Майчинството счетоводно - 6

• 68 350
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 690
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, моля спешно за отговор. Има ли право работодателят ми да ме уволни преди детето ми да е навършило 2 години. И дали може да ми предложи примерно да се преместя в друг град и аз като му откажа да трябва да напусна. Изобщо има ли някаква защита в този случай? Много благодаря предварително

Майки с деца до 3 год. възраст се съкращават само с Разрешение на Инспекция по труда. Иначе на основание, че не желаеш да последваш предприятието може да бъдеш съкратена, но отново след разрешение.

# 691
Колкото и глупаво да прозвучи не зная какво обезщетение!Все още чакам да го преведат от нои,но имам съмнения че е на база 180 лв-майчинството.Не мога да схвана как се превеждат тези болнични!

Имам съмнения, че трябва да получаваш сумата си по болничния за бременност и раждане плюс 50% от гледането на дете (90лв.)

ДейзиГ, Incandescent , правилно ли разсъждавам?

Да - така би трябвало дае, но си мисля дали тя не си остава заварен случай от преди 01.01.2007 година  newsm78
Което ще рече? newsm78 Weary newsm12 smile3525

В смисъл, че си в отпуск преди 01.01.2007 за първото дете.

# 692
Ами казват че трябва да  работя поне 10 дни за да получавам отпуск по актуализирана заплата .Как да ги опонирам?Благодаря.

С текста от новата наредба за структурата на работната заплата.

# 693
Здравейте.Искам да попитам ако някой знае-възможно ли е осигуровките,които се получават по време на бременност(45-те дни) и тези след раждане(до 315-я ден) да са различни?Докато бях бременна обещетенията ми от НОИ бяха 502лв за месеца,а след като родих вече ми изплащат по 406лв.На какво се дължи това-на грешка при смектите на НОИ ли и ако е така как мога да поискам преизчисление?Благодаря

# 694
Здравейте.Искам да попитам ако някой знае-възможно ли е осигуровките,които се получават по време на бременност(45-те дни) и тези след раждане(до 315-я ден) да са различни?Докато бях бременна обещетенията ми от НОИ бяха 502лв за месеца,а след като родих вече ми изплащат по 406лв.На какво се дължи това-на грешка при смектите на НОИ ли и ако е така как мога да поискам преизчисление?Благодаря

Дневното обезщетение не се променя, но работните дни в различните месеци се променят. Провери освен това дали сумата е за цял месец или за непълен.

# 695
  bouquet/.Благодаря дано успея.

# 696
Мили момичета,след голяма борба ,от 01.10. ме осигуряват върху 660 лв.През ноември бях два дни в болнични и по фиш са ми превели от фирмата 15 лв. и стотинки за единия ден.Мислех,че болничните са 80% от дневното възнаграждение...Не разбирам...,може би греша!?Това не е ли малко?Благодаря предварително!

# 697
  • Вече в моята си приказка...
Още един въпрос, момичета, от мен и приключвам да досаждам! Peace

Ако започна сега да се доосигурявам на 300 лв. /остават ми 6 месеца до раждането/ дали мога да изляза и в болничен за по-дълъг период? Дали ще ми признаят по-високата осигурителна сума или ще изчисляват на по-малката /190 лв./

Incandescent, благодаря ти за отговора на предишния ми въпрос!

# 698

Дневното обезщетение не се променя, но работните дни в различните месеци се променят. Провери освен това дали сумата е за цял месец или за непълен.

Променено ми е точно среднодневното обещетение-от 21.83 преди да родя на 17.66 след това.Какво мога да направя за да си получа обещетението,което ми се полага?

# 699
Момичета, искам да ви попитам като осигурителният ми доход през тази година е 1400 лв. какво обезщетение следва да получавам през 315-те дни? Благодаря ви  Heart Eyes !

# 700
Здравейте,
не знам дали въпроса ми е за тук, но ще се радвам някои да помогне.
бременна съм в 5 месец.
В момента съм в болничен. От друга фирма ми предложиха работа на хонорар. Мога ли да приема без това да повлияе на изплащането на болнични и по-късно на отпуска по майчинство.
Благодаря Ви

# 701
за assydi ,
Мисля че максималната сума, която може да вземеш е 900 лв.
Имай предвид че сумата, която ше получаваш не може да е по-висока от нетната ти заплата.

# 702
Здравейте! Имам следното запитване: В момента съм бременна(7-8 седмица) и термина ми се пада около 20 юли  догодина. Не съм работила на трудов договор до сега и съм  плащала само здравните си осигуровки. Има възможност да "започна" работа при приятел, за да мога да получавам обезщетение по време на майчинство. Какво се смята: дохода 6 месеца преди термина или дохода преди 45 дневния задължителен отпуск преди термина. Какво месечно обезщетение следва да получавам при 500 лв. месечна заплата? Благодаря ви!

# 703
Здравейте,
Искам да попитам, какво следва след издаването на третия болничен лист, с който се изчерпват 135-те дни за бременност и раждане.За остатъка до 315 дни пак болнични ли ще ми издадат или се подава някаква декларация в НОИ и каква е тя? На постоянен трудов договор съм.

# 704
  • Варна
Искам да попитам дали знаете как се получава облекчението от данък общ доход за дете, когато майката е в майчинство само половината година?
Ето ситуацията: синът ми е роден на 12.06.2007. Получавала съм заплати за януари-април. Мисля, че няма как да подам декларацията за 420 лв пред работодателя, защото за декември няма да получавам заплата. А и без това ще имам год.декларация заради хонорар.
Та се интересувам какво облекчение имам право да ползвам? Ако правилно разсъждавам, трябва да е пропорционално на това колко дни в годината съм имала дете (ама как звучи само). Получава се около 205 лв. Така ли е?
За четирите месеца съм получила към 3500 лв., на които са ми удържали 611 лв данък. След това съм била в болнични и майчинство. Тези суми не се включват в годишния доход, нали?
Ако е така, се получава 3500 лв доход минус 205 лв облекчение прави 3295 лв. По год. таблица дължа 184,90 лв данък. Значи трябва да ми възстановят 426 лв  Crazy, правилно ли смятам?

Общи условия

Активация на акаунт