Майчинството счетоводно - 6

• 68 349
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 705
Чл. 21. (1) (Предишен текст на чл. 21 - ДВ, бр. 83 от 2007 г., в сила от 01.07.2007 г.) Когато към или след началната дата на платения отпуск на работника или служителя е увеличена основната му работна заплата за минал период, включващ и месеца, който е база за изчисляване на възнаграждението за платен отпуск по реда на чл. 177 от Кодекса на труда, към възнаграждението за отпуска се заплаща добавка, изчислена с процента на увеличение на новото и предишното брутно трудово възнаграждение, определени по трудовото правоотношение.          Защото въпреки че им казах за горното пак има неяснота.

Може да им цитираш и следващата алинея
(2) (Нова - ДВ, бр. 83 от 2007 г., в сила от 01.07.2007 г.) Когато по силата на нормативен акт на Министерския съвет, колективен трудов договор или вътрешен акт на работодателя от определена дата са увеличени работните заплати, но работникът или служителят към тази дата или след нея е бил в платен отпуск, поради което увеличението не се е отразило в базата, от която се изчислява възнаграждението за платен отпуск по реда на чл. 177 от Кодекса на труда, към възнаграждението за отпуска се заплаща добавка, изчислена с процента на увеличение на новото и предишното брутно трудово възнаграждение, определени по трудовото правоотношение.

Не са ли си актуализирали програмата скоро?  Sad

# 706
Мили момичета,след голяма борба ,от 01.10. ме осигуряват върху 660 лв.През ноември бях два дни в болнични и по фиш са ми превели от фирмата 15 лв. и стотинки за единия ден.Мислех,че болничните са 80% от дневното възнаграждение...Не разбирам...,може би греша!?Това не е ли малко?Благодаря предварително!

За първия ден болнични работодателят изплаща среднодневното брутно възнаграждение. Не 80% от него.
Така че за този ден трябва да са ти дали поне 30лв. (660:22р.дни)

А от НОИ ще ти изчисляват вече 80% от определен доход шест месеца назад (май-октомври).

# 707
Здравейте! Имам следното запитване: В момента съм бременна(7-8 седмица) и термина ми се пада около 20 юли  догодина. Не съм работила на трудов договор до сега и съм  плащала само здравните си осигуровки. Има възможност да "започна" работа при приятел, за да мога да получавам обезщетение по време на майчинство. Какво се смята: дохода 6 месеца преди термина или дохода преди 45 дневния задължителен отпуск преди термина. Какво месечно обезщетение следва да получавам при 500 лв. месечна заплата? Благодаря ви!

6 месеца преди да излезеш в болничен бременност и раждане (декември 2007 - май 2008г.)

# 708
  • Варна
Здравейте,
Искам да попитам, какво следва след издаването на третия болничен лист, с който се изчерпват 135-те дни за бременност и раждане.За остатъка до 315 дни пак болнични ли ще ми издадат или се подава някаква декларация в НОИ и каква е тя? На постоянен трудов договор съм.
Не е болничен, подава се молба до работодателя за ползване на отпуск по майчинство, която той предава в НОИ. Оттам започват да ти превеждат обезщетението. Ти нямаш повече ангажименти по документи.

# 709
Искам да попитам дали знаете как се получава облекчението от данък общ доход за дете, когато майката е в майчинство само половината година?
Ето ситуацията: синът ми е роден на 12.06.2007. Получавала съм заплати за януари-април. Мисля, че няма как да подам декларацията за 420 лв пред работодателя, защото за декември няма да получавам заплата. А и без това ще имам год.декларация заради хонорар.
Та се интересувам какво облекчение имам право да ползвам? Ако правилно разсъждавам, трябва да е пропорционално на това колко дни в годината съм имала дете (ама как звучи само). Получава се около 205 лв. Така ли е?
За четирите месеца съм получила към 3500 лв., на които са ми удържали 611 лв данък. След това съм била в болнични и майчинство. Тези суми не се включват в годишния доход, нали?
Ако е така, се получава 3500 лв доход минус 205 лв облекчение прави 3295 лв. По год. таблица дължа 184,90 лв данък. Значи трябва да ми възстановят 426 лв  Crazy, правилно ли смятам?

Не мила, ще ползваш облекчение 420лв. за детенце.
За 3500лв. дължиш 230 лв. ДОД. Значи работодателят първо ще ти възстанови (611-230=) 381 лв.
Като ползваш облекчението за дете, годишната ти данъчна основа става 3500-420=3080лв. на които дължимият данък е 137.6лв.
За детето ще ти върнат още 230-137.6=92.40лв.

Всъщност ти си получила 3500лв. но е важна Данъчната основа за годината - след приспадане на осигуровките. Ако я знаеш, може да си изчислиш по същия начин сумите.

Това е таблицата за определяне на размера на годишния данък върху доходите:

Обща годишна            Данък
данъчна основа 

до 2400 лв.                 необлагаеми
от 2400 до 3000 лв.   20 на сто за горницата над 2400 лв.
от 3000 до 7200 лв.   120 лв. плюс 22 на сто за горницата над 3000 лв.
над 7200 лв.                1044 лв. плюс 24 на сто за горницата над 7200 лв.

# 710
здравейте,интересува ме как стоят нещата с дан.облекчение.Ще подава татито,който до средата на Ноември работеше на договор на 700-800лв.Какво се прави сега като е безработен?
Мерси много!!!!!!!!!! Hug

# 711
Таткото ще си подаде Декларацията в НАП. Щом няма работодател към 31.12. не ползва данъчното облекчение чрез работодател.

# 712
  • Варна
Искам да попитам дали знаете как се получава облекчението от данък общ доход за дете, когато майката е в майчинство само половината година?
Ето ситуацията: синът ми е роден на 12.06.2007. Получавала съм заплати за януари-април. Мисля, че няма как да подам декларацията за 420 лв пред работодателя, защото за декември няма да получавам заплата. А и без това ще имам год.декларация заради хонорар.
Та се интересувам какво облекчение имам право да ползвам? Ако правилно разсъждавам, трябва да е пропорционално на това колко дни в годината съм имала дете (ама как звучи само). Получава се около 205 лв. Така ли е?
За четирите месеца съм получила към 3500 лв., на които са ми удържали 611 лв данък. След това съм била в болнични и майчинство. Тези суми не се включват в годишния доход, нали?
Ако е така, се получава 3500 лв доход минус 205 лв облекчение прави 3295 лв. По год. таблица дължа 184,90 лв данък. Значи трябва да ми възстановят 426 лв  Crazy, правилно ли смятам?

Не мила, ще ползваш облекчение 420лв. за детенце.
За 3500лв. дължиш 230 лв. ДОД. Значи работодателят първо ще ти възстанови (611-230=) 381 лв.
Като ползваш облекчението за дете, годишната ти данъчна основа става 3500-420=3080лв. на които дължимият данък е 137.6лв.
За детето ще ти върнат още 230-137.6=92.40лв.

Всъщност ти си получила 3500лв. но е важна Данъчната основа за годината - след приспадане на осигуровките. Ако я знаеш, може да си изчислиш по същия начин сумите.
Работодателят как ще ми възстанови този данък? Не е ли нужно за целта да получавам някакъв доход за декември, с чийто данък да се компенсират тези (611-230=) 381 лв.? Знам си дан. основа и ще си сметна точната сума, мерси!

# 713
Здравейте,
как стоят нещата с подаванета на декларация за дан.облекчения,при положение,че детето ми е родено тази година?Мога ли да подам декларация?И от къде да взема формуляра?
Благодаря   bouquet

# 714
здравейте! гледам,че пишете за данъчни облекчения за деца, та ако може и аз да попитам нещо:имам две деца и ако заплатите ми от тази година варират от190-230 лв мога ли да се надявам на някакво облекчение или няма смисъл, след като имам толкова малко доходи? Благодаря предварително!

# 715
Здравейте, искам и аз да попитам нещо по въпроса с декларацията за данъчните облекчения. При нас ще я подава таткото, но в началото на годината той беше при един работодател, после за около 7 месеца при друг, а сега при трети, въпросът ми е може ли да си я подаде направо при работодателя или при това положение трябва да ходи в НАП? Мерси предварително!

# 716
Здравейте,
Искам да попитам, какво следва след издаването на третия болничен лист, с който се изчерпват 135-те дни за бременност и раждане.За остатъка до 315 дни пак болнични ли ще ми издадат или се подава някаква декларация в НОИ и каква е тя? На постоянен трудов договор съм.
Не е болничен, подава се молба до работодателя за ползване на отпуск по майчинство, която той предава в НОИ. Оттам започват да ти превеждат обезщетението. Ти нямаш повече ангажименти по документи.

Благодаря ви   bouquet, а тази молба до работодателя в свободен текст ли е, или има формуляр ? Това Приложение №2 от Наредбата ли е? Извинявайте, въпросите станаха много, но никак не съм наясно, а не искам да ме мотаят във фирмата.

# 717
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
как стоят нещата с подаванета на декларация за дан.облекчения,при положение,че детето ми е родено тази година?Мога ли да подам декларация?И от къде да взема формуляра?
Благодаря   bouquet

Да - облекчението важи и за децата родени през 2007 година. Формуляра го има в сайта на НАП - www.nap.bg

# 718
здравейте! гледам,че пишете за данъчни облекчения за деца, та ако може и аз да попитам нещо:имам две деца и ако заплатите ми от тази година варират от190-230 лв мога ли да се надявам на някакво облекчение или няма смисъл, след като имам толкова малко доходи? Благодаря предварително!

Ами то при този доход едва ли имаш внесен данък. А бащата?

# 719
Здравейте, искам и аз да попитам нещо по въпроса с декларацията за данъчните облекчения. При нас ще я подава таткото, но в началото на годината той беше при един работодател, после за около 7 месеца при друг, а сега при трети, въпросът ми е може ли да си я подаде направо при работодателя или при това положение трябва да ходи в НАП? Мерси предварително!

Годишно изравняване на доходите се извършва при настоящия работодател, като мъжът ти трябва да представи пред него служебни бележки за доходите при предишните работодатели + тази за данъчното облекчение.

Общи условия

Активация на акаунт