Наскоро правих този чийзкейк, за които си измислих рецептата, съобразено с това, какво имах в къщи , получи се доста добре:
За блата
2 ч.ч. натрошени бисквити
7 с.л захар
1/2 ч.л канела
12 с.л масло
1 ч.ч. натрошени орехи( аз използвах pecans)
За пълнежа
900 гр крема сирене ( аз ползвах Филаделфия)
1/2 ч.ч течна сметана
3 ч.л лимонова кора, настъргана
6 яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
2 пакетчета ванилия
Черешово сладко, пълнеж за пай или каквото имате под ръка с череши
Обърквате съставките за блата. Във форма за торта, която се отваря поставяте на долната част ( дъното доста широк лист алуминиево фолио, след това отгоре поставяте окръжността на формата и притискате ( така че само на дъното на формата да има фолио, остатъка да стърчи отстрани. След това подгъвате остатъка от фолиото нагоре ( да обвиете обръча на формата) и изсипвате сместа за блата, като плътно притискате с ръце, да се изравни. ( ако не ви е ясно как изглежда, кликнете на голямата снимката и ще се отвори сайта ми, където има снимка на формата с фолиото докато е още празна, на малката снимка се отварят другите ми торти)
Печете 10 мин на 180 градуса.
През това време смесвате като разбивате с миксер първо крема сиренето, след това добавяте постепенно захарта, течната сметана, яйцата, лимоновата кора, ванилията.
Изсипете в/у изпечената кора и сложете да се пече на средната решетка на фурната на 150 за 1ч. и 15 мин или в зависимост от печката, докато леко се зачерви отстрани, но средата е още леко бяла.
Изключете печката и без да отваряте вратата оставете така да престои 2 часа.
Оставете в хладилник поне 3-4 часа, сервирайте студено, като разрязвате с горещ нож.