Литературен клуб - VІ

• 58 382
  • 676
  •   1
Отговори
# 600
Видях отдавна новото издание на "Гласът на планината" (чела съм старото, мисля, че беше от времето на социализма, мързи ме да проверя) и трябва да похваля издателство "Рива"  Peace Хубаво подбор на автори и заглавия имат.

О, да, заели са се, например, да издадат всички романи на Айрис Мърдок.  Peace

# 601
  • На погрешната планета
Моля, кой беше авторът на тези стихове?
 Когато от безпътица премазан си
 и си зазидан в четири стени
 от всички свои пътища прерязани
 нов път си направи и пак тръгни!

Дамян Дамянов
Към себе си

Моля, кой беше авторът на тези стихове?

Живей и всяка адска жега
 с капчукова вода полей!
 Дори да ти коват ковчега
 живей, приятелю, живей!

Матей Шопкин

Другото съм го срещала само като спомен в лексиконите, не знам кой е автора.

# 602
Видях отдавна новото издание на "Гласът на планината" (чела съм старото, мисля, че беше от времето на социализма, мързи ме да проверя) и трябва да похваля издателство "Рива"  Peace Хубаво подбор на автори и заглавия имат.

О, да, заели са се, например, да издадат всички романи на Айрис Мърдок.  Peace

Има и хубави биографични книги, по културология. Приятно ме изненада и тази:

http://www.rivapublishers.com/index.php?page=books&book_id=18

Не съм я чела на български и мислех, че не е превеждана, а ми е много любима!

# 603
  • София
Пол Остър е един от харесваните от мен писатели. Чела съм "В страната на последните неща" (In the Country of Last Things"), трилогията "Ню Йорк", "Нощта на оракула" , "Лунният дворец" и " Изобретяване на самотата" (Invention of Solitude- не знам дали преводът ми е правилен  Embarassed). От всички тях най-много ми харесва "В страната на последните неща". Харесва ми стилът му, необичайните истории, които разказва, елементът на загадъчност и дори фантастичност.

Криминалният елемент не присъства във всичките му романи, а и когато присъства, определено не е водещ. По-скоро служи за заплитането на някаква загадка, но е твърде далеч от обичайния криминален жанр.

Сега разбирам, че бях останала с погрешно впечатление, че съм чела "Книгата на илюзиите".  Приятен повод да си купя нова книга.  Grinning

# 604
Благодаря ви, момичета (за П. Остър).  bouquet

Чете ми се нещо на Yoko Ogawa. Може би тази "Хотел Ирис".

На Борхес излезе "Книга на въображаемите същества".

Последна редакция: сб, 05 юли 2008, 23:34 от Ив

# 605
    Искам да споделя за моя прочит на "Анатомия на илюзиите".
 Една книга, която ме накара да се върна в своето детство и да преосмисля какво се е случило преди и след него, благодарение на Людмила Филипова имах възможността да погледна от един различен ъгъл на времето, в което съм подраствала.

В края на книгата плаках, защото с всяка страница бях в очакване на едно сбъдване, догонване на желаното, което уж е толкова естествено и простичко, а в действителност невъзможно.

Потресе ме прозрението, че ние сами отдалечаваме, онова което искаме да хванем, нещо което дъщеря ми правеше, когато прохождаше- тичаше след топката и аха да я хване, я риташе с малките си крачета.

Разкошна книга!

Мислех да започвам веднага "Хиляди сияйни слънца" на Хюсейни, но ще се оставя още малко в атмосферата, която ми донесе горе споменатата.

# 606
Здравейте момичета.Чак сега ви открих ooooh! къде съм бляла ooooh!. Добре че в темата Новите ви книги стана въпрос за този клуб Hug Heart Eyes

# 607
Привет и добре дошла, Бъни Hug

# 608
Тук е много пусто нещо.
Аз да споделя какво прочетох в последно време - започнах поредната книга на Льоса - "Празникът на козела", но май ще си остана само с добрите впечатления от "Лудориите на лошото момиче". Зарязах я, нещо не съм в настроение, може би ще я пробвам пак.
Явно съм на вълна любовни истории, защото на един дъх прочетох "На запад от границата, на изток от слънцето", отдавна исках да прочета нещо на Мураками, очарована съм от стила, от историята, със сигурност ще прочета и другите му книги.
Друото, което ми хареса, е "Пътешественикът във времето и неговата жена", интересна идея, интересно четиво, много мила книга за семейството.
Установих, че съм изпуснала една книга от творчеството на Бегбеде и бързо оправих пропуска - "Аз вярвам! Аз също не"
съвместна книга с Жан-Мишел ди Фалко. Интересен ъгъл на поглед към съвременния свят от един средностатистиески човек и един демократичен предствител на църквата. Не е нещо кой знае какво, но ми беше интересно. Всъщност преиздаден е отново първият му роман - "Мемоарите на един откачен младеж", значи има още неща на Бегбеде, които не съм чела.
Друго нещо, което прочетох наскоро, е една книга на Елвира Линдо - млада испанска авторка, спечелила куп награди -  "Една твоя дума" е книгата, по мое мнение нищо особено, леко странна ми беше както историята, така и стилът на писане.
Сега съм се заредила с Алиенде, Джоан Харис, Кундера и Виктор Пасков. Джоан Харис много ми я хвалиха - дано да си заслужава.

# 609
Момичета, моля за помощ! Търся в оригинал на Р. Бърнс "Джени в цъфната ръж" - само стихотворението.
Трябва ми текста само. Ще съм много благодарна за линк или за самия текст (може на ЛС)   bouquet

# 610
Момичета, моля за помощ! Търся в оригинал на Р. Бърнс "Джени в цъфната ръж" - само стихотворението.
Трябва ми текста само. Ще съм много благодарна за линк или за самия текст (може на ЛС)   bouquet

Comin' Thro the Rye
(Robert Burns)

O, Jenney's a'weet poor body,
Jenny's seldom dry;
She draigl't a' her petticoattie
Comin thro' the rye.

Comin thro the rye, poor body,
Comin thro the rye,
She draigl't a'her petticoatie,
Comin thro the rye!

Gin a body meet a body
Comin thro the rye,
Gin a body kiss a body,
Need a body cry ?

Gin a body meet a body
Comin thro the glen,
Gin a body kiss a body,
Need the warld ken?

# 611
Цугуми, много благодаря! Hug

# 612
  • София

Да се отчета и аз с прочетеното.  Wink Благодарение на "Предай нататък" прочетох "Гнездо на кукувици" от Карел ван Луун и "Седем години в Тибет" от Хайнрих Харер (ако си спомняте, има много хубав филм по книгата на Жан-Жак Ано с Брад Пит в главната роля Wink). "Гнездо на кукувици" е хубав затрогващ роман за един мъж, който след смъртта на жена си разбира случайно, че не може да има деца. Кой е тогава бащата на 13-годишния му син? Търсенето на истината довежда до твърде неочакван резултат. Без да има големи претенции и без много драматизъм, книгата разглежда въпросите за верността, бащинството, връзката ни с родителите. Беше много приятна за четене.

"Седем години в Тибет" разказва удивителната история на Хайнрих Харер- австрийски алпинист и скиор, олимпийски шампион от игрите в Берлин през 1936г. По време на една експедиция в Хималаите през Втората Световна Война  англичаните залавят него и партньорите му и ги държат в лагер за военопленници, откъдето те в края на краищата успяват да избягат и две години се скитат из Индия и Тибет, докато накрая успяват да си издействат разрешение да останат в Лхаса- Забраненият град. Там Харер се запознава лично със сегашния Далай Лама, който тогава е малко момче. Беше ми много интересно да прочета подробно за Тибет и живота на тибетците.

На английски прочетох книгата на Рей Манзарек "Light My Fire" за живота му с групата The Doors. Неизбежно субективен, но интересен поглед към създаването на групата и легендарният Джим Морисън.

# 613
Снощи започнах За любовта и Сянката на Алиенде - не знам защо винаги когата чета испаноезична литература ми е толкова близко всичко, стремежите на героите, техните радости и страхове.
Та и тази книга така - грабна ме от първите страници.Простотата на живота и силата на духа на тази бедна селска жена Дигна Ранкилео, гордоста на Беатрис..........
Последната ми книга Дом на края на света.Уникална за мен книга - много земна, много човешка, много истинска.
Книга в която човек се пита познава ли уж най познатите си хора, научавеме ли и въобще има ли такова нещо като граници за любовта, къде свършват нашите цели и стремежи и кои от тях е редно да проектираме върху децата си.
Действието се развива по време на сексуалната революция в едно малко градче в Кливланд.

# 614
  • Mostly in my mind
И аз съм в клуба. Здравейте. Както каза едно момиче по-горе, добре , че в темата "Нови книги" се споменава и за тази тема. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт