ЕНДОМЕТРИОЗА - да поговорим!

• 133 132
  • 1 129
  •   2
Отговори
# 720
Не всеки е късметлия да успее да си вземе безплатно. Аз например бях на Диферелин и трябваше да си закупя 5 инжекции на редовна цена от аптеката. Ако чаках да получа от касата щях да 4акам кой знае колко. Моя позната чака 3 месеца, а за 3 месеца кистите спокойно могат и да рецидивират.
Не ме е яд, че дадох толкова пари /355лв за всяка/.
При други момичета пък трябват само 1 или 2 инжекции. Често състоянието не позволява чакане.
Мисля, че момичетата които продават инжекции са такива които са ги купували. Тези които ги подаряват ги имат от касата. Няма нищо лошо в това. Не виждам така да се ощетява някой. Напротив, помагаме си по този начин, защото инжекциите тук вървят на половин цена.

# 721
Със УЗД и Цитонамазка неможе да се установи ендометриоза. Нека мъжът или приятелят ти да си направи спермограма. Ако всичко е наред при него тогава нека да се търси причината в теб.Спермограмата е безболезнена и резултата става за 30 минути.
Къде ходиш на лекар ?

Аз знам че с ултразвук и цитонамазка не се вижда  ендометриоза.Но все пак може ли да я има БЕЗ наличието на кисти и подобни.
(А за спермограмата и ние така решихме.Той като разбра за лапароскопията каза че не може просто така да се назначава.И ще си направи първо той изследвания.Ходя в Бургас на преглед.)
Иначе не може да ме убедите че лапароскопията не е операция.Защо иначе ще дават 1 месец болнични?Защо след това ще имаш белези от нея завинаги?Не си е прост преглед.
Пък и някъде четох че момичета не са можели да стават от леглото 1 седмица след нея....(аз по принцип не съм от бързо възтановящите се.)

# 722
TV - направи изследване на туморен маркер СА-125 .  Трябва да не си в цикъл когато даваш кръв. Ако имаш ендо то показателите ще са над 35.
Да- може да има ендометриоза без кисти.
Аз след лапарото бях 2 седмици на легло. А иначе лесно понасям болка.

# 723
  • Пловдив
А този маркер сигурен показател ли е за наличието на ендометриоза,защото мисля,че бях чела и момичета,при които е доказана вече ендометриозата и въпреки това маркерът е в норма?

# 724
  • София
krassina77 аз съм от тези при които се наложи да си купуват лекарствата и точно по мое време въведоха Лукрин от НЗОК.А това стана преди 9 месеца. Неможе да ме убеди че и се е наложило да купува лекарството и чак сега да го продава. Така че винаги се намират хора като това момиче които да спекулират със безплатното. А относно чакането аз бях 2 месеца на противозачатъчни за да не се появят кисти докато чаках лекарствата. Декапептила е по-скъп и си го платих на по 400 лева всяка ампула.
TV докато лежах оперирана в АГ отделението със отворена коремна операция имаше при мен и такива със Лапароскопия. На третият ден вече бяха на 98% възстановени а на 5 вече ми се обадиха че са на работа. Белегът е почти нищожен ако въобще е белег. Естествено е че при такава операция по клинична пътека се полагат 30 дни но е твой изборът дали ще ги ползваш.
За съжаление в Бургас не съм чувала добри отзиви за репродуктивните центрове. Важното е спермограмата да се направи в репродуктивен център от ембриолог а не от лаборант в клиничната лаборатория.
Ела в София, ако можеш повечето от центровете работят и в събота и неделя.

# 725
Това "спекулиращо" момиче е добре дошло за някой който неможе да извади 350-400лв за инжекция от аптеката.

За маркера - може и да има изключения. Макар, че аз не съм чувала. Исках само да кажа, че трябва да се направи всичко друго възможно преди да се легне под упойка.
Струва 20лв да се изследва СА. Защо да се пренебрегна. Аз като бях с ендо моя СА беше 227. Излекувах се и СА си падна в нормата, под 35. Лекарката ми е пускала това изследване, значи има защо. Разбира се немога да твърдя, че няма изключения.
Междудругото много често ендото въобще не се повлиява от противозачатъчните. За съжаление.

Последна редакция: пт, 19 сеп 2008, 16:13 от krassina77

# 726
  • Пловдив
Красина,аз също не съм наясно и за това попитах.Интересувам се за себе си.До сега никой не е изразявал подобни съмнения за ендометриоза при мен,но аз откривам разни стресиращи симтоми и се замислях дали да не изследвам маркера на своя глава.При теб е имало съмнения за ендометриоза и за това са ти го пуснали,така ли?Извинявай,сигурно си казвала и аз може би съм го чела,но съм забравила Embarassed

# 727
  • София
Маркера не е много показателен - моя беше 23 (нормата е до 35) но все пак имах ендометриоза III степен....

# 728
А дали висок СА е гаранция за наличието на нередност?

# 729
Познавам момиче, което не можеше да забременее с години без видима причина, и миналата година направи лапароскопия, след която се оказа че е с ендометриоза без никакви симптоми и кисти, така че се случва, макар и рядко.
Моят СА 125 също беше повишен преди операцията - когато док ми откри кистите, ми пусна това изследване. Първият път беше 41, после 121, после 153, и така до самата лапаротомия, и диагноза ендометриоза първа степен. Сега, една година след операцията, неуспешни опити за забременяване, ендометриозата се завърна с нови кисти, и СА 125 е 70. Но навсякъде пише, че това е много относително изследване. При жени с напреднал рак на яйчниците понякога е под 35, въпреки че при повечето е хиляди.

# 730
  • Пловдив
А има ли момичета,на които маркерът им е бил висок,но се е оказало,че нямат ендометриоза?Май не е особено умен въпросът ми Embarassed

# 731
Напротив, умен си е Simple Smile Знам и за такива случаи. Затова и маркерът не се счита за много надеждно изследване. Има и двете крайности - болни на които е в норма, и здрави на които е повишен.
Най-надежден СА 125 се счита при жени, които са в процес на химиотерапия. Изследва се периодично и така се разбира дали химиотерапията помага или не. Но за такива неща ние няма да говорим тук.

# 732
Имам една ампула Lucrin depot.

# 733
трябва да ми е свършил цикълът ли за да си пусна маркер? какво може да повляе цикълът на изследването? newsm78 newsm78

# 734
По време на цикъл много често маркерът е изкуствено повишен, и резултатът не е много надежден. Направи теста когато нямаш кръвотечение. Също може да се повиши и при наличието на грип.

Общи условия

Активация на акаунт