Майчинството счетоводно - 6

• 68 417
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 630
Мили майчета, отново имам въпрос към вас.
Следв. понеделник ми изтичат 2г. отпуск по майчинство и на 10ти декември трябва да се явя на работа.Тези дни претърпях късен аборт и поради тази причина ми издават болничен, който може да прерастне и в 6-месечен болничен за временна нетрудоспособност. По принцип възнамерявах да ползвам платен или неплатен отпуск, но сега в тази ситуация се опитвам да разсъдя дали ми е по-изгодно да съм в болничен и дали въобще съм защитена в такава ситуация от евентуални съкращения и тем подобни, които се очакват в администрацията. По принцип, шефъ ми трябва да ми направи атестация тези дни и има малка вероятност да получа повишение, тъй като тази година работих до средата на юли месец, докато не ми скалъпиха колегите друг номер, та не смея вече да се надявам на нищо след тази злочеста година). Посъветвайте ме кой вариант да избера, тъй като не съм готова още да се върна на работа след случилото се, а и съм записала задочно магистратура (занятията започват също от 10ти декември Blush, знам, че имам право на платен отпуск и за следване, но него могат да и да ми го откажат, нали).

# 631
Здравейте искам да попитам какви документи са ми необходими да попълня за подаването на последния ми болничен, за да почнат да ми се изплаща остатъка от 315 дни. Хич не съм запозната, а нямам никаква вяра на счетоводителката. Предварително ви благодаря   bouquet

За последния болничен лист или с декларацията след 135-те дни ?

Ами аз изобщо не знам какво точно се  подава. Сега ми издадоха последния трети болничен от педиатърката и ми станаха 135 дена. Доколкото разбрах тук от интернет където попригледах се подавала някаква Молба и Деклараци . Но наистина не съм запозната и затова ви пиша ако може да ме ориентирате, защото пък и счетоводителката която се занимава с това е по малко информирана и от мен. А не ми се рискува да си загубя майчинството заради някой който не знае как да си върши работата. Пак ви благодаря и се надявам да ми помогнете   bouquet

# 632
Здравейте,
дойде и моя ред да попитам нещо. Става въпрос за данъчното облекчение за деца. Осигурявам се на две места - на едното на 300 лв, а на другото на 190 лв. Ще си подам декларацията за данъчно облекчение при първия работодател, но се чудя дали трябва да взема бележка за доходите си от втория работодател, при положение, че са под облагаемия минимум?
Благодаря предварително.

# 633
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте!
Ще задам въпросът си, с риск вече да е отговаряно на подобен, но нямам възможност да изчитам темата назад. Ще се радвам ако някой ми отговори!

В момента съм бременна в 11 седмица. Терминът ми е на 22.06.08 г. Работя на трудов договор. Осигуряват ме на 190 лв. Въпросът ми е мога ли сама да се доосигурявам /т.е. без работодателят ми да знае/ и съответно да взимам по-високо майчинство.
Би могло на втори трудов договор при друг работодател.

Incandescent, благодаря много за бързия отговор.

А мога ли да се водя самоосигуряваща  newsm78? /ох, въобще не се сещам как да задам въпроса си. Много съм боса. Позната ми подсказа, че има вариант да получавам по-голямо обезщетение, но съответно сумата, върху която се осигурявам трябва е по-голяма.../

И сега въртя, суча, чудя се къде да питам, какво да направя, че да се подсигуря за 9-те месеца след раждането. Но в същото време не ми се иска да моля работодателя ми за услуга... Голяма каша. В крайна сметка май ще се откажа и ще си получавам онези 170 лв., които ми се полагат... Confused

П.П. Забравих да поставя и въпроса си - Как да се осигурявам така, че да вземам по-голямо обезщетение?

Вариантите са да ви увеличат заплатата или да намерит къде да ви осигуряват на втори трудов договор

# 634
Терминът ми беше определен по болничен за 28.04.2007.но тъй като родих на 22.03.2007 съм в болнични преди да родя от 13.03.2007,реално съм ползвала преди да родя 9 дена от тези 45,вярно че като сума за болнични ми ги изплашат напред във времето но като свършат 315 дена следващата декларация не е за дни а докато малкия направи 2години,което занчи че реално няма да взема майчинство един месец,малко е сложно надявам се да ме разберете.При нормално положение жените в България вземат 2 год и 45 дена общо болнични и обещетенияМисля че твърдението че когато и да родиш болничния не ти се губи не е правилно,ами жените със седмачета притях е още по зле.Мерси

П,ава сте, но токива са законите

# 635
Здравейте,
Аз също бих искала да задам един въпрос . Надявам се ,  че ще ми отговорите адекватно Simple Smile . На 14 януари синът ми навършва 2 години и аз трябва да се върна на работа. Но управителката ми намекна , че мястото ми не се пази . Договорът ми е безсрочен . Имат ли право на това. Аз мисля че нямат право. Ако е така в случай че не ме върнат на работа къде трябва да се оплача и какво следва да направя???

на Инспекцията по труда

# 636
Здравейте,
дойде и моя ред да попитам нещо. Става въпрос за данъчното облекчение за деца. Осигурявам се на две места - на едното на 300 лв, а на другото на 190 лв. Ще си подам декларацията за данъчно облекчение при първия работодател, но се чудя дали трябва да взема бележка за доходите си от втория работодател, при положение, че са под облагаемия минимум?
Благодаря предварително.

Задълижелно трябва да си вземете бележда и от двамата работодатели. Зависи от какви договори са ви тези доходи дали може да подадете бележката и декларацията само при основния работодател или трябва да подавате декларация и в НАП

# 637
Здравейте мили мами,
отново прибягвам до вашите съвети.
Положението при мен е следното:
Термина ми е 26.02.2008год. Трябва да изляза в болничен за раждане на 12.01.2008год.

От 29.05.2007год до 31.08 .2007год съм била осигурявана на 594лв. като ми превеждаха по карта 450лв.

от 01.09 до 20.09.2007год. съм осигурявана на 741лв. и съответно получавах 550лв.

Трудовия договор е прекратен считано от 21.09.2007год. (от 29.05 до 20.09 са 127 раб.дни)

Приятел се съгласи да ме назначи от 01.12.2007  на трудов договор на заплата 400лв., като аз ще си поема осигуровките. Посъветваха ме да си взема болничен от 05.12 ,който да се слее с този за бременност и раждане, за да внеса само здравни осигуровки.

За периода, в който не съм била на трудов договор от 21.09-до 01.12 съм си внесла здравните осигуровки като безработна.

Въпросите ми са на каква сума ориентировъчно мога да разчитам като майчинство и трябва ли за периода, в който не съм била на тр.договор да внасям социални осигуровки или ще се зачете мин. раб. заплата за страната. 

Много ви благодря предварително.  bouquet

Не трябва да довнасяте нищо.
За сумата на обезщетението:
1. събирате брутния си доход за периода м.07-м.12 /ако ползвате болничен от 12.01.2008/ или за периода м.06-м.11 /ако ползвате болничен от 05.12.2007/. За времето в което не сте работили слагате МРЗ
2. сбора делите на броя на работните дни през периода
3. На полученото намирате 90% /ако ползвате болничен от 12.01.2008/ или 80% /ако ползвате болничен от 05.12.2007/.
4. събирате нетния /чист/ си доход за периода м.07-м.12 /ако ползвате болничен от 12.01.2008/ или за периода м.06-м.11 /ако ползвате болничен от 05.12.2007/. За времето в което не сте работили слагате МРЗ
5. сбора делите на броя на работните дни през периода
Ще получавате дневно обезщетение за работните дни в нетрудоспособност по-малката от двете суми получена по т. 3 или т. 5

# 638
Следв. понеделник ми изтичат 2г. отпуск по майчинство и на 10ти декември трябва да се явя на работа.Тези дни претърпях късен аборт и поради тази причина ми издават болничен, който може да прерастне и в 6-месечен болничен за временна нетрудоспособност. По принцип възнамерявах да ползвам платен или неплатен отпуск, но сега в тази ситуация се опитвам да разсъдя дали ми е по-изгодно да съм в болничен и дали въобще съм защитена в такава ситуация от евентуални съкращения и тем подобни, които се очакват в администрацията. По принцип, шефъ ми трябва да ми направи атестация тези дни и има малка вероятност да получа повишение, тъй като тази година работих до средата на юли месец, докато не ми скалъпиха колегите друг номер, та не смея вече да се надявам на нищо след тази злочеста година). Посъветвайте ме кой вариант да избера, тъй като не съм готова още да се върна на работа след случилото се, а и съм записала задочно магистратура (занятията започват също от 10ти декември Blush, знам, че имам право на платен отпуск и за следване, но него могат да и да ми го откажат, нали).

Платен отпуск за следване могат да ви откажат.
Относно вариантите за др. отпуски зависи от това какви суми ще ви удовлетворят

# 639
Здравейте искам да попитам какви документи са ми необходими да попълня за подаването на последния ми болничен, за да почнат да ми се изплаща остатъка от 315 дни. Хич не съм запозната, а нямам никаква вяра на счетоводителката. Предварително ви благодаря   bouquet

За последния болничен лист или с декларацията след 135-те дни ?

Ами аз изобщо не знам какво точно се  подава. Сега ми издадоха последния трети болничен от педиатърката и ми станаха 135 дена. Доколкото разбрах тук от интернет където попригледах се подавала някаква Молба и Деклараци . Но наистина не съм запозната и затова ви пиша ако може да ме ориентирате, защото пък и счетоводителката която се занимава с това е по малко информирана и от мен. А не ми се рискува да си загубя майчинството заради някой който не знае как да си върши работата. Пак ви благодаря и се надявам да ми помогнете   bouquet

Вижте НАРЕДБА ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ И ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ И ПОМОЩИ ОТ ДЪРЖАВНОТО ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ в сайта на НОИ заедно с приложенията

# 640
  • Вече в моята си приказка...
ДейзиГ, много благодаря за бързия отговор на въпроса ми!

# 641
  • В полите на Пирин планина

Аз да допълня казаното по-горе от Дейзи. Ако са ти издали болничен лист ти си длъжна да го ползваш - поне този, който в момента тече, защото той може да бъде отменен само от издателя си след преразглеждане.

# 642
Да, благодаря ви, ДейзиГ и Incandescent . Издаден ми е болничен от болничното заведение и сега ще бъде удължен от гинеколога ми. Тоест твърдите,че този вид "отпуск" отменя автоматично този, който съм в момента все ощe (а именно отпуска по майчинство). Трябва да доуточня това, за да знам каква трябва да е реакцията на човешки ресурси, тъй като ще решават дали да ми изготвят заповед за прекратяване на отпуска ми по майчинство (от 26ти ноември) според молбата ми, преди да зная за проблема си с бремеността, или просто да оставят да влезе в сила от 10ти декември (а дали въобще да очаквам някакво обезщетение и в какъв размер вече не ме интересува особено).

# 643
  • В полите на Пирин планина
Да, благодаря ви, ДейзиГ и Incandescent . Издаден ми е болничен от болничното заведение и сега ще бъде удължен от гинеколога ми. Тоест твърдите,че този вид "отпуск" отменя автоматично този, който съм в момента все ощe (а именно отпуска по майчинство). Трябва да доуточня това, за да знам каква трябва да е реакцията на човешки ресурси, тъй като ще решават дали да ми изготвят заповед за прекратяване на отпуска ми по майчинство (от 26ти ноември) според молбата ми, преди да зная за проблема си с бремеността, или просто да оставят да влезе в сила от 10ти декември (а дали въобще да очаквам някакво обезщетение и в какъв размер вече не ме интересува особено).

Да - отпускът по болест, издаден от болничното заведение автоматично прекратява отпускът за отглеждане на дете, като за периода в болничен имаш право на 50 % от обезщетението за отгл. на детето, пропорционално на работните дни.

# 644
Благодаря за отговора ДейзиГ.

Общи условия

Активация на акаунт