Майчинството счетоводно - 6

• 68 463
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 600
Привет  Hug
Според Бюджет 2008 еднократната помощ за пърдо дете от 200лв става на 250лв.
Аз родих ноември 2007, ако подам молба за отпускането на тази помощ след януари 2008 - каква помощ ще ми изплатят - по стар или нов бюджет.   bouquet

# 601
Здравейте! Аз и съпругът ми работим по трудови договори, като аз работя и по граждански, за хонорарите разбира се подавам год. данъчна декларация. Въпросът ми е относно данъчните облекчения за деца - има ли значение кой ще подаде такава декларация? Ако има значение кой е по-добре. Ако се подава сега по месторабота декларация трябва ли да се подават и доходите по граждански договори или за тях подавам данъчна декларация? Малко объркано стана, ама дано ме разберете...

# 602
Аз съм осигурявана до 06.2007 на минимална заплата,предстои ми раждане април 2008 година.Ако започна на трудов договор от януари 2008 на колко трябва да се осигурявам че да получавам по-високо майчинство?Нали се взема дохода от последните 6 месеца,т.е.март,април,май,юни 2007и януари,февруари 2008

Хубаво е да започнеш работа. На по-висока заплата, естествено, ще е по-добре за теб. (над 450лв. и за януари, и за февруари)
(предложих ти да взимаш болничен, за да ти се включат месеците, когато си била на работа, но щом си получавала минимална заплата това е безсмислено)

Ако излезеш в болничен за бременност и раждане през март 2008г., база за неговото изчисляване ще са месеците септември 2007г. - февруари 2008г. (шест месеца преди месецът, в който започва болничният) Месеците, когато си била неосигурена, за база се взима минималната работна заплата за страната. (180лв. за 2007г.)

# 603
Здравейте! Аз и съпругът ми работим по трудови договори, като аз работя и по граждански, за хонорарите разбира се подавам год. данъчна декларация. Въпросът ми е относно данъчните облекчения за деца - има ли значение кой ще подаде такава декларация? Ако има значение кой е по-добре. Ако се подава сега по месторабота декларация трябва ли да се подават и доходите по граждански договори или за тях подавам данъчна декларация? Малко объркано стана, ама дано ме разберете...

Щом имаш и други доходи, освен по трудовия договор, си подаваш Годишна данъчна декларация в НАП.
А за семейното подоходно облагане - по-добре е този, който е внесъл по-висок ДОД през годината, той да ползва облекчението.

# 604
Привет  Hug
Според Бюджет 2008 еднократната помощ за пърдо дете от 200лв става на 250лв.
Аз родих ноември 2007, ако подам молба за отпускането на тази помощ след януари 2008 - каква помощ ще ми изплатят - по стар или нов бюджет.   bouquet

Законът още не е приет, но според мен значение има кога е родено детето, не кога си подала документите.

# 605

Щом имаш и други доходи, освен по трудовия договор, си подаваш Годишна данъчна декларация в НАП.
А за семейното подоходно облагане - по-добре е този, който е внесъл по-висок ДОД през годината, той да ползва облекчението.
Значи съпругът ми е по-добре, защото аз до края на май бях по майчинство и сега съм в платен отпуск - нали така?

# 606
Може по гражданските договори да си получила повече пари и съответно да ти е удържан Авансов данък (15%) в по-големи размери.

# 607
здравейте и от мен!искам да попитам за болни4ните .аз съм в непрекъснат болни4ен от 27.06.2007.искам да попитам месеците които са с 31 дена как се броят,за да мога да си сметна до кога трябва да съъм в болни4ен,и кога да си пусна няколко дни отпуск  за да не премина 180-те дни,4е хи4 не ми се разправя с ТЕЛК.На 05.12.2007 трябва да отида за нов болни4ен.Термина за раждане ми е на 03.03.2008.Като си взема болни4ния на 5-ти за колко дни да е ?БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!

# 608
здравейте, бащата има ли право да излезе болнични когато детето е болно и не може да ходи на ясла или градина? колко дена се полагат максимум на детето? а след това ако все още не оздравял?

# 609
Здравейте момичета,искам да попитам тъй като терминът ми беше определен за 20.04.2007,но родих на 22.03.2007/месец по рано/сега като се замисля,като ми свърши болничния от 315 ще имам майчинство докато малкия навърши 2 год.,което в моя случай значи ли че ще бъда ощетена с един месец майчинство и защо се получава така.

# 610
Стики благодаря ти за отговорите,точно това исках да разбера.
Значи за септември,октомври,ноември и декември- 4 по 180 лв.,а за януари и февруари- 2 по да речем 600. Колко ще бъде обещетението долу-горе за 315 дни болничен и колко осигуровки ще трябва да платя за двата месеца?

# 611
Здравейте искам да попитам какви документи са ми необходими да попълня за подаването на последния ми болничен, за да почнат да ми се изплаща остатъка от 315 дни. Хич не съм запозната, а нямам никаква вяра на счетоводителката. Предварително ви благодаря   bouquet

# 612
  • Сливен
И аз отнова да попитам нещо за майчинството. До сега дневното обезщетение за бременност и раждане до 135 дни ми беше 17 лв, но от този месец стана 12 лв, има ли някакво логично обеснение на нещата, дали просто не е станала грешка, нали каквото ти е обезщетението за 3 месеца такова ще е и до 9-я месец? Извинявам се ако на въпросът ми е било многократно отговаряне.

# 613
  • В полите на Пирин планина
здравейте и от мен!искам да попитам за болни4ните .аз съм в непрекъснат болни4ен от 27.06.2007.искам да попитам месеците които са с 31 дена как се броят,за да мога да си сметна до кога трябва да съъм в болни4ен,и кога да си пусна няколко дни отпуск  за да не премина 180-те дни,4е хи4 не ми се разправя с ТЕЛК.На 05.12.2007 трябва да отида за нов болни4ен.Термина за раждане ми е на 03.03.2008.Като си взема болни4ния на 5-ти за колко дни да е ?БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!

Болничните листове се издават в календарни дни, т.е. щом месецът е 31 дни за него си се броят 31 календарни дни - не виждам къде е проблемът.

Говори с лекаря / ЛКК-то /, че предпочиташ да си вземеш платен отпуск, вместо да отиваш на ТЕЛК. Те така или иначе не могат да ти издават повече от 180 кал. дни болничен за проблемна бременност. Болничният за бременност и раждане се брои отделно.

# 614
  • В полите на Пирин планина
здравейте, бащата има ли право да излезе болнични когато детето е болно и не може да ходи на ясла или градина? колко дена се полагат максимум на детето? а след това ако все още не оздравял?

Може да излезе и бащата в болничен, като попълва декларация при работодателят си, че няма друго лице, което да гледа детето. Педиатърът издава до 7 дни болничен без прекъсване. За по-дълго време - ЛКК.

Общи условия

Активация на акаунт