Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Те нямат ли равни права с нас?

  • 3 420
  • 2
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2 655
Това е интересен материал от сайта на БТВ. И още една трагедия. Копирам част от него:

“В началото на тази година ръководителите на всички отделения в болницата в Гълъбово изготвят доклади до кмета на общината за здравословното състояние на местните жители.
Резултатите:
“Увеличен е броят, в сравнение с останалите райони на страната, където липсват тези производства, на децата, родени недносени. Недоносените деца - 2001 са 7 срещу 10 на сто недоносени през 2003. Също могат да се интерпретират и абортите. Спонтанни аборти 2001 - 30 процента срещу 58 процента през 2003 година. За да се повишат двойно процентите това е резултат на влошената екология”, казва д-р Таня Начева, завеждащ Акушеро-гинекологично отделение.Средната възраст, в която настъпва менопаузата при жените в региона е 35-40 години, което е с около 10 години по-рано в сравнение с жените, живеещи в регионите, в които няма такова замърсяване.
“Тук много по-тежки са малформациите - по-често несъвместими с живота - главно на сърдечно-съдовата и дихателната система”, допълва д-р Таня Начева. Според данните, ако през 2001 година в община Гълъбово е имало едно мъртво раждане, то през миналата година мъртво родените деца са 3.
“Именно тези съединения - олово, оловни съединения, сяра, оказват най-тежки последствия върху вътреутобното развитие на плода, пояснява д-р Начева. Съдовата система е увредена още вътреутробно плода и съответно се раждат деца 2 500-2 700 . Това са ниски тегла - 2-3 години напред децата са били около 3 килограма – 3 200, което е нормално.” Според лекарите, проблемите на жените тук са свързани главно с желанието и борбата им да имат деца. Преди и по време на бременността често те изкарват всеки месец поне по две седмици в болницата.
Така е и с 24-годишната Анка, която току що е родила второто си дете.
“Първо нормално раждане, след това извънматочна бременност. сега раждането е в срок, но с ниско тегло - 2 и 600 е бебето”, пояснява д-р Начева. Доносихме бебето някак си. И тя периодично през последните месеци особено имаше опасност от преждевременно раждане. Влизахме-излизахме в болница на задържаща терапия - до 2 и 600 го докарахме бебето. В съседната стая е 21-годишната Дочка. Тя е с опаснот от аборт в четвъртия месец.
“Постоянно бъбречни оплаквания. Първите 2 месеца беше с кървене, сега вече до 4 месеца докарахме. Но, но това е пак периодично така. 10 дни лежи тук, 10 дни навън. Така си износваме бременностите тук”, казва д-р Начева.
“80 процента от децата, които познавам са с бронхити и астма и се притеснявам и за моето дете”, споделя Дочка.
“Имате ли намерение да се местите от тук?”
“Ако имам възможност, да.”
“Кое ви притеснява най-много?”
“Мръсният въздух, екологията, фините частички прах.” Мръсният въздух е основната предпоставка за високата заболеваемост на децата до 3-годишна възраст, пише в доклада на завеждащият Детско отделение. На фона на намаляващата раждаемост, броят на болните деца се увеличава.
“Ако през 95-та година са 256 случая регистрирани, то през 99-та са вече 330, а през миналата – 555”, казва д-р Златко Димитров, лекар в Детско отделение. Най-често срещани са инфекциите на горните дихателни пътища. 15 на сто от децата са болни от астма, което е два пъти повече от нормалното за страната. Повишена е честотата на желязо-дефицитните анемии в кърмаческа възраст, детската церебрална парализа и епилепсията.
“В ранната възраст - кърмаческата и в ранната възраст до 4-5 години е трудно да се поставя със сигурност диагноза "бронхиална астма". Това ми дава основание да предположа, че голяма част от така често поставяната диагноза "обструктивен бронхит" е възможно да бъде описана като бронхиална астма. Това е много сериозно заболяване, със скъпо лечение и много продължително. Това кара много млади семейства да напускат общината, защото през периода, в който действат тези нокси, пристъпите продължават, независимо, че се опитваме да ги контролираме”, допълва д-р Димитров. Увеличава се и броят на децата, които имат камъни в бъбреците, което е свързано не само с качеството на въздуха, но и с това на питейната вода в региона.
“Процентът на алергичните заболявания на кожата също расте. А на дихателните показва тенденция на намаляване на възрастта, в която се проявяват, включително и в кърмаческа възраст, което е доста обезспокоително”, казва д-р Димитров.
“Какво е на дъщеря ви?”
“Бронхиална астма. Задушава се, пристъпи получава. На орбазон - с маски в болницата”, казва Цветанка Стоянова, майка на болното момиченце от Гълъбово. Елеонора е на три години. Лекарствата на месец й струват 50 лева, при 120 лева заплата на майката, като санитарка в болницата. Ако спре да ги взима - детето й може да умре.
“Каква е причината?”
“Ми мръсният въздух. Казват трябва да се изселите от тук. Къде да ходим? Казват от въздуха е, трябва да отидете другаде да живеете, но просто няма възможност, разказва майката. Тя като се роди, още 20 дни нямаше и като започнахме бронхит, бронхит и на 1 година почнахме с помпички.” При една от последните донаборни комисии е установено, че половината от момчетата в общината имат проблеми с щитовидната жлеза. Освен, че може да повлияе върху потентността им, подобен проблем оказва влияние и върху интелектуалното развитие на младежите, според лекарите.
“Прави впечатление едно по-агресивно поведение от страна на младежите в този район. Аз участвам в една комисия за борба с противообществените прояви и прави много голямо впечатление, че е доста голям процентът на децата, които имат подобно агресивно поведение”, коментира д-р Красимира Стойкова, директор на болницата в Гълъбово. Наред с това, при 16 хиляди души население в община Гълъбово - годишно на всеки  четвърти жител се правят рентгенови изследвания на белите дробове, а това е много.
С влагата във въздуха и в белите дробове, серните окиси образуват серниста киселина, която дразни и блокира някои защитни функции на белите дробове, обясняват лекарите. Така способността на организма да се съпротивлява срещу възпалителните заболявания намалява и те постепенно се превръщат в хронични."


За тези от Вас, които искат да прочетат подробностите, ето и адреса: http://www.btv.bg/news/?magic=reporters

Въпросите ми са стандартни:
 Confused: Нима тези жени нямат равни права с нас останалите?
 Confused: Защо са лишени от радостта на леката и спокойна бременност?
 Confused: Къде са здравите им деца?
 Confused: Нима тяхната мъка не е и мъка на всички нас?
 Confused: Какво са направили отговорните за това?

# 1
  • Мнения: 285
Пела, хубаво си го намерила този материал и си го пуснала . Не можах да гледам филма за това населено място по телевизията, но чувах от рекламите и тръпки ме побивата, а сега съвсем се натъжих и за кой ли път огорчих...
Разбира се въпросите ти съдържат отговорите си. Направо ги крещят бих казала. Това са толкова затрити живота, толкова обречени деца и майки, толкова безразличие отново от страна на всичките му там държавни служби и службици...
"Отговорни" - всичко е само политика. Политика според разбиранията на нашите избраници е - власт, облагодетелстване и всичко под покрива на парите. Това е само още едно доказателство , но и много повече!
Вече нямам думи...но не ми се онемява!!!

# 2
  • Мнения: 466
Там при тях е пълна трагедия.
Не знам как, но трябва да се направи нещо по въпроса.
Едва ли покриването с найлони ще свърши работа?!

Общи условия

Активация на акаунт