Литературен клуб - VІ

• 58 575
  • 676
  •   1
Отговори
# 555
По-скоро по навик си купих и новоизлязлата книга на Джон Гришам - "Обжалването".
По принцип харесвам автора и го чета с удоволствие. Освен това реших, че точно в този момент имам нужда от нещо интригуващо и завладяващо. Не бих нарекла обаче тази му книга изключително интригуваща - определено не прелиствах страница след страница в нетърпение да разбера какво се случва.
Разбира се, в случая го има и елементът на пресищането - все пак това не е първата му книга, която чета.
Освен това тази му книга като че ли има много по-малко общо с правото, отколкото с политиката. А именно правото обикновено привлича вниманието ми в неговите книги. Всъщност в случая основната идея на повествованието е водена именно от това - какво се получава, когато бизнесът, гарниран с политика, завладеят правото.
Последната част от книгата пък съвсем не ми хареса - повествованието в един момент пое в една такава "насилена" посока - много ми беше изкуствено. Сякаш авторът си е казал - абе трябва да завърша някак тази книга - ей този вариант дали няма да стане...
Та така - книгата става, но пък и не е нищо особено.

# 556
Тони, благодаря за мнението. Аз също харесвам Гришам, но явно тази книга няма да си я купя. "Невинният" също не ми хареса.
На един дъх прочетох тия дни "Чингис. Степният вълк" - на Кон Игълдън. Много увлекателна книга.

# 557
  • Майничка
На един дъх прочетох тия дни "Чингис. Степният вълк" - на Кон Игълдън. Много увлекателна книга.

Сега остава да гледаш и филма "Номад"... Laughing

Впечатлението ми от "Обжалването" е същото като на Тони.
Да спомена и две нови фентъзита на Реймънд Фийст - "Нокът на сребърен ястреб" и "Лисичият крал" - пак са за Мидкемия, но отделно от предходните цикли.

# 558
След първоначалния ми възторг от Льоса с "Лудориите на лошото момиче", сега направо се измъчвам с "Леля Хулия и писачът". Формата на роман и вмъкнати между другото разкази не ми се нрави. Четенето върви бавно, самата книга ми се струва разпокъсана и разтеглена.
Може би по-лесно бих приела сборник само с разкази и историята за леля Хулия отделно. Ще видим какво ще реша за книгата на финала, защото точно той в "Лудориите" ме зашемети ...

# 559
  • София
Прочетох две книги на Амели Нотомб - "Речник на собствените имена", "Козметика на врага", не съм впечатлена изобщо.
Става за четене в автобуса може би, не бих повторила, имам чувството, че авторката е обхваната от логорея, неясни идеи.
Започнах "Ловецът на хвърчила", горчи още от първите страници.

На тази авторка по-впечатляващи са "Метафизика на тръбите" и "Изумление и трепет". Втората е преведена на български, за първата не съм сигурна....

# 560
Прочетох Тайният живот на пчелите-оставам с усещането за изпълваща нежност-като в кратина на Моне,омайващ дъх на мед,обич,спомени и стара кутия за шапки.
Прочетох и Майките-завладя ме още от първите страници-просто не можех да я оставя-определено ми хареса повече от Илюзиите-тази книга я прочетох със сърцето си.Имах сериозни дилеми по мои лични въпроси-свързани с работата с деца и тази книга ми даде отговорът,който търсих-благодаря Людмила!  bouquet
Шехина-като писа за Книга за безпокойството-се сетих,че си я бях купувала-изрових цялата си библиотека и не я открих-а не помня да съм я давала.Тази книга ти остава усещането,че слушаш бавна португалска песен в кафене до пристанището-жалко,че мистериозно изчезна.

# 561
  • Boston, MA
Момичета, имам странен въпрос, но ми се струва, че тук е най-подходящото място да питам. Мисля, че тук четат и пишат хора, които са свързани с издателската индустрия, та въпросът ми е към тях:

Реших да купя правата за превод на една книга на български, свързах се с агентите на автора и може би ще стане. Нямам никакъв опит в това отношение, освен огромно желание с това да се занимая, мислех впоследствие да "пазарувам" за издателство. Само че отсега ме питат за  кой издател работя. Дали да им казвам, че съм сама (да не ме отрежат) или да си измислям нещо? Всякакви съвети ще са от полза.

# 562
  • Пловдив / София
В момента чета "Нататък билетът не важи" от Ромен Гари.
Книгата е била обсъждана в предни теми.
Стигнала съм до половината. Засега ми харесва, макар да имам чувството, че на някои местенца преводът малко куца, въпреки че не говоря френски. Crazy

# 563
Шехина-като писа за Книга за безпокойството-се сетих,че си я бях купувала-изрових цялата си библиотека и не я открих-а не помня да съм я давала.Тази книга ти остава усещането,че слушаш бавна португалска песен в кафене до пристанището-жалко,че мистериозно изчезна.

Много точно описание...Има някакво усещане за фадо, макар че "Книга за безпокойството" мен лично ще ме доведе не просто до минорно, а до депресивно състояние Wink Познавам се и знам, но емоцията си струва. За момента отлагам четенето й, върнах се към Ролан Барт и си спомних романтичната година, в която учех теория на литературата в Университета - споменът ме хвана за гърлото. Поисках да се върна години назад, да изживея отново онова време, но това е друга тема. Барт е прав - авторът го няма, читателят намира душата си в книгите.

Вероника, малко закъсняла, но все пак благодарност, че си погледнала преди време по антикварните книжарници за приказките на Патриашвили, трогна ме  bouquet  bouquet  bouquet

# 564
В момента чета "Нататък билетът не важи" от Ромен Гари.
Книгата е била обсъждана в предни теми.
Стигнала съм до половината. Засега ми харесва, макар да имам чувството, че на някои местенца преводът малко куца, въпреки че не говоря френски. Crazy

Аз бях споменала за книгата преди. Съгласна съм с теб за превода (за съжаление).

Бубка, нямам представа. Успех!

# 565
След първоначалния ми възторг от Льоса с "Лудориите на лошото момиче", сега направо се измъчвам с "Леля Хулия и писачът". Формата на роман и вмъкнати между другото разкази не ми се нрави. Четенето върви бавно, самата книга ми се струва разпокъсана и разтеглена.
Може би по-лесно бих приела сборник само с разкази и историята за леля Хулия отделно. Ще видим какво ще реша за книгата на финала, защото точно той в "Лудориите" ме зашемети ...

От средата на книгата /че даже май и по-рано/ започнах да прескачам разказите - нещо не ми харесаха. Това което ми правеше впечатление беше, че "писачът" вплиташе в тях елементи от своята биография и задължително един от главните герои беше "мъж в разцвета на силите си - петдесетгодишен"   Wink Историята за любовта с Хулия ми хареса много, другото ми разводняваше хубавото впечатление  Peace

# 566
Шехина HugСега съм в литературно затишие-ако не броим някоя и друга професионална литература Simple Smile

# 567
Много съм разочарована от "Леля Хулия и писачът". И края един блудкав ...
За сега спирам с Льоса, по-нататък мога и да се върна към него. Не направих добър избор с последните няколко книги.
Започвам "Сто години самота", дано не ме разочарова, защото съм с големи очаквания.

# 568
..............
Прочетох и Майките-завладя ме още от първите страници-просто не можех да я оставя-определено ми хареса повече от Илюзиите-тази книга я прочетох със сърцето си.Имах сериозни дилеми по мои лични въпроси-свързани с работата с деца и тази книга ми даде отговорът,който търсих-благодаря Людмила!  bouquet
................................
Извинете ако аз не съм доразбрала, но "Майките" не е ли на Теодора Димова, а не на Людмила Филипова или става въпрос за друга книга newsm78

# 569
Извинете ако аз не съм доразбрала, но "Майките" не е ли на Теодора Димова, а не на Людмила Филипова или става въпрос за друга книга newsm78

"Майките" е на Теодора Димова.

Общи условия

Активация на акаунт