Турция`2 ~*~ MERHABALAR ~*~

  • 54 395
  • 284
  •   1
Отговори
# 135
  • дълбоко,дълбоко в прованса
  • Мнения: 190
Здравейте и от мен, момичета!
bz, може ли рецептата за мантъ, моля?Наскоро бях купила един пакет,има вече и при нас, сварих  по упътването и това беше.Така направена, не е кой знае какво.А на твоятя снимка изглежда мго вкусно!

# 136
  • Мнения: 418
Привет Sarina
Копирам рецептата от една др тема където я бях писала... Да ви е сладко Simple Smile

Цитат на: Марчето в неделя, 09 април 2006, 10:19
Много се извинявам, че се намесвам в темата, но май само вие може да ми помогнете 
Знаете ли как се прави Манту? И ако да, бихте ли споделили с мен 
Благодаря   


Привет Marche i mami 
Не знам дали имаш предвид МАНТЪ. Ако това имаш предвид : това е едно Турско ястие (поне аз там сам го яла:) То  е нещо като равиоли или шеллс (макароните ) А се прави много лесно :
Тесто: брашно, сол, вода: трябо ва да стане меко тецо - поне аз така по- го харесвам. Разточваш кори - не много тънки ( по дебели от за уйфка).  След като разточиш кората с дебелина 3мм я нарязваш на малки квадратчета: 2см x 2см ( аз лично ако бързам ги правя и доста по-големи). 
Планка: Обикновненно е с кайма-запържваш кромид с подпървки каквито обичаш: черен пипер, червен пиепр, паприка, сол, малко доматена и чушкова паста, прибавяш каймата и го пържиш докато каймата става за ядене / След това взимаш с една малка лъжичка и слагаш малкoоо от плънката в едно от квадратчетата тесто: завиваш ги след това  като кошничка: просто събираш 4 краища на квадратчето (дано го обясних като хората   И така докато изразходваш цялото тесто квадратчета и кайма   Междувременно във едно голямооо тенджере слагаш вода със сол : ТРЯБВА ДА ЗАВРИ! Нека да поври малко: и след това слагаш пълните с планка кошнички във врялаата вода: отнема 10-тина минути докато се сготвят (омекнат)- как ще разберехс дали е готово: хаваш едно две и на вкус
Накрая presentation е важна: значи във един голям поднос ( но това не е точната дума) - в Турция ги слагат във нехсто като прозрачен подноs но малко по-дълбоко: та, на дъното на този поднос се слага КИСЕЛО МЛJAКО- разстилаш го, след това редиш МАНТЪ-та , отгоре изсипваш домашно приготвен доматен сос/пуйре - въобще както си приготвяш за спагетти сос или каккавто вкус харесваш.  най -отгоре слагаш много настъргани орехи ( аз слагам дори и цели, много обичам ядки, какво да се прави:)  Става супер вкусно, но е доста тежко ... но е вкусноо ... хмм,,:) Bon appetit 

Марчето
 09 април 2006, 13:16 » 
--------------------------------------------------------------------------------

bz, да си жива и здрава:))
Точно за това става въпрос  Аз единствено киселото мляко си спомнях 

Благодаря:))))   
 
 bz
Новак
--------------------------------------------------------------------------------

Цитат на: Марчето в неделя, 09 април 2006, 13:16
bz, да си жива и здрава:))
Точно за това става въпрос  Аз единствено киселото мляко си спомнях 

Благодаря:)))) 
=========
BZ
Radvam se ,che pomognah  ..../ a zabravih da kaja: v kiseloto mlajko se NACHUKVA CHESAN  ..ox... prijade mi seee 
 
 ============================================
  bouquet 



И за да не се логвам пак ето нещо интересно ...
http://news.netinfo.bg/index.phtml?tid=40&oid=651761   = 'Откраднати очи'
http://www.9m-bg.com/display.php?show_article=10&open_article=271  = Neri Terzieva

# 137
  • Мнения: 247
Лелеее колко много сте изписали ----започвам да чета
Момичета съжелявам , че ще изместя малко темичката -позволявам си едно отклонение -дано никой не се сърди .Ако имате 5 минути  погледнете това http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=254129.0
И аз ще се помоля,дано тази майка да може отнова да гушне детето си и да бъде сред хората които я обичат!

# 138
  • Мнения: 247
Здравейте и от мен, момичета!
bz, може ли рецептата за мантъ, моля?Наскоро бях купила един пакет,има вече и при нас, сварих  по упътването и това беше.Така направена, не е кой знае какво.А на твоятя снимка изглежда мго вкусно!
И аз купувам готова мантъ,не ми се играе да я правя ,макар домашната да е много вкусна.
Сварявам в подсолена вода -гледай да не се разкашка обаче.  Към киселото мляко добавям малко сол и счукан чесън.Отделно слагам олио и в него леко запържвам доматена паста(салча) и паста от чушки-domates ve biber salça.Добавям и малко мащерка -kekik и мента-джоджен-nane.След като този сос е готов го прибавям към вече сварената мантъ.Леко разбърквам.Сервирам още докато е топло,отгоре със кисело мляко .Ако не ми се играе да приготвам този сос просто върху киселото мляко с което съм покрила мантъ-то поръсвам мента-джоджен.Това е..Много обичаме мантъ в къщи ,но напоследък избягвам да я приготвям,защото дънките взеха да ме стягат Grinning
Семейството на мъжа ми са черкези и свекърва ми прави накои страхотни черкезки ястия,едно от които наподобява мантъ,но е мнооого по-вкусно,казва се кабън.


Мъжът ми заяви,че ако го сготвя ще се ожени за втори път за мене Laughing
Приготвянето му не е трудно,но отнема много време,а с малкия около мен ми е трудно,но аз  си падам малко инат ,та да видим....

# 139
  • дълбоко,дълбоко в прованса
  • Мнения: 190
bz,benmary 2, благодаря ви!
benmary 2, преди да прибавиш соса към мантъта, изцеждаш от водата, в която си я варила, нали?Би ли обяснила какво представлява кабън?

# 140
  • Мнения: 573
Моята свекърва прави мантъ по следния начин: от брашно, сол, вода и лъжица олио се замесва твърдо тесто, разделя се на няколко парчета и се оставя да престои 30 мин. След това се разточва на кора, нарязва се на квадратчета около 2х2 см /може и по-малки/. Слага се от плънката /кайма, нарязан на ситно лук, сол, черен пипер/, нагъват се квадратчетата, подреждат се в тава и се запичат леко. След което се вари или пък ако сте направили повече може да я замразите в камерата за друг път. Желателно е да се прави в компания, иначе е доста дълго и скучно занимание.

Водата се изцежда, след това се слага в чинии и после сосове и подправки.
benmary 2, този кабън изглежда много вкусно. Как си прави? Аз съм яла нещо подобно, но монголско, но беше супер вкусно /те ги варят или пържат/. И в Китай има, там се казват пилмен-и. Явно е разпространено ястие в Азия.

# 141
  • Мнения: 247
От водата на мантъ-то,може да оставиш малко ако искаш да ти е леко рядко,а не съвсем сухо.
А Кабъна наистина е много вкусен.Само да уточня,тази снимка ,която приложих я открих в Google,не е наше производство.Надявам се скоро да покажа собствено такова.
Ето какво съм записала като рецепта за кабън,когато свеки го правеше..както споменах не е нищо сложно,само дето отнема повечко време.
 От1 яйце,сол и брашно замесва твърдо ,което оставя да престои.Колко-не си спомням Simple Smile хем съм я гледала 3-4 пъти ама нали съм си завеяна...През това време подготвя пълнежа,който е 3 вида.
 1 вид пълнеж-Сваряваме и намачкваме с вилица картофи.отделно запържваме лук с червен пипер и сол,по желание добавяме и лют червен пипер.смесваме с картофите.
2 вид пълнеж-Запържваме кайма с лук чер пипер чесън и сол.
3 вид пълнеж-сирене
Лично аз предпочитам картофеният.Може да ви звучи странно,но е вкусно.
Сега идва основната част.Тестото се разточва .Изрязват се с помощта на чаша кръгове и във средата на всеки кръг се поставя от плънката.Свиването е истинско изкуство и честно да ви кажа аз доста се затрудних.Нещо подобно е

Свекърва ми и мъжът ми обаче са истински майстори.Може обаче и да се свие като пица калцоне ,но оригинала е друг.След като се приготви кабъна се остава да по изсъхне малко върху покривка или чаршаф...В голяма тенджера се слага вода с малко сол и след като заври се пускат парчетата да се сварят.Изваждат се с решетъчна лъжица.След това се прави лека запръжка на  масло и  червен пипер.Изсипва се върху кабъна .Яде се като топваме парчетата в кисело мляко овкусено с чесън.Пишейки тази рецепта реших в най-скоро време да извикам свеки у дома и да я направим двете.След това ще ви кажа и подробностите ,а може и снимков материал да приложа Simple Smile

Последна редакция: вт, 08 яну 2008, 00:47 от benmary 2

# 142
  • Мнения: 333
Мерхаба  Hug

Пина Много хубаво щеше да бъде ако всички разсъждаваха като теб и осъзнаваха какво е толерантност. Simple Smile Но според моите наблюдения в последните години хората тук се научават на взаимно уважение и проявяват малко или много толерантност, не само отношенията българи и турци, а въобще към другите нации. Определено има напредък, което ме радва. Дискриминацията и провокацията я има във почти всяка страна с малцинства, но добре че хората които тук сме достатъчно умни и интелигентни и не се поддаваме на подобни прояви.  Peace
Питаше какво означава нур. Нур е дума мисля, че от арабски произход и озн. светлина. Simple Smile

и аз помня  newsm78 ама бях на 3 години
Айля наборка си ми..  Laughing
И аз си спомням много неща от тогава, въпреки, че съм била мн малка. Ние когато се изселихме 1989г. живяхме в Черкез кйой и после в Истанбул. Спомням си като на сън как когато си тръгвахме от тук всички се сбогуваха, бяхме се събрали всички роднини, и много добре си я спомням тази картинка..тогава не осъзнавах какво става,но много добре си спомням как всички се прегръщаха и плачиха и баща ми който, никога не показва чувствителността си, си го спомням тогава, че бях в ръцете ми и му капеха сълзи от очите. Cry После си спомням дългите колонии с коли на границата. Беше август или юли месец. Пренощувахме в колата, както всички други изселници там. Спомням си улицата в която живеехме и как винаги когато се четеше Езан от мюеззина се сковавах от страх без да зная какво става. Имаше и едни балони, когато ги пуснеш те се лепваха на тавана..ех голяма радост.. Crazy И когато бяхме в Черкез кйой си спомням излизах на улицата и играехме с другите деца (местни), бяхме около 20 даже и повече деца. И много възрастни хора ми се радваха и ми викаха "tatli gocmen kizi".  Laughing Имам толкова много спомени от тази Турция...ама все хубави. Може би защото съм била дете и не съм осъзнавала нищо.

kaigi и benmary 2 Като ги гледам тези вкусотии, огладнях гедже гедже  Joy Crazy


# 143
Здравейте на всички и поздравления за чудесната темичка.  bouquet
Току- що се регистрирах в bg mama и първата темичка която отварям е вашата  bouquet.Предварително ви се извинявам за  правописните грешки но нещо ми се бъкна клавиатурата Laughing
Да знаете че ми бръкнахте  точното в раната с вашта темичка.И понеже е ранна утрин-02:39 ще си позволя да изпадн ав лирично отклонение и да ви отегча или пък разсмея с моя разказ.
Аз съм дете на изключително строги родители(дете бях-вече жена на 27 години).Възпитаваха ме в патриотизъм ,но аз бих го опредеила сега като шовинизъм.Прегледах на бързо и първата ви темичк аи видях че и tsve_te i dilqra   и pina са имали като моето възпитание EmbarassedМог ароман да напиша за това но ми се струва че ще стане прекалено тъжно а и не съм аз човека който трябва да съди родителите си.Искам друго да ви разкажа.Когато бях 16 годишна се влюбих лудо в едно момче.Не мисля че е бил любовта на живота ми но за времето си ми беше тръпка.Бащаи като разбра ми забрани да излизам с него-бях наказана и одумвана от цялото си семейство-защото момчето беше турче EmbarassedОт тогава си казах че никога повече няма да се отдам на такива "грешни чувства Embarassed"И така доо миналото лято.
Бях на почивка  с приателка в  както разбирам любимата ви Анталия-и там срещнах невероятен мъж.И сега насръхвам като си спомням как се запознахме  и как се разви връзката ни изобщо.ДА ДА-на пук на цялото ми възпитание и промиване на мозъка ми още от дете аз съм влщбен адо ущи в турчин.
по откровен и честен човек не съм срещала през живота си.Подържаме интернет любов :lol.Той успя да дойде до Бг и прекарахме незабравими 6 дни.И до днес не мога да с начудя как изобщо се съгласи да пътува до тук -то не бях апкани-визи и т.н:
Ама любов!!!
Сега обаче се замислям как да кажа на родителите си.Знам че вече съм голяма -все пак съм жен аи майка .Но имайки предвид че имам провалена връзка с  дете зад гърба си и си представям какви думи ще чуя Cry Sad
Моля ви само за морална подкрепа.И извинете ако ви отегчих с поста си а уж се старах да съм кратка
ПОЗДРАВИ

# 144
  • Мнения: 558
аз не съм запозната с тоя възродителен процес, нямам представа каква е била целта му- сигурно продиктувана от идеята всички да сме равни newsm78 (дано не казах някоя голяма глупост Embarassed)
обаче за мен напрежението е продиктувано от историята ни...и колкото и години да минат,тея 500г няма да се забравят и няма как да се обичаме, (и евреите не могат да забравят какво са им сторили, колкото и поколения да се сменят) но поне да не "воюваме" Peace за жалост някои политиците със своите действия, тръбенето из медиите покрай избори за това, колко турци са дошли само, за да гласуват и т.н. насаждат допълнителна ненавист....
вече свикваме с присъствие на други нации в БГ и наистина ставаме по-толерантни, въпреки, че всеки си има своите предразсъдъци, с които се бори...
по отношение на имената:
ами за човек,който не познава дадена култура е наистина трудно да произнесе едно непознато име, камо ли да го запомни правилно...и аз в началото имах проблеми с имената тук, те с моето също....

Последна редакция: вт, 08 яну 2008, 03:23 от pepelja6ka

# 145
  • Мнения: 418
http://www.balcanet.net/resima/jpg/dilek10007.jpg

Dobr'utro momicheta Simple Smile

http://www.fikirbaz.com/arsiv/photos/breakfast2.jpg
http://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/00/1a/e8/35/apple … a-and-turkish.jpg

=====
Benmary= Като каза за черкезите и се сетих ,че едно от любимите  ми предястия е cerkez tavuk....имаш ли рецепта .... аз се опитах да налучкам рецептата на Beyti ....но мисля че нещо ми липсва ....Варя пилето ...после в миkсера докато не стане на съвсем ситни парченца, слагам майонеза, сол, черен пипер, смлян чесън,смлени орехи ...Не е зле , но не е като оригинала ....Дай савет  Hug
http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://bp2.blogger.com … 6hl%3Dtr%26sa%3DN

# 146
  • Мнения: 11 743
Бенмари, този кабън значи как се оформя? - свива се като бохча ли? или нещо като сърма, от снимката не ми става ясно.
На мен това мантъ и кабън, малко като равиоли ми звучи и също като пелмени. Току виж съм се хванала да се пробвам, само такова не съм правила още... Laughing

А кората колко дебела се точи - 1см? или може би 0,5см ще е добре, че като се вари, малко се надува, предполагам.



venibaby, добре дошла!     bouquet
Няма да те подкрепят родителите ти, най-вероятно, за новата ти любов... Confused  Ама здраве да е, ако ви е писано да сте заедно, ще бъдете! Peace

# 147
  • Мнения: 247
Цитат на: desert princess link=topic=252916.msg6086206#msg6086206 date=11997496

[color=magenta
kaigi и benmary 2 [/color] Като ги гледам тези вкусотии, огладнях гедже гедже  Joy Crazy


desert princessGrinning Питаш ли ме и аз нощес като писах как оглазнях...,че правих си сандвич..абе....
bz,тук не мога да помогна,нито знам рецепта,нито съм го и яла тоя тавук Laughing
Друг път ще споделя още едно вкусно черкезко ястие което се нарича Фътчън-него съм го правила и знам точно как става...ама друг път...
 venibaby-Добре дошла при нас.  bouquet
Радвам се когато чуя и видя някой,който е влюбен.Просто защото той е щастлив човек и всички негови приятели и близки би трябвало да са щастливи заедно с него.Остави предразсъдъците,сигурна съм ,че запознаят ли се с приятеля ти ,хората около теб ще променят мнението си за турците.Турчин-Тази дума все още ми звучи и на мен някак лошо.....ето последиците от комунистическото  възпитание,чиято рожба сме всички ние CloseА за визите и пътуването ми звучи тооооолкова познато,когато ние се запознахме с мъжа ми и искарахме прекрасна почивка на Кушадасъ и той по същия начин идваше в Габрово да се видим-всяка събота и недела.Само който не е припарвал до Българското консулство тук не знае,що за героизъм е да си извадиш българска виза Rolling EyesСега го оценявам..
Добър и спорен ден на всички и от мен!

Последна редакция: вт, 08 яну 2008, 09:01 от benmary 2

# 148
  • Мнения: 247
Бенмари, този кабън значи как се оформя? - свива се като бохча ли? или нещо като сърма, от снимката не ми става ясно.
На мен това мантъ и кабън, малко като равиоли ми звучи и също като пелмени. Току виж съм се хванала да се пробвам, само такова не съм правила още... Laughing

А кората колко дебела се точи - 1см? или може би 0,5см ще е добре, че като се вари, малко се надува, предполагам.

по скоро е близко до пелмените-черкезите са дошли от Кафказ...
Оригиналния начин на свиване,както обясних е труден.Хваща се кръгчето,слага се върху отворена длан между показалеца и средния пръст и с другата ръка се свива- прави се нещо кано плетеница...Ех само как го обяснявам Simple Smile Получава се много красиво,ако се направи правилно разбира се.Пробвай ,ако искаш лесния вариант -на 2 като полумесец.но хубаво да залепнат краищата,иначе при варенето пълнежа излиза.А дебелината -1 см е дебело,малко по-тънко.Ще черпиш ли ако го направиш преди мен Wink

# 149
  • Мнения: 11 743
Пепеляшка, тука 20 минути се чудя, дали да подхващам темата, която си закачила, ама изкуших се. Blush

Целта на възродителния процес е била да създаде специфична политическа обстановка в страната (и региона), която да се употреби от съответните заинтересовани. Успяха! По-конкретно ще се въздържа да коментирам, че имам мнение, което все още не е официално.
Иначе обясняваха, че БГ турци са наследници на българи, потурчени по време на робството и станали турци, та сега трябвало да ги побългарят. Тука се възползвам да питам, момичетата - какво знаете за вашите предци - от къде са дошли, от какъв произход са? Ако сте наясно, разбира се! Аз не съм наясно с родата си до 10-то коляно - примерно.

Относно омразата по повод на Турското робство ще си позволя да кажа още.
Аз го виждам така - България е била част от Османката империя в продължение на 500 години. В разцвета на Османската империя е имало 29 провинции, за съжаление не открих информация кои точно са били те.
За дълги периоди от рода на 300- 400 - 500 години част от Османската империя са били също така - Гърция, Сирия, Ливан, Йордания, Египет, Саудитска арабия, Йемен, Оман, Ирак. За кратко време са влизали в Империята също части от Либия, Алжир, Тунис, и Мароко. Не знам за какъв период от време - Румъния, Молдова, бивша Югославия.
Много пъти съм се чудела, но няма кого да попитам - във всички тези страни, хората питаят ли омраза към турците и Турция като цяло? Чувстват ли се застрашени от днешна Турция, така, както все още и днес ни убеждават от телевизията? Говорят ли, че са били под турско робство?

До колко Турция и по-точно обикновените и граждани се смятат за наследници на Османската империя, кажете момичета които живеете там? Възприемат ли се за наследници на тази империя, така както гърците се възприемат за наследници на Византийската империя? Аз някак не ги вързвам с византийци, знам ли?! Thinking

Така, с прости думи исках да кажа, че аз разграничавам Турция, особено съвременната Република Турция, от Османската империя.

Общи условия

Активация на акаунт