Майчинството счетоводно - 6

• 68 379
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 645
  • Sofia
 Grinning И от мен хиляди благодарности  bouquet  bouquet  bouquet
Взимам елката и отивам да смятам Crazy

# 646
Не знам дали въпроса ми е за тази тема,но я препоръчаха. Работя на трудов договор и ще ползвам данъчно облекчение за дете.Вчера ми изплатиха една сума по граждански договор,който е към работодателя ми.Въпроса е:мога ли да искам дан.облекчение да ми го върнат от работодателя,защото ще стане по-бързо,а данъчната декларация да си я подам пред НАП в установените срокове.Благодаря ви предварително.

# 647
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Не знам дали въпроса ми е за тази тема,но я препоръчаха. Работя на трудов договор и ще ползвам данъчно облекчение за дете.Вчера ми изплатиха една сума по граждански договор,който е към работодателя ми.Въпроса е:мога ли да искам дан.облекчение да ми го върнат от работодателя,защото ще стане по-бързо,а данъчната декларация да си я подам пред НАП в установените срокове.Благодаря ви предварително.

Ще стане много объркано. Ако ще подавате декларация за гражданския договор трябва там да подадете декларацията за облекчението.

# 648
Здравейте мили момичета!Предварително искам да се извиня ,ако въпроси като моите са били пускани и преди но съм с две малки слънчица сама и нямам много време да пиша и да чета  newsm53 smile3525Пуснах го като отделна тема,но villi ме насочи към Вас!Какво става, ако след края на болничния майката пожелае да си вземе отпуск за гледане на дете до две години и тогава забременее? Получава ли се неприятният вариант за база на майчинството за второто дете да влезе минималната работна заплата, защото това се плаща по време отпуска за майчинство след края на болничния?Моят случай е точно такъв.За база на болничния ми 45 дни преди раждането и 45 дни след ще се взима обезщетението от 180 лв за отглеждане на дете ли?А също и кое се взима като база за заплащане на 90% от БТВ за девета месеца след болничните - 6 месеца буквално преди раждането ли?Защото това все пак в моя случай не е БТВ, а обезщетение?Може би трябва да вметна и че първото ми детенце бе на година и девет месеца когато прекъснах майчинството за да изляза в болнични за второто.Благодаря Ви предварително! newsm51 newsm53

# 649
  • на село
Здравейте момичета!
Имам един въпрос /може би е обсъждано по- горе, но нямам възможност да чета всички теми/. Майчинството ми изтича в края на годината. Преди години /бях ТРЗ и от там си спомням/ знаех, че за този период /двете години майчинство/ се полагаше платен отпуск - съответно по 20 дни за всяка година от отпуска за отглеждане на дете. В сила ли е още това?
Питам за да зная дали след Нова година да си подам молба в счетоводството, защото детето ми трудно се адаптира в яслата.

# 650
  • В полите на Пирин планина
Здравейте мили момичета!Предварително искам да се извиня ,ако въпроси като моите са били пускани и преди но съм с две малки слънчица сама и нямам много време да пиша и да чета  newsm53 smile3525Пуснах го като отделна тема,но villi ме насочи към Вас!Какво става, ако след края на болничния майката пожелае да си вземе отпуск за гледане на дете до две години и тогава забременее? Получава ли се неприятният вариант за база на майчинството за второто дете да влезе минималната работна заплата, защото това се плаща по време отпуска за майчинство след края на болничния?Моят случай е точно такъв.За база на болничния ми 45 дни преди раждането и 45 дни след ще се взима обезщетението от 180 лв за отглеждане на дете ли?А също и кое се взима като база за заплащане на 90% от БТВ за девета месеца след болничните - 6 месеца буквално преди раждането ли?Защото това все пак в моя случай не е БТВ, а обезщетение?Може би трябва да вметна и че първото ми детенце бе на година и девет месеца когато прекъснах майчинството за да изляза в болнични за второто.Благодаря Ви предварително! newsm51 newsm53

А какво обезщетение вземаш по болничният лист 45 дни преди термин?
Ако случаят е като твоят, то имаш право да вземаш същото обезщетение за бременност и раждане като за първото дете, щом това е по-изгодно за теб.

# 651
Здравейте момичета!
Имам един въпрос /може би е обсъждано по- горе, но нямам възможност да чета всички теми/. Майчинството ми изтича в края на годината. Преди години /бях ТРЗ и от там си спомням/ знаех, че за този период /двете години майчинство/ се полагаше платен отпуск - съответно по 20 дни за всяка година от отпуска за отглеждане на дете. В сила ли е още това?
Питам за да зная дали след Нова година да си подам молба в счетоводството, защото детето ми трудно се адаптира в яслата.

Да - имаш право на платен отпуск.

# 652
Здравейте момичета!

А тогава този натрупан платен отпуск за календарната година, ако не е използван, ще ми го изплащат ли?(да припомня,че съм държ. служител) Аз се чудех дали и него да си пусна, още повече, че ми предстои и следване, но се притеснявам да не ми го откажат идиотите, както направиха по-рано тази година (затова принудително си пуснах пак отпуска по майчинство).

# 653
Здравейте момичета!

А тогава този натрупан платен отпуск за календарната година, ако не е използван, ще ми го изплащат ли?(да припомня,че съм държ. служител) Аз се чудех дали и него да си пусна, още повече, че ми предстои и следване, но се притеснявам да не ми го откажат идиотите, както направиха по-рано тази година (затова принудително си пуснах пак отпуска по майчинство).

В Кодекса на труда пише, че неизползван отпуск за стари периоди, преди текущата година не може да се отказва от работодателя или ако това все пак стане работникът/служителят има право да уведоми работодателя си от кой момент започва да го ползва по свое усмотрение. Разбира се това не съм го виждала на практика; все пак си мисля, че е по-добре съгласуване с работодателя, особено, ако идеята е да продължава да бъде такъв. Thinking

# 654
здравейте
и аз имам въпрос...
когато заплатата е над осигурителния праг : върху коя сума ще ми плащат 90%? 1400(2000) или заплатата ми?
и какво ще стане ако изляза в болничен ?

благодаря предварително

# 655
здравейте
и аз имам въпрос...
когато заплатата е над осигурителния праг : върху коя сума ще ми плащат 90%? 1400(2000) или заплатата ми?
и какво ще стане ако изляза в болничен ?

благодаря предварително

Ако излезеш в болничен ще получаваш обезщетение. То не може да надвишава 80 % от максималния осигурителен доход при болничен за общо заболяване и 90 % от него - при болничен за бременност и раждане.

# 656
много мерси за бързия отговор Simple Smile
втория въпрос беше по скоро: догодина осиг праг се вдига. като изляза в болничен (общо заболяване), примерно за 2 месеца, какво ще се случи с базата за майчинските:
2 месеца * 1400(заради старата база), останалите * 2000?

поздрави,д

# 657
Здравейте,
дойде и моя ред да попитам нещо. Става въпрос за данъчното облекчение за деца. Осигурявам се на две места - на едното на 300 лв, а на другото на 190 лв. Ще си подам декларацията за данъчно облекчение при първия работодател, но се чудя дали трябва да взема бележка за доходите си от втория работодател, при положение, че са под облагаемия минимум?
Благодаря предварително.

Задълижелно трябва да си вземете бележда и от двамата работодатели. Зависи от какви договори са ви тези доходи дали може да подадете бележката и декларацията само при основния работодател или трябва да подавате декларация и в НАП
И двата договора са трудови. Предполагам, че имаш предвид да не би единия да е граждански. При основният ми работодател е на 8 часа, а при другият е на 4 часа. В такъв случай трябва ли да подавам декларация и в НАП?

# 658
Здравейте мили момичета!Предварително искам да се извиня ,ако въпроси като моите са били пускани и преди но съм с две малки слънчица сама и нямам много време да пиша и да чета  newsm53 smile3525Пуснах го като отделна тема,но villi ме насочи към Вас!Какво става, ако след края на болничния майката пожелае да си вземе отпуск за гледане на дете до две години и тогава забременее?...

А какво обезщетение вземаш по болничният лист 45 дни преди термин?

Колкото и глупаво да прозвучи незная какво обезщетение!Все още чакам да го преведат от нои,но имам съмнения че е на база 180 лв-майчинството.Не мога да схвана как се превеждат тези болнични!

# 659
зДравейте момичета, имам питане за вас - има ли някакво ограничение на броя болнични, които могат да се ползват? т.е. - работодателя може ли да откаже и кога да приеме такъв, или личният лекар да издаде?

Общи условия

Активация на акаунт