Майчинството счетоводно - 6

• 68 499
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 540
За жалост щом пуснеш детето на ясла си длъжна да започнеш незабавно работа или да ползваш друг вид отпуск, например натрупан платен по време на майчинството.

Благодаря за бързия отговор, въпреки, че не ми беше приятно да прочета точно това  Laughing

# 541
  • Бургас
Здравейте, искам да попитам нещо. Аз работя в държавно предприятие. Заплатата ми е  300 лв + храна 160 +бонус 100 Осигуряват ме върху цятала сума. Сега съм бременна и още от първия ден излязох в болничен. Болничния се изплащал от НОИ 90%. Но 90 % от цялата сума в/у която ме осигуряват ли е или само в/у тези 300 лв. И още нещо, това че съм в болниче че се отрази ли по някакъв начин на майченството ми?
Много ви благодаря че ви има  Hug

# 542
Здравейте.И аз имам въпрос и ще съм благодарна ако някои ми разясни.Работя като преподавател и в момента гледам детенцето си.Месец май то навършва 2 г. Смятам да ползвам натрупания ми платен годишен отпуск.Въпросът ми е колко дни трябва да  се върна на работа за да ми актуализират заплатата и трябва ли предварително и в какъв срок да предизвестя работодателя ми.Благодаря .

# 543
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, искам да попитам нещо. Аз работя в държавно предприятие. Заплатата ми е  300 лв + храна 160 +бонус 100 Осигуряват ме върху цятала сума. Сега съм бременна и още от първия ден излязох в болничен. Болничния се изплащал от НОИ 90%. Но 90 % от цялата сума в/у която ме осигуряват ли е или само в/у тези 300 лв. И още нещо, това че съм в болниче че се отрази ли по някакъв начин на майченството ми?
Много ви благодаря че ви има  Hug

За да отговоря трябва да знам какъв е характера на бонуса, а храната е най-вероятно социален разход и се облага за сметка на работодателя.
Болничният е 80 % от брутния осиг. доход, но не повече от нетното възнаграждение на лицето. Не знам какво имаш предвид "майчинство" - ако това са 315-те дни в болничен за бременност и раждане, то средната сума отново ще е близка до нетното ти възнаграждение в момента, а обезщетението за отглеждане на детет до 2 год. възраст е фиксирана от бюджета сума. Проект за 2008 -  190 лева.

# 544
Здравейте.И аз имам въпрос и ще съм благодарна ако някои ми разясни.Работя като преподавател и в момента гледам детенцето си.Месец май то навършва 2 г. Смятам да ползвам натрупания ми платен годишен отпуск.Въпросът ми е колко дни трябва да  се върна на работа за да ми актуализират заплатата и трябва ли предварително и в какъв срок да предизвестя работодателя ми.Благодаря .

Ето разпоредбата на КТ:

Заплащане

Чл. 177. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни.

# 545
  bouquet  bouquetблагодаря за бързия одговор

# 546
Последен въпрос обещавам! Peace
Когато съм в болничен, на каква сума ме осигуряват?
Примерно брутна заплата 1000 лв. Първия месец ясно -осигуряват ме на 1000 лв, но втория когато съм била предходния месец целия пак в болничен какъв е осигурителния доход - пак ли е 1000 лв?!
Май задавам тъпи въпроси, но работата ми е много далеч от тая сфера Embarassed

# 547
         От всичко споделено тук при мен се формираха два основни въпроса???
   1.Как би могла майка ми да бъде в отпуск за отглеждане на дете ми, като се има в предвит, че тя е ЕТ без работници / дори и ако се наложи временно да преостанови дейноста на ЕТ-то/. Моля намерете вариянт?
   2. При положение, че съм в болничен от 01,06,2007 бих ли могла да се възползвам от семейното подоходно облагане за тази година - облагаемият ми дохот преди болничният е достатъно добър.

Искрено благодаря на момичетата, които ми дадът някакъв отговор  Hug

# 548
Примерно брутна заплата 1000 лв. Първия месец ясно -осигуряват ме на 1000 лв, но втория когато съм била предходния месец целия пак в болничен какъв е осигурителния доход - пак ли е 1000 лв?!

За този месец има обезщетение, не осигурителен доход. Защо питаш, за да знам какво да отговоря?

# 549
        От всичко споделено тук при мен се формираха два основни въпроса???
   1.Как би могла майка ми да бъде в отпуск за отглеждане на дете ми, като се има в предвит, че тя е ЕТ без работници / дори и ако се наложи временно да преостанови дейноста на ЕТ-то/. Моля намерете вариянт?
   2. При положение, че съм в болничен от 01,06,2007 бих ли могла да се възползвам от семейното подоходно облагане за тази година - облагаемият ми дохот преди болничният е достатъно добър.

Искрено благодаря на момичетата, които ми дадът някакъв отговор  Hug

1. Вариантът е да бъде назаначена на трудов договор.
2. Можеш да се възползваш, ако годишния ти облагаем доход до 01.06.2007 надвишава необлагаемия доход.

# 550

За този месец има обезщетение, не осигурителен доход. Защо питаш, за да знам какво да отговоря?

Аааа е сега ми стана ясен и отговора ти на първия ми въпрос:)
Изключително съм ти благодарна!   bouquet

# 551
Здравейте!
работя в института по социология при БАН. Докато съм по майчинство ме повишиха в степен и ще има някакво макар и минимално увеличение на заплатата. Бих искала да ви попитам - трябва ли да прекъсвам майчинството, да се върна на работа за 10 дни, за да ми се преизчисли майчинството към новата заплата?

Със сигурност питам глупости - убедена съм в това  newsm78, но така ме посъветва една позната, която не разбира много... Аз пък съвсем... За съжаление нашият личен състав изобщо, ама изобщо не е в час и не може да ме консултира.

Все си мисля, че размерът на майчинството е обвързан с минималната работна заплата за страната, а не със заплатата, която взима майката... или не?

Сори, но чак сега видях въпроса ти  Peace

Няма как да стане такова преизчисление. Обезщетението за бременност и раждане зависи от 6-те предхождащи получаването му месеца, а обезщетението за отглеждане на дете до 2 години е фиксирана от бюджета сума - сега 180 лева.

# 552

Защо да прекратяваш трудовия си договор  newsm78 По какви съображения? Тка ще загубиш обезщетение, на което имаш право. Не виждам смисъл. Няма проблем фирмата да си работи, но ти трябва да назначиш лице, което да те замества - прокурист, управител на трудов договор или договор за управление.
По трудовия договор съм осигурявана на минимална раб. заплата, значи сумата от болничния+ 50% майчинство за 1-во дете може да не надвиши 180лв , а назначавайки прокурист в моята фирма, означава да му се внасят осигуровки, който да надвишат сумата , която аз ще получавам. Затова ми се струва , че всичко това няма смисъл.Следователно  прекратявам взаимоотношенията с работодателя по трудовия договор и болничния се начислява върху по-висок осигурителен праг.В такъв случай трябва ли да се назначи прокурист и дали ще получавам болничен + 50% майчинство за 1-во дете .
Извинявам се , че пак ви занимавам с моя проблем, но когато има с кого да поговориш, проблемите се изясняват и не са толкова страшни!  bouquet

# 553
много, много благодаря! вече си представях как получавам милиони и милиарди, но не... newsm78 Laughing

# 554

Защо да прекратяваш трудовия си договор  newsm78 По какви съображения? Тка ще загубиш обезщетение, на което имаш право. Не виждам смисъл. Няма проблем фирмата да си работи, но ти трябва да назначиш лице, което да те замества - прокурист, управител на трудов договор или договор за управление.
По трудовия договор съм осигурявана на минимална раб. заплата, значи сумата от болничния+ 50% майчинство за 1-во дете може да не надвиши 180лв , а назначавайки прокурист в моята фирма, означава да му се внасят осигуровки, който да надвишат сумата , която аз ще получавам. Затова ми се струва , че всичко това няма смисъл.Следователно  прекратявам взаимоотношенията с работодателя по трудовия договор и болничния се начислява върху по-висок осигурителен праг.В такъв случай трябва ли да се назначи прокурист и дали ще получавам болничен + 50% майчинство за 1-во дете .
Извинявам се , че пак ви занимавам с моя проблем, но когато има с кого да поговориш, проблемите се изясняват и не са толкова страшни!  bouquet

Ами при всички случаи в ЕТ-то, ако работи като субект трябва да има лице, което да замества управителя, докато е в отпуск за бременност, раждане и отглеждане на дете.
Затова се чудя защо да се прекратява трудовия договор  newsm78, като тама, така или иначе имаш право на въпросните обезщетения.

Общи условия

Активация на акаунт