http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=3170.msg55750
http://recepti.rozali.com/zapraznika/p4203.html
http://bgkulinar.net/id-1753
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=175.msg39807;topicseen
Постни лозови сарми
Ястие от рецептурника на Чудомир, подходящо за трапезата на Бъдни вечер
23/12/2006
Списък на необходимите продукти:
15-16 големи лозови листа
300 г ориз
50-80 г орехови ядки
50 г стафиди
1 глава лук (100 г)
8 с. л. олио
1 1/2 ч. л. червен пипер
1 1/2 ч. л. смляно кафе
1 ч. л. сух копър
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. чубрица
2 щипки копърово семе
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Стафидите се заливат с топла вода и се оставят да престоят в нея, докато набъбнат.
2. Лукът се нарязва наситно и се запържва в предварително загрятото олио за 1 минута. Сипва се оризът и се пържи, докато стане "стъклен".
3. След това съдът се оттегля от котлона и плънката се поръсва с червен пипер, сол и смляно кафе.
4. Наливат се 300 мл гореща вода и оризът къкри на тих огън, докато поеме водата.
5. Подправя се със семе от копър, сипват се нарязaните надребно орехови ядки и се добавят стафидите заедно с водата, в която са киснали.
6. Накрая плънката се поръсва със сух копър, чубрица и черен пипер, разбърква се и ври, докато поеме цялата течност.
7. В лозовите листа се слага по малко от плънката и се завиват сарми.
8. На дъното на тенджера се налива малко олио и се поставят няколко лозови листа. Отгоре се нареждат сармите, поръсват се със сол и се поливат с малко олио.
9. Сармите се затискат с чиния, налива се топла вода, така че да е два пръста над нивото им. Варят се около 20 минути и са готови за сервиране.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=61767
http://recepti.rozali.com/yastia-bezmesni/p3590.html
http://www.babapena.com/?p=44