Майчинството счетоводно - 6

• 68 543
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 450
  • Някъде в мечтите си
Благодаря!!!  Hug  bouquet

# 451
Предварително се извинявам, защото сигурно има поставен въпрос като моя и по-рано, но просто нямам физическата възможност да изчета предните 5 теми. В момента съм бременна с второто си дете. Голямата кака на 16.03.2008 става на две години, след това ще си ползвам отпуските и на 24.06.2008 е термина.След като ще имам 2-3 месеца на работа (отпуска) как ще бъде определено обезщетението за второто. Т.е 315 дена по колко ще взимам?
Предварително благодаря на мамите, които отделят от времето за децата си, за да отговарят светкавично на нашите въпроси  Heart Eyes

# 452
  • В полите на Пирин планина
Предварително се извинявам, защото сигурно има поставен въпрос като моя и по-рано, но просто нямам физическата възможност да изчета предните 5 теми. В момента съм бременна с второто си дете. Голямата кака на 16.03.2008 става на две години, след това ще си ползвам отпуските и на 24.06.2008 е термина.След като ще имам 2-3 месеца на работа (отпуска) как ще бъде определено обезщетението за второто. Т.е 315 дена по колко ще взимам?
Предварително благодаря на мамите, които отделят от времето за децата си, за да отговарят светкавично на нашите въпроси  Heart Eyes

Ще вземаш обезщетение на база осигурителния доход за периода м.03.2008 - м. 10.2007, защото при този термин излиза, че трябва да излезеш в болничен на 23.04.2007. Това означава, че в базата ще ти влезе почти през цялото време само обезщетението за отглеждане на 1-вото дете и ще вземаш минимално обезщетение за второто през 315-те дни.

# 453
Incandescent  много благодаря за бързия отговор. А има ли опция да не взимам болничен 45 дни предварително? Просто да съм в отпуска през това време? А и минималния размер на обезщетение колко е?

# 454
Incandescent  много благодаря за бързия отговор. А има ли опция да не взимам болничен 45 дни предварително? Просто да съм в отпуска през това време? А и минималния размер на обезщетение колко е?

Моята идея е да си ползваш целия неизползван платен отпуск, през което време ще имаш право и на 50 % от обезщетението за отглеждане на първото дете. Работодателят няма право да ти откаже ползване на стар отпуск преди 2007 година, но трябва да знаеш, че платеният отпуск ще ти се изчисли на база заплатата, която си получила през последния месец, в който имаш поне 10 отработени дни.

Ако решиш да не ползваш болничния за 45 дни преди термин губиш полагаемите дни. Иначе според Наредбата за медицинска експертиза на неработоспособността жената може да излезе и по-късно в болничен за бременност и раждане, но ако е работила. Тогава се издава сл. бележка от работодателя за периода, през който е работено.

# 455
niata , за да ти стане по-ясно ще добавя - можеш да си прекратиш ползването на отпуск за отглеждане на дете за първото по-рано, според това колко неизползван отпуск имаш и така да си увеличиш осигурителния доход с възнаграждението за платен отпуск, което влиза в базата за изчисление на болничните за бременност и раждане.

# 456
Incandescent благодаря ти много. Малко късно се усетих какво ми казваш, но те разбрах (просто изобщо не бях се сетила за такава възможност да си прекратя майчинството по-рано и да излезна в отпуск). Абе учителска му работа - малко повече трябва да ми се обяснява  Laughing, но като го разбера е за дълго  Laughing
Благодаря от сърце за търпението

# 457
Здравейте  имам  следният  въпрос  имам  син  на 4  месеца  живот и  здраве  април  изтичат  315  дни  и  трябва  да  подам  документи  за  майчинство   но аз  мисля  да  започвам  работа  веднага  след  изтичането  на  тези  дни  ще  имам ли  право  на  половината  майчинство  и  какви  документи  се  изискват   и  още  нещо  ако  ползвам  годишния  си  платен  отпуск  имам  ли  право  на това  майчинство Благодаря  ви  предварително

# 458
Здравейте, дъщеря ми е на 1г. и 5м. в момента съм в майчинство, но ще започвам работа на ново място, въпросът ми е дали има значение за изплащането на 50% майчински точно какъв договор ще сключим с новият ми работодател, т.е. трябва ли да е безсрочен. Извинявайте ако въпросът е задаван прочетах доста назад но е възможно и да съм пропуснала нещо по темата.

# 459
  • БГ
здравейте, сега се  чудя аз пак тези 50% от майчинството, след 315те дни ли се получават и директно от НОИ ли  се превеждат по сметка ?Освен декларация за това, работодателят какво трябва да подаде към НОИ?мерси

# 460
  • София
Така според моето скромно разбиране  Embarassed излиза, че на базата на болничните ще ми се смята обезщетението, така ли??? newsm78 Т.е. 90% на 80% болничен? Правилно ли съм го разбрала накрая??
Incandescent много ти благодаря и се радвам, че ви има да помагате.   bouquet  Hug

Не - от тази година се взема не размерът на предходното обезщетение, а доходът, от който то е изчислено, т.е. на практика това са заплатите от 6-те месеца, преди да излезеш в болничен за проблемна бременност. Ще вземаш в общи линии средно колкото и до сега на месец, като зависи от броя на рабтоните дни в периода.
Добре де.... newsm78 а като се има предвид, че болничния ми за проблемна бременност сега го прекъсвам с тази седмица отпуска ...как тогава ще ми се смятат??? За тези 6 месеца назад да не се окаже, че само тази седмица ми се явява като доход??? Оооо колко сложно е всичко. И всъшност тези 6 месеца назад започват от 4.12 ( от болничния за раждане) или от кога???
Благодаря. Hug

# 461
  • София
Incandescent  много благодаря за бързия отговор.   bouquet

# 462
Като самоосигуряващо се лице ти си длъжна да подадеш декларация. Тогава можеш да ползваш и облекчението - по-изгодно ще е за теб.

Сега вече ми стана ясно. Благодаря Hug

# 463

Моята идея е да си ползваш целия неизползван платен отпуск, през което време ще имаш право и на 50 % от обезщетението за отглеждане на първото дете. Работодателят няма право да ти откаже ползване на стар отпуск преди 2007 година, но трябва да знаеш, че платеният отпуск ще ти се изчисли на база заплатата, която си получила през последния месец, в който имаш поне 10 отработени дни.

Да, хубава е идеята!
Сега с новите промени, ако са й увеличили заплатата, отпускът ще се изчисли спрямо новата заплата, без да е необходимо да отработва 10 дни.  Wink
По мои изчисления болничният за бременност и раждане започва около 5 май 2008г, т.е. базата ще е ноември 2007г. - април 2008г. Така че това е подходящото време niata да излезе в платен годишен отпуск.

# 464
Здравейте  имам  следният  въпрос  имам  син  на 4  месеца  живот и  здраве  април  изтичат  315  дни  и  трябва  да  подам  документи  за  майчинство   но аз  мисля  да  започвам  работа  веднага  след  изтичането  на  тези  дни  ще  имам ли  право  на  половината  майчинство  и  какви  документи  се  изискват   и  още  нещо  ако  ползвам  годишния  си  платен  отпуск  имам  ли  право  на това  майчинство Благодаря  ви  предварително

Ако се прекрати отпускът за гледане на дете, се получава 50% от обезщетението за този отпуск (тази година са 90лв.).
Може да се прекрати с платен, неплатен отпуск, болничен. Или ако майката се върне на работа.

Общи условия

Активация на акаунт