Майчинството счетоводно - 6

• 68 351
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Имам запитване относно 3-я болничен, ето тук:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=246660.0

Може ли последният трети болничен за 135-те дни за бременност и раждане, който се издава от личния д-р да е разделен на две ? т.е:
Педиатърката ми го е издала до края на тази година, а той трябва да е до 15 януари. Твърди че имали такава наредба? и издавала болничните до края на годината и след това издава следващ болничен за остатъка от дните от следващата година?

От счетоводството ми казват, че искат цял болничен за периода и не знаят как да процедират с болничен само за половината период. Дори да го предадат сега с всички документи в НОИ, то следващия болничен за останалите 15 дена не знаят на какво основание да предадат.

Всичките документи трябва да пратя в друг град/местоработата ми е там/ и да с а получени до края на седмицата.
Благодаря предварително.

Последна редакция: ср, 05 дек 2007, 14:51 от emeto®

# 676
здравейте мами,
искам да питам нещо за моя приятелка,но тя няма нет,тъ за това аз ще питам.
Такаааа,тя е в 13 седмица бременна,води се на работа и си ходи на работа,но проблема е че я осигуряват ма 200лв.Тя иска да знае дали има някаква възможност,примерно някой нейн познат с фирма да я запише на работа(като второ работно място),като тя ще си поема осигуровките за това.Предполагам се досещате това защо е ...за да може живот и здраве като ислезе майчинство да получава повечко парички...пък и за болничните също.
Благодаря ви предварително....дано успеете да и помогнете със съвет  bouquet

# 677
Здравейте , аз ще ви попитам следното в майчинство и съм  попълнила  бланката на НОИ от 135 до 315дни , та мен интересува- ако има допълнителни плащания към съответното учреждение това ще рефлектирали върху мен материално?

# 678
здравейте мами,
искам да питам нещо за моя приятелка,но тя няма нет,тъ за това аз ще питам.
Такаааа,тя е в 13 седмица бременна,води се на работа и си ходи на работа,но проблема е че я осигуряват ма 200лв.Тя иска да знае дали има някаква възможност,примерно някой нейн познат с фирма да я запише на работа(като второ работно място),като тя ще си поема осигуровките за това.Предполагам се досещате това защо е ...за да може живот и здраве като ислезе майчинство да получава повечко парички...пък и за болничните също.
Благодаря ви предварително....дано успеете да и помогнете със съвет  bouquet
Здравей,
да има такава възможност да сключи втори трудов договор и там да се осигурява 6 месеца на повече парички.
Повечето от нас са го направили това. А другата възможност е да говори със сегашния си работодател и ако той е съгласен тя да си довнася пари, за да я осигуряват на по-висока заплата, което е по-добрия вариант според мен.
Надявам се да съм ти помогнала.  Hug

# 679
  • В полите на Пирин планина
Здравейте , аз ще ви попитам следното в майчинство и съм  попълнила  бланката на НОИ от 135 до 315дни , та мен интересува- ако има допълнителни плащания към съответното учреждение това ще рефлектирали върху мен материално?

Нещо не мога да схвана  newsm78 Имаш предвид, ако има някакви добавки за работниците и служителите ли? Това зависи от политиката на работодателя ви.

# 680

Нещо не мога да схвана  newsm78 Имаш предвид, ако има някакви добавки за работниците и служителите ли? Това зависи от политиката на работодателя ви.
имам предвид ако има 13 заплата аз ще имам пли право на такава?

# 681
  • Вече в моята си приказка...
Здравейте! Аз пак ще питам нещо!

В момента от службата ме осигуряват на 190 лв. Каква сума трябва да додавам аз, за да започна да се осигурявам на 300 лв.?

# 682
Цитат на: Incandescent в четвъртък, 29 ноември 2007, 14:29
Цитат на: beba3 в четвъртък, 29 ноември 2007, 14:13
Здравейте.И аз имам въпрос и ще съм благодарна ако някои ми разясни.Работя като преподавател и в момента гледам детенцето си.Месец май то навършва 2 г. Смятам да ползвам натрупания ми платен годишен отпуск.Въпросът ми е колко дни трябва да  се върна на работа за да ми актуализират заплатата и трябва ли предварително и в какъв срок да предизвестя работодателя ми.Благодаря .

Ето разпоредбата на КТ:

Заплащане

Чл. 177. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни.

С влизането на Наредбата за структурата и организацията на работната заплата от 1 юли 2007г. изискването да се отработват 10 дни на актуализираната заплата, за да се отрази това на платения годишен отпуск, отпадна!!!
Така че щом официално ви е увеличена заплатата, отпускът ще се изчисли спрямо нея, а не спрямо тази на която сте била преди майчинството.

Добре, но от кога подзаконовият акт - Нредба, отменя разпоредбите на законовия - Кодекс. Това е основен принцип на правото, който на практика е нарушен по този начин.
Благодаря ви  bouquet.Извинявайте че пак ви занимавам с моя проблем , но последно как да се аргументирам ,че не трябва да имам 10работни дни.

# 683
Чл. 21. (1) (Предишен текст на чл. 21 - ДВ, бр. 83 от 2007 г., в сила от 01.07.2007 г.) Когато към или след началната дата на платения отпуск на работника или служителя е увеличена основната му работна заплата за минал период, включващ и месеца, който е база за изчисляване на възнаграждението за платен отпуск по реда на чл. 177 от Кодекса на труда, към възнаграждението за отпуска се заплаща добавка, изчислена с процента на увеличение на новото и предишното брутно трудово възнаграждение, определени по трудовото правоотношение.          Защото въпреки че им казах за горното пак има неяснота.

# 684

имам предвид ако има 13 заплата аз ще имам пли право на такава?

Пак ще напиша - зависи от работодателя.

# 685
Здравейте! Аз пак ще питам нещо!

В момента от службата ме осигуряват на 190 лв. Каква сума трябва да додавам аз, за да започна да се осигурявам на 300 лв.?

Около 65-70 лева на месец.

# 686
Чл. 21. (1) (Предишен текст на чл. 21 - ДВ, бр. 83 от 2007 г., в сила от 01.07.2007 г.) Когато към или след началната дата на платения отпуск на работника или служителя е увеличена основната му работна заплата за минал период, включващ и месеца, който е база за изчисляване на възнаграждението за платен отпуск по реда на чл. 177 от Кодекса на труда, към възнаграждението за отпуска се заплаща добавка, изчислена с процента на увеличение на новото и предишното брутно трудово възнаграждение, определени по трудовото правоотношение.          Защото въпреки че им казах за горното пак има неяснота.

И каква е неяснотата?

# 687
Ами казват че трябва да  работя поне 10 дни за да получавам отпуск по актуализирана заплата .Как да ги опонирам?Благодаря.

# 688
Колкото и глупаво да прозвучи не зная какво обезщетение!Все още чакам да го преведат от нои,но имам съмнения че е на база 180 лв-майчинството.Не мога да схвана как се превеждат тези болнични!

Имам съмнения, че трябва да получаваш сумата си по болничния за бременност и раждане плюс 50% от гледането на дете (90лв.)

ДейзиГ, Incandescent , правилно ли разсъждавам?

Да - така би трябвало дае, но си мисля дали тя не си остава заварен случай от преди 01.01.2007 година  newsm78
Което ще рече? newsm78 Weary newsm12 smile3525

# 689
Здравейте, моля спешно за отговор. Има ли право работодателят ми да ме уволни преди детето ми да е навършило 2 години. И дали може да ми предложи примерно да се преместя в друг град и аз като му откажа да трябва да напусна. Изобщо има ли някаква защита в този случай? Много благодаря предварително

Общи условия

Активация на акаунт