Майчинството счетоводно - 6

• 68 300
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 720
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
Искам да попитам, какво следва след издаването на третия болничен лист, с който се изчерпват 135-те дни за бременност и раждане.За остатъка до 315 дни пак болнични ли ще ми издадат или се подава някаква декларация в НОИ и каква е тя? На постоянен трудов договор съм.
Не е болничен, подава се молба до работодателя за ползване на отпуск по майчинство, която той предава в НОИ. Оттам започват да ти превеждат обезщетението. Ти нямаш повече ангажименти по документи.

Благодаря ви   bouquet, а тази молба до работодателя в свободен текст ли е, или има формуляр ? Това Приложение №2 от Наредбата ли е? Извинявайте, въпросите станаха много, но никак не съм наясно, а не искам да ме мотаят във фирмата.

Да - точно Приложение 2. Там са описани и съпътстващите документи към декларацията.

# 721
Мили момичета,след голяма борба ,от 01.10. ме осигуряват върху 660 лв.През ноември бях два дни в болнични и по фиш са ми превели от фирмата 15 лв. и стотинки за единия ден.Мислех,че болничните са 80% от дневното възнаграждение...Не разбирам...,може би греша!?Това не е ли малко?Благодаря предварително!

За първия ден болнични работодателят изплаща среднодневното брутно възнаграждение. Не 80% от него.
Така че за този ден трябва да са ти дали поне 30лв. (660:22р.дни)

А от НОИ ще ти изчисляват вече 80% от определен доход шест месеца назад (май-октомври).
Благодаря ти ,Стики!А дали при пресмятането на болничните взимат предвид цялата сума ,върху която ме осигуряват или част от нея!?
Пр:Осн.заплата-315лв.
Клас:19лв.
Доп.заплати-330лв.
Когато си смятам сумата за болничен при проблемна бременност кои
цифри да имам предвид,ако предположим,че дохода ми за 6 месеца назад е константна величина? ooooh!мразя счетоводните науки! HugБлагодаря ви,че сте толкова отзивчиви!

# 722
Здравейте моите въпроси са дали мога ли да се върна на работа преди изтичането на 2год.отпуск за отглеждане на дете, но напр. на 4 или 6 часов работен ден?Ако мога как ще ми се води труд.стаж - два работни дни по 4 часа ще са равни на 1 работен ден от 8 часа ли? Заплатата ми според горепосочените часове ли ще се формира? И ако прекъсна майчинството и се върна на работа, а после според други причини мога ли отново да изляза по майчинство възможно ли е това?Благодаря предварително за отговорите и се извинявам ако въпросите ви се сторят много!

# 723
Мили момичета,след голяма борба ,от 01.10. ме осигуряват върху 660 лв.През ноември бях два дни в болнични и по фиш са ми превели от фирмата 15 лв. и стотинки за единия ден.Мислех,че болничните са 80% от дневното възнаграждение...Не разбирам...,може би греша!?Това не е ли малко?Благодаря предварително!

За първия ден болнични работодателят изплаща среднодневното брутно възнаграждение. Не 80% от него.

А от НОИ ще ти изчисляват вече 80% от определен доход шест месеца назад (май-октомври).
Благодаря ти ,Стики!А дали при пресмятането на болничните взимат предвид цялата сума ,върху която ме осигуряват или част от нея!?
Доп.заплати-330лв.
цифри да имам предвид,ако предположим,че дохода ми за 6 месеца назад е константна величина? ooooh!мразя счетоводните науки! HugБлагодаря ви,че сте толкова отзивчиви!

А тези 330 лева доплащане или допълнително възнаграждение включени ли са в осигурителния доход и върху тях внесени ли са осигуровки за фонд Общо заболяване и майчинство?

# 724
Здравейте моите въпроси са дали мога ли да се върна на работа преди изтичането на 2год.отпуск за отглеждане на дете, но напр. на 4 или 6 часов работен ден?Ако мога как ще ми се води труд.стаж - два работни дни по 4 часа ще са равни на 1 работен ден от 8 часа ли? Заплатата ми според горепосочените часове ли ще се формира? И ако прекъсна майчинството и се върна на работа, а после според други причини мога ли отново да изляза по майчинство възможно ли е това?Благодаря предварително за отговорите и се извинявам ако въпросите ви се сторят много!

Може да прекъсваш и възобновяваш ползването на отпускът за отглеждане на дете до 2 год. възраст по твое усмотрение. Ако работиш на намалено работно време 4 часа ще ти се начислява и по-малък осигурителен стаж от този при законоустановеното работно време - 8 часа. Заплащането договоряш с работодателя.

# 725

Доп.заплати-330лв.

А тези 330 лева доплащане или допълнително възнаграждение включени ли са в осигурителния доход и върху тях внесени ли са осигуровки за фонд Общо заболяване и майчинство?
Да,и върху тях ми удържат осигуровки.

# 726

Доп.заплати-330лв.

Да,и върху тях ми удържат осигуровки.

Следователно сумираш всичките 6 брутни дохода и делиш на общия брой работни дни за периода. Полученото средно дневно брутно възнаграждение умножаваш по 80 %. НО полученото число се сравнява със средно дневно нетното ти възнаграждение - т.е. 6-те чисти заплати, които си получила разделени отново на броя рабтони дни за периода. Ако първото число надвишава второто, както е в общия случай, то вземаш за дневна база нетното възнаграждение.

# 727
Здравейте,
как стоят нещата с подаванета на декларация за дан.облекчения,при положение,че детето ми е родено тази година?Мога ли да подам декларация?И от къде да взема формуляра?
Благодаря   bouquet

Да - облекчението важи и за децата родени през 2007 година. Формуляра го има в сайта на НАП - www.nap.bg
Благодаря   bouquet
А при положение,че съм била в болнични от края на януари,мога ли да подам такава декларация?
И още нещо,има ли минимален прог на месечен доход,тъй като аз съм на държавна работа?

# 728
Здравейте,
как стоят нещата с подаванета на декларация за дан.облекчения,при положение,че детето ми е родено тази година?Мога ли да подам декларация?И от къде да взема формуляра?
Благодаря   bouquet

Да - облекчението важи и за децата родени през 2007 година. Формуляра го има в сайта на НАП - www.nap.bg
Благодаря   bouquet
А при положение,че съм била в болнични от края на януари,мога ли да подам такава декларация?
И още нещо,има ли минимален прог на месечен доход,тъй като аз съм на държавна работа?

Няма никакви прагове. Идеята е ако има внесен данък той да се намали като размер или да се възстанови на лицето, ако доходът му не надвишава необлагаемия минимум за годината.
В твоя случай при годишното изравняване ще ти върнат целия данък, так че ако бащата може да ползва преференцията ще има смисъл.

# 729
Ами,той не е на трудов договор и заради това искам аз да подам декларацията
Incandescent,може ли да ти пиша на лични?

# 730
Ами,той не е на трудов договор и заради това искам аз да подам декларацията
Incandescent,може ли да ти пиша на лични?

Да  Peace

# 731
Здравейте,пиша от името на моя приятелка!
 Бременна е в началото на втори месец!В момента е болничен до 19ти декември.Лежала е в болницата за задържане,от където е и болничния.
В тази фирма работи от малко повече от месец,но има трудов стаж няколко години без прекъсване!        
Въпроса ми е ще може ли да си ползва болничните до края на ременноста,и ще и бъдат ли изплащани?
Питеснява я това,че работи там от скоро.А работата и е свързана с физическо натоварване,и не може да се върне без риск за здравето!Могат ли да я уволнят?От човешки ресурси са и казали да напусне!  newsm78
Предварително благодаря!

# 732
Здравейте,пиша от името на моя приятелка!
 Бременна е в началото на втори месец!В момента е болничен до 19ти декември.Лежала е в болницата за задържане,от където е и болничния.
В тази фирма работи от малко повече от месец,но има трудов стаж няколко години без прекъсване!        
Въпроса ми е ще може ли да си ползва болничните до края на ременноста,и ще и бъдат ли изплащани?
Питеснява я това,че работи там от скоро.А работата и е свързана с физическо натоварване,и не може да се върне без риск за здравето!Могат ли да я уволнят?От човешки ресурси са и казали да напусне!  newsm78
Предварително благодаря!

Докато е в болничен не могат да я съкратят, ако е на постоянен договор. Ако е на срочен договор след изтичане на срока му той се прекратява автоматично. След този момент може да ползва още 75 календарни дни отпуск по болест.
Иначе ако продължава да е на договор никакъв не е проблемът да си получава обезщетение щом има необходимия осигурителен стаж.

# 733
здравей Incandescent,таткото не го осигуряват, затова и аз подобно на berni ще подавам декларация(ако има смисъл).Та върлоса ми е ако годишния ми доход е2600 ще получа ли нещо или не ? мерси ! newsm78

# 734
Благодаря много!
Направо сте страхотни, и друг път съм питала тук и винаги получавам бързи и компетентни отговори за толкова важни неща, нямам думи   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт