Майчинството счетоводно - 6

• 68 077
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 345
  • Пловдив
момичета да питам и аз нещо.....Със съпруга ми работим в поделение тоест сме военнослужещи и по тази причина ни отдържат само ДОД,моя е 24 %,а неговия 22% (неговата заплата е по малка) Аз от 01.07.2007 г. с в болнични(45 дневния и после родих Митето) тоест ще имам доход облагаем само 6 месеца и предполагам че ще ми върнат по голям част от данъка.....Та въпроса ми е според вас кой от двамата да подаде декларацията за подоходното семейно облагане....тоест данъка да ни върнат за едно дете.......Нещо не мога да се ориентирам имали значение кой родител я подава?
И още нещо имаме дядо инвалид на който помагаме и затова си подавахме досега и ползвахме и облекчението от 10 %....та сега се чудя дали и това има значение...... newsm78
Оф дано сте ме разбрали,че как объркано го обясних...... ooooh!
Благодаря ви предварително   bouquet

забравих да отбележа че и с 10% дарение и минус 360 лв за детето пак и двамата със съпруга ми не падаме под 3000, а иначе моя облагаем доход до юни е към 4400 което нали означава че ще падна от 24% на 22 %  newsm78

Последна редакция: пт, 23 ное 2007, 23:12 от sis7

# 346
Освен това за миналата година за октомври и ноември незнайно защо, гл.счетоводител си мислеше, че съм предподписала договора си, с който той стана от сезонен на постоянен на минимална заплата, а не на 740лв и съответно чак след като му се обадих отрегулира УЖ нещата и УЖ ми доплатиха разликата, ама сега започвам да се съмнявам дали е така newsm78

От коя дата се броят назад 6 месеца осигуровките, за да се изчислят майчинските - от началото на  болничния за патологична бременност ли или от болничния лист за 40 дни преди раждане?

От кой октомври ти започва болничния за патологична бременност?

За база на обезщетението за бременност и раждане се взимат 6 месеца преди месеца,  в който излизаш - в твоя случай юли 2006 до януари 2007 вкл.

Наистина си поискай всичките фишове за парите, които си получавала откакто си постъпила там - по закон нямат право да ти откажат такава справка.

# 347
Аз от 01.07.2007 г. с в болнични(45 дневния и после родих Митето) тоест ще имам доход облагаем само 6 месеца и предполагам че ще ми върнат по голям част от данъка.....Та въпроса ми е според вас кой от двамата да подаде декларацията за подоходното семейно облагане....тоест данъка да ни върнат за едно дете.......Нещо не мога да се ориентирам имали значение кой родител я подава?
И още нещо имаме дядо инвалид на който помагаме и затова си подавахме досега и ползвахме и облекчението от 10 %....та сега се чудя дали и това има значение...... newsm78

Виж за годината кой е внесъл по-висок данък, предполагам че е съпругът ти и той да ползва сем. под. обл.
А за дядото - щом досега сте ползвали облекчение, значи и сега имате право.

# 348
  • Пловдив
Аз от 01.07.2007 г. с в болнични(45 дневния и после родих Митето) тоест ще имам доход облагаем само 6 месеца и предполагам че ще ми върнат по голям част от данъка.....Та въпроса ми е според вас кой от двамата да подаде декларацията за подоходното семейно облагане....тоест данъка да ни върнат за едно дете.......Нещо не мога да се ориентирам имали значение кой родител я подава?

Виж за годината кой е внесъл по-висок данък, предполагам че е съпругът ти и той да ползва сем. под. обл.
А за дядото - щом досега сте ползвали облекчение, значи и сега имате право.

мерси мила:)
Виж и след редакцията ми........?Има ли значение ако и двамате се вмъкваме в границата 3000-7200
мерси пак:)

# 349
Ето ме и мен с въпрос. Бихте ли ми отговорили, ако имате информация, защо от месец октомври има промяна в процента на някои от осигурителните вноски,
Не съм счетоводител, а в същото време определено ме интересува на какво се дължат посочените промени, за това ще съм благодарна на този, който ми даде компетентен отговор.

Има промяна в Закона за бюджета на ДОО за 2007 год., която влиза  в сила от 01.10.2007 година. Осигурителните вноски се намалиха с 3 % общо от работник и работодател.

Аз се самоосигурявам - т.е. трябвало е да платя с 3% /даже 6%,защото поемам и тези на работодателя/ по-малко осигуровки..

Не се самоосигуряваш, това е нещо съвсем друго, а даваш на работодателя си пари, за да те осигурява на по-висок доход.
Осигуровките за ДОО общо намаляха с 3%. Но това донякъде се компенсира с по-висок Данък доход. Щом имаш фиш, значи ти е ясно какви са ти сметките с работодателя.
Мерси Стики за отгвора   bouquet
За вноските се изразих некоректно - наистина не се самоосигурявам  Mr. Green
В такъв случай да попитам :Септември месец внесох една сума като осигуровки ... Октомври месец същата - така ли би трябвало да бъде?
Нямам им особена вяра на нашите счетоводителки /няколко пъти съм ги хващала да объркват ,а и документа,който ми дават като си внеса осигуровките е по-скоро нещо като касова бележка/

# 350
  • мъничко градче
Здравейте аз за първи път ще се възполвам от това че ви има, искам да попитам за изчисляване на сумата 90% която се получава първите девет  месеца след раждане  кой период се смята за база , благодаря ви.

# 351
забравих да отбележа че и с 10% дарение и минус 360 лв за детето пак и двамата със съпруга ми не падаме под 3000, а иначе моя облагаем доход до юни е към 4400 което нали означава че ще падна от 24% на 22 %  newsm78

Гледаш таблиците за миналата година вероятно.
Сега за 4400лв. дължимият данък е 428лв.
Данъчното облекчение за едно дете е 420лв. Значи годишната данъчна основа ти е 4400-420=3980лв. За тях дължимият данък е 336лв. Значи ще ви върнат 428-336=92 лв. (закръглявала съм сумите)

Това е таблицата за определяне на размера на годишния данък върху доходите

Обща годишна            Данък
данъчна основа   

до 2400 лв.                 необлагаеми
от 2400 до 3000 лв.   20 на сто за горницата над 2400 лв.
от 3000 до 7200 лв.   120 лв. плюс 22 на сто за горницата над 3000 лв.
над 7200 лв.                1044 лв. плюс 24 на сто за горницата над 7200 лв.

Между другото, тази сума - 92лв, досега я получавам при всички изчисления, които съм правила (освен ако не са ползвани много болнични и неплатени отпуски). Даже и на мен ми е странно.  newsm78

# 352
В такъв случай да попитам :Септември месец внесох една сума като осигуровки ... Октомври месец същата - така ли би трябвало да бъде?
Нямам им особена вяра на нашите счетоводителки /няколко пъти съм ги хващала да объркват ,а и документа,който ми дават като си внеса осигуровките е по-скоро нещо като касова бележка/

Сигурно септември си дала удръжките за август, а октомври - за септември. Ако ви изплащат заплатите следващия месец.
Естествено, че няма да ти дадат официален документ. Дори се учудвам, че изобщо ти дават приходен касов ордер. Rolling Eyes

# 353
Здравейте аз за първи път ще се възполвам от това че ви има, искам да попитам за изчисляване на сумата 90% която се получава първите девет  месеца след раждане  кой период се смята за база , благодаря ви.

Здравей!
Дневното обезщетение, което се получава през този период, е същото, което се получава и когато излезеш в болничен за бременност и раждане 45 дни преди термина. През всичките 315 дни е едно и също.
Месечното обезщетение се изчислява като умножиш дневното си обезщетение по броя на работните дни за месеца.

Базата за определяне на обезщетението за бременност и раждане са 6 календарни месеца преди започването му.
Напр. ако терминът ти е 01.01.2008г. ти издават болничен за бременност и раждане от 17.11.2007г. Базата за изчисляването му е май-октомври 2007г.

# 354
  • мъничко градче
Стики благодаря , и аз обаче пак да попитам -значи примера ясно, но при изчисляването на обезщетението за всеки следващ месец се взимат предходните шест или всеки път е една и съща базата , едни и същи шест месеца , предполагам не, но искам да съм сигурна , много благодаря за бързия отговор на предния ми въпрос.

# 355
  • София
Здравейте Simple Smile

Аз имам въпросче, което сигурно са ви го задавали, надявам се да не ви се стори глупаво, ама ......

Сега относно тези 90% от заплата, които се взимат докато бебо навърши 9 м. Искам да попитам това че преди да изляза по майчинство съм в болнични оказва ли някакво влияние на тези 90%. Питам защото аз в момента съм в болнични, но те се изчисляват на база 6 м. назад , а аз преди да изляза в болнични имам една неплатена отпуска, заради което са ми по-малко болничните и затова се притеснявам ако се взима периода през който съм в болнични това значи че ще ми дават още по-малко пари ?????Simple Smile
Совсем се обърках Simple Smile

Благодаря ви предварително ако ме осветлите как стои този въпрос Simple Smile

# 356
здравейте! бих искала да ви попитам дали някой би ми помогнал с един казус. бременна съм в 8 мес и на 08.12.2007 г. трябва да изляза 45 дни в болничен преди раждане. досега не съм ползвала никакъв болничен, но започнах да се осигурявам от 07.07.2007 год. съответно 07 и 08 мес се осигурявах на 400 лв., а 09, 10 ,11 и до 08.12.2007 г се осигурявам на 800лв. от това което до сега прочетох разбрах че преди тези 45 дни преди раждането трябва да имам 6 мес осигурителен стаж, но като се замислих аз реално имам 5 пълни месеца осигурителен стаж. въпроса ми е ще ми платят ли болничните и дали ще получавам 90% от сумата върху която се осигурявам. много съм объркана, моля ви да ми помогните

# 357
  • там край реката
Имам следният въпрос.Мога ли докато съм в майчинство да работя по Граждански договор?

# 358
  • София
здравейте милички неуморни съветнички!
имам следното питане: доколкото знам когато си на изпитателен срок от 6мес по чл.70, ал.1 работодателя може да те освободи по всяко време без едномесечно предупреждение (обезщетение за 1 мес)... Въпросът ми е когато работникът иска да напусне дължи ли предупреждение от 1мес... питам как е по закон, защото знам че доброто възпитание и морал го изискват
благодаря ви отново!

# 359
Здравейте, момичета!
Моля ви ако е възможно малко инфо по моя въпрос. Студентка съм първи курс – редовно обучение от началото на октомври месец. Терминът ми е определен за 12.март.2008 г. Искам да попитам дали имам право на обезщетение за майчинство 315 дни и в какъв размер?И колко време ще имам право на обезщетение за отглеждане на малко дете- 1 или 2 години?
Благодаря много предварително!

Общи условия

Активация на акаунт