ИЗРАЕЛ

• 59 124
  • 579
  •   1
Отговори
# 150
  • в Tara
70 000 $ за да влезе в старческия дом Shocked

# 151
Днес у нас в Австрия заваля сняг,Виена е украсена катов приказките на Андерсен,наѝ-накрая да се почуства зимата и тук.Аз си украсих коледната елха и сега и се кефя.Да не говорим за коледните намаления,като се сетя за близките ми в Бг ми става жал,тук си пазаруваш на воля за без пари.50% коледни намаления на стоките почти на всеки втори магазин.
Петя сега имам въпрос към теб-на твоѝте деца какво им обясняваш за Коледа например,имам предвид къде живееш все пак и че там Коледа и Великден не се признават.Вие Рош Ашана ли празнувате като нова година мисля.че беше септември месец.Проблем ли е да обясниш на малките тези разлики и как това се възприема там

# 152
  • София
          Като видях Австрия, не мога да се въздържа да не спомена, че изборът ни за Нова Година беше първоначално Виена, но още две семейства ни "натиснаха" и сега ще сме в Израел. Не че съжалявам. Но догодина живот и здраве  - ще видим и Виена.

# 153
   Simple Smilekrisy,  не е проблем да обясня за коледа, но моите деца са още малки.Синът ми е на 2 г. , а дъщеря ми на 10 месеца   Simple Smile .Един ден ще обяснявам.Освен това тук по МОЛ - овете има много коледни кътове  с елхи и украшения , дядо коледовци  Simple Smile , червени ботушки с шоколади , шоколадови снежанки  джуджета там , катрички и коледна украса.Нова година тук е през  септември - да .Всяка година се пада на различна дата , защото  еврейското броене  е друго.
   Пожелавам на всички да имат възможност да пътуват повече и да видят света, това е голямо богатство!
   Скоро трябва да подхвана темата за  БОЖИ ГРОБ и хаджийството ( за християните ).Между другото нали знаете, че дават и свидетелства църковни , че си бил и си хаджия  Wink .Баба ми така се гордее, че  чак си го е сложила в рамка , че който влезе в къщата първо там се взира  Shocked.Скица Grinning.Тва  всъщност е комплекс , не само църква , намира се  до Стената на плача , непосредствено до арабския пазар .
    Ще  говорим и за ТУНЕЛА , който влиза под Стената на плача в Ерусалим.Тя  всъщност стената е била мноооого по-висока от това , което виждаме днес.Това е само  върха й , горната част, има още много надолу под  земята, защото са се  наслагали земни пластове и се  е затрупала с времето.В този тунел има стъклени пътеки , по които като ходиш виждаш надолу къде е бил стария път.Ще покажа и Портата към Храма , която до днес съществува  като зазидана и най-близкото място до Светая Светих в Храма.Това е място на голяма почит ,там се молят хората , подземно и тясно е , има много тунели.Това по-нататък.

# 154
  • София
          Това с Божи Гроб направо ме разтърсва от основи. Знам,че всеки мюсюлманин трябва поне веднъж да е посетил Мека. Който няма средства се намират от благотворителни ислямски фондации или организации. Защо бога ми и с християните не е така. По-малко вярващи ли сме или нашият фундаментализъм е пазарно-стоковият. Загубили ли сме Вярата си.
          Все въпроси на които търсим отговор...

# 155
  • България
Петя,благодаря  за разяснението за Кабала  bouquet,това е както казва6 цяло у4ение и не може да се обхване в една малка тема,но е много интересно,попаднах на  една книга,но там Кабала е малко развлекателно описана,не стигат до дълбо4ините PeaceИ мисля,4е е издадена по повод големия интерес към нея ,на известни ли4ности  Wink

Божи гроб,и аз искам да отида там някои ден...

# 156
Ето няколко снимки отБожи Гроб:
Външен изглед
Голготата
Пред параклиса на Гроба
Гробната Плоча

Ще споделя личните се впечатления малко по- късно.

# 157
И понеже Ерусалим е града на трите религии и стана въпрос за мюсюлманите ще спомена за тези които не знаят
Основите на Исляма са 5
1 Утвърждаването че бог е един и Мохамед е негов пророк
2 Молитвите  5 на ден  в определено време
3 Даване на зекят така се казва и най обобщено може да се каже че представлява една милостня за нуждаещите ,която се плаща един път годишно в зависимост от средното ниво на живот за всеки член от семейството
4 пост в месец рамадан
5 хадж  в Мекка ,ако това позволява възможностите ви

Смята се че когато човек се върне от хадж се връща както майка го е родила,т е невинен като бог му опрощава всички грехове 
За такива организации дето помагат не знам  newsm78Правят се някои награди или подобни
Но проблема е вече във виза ,защото е много много трудно да се съберат няколко милиона души на този ден Арафа на едно място и да извършат всички ритуали
Между впрочем този ден ще е в четвъртък и предполагам много новини ще го упоменат

Сега и аз да задам няко и въпроси
Какво точно представлява божия гроб Това гроба на Исус,мир еу ли е   newsm78
А има ли гроб запазин до днешнш дни и на Мариям
И какво с гробовете на други пророци като Мойсей ,Авраам и т н Запазени ли са

# 158
  svear, БОЖИ ГРОБ се нарича от християните , това е гроба на Христос (считан за Бог от християните).Това е  една голяма църква , която е като комплекс , вътре има проходи такива , тунели , вратички , улички , църквата  е построена върху тези места. 
  Гробът на  МОИСЕЙ не  съществува , защото  в Тора ( Стария завет  от библията на християните)  е писано , че господ го е прибрал и той няма гроб, все  едно е изчезнал към Бог.
  Гробовете на Авраам , Исак и Яков със  съпругите им се намират до днес в ХЕВРОН в т. н. Маарат аМахпела ( пещерата Махпела).Направена е като комплекс също, много свято място за евреите.Ще пиша за него по долу , имам и видео.
  Като казваш Мириам , кого имаш предвид?Мария Магдалена  или Мария  майката на Христос...

А сега ето нещо  за Божи гроб ( на иврит  се нарича гробната църква , църквата с гроба- кнесиат акевер).

Кникни върху снимката:

-  САМАТА  НАДГРОБНА ПЛОчА

# 159
Ерусалим или Йерушалайм, както го наричаме тук е място, на което усещаш историята със всяка фибра на тялото. Името му в превод означава град на мира, въпреки, че с годините е преживял много войни. Днешният Стар град е 3-4 пъти по-малък от древния Ерусалим от периода на Ирод Велики. Към 66 г., към началото на въстанието против Рим, градът достига връхната точка на разцвета и величието си. Населението му е било над 100 х. души и това е бил четвъртият по величие град след Александрия, Антиохия и Рим. Йерусалим е бил заобиколен от мощни крепостни стени. Кулите  са се издигали на 30-40 м. Център и главен обект бил Храмът на хълма Мориа. Териториятана съвременния Стар град се очертава от стени, построени през 1536 г. от турския султан Сюлейман Великолепни. В Стария град има четири квартала: Еврейски, Арменски, Християнски и Мюсюлмански. Населението на Стария град е около 25 х. жители. Тук се намират и най-много от забележителностите: разкопки, църкви, джамии, синагоги, музеи.

На западния склон на Маслинения хълм е Гетсиманската градина. До наши дни са се запазили само част от градината от Библейските времена, но и до днес цъфтят 8 маслинови дръвчета, посадени още през І век. Тук именно е дошъл Исус в нощта преди разпъването и тук е бил предаден и арестуван. На мястото, където според преданията Юда предава Исус, е била построена базилика още през V в. През 1919-1924 г.  е била построена съвременна църква от всички нации. В нея има 12 купола и гербовете на 12-те страни, дарили средства за построяването й. Вътре има картини, изобразяващи “Гетсиманското моление”, “Предаването на Спасителя” и рестуването на Христос”, на пода пред олтара има венец от тръни, заобикалящ скалата, на която се е молел Христос. Сините витражи създават в църквата полумрак, символизиращ последната земна нощ на Исус.
Светинята за християнската религия – Храмът на гроба на Господ - е издигнат на мястото, на което според преданията е бил погребан и където възкръсва Исус Христос. Първата църква тук е построена през 335 г. По късно храмът е бил неколкократно разрушаван, възстановяван, опожаряван, преустройван, разширяван... През 1808 г. е имало голям пожар след който, през 1810 г. храмът е бил построен в сегашния си вид. Храмът днес се споделя от шестте изповедания на християнската църква: католическа, източно-православна, арменска, коптска, сирийска и етиопска, като за всяко има своя част и часове за молитва. Храмът Божи гроб може условно да се нарече паметник на Христос, макар че тук всичко, повече или по-малко, е свързано с Него.

Цар Давид е признат за пророк от юдеизма, християнството и исляма. Традиционната версия от Библията казва, че цар Давид е бил погребан на хълма     Сион в Йерусалим. До гроба му има действаща синагога с неговото име. През ІV век е съществувала християнска църква Свети Давид, която е била разрушена от персите и през 1524 г. на мястото й е построена джамията Ал-Дауд, чието минаре може да се види и днес. Големият каменен саркофаг е покрит с покривало, на което са положени короните от свитъците на Тората,символизиращи 22-те израелски царства и са извезани думите от І книга на Царствата: “Давид, цар на Израел, жив и съществуващ”. Легендата разказва, че при гробницата на Давид са скрити съкровищата на първия храм. Много от завоевателите на Йерусалим(перси, кръстоносци, мамелюци) са разрушавали гроба, в търсене на съкровището.На втория етаж, над гроба на цар Давид, eмястото на Тайната вечеря. Традицията говори, че Исус произхожда от рода Давидов и е много символично това, че мястото на последните часове на Исус и Тайната пасхална вечеря с 12-те апостоли е именно тук. Изобразяването на Тайната вечеря е станало канон за християнската живопис. Съвременното помещение на Тайната вечеря е построено в периода на Йерусалимското царство на кръстоносците (1099 – 1299).

# 160
    Sunglasses Айде , ние тръгваме  по парковете.Саги ще кара тракторон , после ще пускам снимки , едно слънце е пекнало , ще си направим пикник , отивам да стягам сандвичи, да зареждаме батерията на тракторона и се изнасяме.Тали Дан  Hug също ще излизат , приятно ви четене.Издадох плановете  hahaha

# 161
Добро утро на всички Simple Smile
Бях затънала из едни други теми в форума  Wink
Това, което ме вълнува и озадачава най-много е мистиката на кабала   torah и евреите.Как е възможно  евреите да бъдат суеверни или не всички са такива?Това не е въпрос, а най-вече коментар как възприемам нещата.Например в моят дом има нещо като амулет или не знам точно как се нарича на български  Simple Smile това е пазител на моят дом от "лошо око" ама ако знаете колко е красиво, с едни шарени камъчета и надписи на еврит Simple SmileТа човекът който ми го подари е евреин такъв който не вярва че Исус е дошъл на земята(все още го чакат).А той е бил тук веднъж и е умрял за нашите грехове(затова се говори в Новият завет).Та нали във Тора пише че Бог е наказал евреите заради идопоклонничество.Извинявам се ако  объркано представих нещата, но за мен са доста сложни.И затова вече няма, да дълбая по този въпрос Wink

# 162
faith   Извинявай аз не разбрах какво разбираш под  суеверни ,че вярват че има амулети които предпазват от лоши очи или че още чакат появата на  Исус ,мир ему ,алейхи салям  newsm78

Петя ,блатодаря ти за отговора   bouquet
Прекрасни картинки ,не може да се изрази с думи  Blush

Мариям ,имам предвид майката на Исус,мир ему

Приятна разходка момичета ,и аз днес съм по задачи така че до вечерта   bouquet

# 163
"че вярват че има амулети които предпазват от лоши очи."А за това че "още чакат появата на  Исус " аз го разбирам така има евреи християни и такива които още чакат появата на  Исус.Нали така?!

# 164
svear, гробът на Богородица е в Турция ако не греша.

Ето тука е описано за него
http://www.journey.bg/guide/guide.php?guide=2397&&countr … gtype=6&page=

Общи условия

Активация на акаунт