Строеж - къде, как, колко? тема за взаимопомощ

• 42 924
  • 292
  •   1
Отговори
# 45
  • София
  Някой да е купувал скоро парцел в село близо до София? Може ли да сподели, кой са основните неща на които трябва да отговаря парцела?
  Ясно е че трябва да може да се строи на него и други основни неща, интересувам се обаче и за тънкостите? Някои от тях например, които са се оказали доста важни при строежа по-късно.

# 46
  • под кривата круша
Запис и от мен, ще следя темата. Ако някой е имал упоритостта да строи във Варна, ще се радвам да сподели опит.

# 47
  • Варна
Ние те първа ще започваме.Миналата година купихме местото и сега се борим с институциите,но мъжа е в този бранш и ще разчитам на него.От опит знаем че е доста трудно защото преди една година се нанесохме в ново жилище(апартамент)и го взехме от тухла и всичко мина през нашите ръце.Той ще се занимава.А относно тухлите"Винербергер"или "Поротерм"те са едни и същи,малко по скъпи са,но с по- добри параметри от Българските.По леки са и трябва да се информират конструкторите че ще се строи с тях и може да се спести някой друг килограм от скъпото желязо
С по правилна геометрия и впоследствие ще доведе до икономия от други материали било то мазилка и изолация от вън.Това е под диктовката на мъжа ми.Ако има въпроси питайте било то за отвънка за изолация или за отвътре.

# 48
  • под кривата круша
Rosiel, виждам, че си от Варна. Разкажи ми за борбата с институциите, защото аз вече нямам нерви. Имаме парцел с вила, за който се опитваме да вземем виза за проектиране, но нищо не можем да направим преди да одобрят ОУП. Това кога ще стане е божа работа, а и после не с малко проблемите с ВИК, Е.ОН и знам ли още кой ooooh! Сигурна съм обаче, че усилието си струва.

# 49
  Някой да е купувал скоро парцел в село близо до София? Може ли да сподели, кой са основните неща на които трябва да отговаря парцела?
  Ясно е че трябва да може да се строи на него и други основни неща, интересувам се обаче и за тънкостите? Някои от тях например, които са се оказали доста важни при строежа по-късно.

Ние купихме парцел миналата година в Костинброд. Не е точно село, но е до София. Изискванията към един парцел независимо къде е са едни и същи - какво ще ти създаде най-малко проблеми в последствие. Например внимателно преглеждаш плановете (ако имаш достъп до тях в общината) за наличието на изградена водопреносна и ел. мрежа. Изискваш документ за тежести от продавача (той е задължителен пред нотариуса и се вади в деня преди или в същия ден на сключване на сделката). Подбираш парцела и според това дали е в регулация или не (хубаво е да е - спестяваш си нерви и пари). Ако имаш възможност да говориш предварително с продавача за конкретния имот - наследници, роднини - всичко, което може да създаде бъдещи разправии. Ние при сключването на сделката написахме почти реалната сума, с която закупихме имота в нотариалния акт. Да платихме огромен данък, но при появяване на претенции (например от забравени роднини и неуредени по съдебен път претенции от страна на продавача преди продажбата) тази сума ни се дължи в трикратен размер по закон. Един вид обезщетение.
Това се сещам на прима виста. Успех Simple Smile

# 50
Малко късно виждам темата, а можеше да се очаква след разговора ни от януари.
Благодаря ти  Hug

# 51
Така.... ние сме на следващия етап от строителството, а именно - към края на грубия строеж сме и ще кандидатстваме за кредит за довършителни ремонтни дейности.
Всичко е ок - направихме разчет на времето и график за всеки документ (според сроковете, дадени в обищанта), но това което не знам е къде трябва да отда (стъпка по стъпка) за да стигна до издаване Документ за собственост на тази къща.
С две думи: след слагането на последната керемида къде трябва да отида и какво трябва да направя.

п.с. надявам се темата да е помогнала до момента...
 Hug

# 52
  • Варна
Направо Ви се кефя за ентусиазма . Въобще не  ми се живее в къща... , но така се стичат нещата и ще се наложи.Явно проблемите са много и са от различен характер при строителството и подготовката му.Но ще си се консултираме взаимно.
Успех и късмет на всички с трудното начинание! Peace

# 53
Така.... ние сме на следващия етап от строителството, а именно - към края на грубия строеж сме и ще кандидатстваме за кредит за довършителни ремонтни дейности.
Всичко е ок - направихме разчет на времето и график за всеки документ (според сроковете, дадени в обищанта), но това което не знам е къде трябва да отда (стъпка по стъпка) за да стигна до издаване Документ за собственост на тази къща.
С две думи: след слагането на последната керемида къде трябва да отида и какво трябва да направя.

п.с. надявам се темата да е помогнала до момента...
 Hug

За момента можеш да си извадиш нотариален акт за къщата във вид на груб строеж.
Процедурата е следната:
1. Нанасяте вече построената къща в кадастъра. Услугата се извършва от геодезическа фирма.
2. Изисквате удостоверение от общината за степен на завършеност - груб строеж по чл. 181(2) от ЗУТ.
3. Подавате декларация и регистрирате къщата в данъчната служба и вадите данъчна оценка.

С всичките тези документи при нотариус си вадите нотариален акт за собственост на къща - груб строеж.

# 54
За момента можеш да си извадиш нотариален акт за къщата във вид на груб строеж.
Процедурата е следната:
1. Нанасяте вече построената къща в кадастъра. Услугата се извършва от геодезическа фирма.
2. Изисквате удостоверение от общината за степен на завършеност - груб строеж по чл. 181(2) от ЗУТ.
3. Подавате декларация и регистрирате къщата в данъчната служба и вадите данъчна оценка.

С всичките тези документи при нотариус си вадите нотариален акт за собственост на къща - груб строеж.

Благодаря за съвета. Оказа се, че нашия строител не ни е споменал за протоколите и документацията, която трябва да се започне още с първа копка и сега правим тези протоколи и сме се свързали с геодезическа фирма, която да ни направи изискващите се от тях протоколи и дискетите за вписване в кадастъра. Надявам се скоро да приключи всичко. До 20-ти март трябва да имаме керемиди и сме много ошашани защото искаме (поне аз) да направим всичко по законовия ред за да нямаме разправии в последствие.
Извадих си наредба № 6  и проверих какъв е списъка с документи (протоколи и актове) сега ги събираме.
Ако някой има нужда от инфо по въпроса ето линк: http://www.dnsk.mrrb.government.bg/zakoni/z04.pdf

успех на всички   Grinning

# 55
Айде и аз тук при строителите Simple Smile Купихме си парцелчето, извадихме скицата, сега предстои визата за строеж. Замислили сме 3 х 100 кв.м, щото толкова по принцип ни разрешават(нали 20% плътност от 500 кв.м парцел, и 2 етажа +мансарда това значи?) Чета, че архитектурният проект излизал 10 евро /кв.м-ама туй на РЗП ли е? Или сам на квадратурата на основите? А ВиК, Ел и конструктивния проект колко са?(сори, че питам пак, ама темата не ми се отваря от библиотеката...) Май ще хлътнем още десетина холяди евро, преди да почнем да леем основи...Че и да заравняваме ще трябва, че парцелът ще го правим каскаден...

# 56
  • Там където е семейството ми
Записвам се да следя темата.
Ние все още не сме напълно готови със нашата къща,но като,че ли му се вижда края.Днес окончателно приключихме с покриването на покрива. Hug
Днес със триста зора се добрах до вторият етаж(целият строеж е два етажа,но на първият ще бъде магазин за стр.материали а на вторият ние)
Имаше леки промени които не са фрапиращи обаче,станало е чудесно.

Започнахме целият строеж миналата година лятото.Надявам се до края на май всичко да сме обзавели и да сме новодомци.

Парите които приготвихме не стигнаха до никъде. Rolling EyesДобре,че мъжът ми имаше резервен вариант,че иначе щеше да се наложи да спрем строежа.
Обещавам по нататък да пусна и снимчици

# 57
ИВКА 10, много бързо сте се справили със стрителството. Браво! Имаш ли поглед върху това в какви срокове коя част от строежа е направена? Знам, че примерно е необходимо известно време сградата да "съхне" и не е препоръчително веднага да се правят замазки и т.н. Затова ми е интересно, как е било при вас.

Да се включа и аз в темата. Ние наскоро купихме парцел в едно софийско село и в момента сме на етап мечти, докато архитектът се опитва да ги нарисува Laughing

# 58
  • София
  Анитка изванявай, но може ли да споделиш кое е селото и колко евро ви е излязъл кв метър. На колко км от София е? Ако искаш може и на ЛС. Много ще съм ти благодарна   bouquet

# 59
Даа, Анитка, и мен ме интересува.И ние обикаляме софийското поле в търсене на Мястото Wink

Общи условия

Активация на акаунт