ЕНДОМЕТРИОЗА - да поговорим!

• 133 125
  • 1 129
  •   1
Отговори
# 930

- Намалете съдържанието на мазнини (най-вече животинските) в храната си.
Някои жени са забелязали, че когато преминат на вегетарианско хранене, симптомите на ендометриозата намаляват. Ясно е, че мазнините принуждават организма да изработва допълнителни и излишни количества естроген, което затруднява женския организъм да се справи с тежестта на проблема.

Да ти кажа мен симптомите хич не ме притесняват, притеснява ме самата ендометриоза

- Редовно се занимавайте с някакви физически упражнения - това ще намали риска от ендометриоза в тежката й форма, ще укрепи имунната ви система и ще тушира депресията /странично явление при употребата на някои препарати, които се предписват при ендометриоза/.

Хм..  newsm78 от както се помня спортувам активно (ок, от трети клас) и то все спортове които натоварват доста, все още спортувам, пък съм с 4-та степен...

Не знам.. дано при другите действа..

# 931
  • around the world
Цитат
...
Да ви кажа, като чета, напоследък, тази тема във форума, а и някои други, защото също имам притеснения и заради шийката на матката
...

Аз съм с изключително крива шийка на матката, на направената ми лапароскопия, по повод левостранен хидросалпингс, лекуващия ми откри и ендометриоза ниска степен (малки огнища по яйчници и пикочен мехур). Та една от теориите за наличието на ЕМ е точно кривата ми шийка, съответно не напълно изтичане на мензиса.
В тази връзка може ли използването на тампони да е вредно? Някой да е чувал?
От всичко, което до сега съм чела в различни здравни Американски, Немски и Английски сайтове и форуми не бих казала, че съм открила данни за изследвания, които да доказват, че използването на тампони води до ендометриоза.
Дори обратното. Но  разбира е добре да се използват при възможност тампони без съдържание на диоксин.

# 932
Да, Данира, и мен самите симптоми не ме притесняват особено, а болестта като такава. Макар че симптомите ми бяха влошили много качеството на живот напоследък.
За спорта, и аз съм спортувала активно  - аеробика, натоварваща, много редовно, когато ми се е появила болестта... Но на едно място четох, че спортуването през цикъла (винаги съм го правила) може да разнесе ендометриалните клетки по органите. Откакто го прочетох, не го правя...
Аз по-скоро свързвам профилактиката срещу ендото с добрия начин на живот като цяло, и по-специално с ограничаването на стреса. Как, не знам, защото поне моят живот е достатъчно напрегнат, предполагам и на повечето от нас. Но със сигурност всеки може да вземе някакви мерки в тази посока.

# 933
     Може да звучи елементарно, но  съм склонна да вярвам, че има връзка между ЗЛОУПОТРЕБАТА с тампони и ендометриозата. Понеже, аз не съм ползвала дамски превръзки, след като стана възможно да слагам тампони, и го отчитам като грешка   newsm78

Хубаво е, че обсъждаме всички вероятни причини за появата на тази болест  Peace
    Дори и да не сме на прав път... това е начина!   Thinking

# 934
  • София
Здравейте, почти от 17 години имам МЦ. Дали съм използвала и 3 - 4 кутии с тампони - не съм сигурна и въпреки това имах ендометриоза трета степен. Не мисля, че тампоните оказват някакво вияние - мое мнение.
Е, вижте, за стреса - и аз си мисля, че играе някаква роля. Доказва го това, че ендометриозата се появява в Бг все по-често в сравнение с 80-те години на миналия век например. Не го свързвам с това, че сега момичетата започваме да водим полов живот по-рано. Лично аз не съм от най-подранилите.  Wink
Лично при мен стресът в работата и потиснатите емоции може да са били от значение за появата на ендометриозата. Поне така си мисля.

# 935
и аз си мислех ,че тампоните може би са 'отговорни" за появата на ЕМ , но не е така. Може би влошават ЕМ , ако се ползват по време , когато имаш болестта ( аз сигурно така съм правила ,защото незнам от колко време съм имала ЕМ преди да ми я открият!) Сега ме е страх и не използвам тампони , но пак ми се появи гадината.... newsm78
За стреса...съм съгласна донякъде! Всеки живее в някакъв стрес , но не всеки има ЕМ ...
Спорта не помага с нищо (дори и с нямаляване на симтомите на ЕМ), тъй като редовно спортуваам тае-бо (4 пъти в седмицата) , но си имах ЕМ 4-та степен и после имах и рецидив...
Много коварна болест...дано някой да открие от какво се появява , за да може момичетата да се предпазват!

# 936
Аз никога през живота си не съм ползвала тампони. Имах 4та степен и рецидив.

# 937
  • София
Аз никога през живота си не съм ползвала тампони. Имах 4та степен и рецидив.
Как е бременността?Добре ли си? Ходиш ли си на работа?
 Hug

# 938
Момичета, трудно постигнатата бременност е много по-сладка. Нека всички да ви споходи.
Кия,благодаря, че питаш,много си мила. Ходя си на работа. Други ме питат докога ще ходя, отговарям, че докато получа 5см разкритие  Crazy
Натрупаното желание за бебчета ще ви даде много сила. Аз се радвах дори и когато повръщах по 3,4 пъти всеки ден от 2рия до 4тия месец  /и тогава работех 6 дни в седмицата/. 
Късмет на всички.Бъдете търпеливи.

# 939
  • София
Красина, мерси за отговора. Видях ти и ЛС-то преди малко и ти отговорих. Ако се чувстваш добре, си ходи на работа. После ще ти липсват малко или много срещите с хора, които не са майки с бебета... Аз ходех на работа до 45-те дни болничен. Тези дни плюс, онези в които преносвах, бяха най-спокойните в живота ми. За никъде не бързах. Обикалях по магазините, спях по 2 - 3 часа след обяд и си гледах кефа.  Heart Eyes

# 940
Киа , Краси , вие сте нашата гордост! Пожелавам ви само хубави мигове!  newsm51 Краси нещо ми се губиш в скайп , май много работиш    newsm78

# 941
Момичета, нещо след лапароскопията не мога да спя! От нервите ли, от упойката ли... До 2-3 ч. будувам всяка нощ - като върколак! А не ставам късно, и не спя през деня. Вече се чудя какво ми стана. То да беше след като сложих лукрина, да разбера, ама не - веднага след операцията, та до днес - десетина дена.
Махнах си лепенчиците, и се чудя как през такива незначителни дупчици могат да оперират тия лекари  Shocked Иначе, много по-добре се чувствам след операцията - нямам болките по корема вече, и стомашните неразположения, и даже вече не се чувстам уморена! А преди операцията (с месеци) бях като препикано мушкато с извинение, и само гледах къде да полегна и да спя. Засега съм направо щастлива, и лукринчето още не ме е цапардосало със спец ефекти. И друг добър специалист ми потвърди, че лукринът си е ок, колкото и другите лекарства със същото предназначение.
А за преживените изпитания (главно нервни) се възнаградих с ново кремче Nuxe Nirvanesque, и съм очарована от него както от никой друг крем досега. Мажа се по 3 пъти на ден  Mr. Green
След това отклонение, по същество: вие знаете ли кога след лапаро може:
- да се ходи на йога
- да се ходи на фитнес
- да luvbed
- да се мажеш с крем да потисне белезите?

Лека ви нощ и приятни сънища!  Hug

# 942
Момичета, нещо след лапароскопията не мога да спя! От нервите ли, от упойката ли... До 2-3 ч. будувам всяка нощ - като върколак! А не ставам късно, и не спя през деня. Вече се чудя какво ми стана. То да беше след като сложих лукрина, да разбера, ама не - веднага след операцията, та до днес - десетина дена.
Махнах си лепенчиците, и се чудя как през такива незначителни дупчици могат да оперират тия лекари  Shocked Иначе, много по-добре се чувствам след операцията - нямам болките по корема вече, и стомашните неразположения, и даже вече не се чувстам уморена! А преди операцията (с месеци) бях като препикано мушкато с извинение, и само гледах къде да полегна и да спя. Засега съм направо щастлива, и лукринчето още не ме е цапардосало със спец ефекти. И друг добър специалист ми потвърди, че лукринът си е ок, колкото и другите лекарства със същото предназначение.
А за преживените изпитания (главно нервни) се възнаградих с ново кремче Nuxe Nirvanesque, и съм очарована от него както от никой друг крем досега. Мажа се по 3 пъти на ден  Mr. Green
След това отклонение, по същество: вие знаете ли кога след лапаро може:
- да се ходи на йога
- да се ходи на фитнес
- да luvbed
- да се мажеш с крем да потисне белезите?

Лека ви нощ и приятни сънища!  Hug
А добър вечер - аз съм другия върколак ! И аз седя до 3.00 и после си лягам най-накрая и загасям всичко , за да мога да заспя! Незнам от какво е ! Не мисля че е от Лукрина при мен!
Този крем за какво е? За лице , за тяло ?
Отговарям на в-сите ти :
на йога незнам кога , но мисля че след 1 месец няма да има проблем да спортуваш каквото си решиш!
luvbed ние правихме още на 4-тия ден след лапарото! Незнам дали е правилно , но ...не ни е навредило с нещо!
с крем против белези аз започнах да се мажа около 1 седмица след махането на конците и продължавам да се мажа , но ефекта като че ли не е много видим! (мажа се с дерматикс)
То сложи ли си първата инжекция?

# 943
здравейте,
При мен положението е същото с лягането късно -около 2 ,3 часа сутринта.Може да има някаква връзка с Лукрина.
За съжаление ,както ви разказах, при мен Лукрина друго освен стоене по нощите и 20 дни менструация  друго не докара.
Сега ще го сменям с деферилин - дано този експеримент се окаже успешен  Thinking

# 944
Malinkap, щом не става с лукрина, сменяй смело! Стискам палци да е успешен диферелина.  Hug
Роси, мерси много за отговорите. То и аз Дерматикс взех (егати скъпотията  Shocked ), и ще почвам днес-утре. Ама белезите са и без това доста незначителни. А моят нов крем е за лице, за всякаква кожа, и е наистина супер приятен, не случайно се казва nirvanesque. Ей го:  http://www.kozmetika.bg/show.php?productid=7478 Споменах го, защото мисля, че всички тук напълно заслужаваме малки поощрителни награди!

За безсънието, на мен ми започна веднага след операцията, странна работа. Не е от лукрина, защото не бях слагала тогава. Може би защото сме по-стресирани, то нормално.. Аз в момента не ходя на работа, така че не ми е фатално, но ако хооодеееех....

Общи условия

Активация на акаунт