Майчинството счетоводно - 6

• 68 490
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 555
Incandescent , не мога да се ориентирам в материята...
Осигурена съм от две места - от института и от фирма, защото съм управител. Това явно няма значение, щом ще получавам само 180 лева на месец. Така ли е?  newsm78 newsm78
след изтичане на 325-те дни...

Изясних си нещата! Имам ужасен личен състав, който ме накара да подписвам разни приложения за отпуск за гледане на дете, а все още 325-те дни не са ми изтекли... Затова се обърках!
Което всъщност означава, че ще трябва януари месец да се върна на работа, че със 180 лева за никъде не съм...

Последна редакция: чт, 29 ное 2007, 16:17 от Лeйди Спаска

# 556
  • София
По-назад, мисля, беше питала същото нещо и ти отговорих, ама - нека отново:
6 месеца се броят като цели, а не от датата на издаване на болничния лист. Периода е м.06.2007 - м. 11.2007. За целия период се вземат доходите, а не само възнаграждението за платен отпуск - спокойно. В сайта на НОИ можеш да видиш, ако имаш ПИК, колко ти е осигурителния доход за времето в болничен за проблемна бременност.
Embarassed Ами то сега на нас ни е простено ...малко трудно "вдявам" но вече те разбрах. Благодаря ти мила. Hug Имам ПИК код и ще си го прочета. Значи на тази сума  общата за тия 6 мес. трябва да получа 90%...златна си. Heart Eyes

# 557
  • В полите на Пирин планина
Incandescent , не мога да се ориентирам в материята...
Осигурена съм от две места - от института и от фирма, защото съм управител. Това явно няма значение, щом ще получавам само 180 лева на месец. Така ли е?  newsm78 newsm78
след изтичане на 325-те дни...

Изясних си нещата! Имам ужасен личен състав, който ме накара да подписвам разни приложения за отпуск за гледане на дете, а все още 325-те дни не са ми изтекли... Затова се обърках!
Което всъщност означава, че ще трябва януари месец да се върна на работа, че със 180 лева за никъде не съм...

За 315-те дни в болничен за бременност и раждане трябва да вземаш обезщетение от двете места. След това 180-те лева обезщетение за отглеждане на дете се вземат само от едното.

# 558
  • В полите на Пирин планина
По-назад, мисля, беше питала същото нещо и ти отговорих, ама - нека отново:
6 месеца се броят като цели, а не от датата на издаване на болничния лист. Периода е м.06.2007 - м. 11.2007. За целия период се вземат доходите, а не само възнаграждението за платен отпуск - спокойно. В сайта на НОИ можеш да видиш, ако имаш ПИК, колко ти е осигурителния доход за времето в болничен за проблемна бременност.
Embarassed Ами то сега на нас ни е простено ...малко трудно "вдявам" но вече те разбрах. Благодаря ти мила. Hug Имам ПИК код и ще си го прочета. Значи на тази сума  общата за тия 6 мес. трябва да получа 90%...златна си. Heart Eyes

Да - спрямо среднодневната сума на осигурителния доход, т.е. общата сума за 6-те месеца разделена на броя работни дни в периода, който е 131, за наше съжаляние, защото намалява дневната ставка на обезщетението, което ще вземаме. Освен това трябва да имаш предвид, че 90% от осиг. доход не може да надвишават нсредния нетен доход за същия период.

# 559
Имам едно въпросче: през периода от 45 дни преди раждане до навършване на две години на детето кой плаща осигуровките-работодателя или  НОИ, и ако не искам да работя на същото място как става предизвестието, трябва ли да се върна на работа или...? Май станаха повече от един въпросите. newsm78

# 560
искам да попитам какво става ако имам 6 месеца стаж,но той не е непосредствено преди раждането? Има ли смисъл да се записвам фиктивно на граждански договор към някоя фирма? Предполагам, че въпросът е обсъждан но в моята глава е пълна каша . Благодаря ви предварително.

# 561
Здравейте.И аз имам въпрос и ще съм благодарна ако някои ми разясни.Работя като преподавател и в момента гледам детенцето си.Месец май то навършва 2 г. Смятам да ползвам натрупания ми платен годишен отпуск.Въпросът ми е колко дни трябва да  се върна на работа за да ми актуализират заплатата и трябва ли предварително и в какъв срок да предизвестя работодателя ми.Благодаря .

Ето разпоредбата на КТ:

Заплащане

Чл. 177. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни.

С влизането на Наредбата за структурата и организацията на работната заплата от 1 юли 2007г. изискването да се отработват 10 дни на актуализираната заплата, за да се отрази това на платения годишен отпуск, отпадна!!!
Така че щом официално ви е увеличена заплатата, отпускът ще се изчисли спрямо нея, а не спрямо тази на която сте била преди майчинството.

Последна редакция: чт, 29 ное 2007, 21:54 от Стики

# 562
Имам едно въпросче: през периода от 45 дни преди раждане до навършване на две години на детето кой плаща осигуровките-работодателя или  НОИ, и ако не искам да работя на същото място как става предизвестието, трябва ли да се върна на работа или...? Май станаха повече от един въпросите. newsm78

За този период работодателят внася само здравни осигуровки спрямо минималният осигурителен доход на самоосигуряващите.
За тази година беше 3.9% от 220лв. = 8.58лв.

А ако не искаш да се върнеш там, става по приетия ред - пускаш молба по взаимно съгласие, ако не се приеме, да се счита за предизвестие. Няма за какво да се връщаш и да работиш, ти си в отпуск за гледане на дете.  Sunglasses

# 563
искам да попитам какво става ако имам 6 месеца стаж,но той не е непосредствено преди раждането? Има ли смисъл да се записвам фиктивно на граждански договор към някоя фирма? Предполагам, че въпросът е обсъждан но в моята глава е пълна каша . Благодаря ви предварително.

Изискването за осигурителен стаж е по принцип.
Но към момента на настъпване на болничния за бременност и раждане трябва да сте осигурена - на трудов договор или като собственик (съдружник) във фирма.
Ако сте на граждански договор, това не се брои - там няма осигуряване за Общо заболяване и майчинство.

# 564
  bouquet  Благодаря.Разбрах че независимо от стажа ако към момента на настъпване на болничния за бременност и раждане не  съм осигурена - на трудов договор -ще получавам помощи от социалните 1 година .

# 565
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
  bouquet  Благодаря.Разбрах че независимо от стажа ако към момента на настъпване на болничния за бременност и раждане не  съм осигурена - на трудов договор -ще получавам помощи от социалните 1 година .

Точно така

# 566
  • София
Момичета от кога направиха майчинството 180лв newsm78 някой спомня ли си  Thinking

# 567
# 568
# 569
Поздрави на всички умни глави.  bouquetМного полезни неща научих четейки последните няколко теми и благодаря.

Имам въпрос за който отговор не срешнах никъде и ще се радвам на помощ.
Съдружник и управител съм в ООД (заедно и поотделно)и се самоосигурявам през него (длъжна съм по закон).През фирмата реални сделки тази година не са минавали(няма фактури,няма заплати).Фирма в състояние на стендбай ако мога така да се изразя.Подава си се декларация 1 и протокол всеки месец.Аз съм единственото лице,което се самоосигурява през фирмата в момента,но ми предстои началото на декември да изляза в болничен(45 дена преди раждане).Въпроса ми е :
Трябва ли докато официално съм в болничен за бременност и раждане и после в отпуск по майчинство да ходя да подавам декларация 1 и протокол всеки месец?Пак казвам досега ги подавах понеже аз се самоосигурявах през фирмата.

Дано да успях ясно да задам въпроса.Не съм специалист все пак:)

Общи условия

Активация на акаунт