щом имаш фиш, значи ти е ясно какви са ти сметките с работодателя.

# 342
По принцип имам но разбрах че на наскоро напуснал колега не са му внасяни осигуровките...и това ме разтревожи...ще се опитам да проверя в РУСО или директно в НОИ

Извади си ПИК от НОИ - така винаги ще си наясно как те осигуряват.

# 343
Здравейте,
Бременна съм в втория месец с близнаци.Нямам брак,безработна съм,нямам трудов договор,нямам осигуровки.
Какво трябва да направя,в какво и с какво държавата може да ми бъде полезна,за да получа майчинство?
Благодаря Ви предварително!

Никога ли не си работила на трудов договор, с други думи, имаш ли някакъв стаж до момента? Няма ли начин да започнеш някъде работа?
Иначе положението е лошо - ще получаваш пари от Социално подпомагане, както ana_vandala е описала.

# 344
Вече наистина последно, че пословичен стана моя случай. Блогодаря още веднъж за помощта, на теб и на Спарки   bouquet

Осигурителния ми доход преди излизането в болничен в патологична бременност:
9    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    19    845.71

Защо си получила такава сума през септември? Друг договор ли си имала?

П.С. Аз съм Стики, Спарки е друга  Wink

За болничния патологична бременност получавам среднодневно обезщетение 22.32лв. (което е нетното, защото 80% от брутото е по-високо).
Започвам да си мисля, че в службата ти са правили някакви корекции. Защото едва ли има грешка в НОИ - там са данните, които работодателят подава.

Последна редакция: пт, 23 ное 2007, 22:53 от Стики

Общи условия

Активация на акаунт