Литературен клуб - VІ

• 58 793
  • 676
  •   1
Отговори
# 90

Ив, на мен на Мариас ми хареса много повече

В момента чета . Преди 20 години търсех всичко за него, но тогава изборът не беше голям.

# 91
Току що прочетох "Лятно пътуване" на Труман Капоти. Свърших я за 3 часа, докато малката спеше обедния си сън....
Но някой от вас  сигурно вече са я чели, тъй като е издадена 2006-та година. Все пак класиката си е класика Simple Smile.

Последна редакция: чт, 27 дек 2007, 09:54 от фурор

# 92
Благодаря, Tsugumi! Hug
"Сърце тъй бяло" потърсих заедно с "Всички души", изглежда неоткриваема. Препращат ме към антикварни книжарници. Остана ми още една за проверка.
Непременно пиши впечатления за "Байрон". Истинска находка си ти! Преди 4 г. и аз издирвах всичко за него покрай негова пиеса. На български четох издадени писма и дневници и на А. Мороа една книга.
Работно привършвам Й. Бродски.
Чакам си и "Руски народни приказки". Чела съм като малка. Спомените за книгата  - черна с твърди корици, без картинки, и трябваше да я върна на приятелско семейство на родителите ми. Sad Казваше се "Василиса Прекрасна". Вълшебна книга.

# 93
Момичета, да си призная тази година част от коледните подаръци за близките ми хора бяха книги на автори препоръчани от вас като:
"Лудориите на лошото момиче" на Марио Вaргас Льоса
"Градът на зверовете" на Исабел Алиенде
"Истории за кронопи и фами" на Хулио Кортасар
“Като гореща вода за шоколад” на Лаура Ескивел
"Афродита" на Исабел Алиенде
Както виждате залитнах към латиноамериканските автори  Laughing Надявам се че близките ми ще ги оценят и че ще ги прочета и аз един ден  Wink
Весели празници   bouquet

# 94
Ив, ще ти напиша ЛС, а за "Байрон" изчаквам още малко с мнение.  Hug

Момичета, сетих се нещо. Не знам, дали вече е правено, но защо не си организираме понякога срещи? Не че аз в момента съм много свободна с моята бубка, но се намирам в София за известно време и бих искала да го използвам и за да се запозная с вас. Тук намирам момичета, които определно са много ценни, а и имаме сходни интереси. Какво ще кажете?   bouquet

# 95
Момичета, тази тема е велика! Чета я по малко, по малко, още съм доникъде и не мога да се включа с коментари \но пък благодарение на вас започнах списък със заглавия, които да прочета\.
Включвам се само да споделя, че днес прочетох втората книга от поредицата "Импресионистите разказват", тази за Гоген и съм толкова вдъхновена, че съвсем по детски си купих пастели и съм твърдо решена да стана самоук гений hahaha
Така де, щом Шлиман открива Троя на 40 и кусур години, значи не всичко е загубено, още имам време ...

Приятна вечер и приятно четене!

# 96
Преди дни довърших "Черната кутия" на Алек Попов, но, честно казано, не ми хареса особено Rolling Eyes
С "Мисия Лондон" се забавлявах искрено, тази леко ми нагарчаше. Ако бях прочела първо нея, може би нямаше да посегна към други книги на този автор.
В момента пък чета "Жива жар" на Трейси Шевалие, но отново съм донякъде разочарована. "Момичето с перлената обица" определено ми допадна повече. В тази единственото, което привлича засега интереса ми, е умело изградената атмосфера на средновековен Лондон.
Но може "проблемът" да е в мен - тези дни да съм настроена на критична вълна Thinking

# 97
Като споменахте Шлиман, мога горещо да препоръчам "Гръцкото съкровище" от Ървинг Стоун.

А аз мисля да препрочета "Живот назаем". Като ученичка много харесвах Ремарк.

# 98
  • Boston, MA
Тези дни прочетох най-хубавата книга за тази година - "Любов и смърт под кривите круши" на Кристин Димитрова. Препоръчвам тези прекрасни разкази на всички литературо-любители!

# 99
  • Пловдив / София
Привърших "Мръсна Хаванска трилогия" на Гутиерес. Извън алкохола и многото сперма имаше моменти, които си заслужаваха.
В момента съм към края на "Factorum" на Буковски. Харесва ми. Почитател съм му.

# 100
Сега ми хрумна, че краят на годината наближи и би било интересно да споделим кои от прочетените тази година книги най-силно ни впечатлиха.

"The Corrections" на Джонатан Франзен на първо място. Много високо вдигна летвата.
След нея - "Къщата на духовете" на Изабел Алиенде.
"Любов и смърт под кривите круши" на Кристин Димитрова не помня дали я четох тази година, иначе бих я наредила на челно място като любима книга.
Ще запомня и "Майките" на Теодора Димова - като образец за ниско качество.

# 101
  • София
"The Corrections" на Джонатан Франзен на първо място. Много високо вдигна летвата.

Имам тази книга от няколко години и все още не съм я подхванала. Кажи нещо повече за нея! (Извинявам се предварително, ако си писала впечатления в предишни теми!  Embarassed)

# 102
От Теодора Димова съм чела само Емине - допадна ми стила, преплитането на времето на баба с дивото съвремие \и то с чистата българска действителност\. Накрая обаче ме разочарова - много претупан и глупав край. Това е генерален проблем на българските писатели - имат стил, имат емоционалност, но нямат истории, които да разкажат.

# 103

Имам тази книга от няколко години и все още не съм я подхванала. Кажи нещо повече за нея! (Извинявам се предварително, ако си писала впечатления в предишни теми!  Embarassed)

И моята книга стоя сума ти време на етажерката, накрая трябваше да отидем на почивка за няколко дена, и така я изчетох от началото до края.  Simple Smile
В най-общи линии представлява социално-критичен роман, в който се разказва историята на едно семейство с три пораснали деца, които (по мое тълкуване) би трябвало да бъдат корекции на родителите си. Сюжетната линия се води от амбицията на майката да ги събере за една последна Коледа (докато бащата, страдащ от Алцхаймер, все още е донякъде на себе си). И така, докато се разказват техните лични истории, се разгръща цялата социално-политическа картина на края на миналия век - глобализацията и загиването на локалния бизнес, Интернет, инвестиционният бум и предчувствието за идващ крах, политическата коректност и социалната инфантилност, моралният политически упадък на следкомунистическа Източна Европа (в случая Литва), и фарсовият характер на американската помощ там ... Пропускам много в изброяването, освен това се опасявам, че звуча като откъс от социален трактат.
Романът има прекрасен стил: стегнат, леко ироничен, леко дистанциран, без грам цинизъм, назидателност, морална пристрастност, с пареща емоция, но без патетични сантименти. Характерите са толкова истински, че остават извън всякаква морална класификация, още ми звучат в ушите техни фрази. Четох след това рецензиите в Амазон, и ми олекна, като срещнах изказването на един читател: "ужасих се ... откъде знае този човек тези неща за моето семейство". Не съм била сама значи в епизодичните си изтръпвания, макар и семейството ми да няма уж нищо общо с описаното. Но факт е, че за което и семейство да се сетя, и за колкото и различни семейства да се сещам, виждам по нещо от описаното в този роман.

# 104
  • София
блажка, мерси за отзивите  Hug - определено ме заинтересува. Ще гледам да я прочета идните месеци.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт