Майчинството счетоводно - 6

• 68 385
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 660
Колкото и глупаво да прозвучи незная какво обезщетение!Все още чакам да го преведат от нои,но имам съмнения че е на база 180 лв-майчинството.Не мога да схвана как се превеждат тези болнични!

Имам съмнения, че трябва да получаваш сумата си по болничния за бременност и раждане плюс 50% от гледането на дете (90лв.)

ДейзиГ, Incandescent , правилно ли разсъждавам?

# 661
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
зДравейте момичета, имам питане за вас - има ли някакво ограничение на броя болнични, които могат да се ползват? т.е. - работодателя може ли да откаже и кога да приеме такъв, или личният лекар да издаде?

За броя на болничните не, има ограничени за дните - не повече от 180 за една година

# 662
Колкото и глупаво да прозвучи незная какво обезщетение!Все още чакам да го преведат от нои,но имам съмнения че е на база 180 лв-майчинството.Не мога да схвана как се превеждат тези болнични!

Имам съмнения, че трябва да получаваш сумата си по болничния за бременност и раждане плюс 50% от гледането на дете (90лв.)

Според мен си права

# 663
Здравейте,
дойде и моя ред да попитам нещо. Става въпрос за данъчното облекчение за деца. Осигурявам се на две места - на едното на 300 лв, а на другото на 190 лв. Ще си подам декларацията за данъчно облекчение при първия работодател, но се чудя дали трябва да взема бележка за доходите си от втория работодател, при положение, че са под облагаемия минимум?
Благодаря предварително.

Задълижелно трябва да си вземете бележда и от двамата работодатели. Зависи от какви договори са ви тези доходи дали може да подадете бележката и декларацията само при основния работодател или трябва да подавате декларация и в НАП
И двата договора са трудови. Предполагам, че имаш предвид да не би единия да е граждански. При основният ми работодател е на 8 часа, а при другият е на 4 часа. В такъв случай трябва ли да подавам декларация и в НАП?

Декларация в НАП - не, но задължително трябва да вземете бележка от втория работодател, която да представите към основния за преизчислението

# 664
Здравейте, момичета
Нашата счетоводителка каза че няма да приема декларации за данъчни облекчения за дете и няма да се връщат никакви пари. Има ли право да направи това и ако да какво мога да направя за да ми се върнат все пак надвнесени данъци? Пропуснах да напиша че работая на трудов договор и ме осигуряват на 450лв.

# 665
Ами тогава ще ти даде бележка за доходите ти за годината и ще си подадеш данъчна декларация в НАП.
Ще си получиш парите, но по-късно! Peace

# 666
много мерси за бързия отговор Simple Smile
втория въпрос беше по скоро: догодина осиг праг се вдига. като изляза в болничен (общо заболяване), примерно за 2 месеца, какво ще се случи с базата за майчинските:
2 месеца * 1400(заради старата база), останалите * 2000?
поздрави,д

Да, но ще има значение и нетният ти доход.

# 667
Здравейте, момичета
Нашата счетоводителка каза че няма да приема декларации за данъчни облекчения за дете и няма да се връщат никакви пари. Има ли право да направи това и ако да какво мога да направя за да ми се върнат все пак надвнесени данъци? Пропуснах да напиша че работая на трудов договор и ме осигуряват на 450лв.

Азащо няма да приема тези декларации?

# 668
привет от мен   bouquet
.. малко оффффф, но .. ако има желаещи да хвърлят едно око ..
http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=accounting&Number=194 … mp;sb=5&part=

Последна редакция: ср, 05 дек 2007, 08:23 от RadoMit

# 669
... предполагам че 180-те дни болничен не се натрупват както отпуската  Embarassed Embarassed Embarassed

# 670
  • В полите на Пирин планина
... предполагам че 180-те дни болничен не се натрупват както отпуската  Embarassed Embarassed Embarassed

Ако питаш дали за това време имаш право и на платен отпуск - отговорът е - да, имаш.

# 671
Здравейте, момичета

Азащо няма да приема тези декларации?

Естествено, че не може да откаже. Иначе можеш да подадеш и годишна декларация за 2007 год. до 30 април 2008 и да ползваш облекчението.

# 672

Да - така би трябвало дае, но си мисля дали тя не си остава заварен случай от преди 01.01.2007 година  newsm78

# 673
  • sofia
Имам питане (преди да навра някъде касиерката, която ме дразни с некомпетентността си)
Заявила на майка ми, че детските ще се плащат чрез работодателя........100% е объркала понятията "детски" и "данъчно облекчение за деца".

Нали детските все още се изплащат от общината (след надлежно подадена декларация), а не чрез работодателя?

# 674
Имам питане (преди да навра някъде касиерката, която ме дразни с некомпетентността си)
Заявила на майка ми, че детските ще се плащат чрез работодателя........100% е объркала понятията "детски" и "данъчно облекчение за деца".

Нали детските все още се изплащат от общината (след надлежно подадена декларация), а не чрез работодателя?

Изплащат се от Дирекция Социално подпомагане, защото са "месечни помощи за деца" по Закона за семейните помощи за деца. Данъчните облекчения за деца наистина са чрез работодателя.

Общи условия

Активация на акаунт