Майчинството счетоводно - 6

• 68 437
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 615
  • В полите на Пирин планина
Здравейте момичета,искам да попитам тъй като терминът ми беше определен за 20.04.2007,но родих на 22.03.2007/месец по рано/сега като се замисля,като ми свърши болничния от 315 ще имам майчинство докато малкия навърши 2 год.,което в моя случай значи ли че ще бъда ощетена с един месец майчинство и защо се получава така.

Няма как да бъдеш ощетена, защото с последния болничен лист, който се издава от педиатъра на детето се изравняват дните до 135, а остатъка от 180 дни се ползва с декларация.

# 616
И аз отнова да попитам нещо за майчинството. До сега дневното обезщетение за бременност и раждане до 135 дни ми беше 17 лв, но от този месец стана 12 лв, има ли някакво логично обеснение на нещата, дали просто не е станала грешка, нали каквото ти е обезщетението за 3 месеца такова ще е и до 9-я месец? Извинявам се ако на въпросът ми е било многократно отговаряне.

Средно дневното обезщетение се запазва като размер за всичките 315 дни.

# 617
Здравейте искам да попитам какви документи са ми необходими да попълня за подаването на последния ми болничен, за да почнат да ми се изплаща остатъка от 315 дни. Хич не съм запозната, а нямам никаква вяра на счетоводителката. Предварително ви благодаря   bouquet

За последния болничен лист или с декларацията след 135-те дни ?

# 618
  • Сливен
Благодаря за бързия отгово. Обадих се в Русо-то да питам каква е причината, казаха ми след два дни да се обадя пак, щели да проучат нещата. Ще ви пиша за резултатите, сигурно счетоводителките ми нещо са сбъркали. Или може грешката да е в Русо-то. Ако е счетоводна грешка ще трябва ли да им връщам нещо на НОИ? Щот май на там вървят работите.

# 619
Благодаря за бързия отгово. Обадих се в Русо-то да питам каква е причината, казаха ми след два дни да се обадя пак, щели да проучат нещата. Ще ви пиша за резултатите, сигурно счетоводителките ми нещо са сбъркали. Или може грешката да е в Русо-то. Ако е счетоводна грешка ще трябва ли да им връщам нещо на НОИ? Щот май на там вървят работите.

Корекции в Обр.1 се правят от работодателя, ако има някаква грешка - тогава евентуално се прави преизчисление от НОИ.

# 620
Здравейте. Имам един въпрос, бременна съм и се осигурявам по трудов договор тук. Мисля да родя в чужбина, тк татко е чужденец, но не сме подписали брак. Въпросът ми е, кой трябва да ми даде болничен след раждането и каква е точно процедурата. Първият болничен тук- за 45 дни ще си го получа от лякарката ми. Все пак съм работила тук и съм се осигурявала тук. Благодаря ви..И лек ден на всички!

# 621
забравих да добавя, че съм на постоянен трудов договор.

# 622
  • Вече в моята си приказка...
Здравейте!
Ще задам въпросът си, с риск вече да е отговаряно на подобен, но нямам възможност да изчитам темата назад. Ще се радвам ако някой ми отговори!

В момента съм бременна в 11 седмица. Терминът ми е на 22.06.08 г. Работя на трудов договор. Осигуряват ме на 190 лв. Въпросът ми е мога ли сама да се доосигурявам /т.е. без работодателят ми да знае/ и съответно да взимам по-високо майчинство.

# 623
Благодаря за отговора, но аз реално 1м преди да родя не съм вземала болничен,което не значи че ще вземам като другите майки 45 преди да родя+ докато малкия стане на 2 г.,а ще вземам само 2г.

# 624
Благодаря за отговора, но аз реално 1м преди да родя не съм вземала болничен,което не значи че ще вземам като другите майки 45 преди да родя+ докато малкия стане на 2 г.,а ще вземам само 2г.

Бих те помолила да обясниш малко по-подробно. Осигурена ли си 45 дни преди термина или не?

# 625
Здравейте!
Ще задам въпросът си, с риск вече да е отговаряно на подобен, но нямам възможност да изчитам темата назад. Ще се радвам ако някой ми отговори!

В момента съм бременна в 11 седмица. Терминът ми е на 22.06.08 г. Работя на трудов договор. Осигуряват ме на 190 лв. Въпросът ми е мога ли сама да се доосигурявам /т.е. без работодателят ми да знае/ и съответно да взимам по-високо майчинство.

Би могло на втори трудов договор при друг работодател.

# 626
  • Вече в моята си приказка...
Здравейте!

Би могло на втори трудов договор при друг работодател.

Incandescent, благодаря много за бързия отговор.

А мога ли да се водя самоосигуряваща  newsm78? /ох, въобще не се сещам как да задам въпроса си. Много съм боса. Позната ми подсказа, че има вариант да получавам по-голямо обезщетение, но съответно сумата, върху която се осигурявам трябва е по-голяма.../

И сега въртя, суча, чудя се къде да питам, какво да направя, че да се подсигуря за 9-те месеца след раждането. Но в същото време не ми се иска да моля работодателя ми за услуга... Голяма каша. В крайна сметка май ще се откажа и ще си получавам онези 170 лв., които ми се полагат... Confused

П.П. Забравих да поставя и въпроса си - Как да се осигурявам така, че да вземам по-голямо обезщетение?

Последна редакция: пн, 03 дек 2007, 17:16 от MiRa_55

# 627
Терминът ми беше определен по болничен за 28.04.2007.но тъй като родих на 22.03.2007 съм в болнични преди да родя от 13.03.2007,реално съм ползвала преди да родя 9 дена от тези 45,вярно че като сума за болнични ми ги изплашат напред във времето но като свършат 315 дена следващата декларация не е за дни а докато малкия направи 2години,което занчи че реално няма да взема майчинство един месец,малко е сложно надявам се да ме разберете.При нормално положение жените в България вземат 2 год и 45 дена общо болнични и обещетенияМисля че твърдението че когато и да родиш болничния не ти се губи не е правилно,ами жените със седмачета притях е още по зле.Мерси

# 628
Здравейте,
Аз също бих искала да задам един въпрос . Надявам се ,  че ще ми отговорите адекватно Simple Smile . На 14 януари синът ми навършва 2 години и аз трябва да се върна на работа. Но управителката ми намекна , че мястото ми не се пази . Договорът ми е безсрочен . Имат ли право на това. Аз мисля че нямат право. Ако е така в случай че не ме върнат на работа къде трябва да се оплача и какво следва да направя???

# 629
  • Sofia
Здравейте мили мами,
отново прибягвам до вашите съвети.
Положението при мен е следното:
Термина ми е 26.02.2008год. Трябва да изляза в болничен за раждане на 12.01.2008год.

От 29.05.2007год до 31.08 .2007год съм била осигурявана на 594лв. като ми превеждаха по карта 450лв.

от 01.09 до 20.09.2007год. съм осигурявана на 741лв. и съответно получавах 550лв.

Трудовия договор е прекратен считано от 21.09.2007год. (от 29.05 до 20.09 са 127 раб.дни)

Приятел се съгласи да ме назначи от 01.12.2007  на трудов договор на заплата 400лв., като аз ще си поема осигуровките. Посъветваха ме да си взема болничен от 05.12 ,който да се слее с този за бременност и раждане, за да внеса само здравни осигуровки.

За периода, в който не съм била на трудов договор от 21.09-до 01.12 съм си внесла здравните осигуровки като безработна.

Въпросите ми са на каква сума ориентировъчно мога да разчитам като майчинство и трябва ли за периода, в който не съм била на тр.договор да внасям социални осигуровки или ще се зачете мин. раб. заплата за страната. 

Много ви благодря предварително.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт