Строеж - къде, как, колко? тема за взаимопомощ

• 42 937
  • 292
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Още една полезна тема. Ние ще строим от май. Уточнили сме архитектурния проект с архитекта и сега го чертае, за да можем да кандидатстваме за разрешително за строеж. Почти сме си избрали и строител за грубия строеж. Тъй като ще строиме с още двама приятели затворено селище от три къщи ми се струва, че грубия строеж ще ни излезе по-изгодно, отколкото, ако се строят три самостоятелни къщи.
Бихте ли споделили, тези, които сега започват, какво ви оферират строителите, за да си сверя часовника.
Нашата къща също е извън София на 30 км от караулката за Пловдив.

# 61
Бихте ли споделили, тези, които сега започват, какво ви оферират строителите, за да си сверя часовника.

Точно тези цени варират страшно много - зависи от сложността, материалите, сроковете, условията, къде ще се строи (т.е. ще се пътува ли всеки ден и т.н.)
Конкретно нашия случай е с къща извън София, но местен строител - 200 Е/кв.м.
Поносими цени предвид малко по-сложния покрив и условията за строеж при нас.
Сега гледайки назад си мисля, ча трябваше да приемем по-скъпата оферта - оказа се, че нямаме изготвена строителна документация, която ни е нужна за озаконяването на строежа. Ще се справим, но е излишно губене на време и нерви.
Лично аз съм много доволна от нашите строители - започнахме на 07.01.2008 и утре ще леят покрива (той е изцяло от бетон) т.е. имаме готов груб строеж за 3 месеца. бригадата работи бързо, не се налага да ходим и да ги дебнем през 5 мин. За момента ходенето ни е сведено до туристическо оглеждане - ахкаме и охкаме, оглеждаме и мечтаем. В това отношение случихме на фирма.

Моя съвет е да си погледнеш нормативните уредби, да видиш какво ти трябва като документация, да провериш пазара на материали (тухли, керемиди и т.н.), да си направиш груба сметка за стойността на материалите и да проучиш хубаво фирмата преди да подпишете договора. Говори с хора, които са ползвали техните услуги и т.н.

успех Simple Smile

# 62
Леле, хора, за какви 200 евро говорите...Ние имаме оферта, верно от колеги, ама е за 110 евро/квадрат, с тухли от Генерал Тошево(че там били най-хубавите), покрив Брамак+дървената обшивка и гредореда, +заравняване и етажиране на парцела, полагане на основните тръби за ВиК до пломбата, и пускане на времянка за тока. Става въпрос за 3 х 100кв/м, в чертите на града е, на 8км от центъра на Варна, имаме оферта, защото ще строим копие на вече готова къща. Сложничък е проекта, според строителите, верно ползваме някаква отстъпка, ама чак 200 евро...

# 63
Леле, хора, за какви 200 евро говорите...Ние имаме оферта, верно от колеги, ама е за 110 евро/квадрат, с тухли от Генерал Тошево(че там били най-хубавите), покрив Брамак+дървената обшивка и гредореда, +заравняване и етажиране на парцела, полагане на основните тръби за ВиК до пломбата, и пускане на времянка за тока. Става въпрос за 3 х 100кв/м, в чертите на града е, на 8км от центъра на Варна, имаме оферта, защото ще строим копие на вече готова къща. Сложничък е проекта, според строителите, верно ползваме някаква отстъпка, ама чак 200 евро...

Това ако включва материалите според мен е само зарибяване. Приготви се да платиш повече.

# 64

Точно тези цени варират страшно много - зависи от сложността, материалите, сроковете, условията, къде ще се строи (т.е. ще се пътува ли всеки ден и т.н.)
Конкретно нашия случай е с къща извън София, но местен строител - 200 Е/кв.м.
Поносими цени предвид малко по-сложния покрив и условията за строеж при нас.
Сега гледайки назад си мисля, ча трябваше да приемем по-скъпата оферта - оказа се, че нямаме изготвена строителна документация, която ни е нужна за озаконяването на строежа. Ще се справим, но е излишно губене на време и нерви.
Лично аз съм много доволна от нашите строители - започнахме на 07.01.2008 и утре ще леят покрива (той е изцяло от бетон) т.е. имаме готов груб строеж за 3 месеца. бригадата работи бързо, не се налага да ходим и да ги дебнем през 5 мин. За момента ходенето ни е сведено до туристическо оглеждане - ахкаме и охкаме, оглеждаме и мечтаем. В това отношение случихме на фирма.

Моя съвет е да си погледнеш нормативните уредби, да видиш какво ти трябва като документация, да провериш пазара на материали (тухли, керемиди и т.н.), да си направиш груба сметка за стойността на материалите и да проучиш хубаво фирмата преди да подпишете договора. Говори с хора, които са ползвали техните услуги и т.н.

успех Simple Smile

Точно заради строителната документация,наехме строителен надзор,въпреки че за нашата къща не е нужно по закон.И трябва да кажа,че не са ме занимавали с абсолютно нищо,те си движат нещата и със строителната фирма и с общината.
Иначе грубият строеж е пред завършване,тези дни ще започват покрива,
имам някакви надежди до нова година да се нанесеме,но всичко зависи от довършителните работи и финансово как ще смогнеме.
Успех на всички Grinning

# 65
  • Там където е семейството ми
ИВКА 10, много бързо сте се справили със стрителството. Браво! Имаш ли поглед върху това в какви срокове коя част от строежа е направена? Знам, че примерно е необходимо известно време сградата да "съхне" и не е препоръчително веднага да се правят замазки и т.н. Затова ми е интересно, как е било при вас.

Сроковете....много общо казано,защото има да речем определен срок за нещо,което трябва да е готово,но се появи проблем и срока в случая не може да се спази.
Аз писах,че почнахме да строим миналата година лятото,но не самата сграда на магазина и къщата отгоре......Имахме свободно място,което купихме до мястото на строежа и първо строихме склад и чак след приключването на него,почнахме със строежа на магазина и къщата.
Наехме си стр.фирма от която сме страшно доволни.
За съхненето има нещо вярно,именно затова се работеше на етапи...ту горе ту доло.(само как го обясних и аз) Rolling Eyes
Готовата сграда,е първият строеж,веднага след приключването,започнахме другата(магазина и къщата)
Ето това е магазина-първи етаж и къщата 2-ри етаж.

Снимките са правени миналата седмица,към днешна дата,има напредък доста.

# 66
danyy69Писала си ми на лични,но не мога да ти отговоря,защото си изчерпала лимита на ЛС.
Моля почисти си кутията.

Сори за офф

# 67
Най накрая стигнахме до покрива  Party,та по тоя повод да питам някой работил ли е с Брамак и какви са отзивите ви.
Иначе като цяло грубият строеж е пред завършване и започвам да се ориантирам гору долу,до преди седмица всичко ми малееше ужасно,сега като че ли нещата започват да придобиват реален образ.
Успех на всички

# 68
Най накрая стигнахме до покрива  Party,та по тоя повод да питам някой работил ли е с Брамак и какви са отзивите ви.
Иначе като цяло грубият строеж е пред завършване и започвам да се ориантирам гору долу,до преди седмица всичко ми малееше ужасно,сега като че ли нещата започват да придобиват реален образ.
Успех на всички

Честито! Още един с покрив - вчера изляха и последния бетоновоз на покрива! Вече сме "закапачени" и ние!

Относно БРАМАК - ние ще сме с брамак. Все още не сме го купили. Това ще стане другата седмица.
Имам обяе въпрос - подпокривното пространство ще е обитаемо т.е. 2 спални и огромната всекидневна. Нашия строител ни обясни как ще направи изолацията, но да си питам и вас: какъв е реда, по който се нареждат елементите на покрива; вида на материалите и кое до каква степен е излишно или нужно?
Покрива е изцяло от стоманобетон, дълъг скат, ако това помага като инфо.

# 69
  • Пловдив
Някой може ли да помогне: моя приятелка търси "читав" архитект, да не взима много скъпо, в Пловдив, купили са терен в близко село и ще строят...
Та се сетих, че мога да питам тука.
 Благодаря!  Peace

# 70
Поздравление за покривите!

3 месеца за груб строеж и то зимни си е направо перфектно! Определено сте случили на фирма! Това май е сред основните проблеми при този тип дейност!
Браво!

# 71
Здравейте, момичета   bouquet
И аз да се включа в групата на "смелчаците" да строят нов дом у нас  Peace
Есента купихме парцел до Сф ...след дълго чудене и обикаляне, безброй спорове м/у мен и мъжа ми и ...накрая смятам, че направихме добрия компромис и от двете страни  Joy
Та така... взехме виза, заснехме мястото ....  Rolling Eyes и тук поспряхме, тъй като се оказа, че от всички страни съседи са по-навлязли у нас  Mr. Green От ляво и дясно - мина добре демек с добро  Wink обаче съседите отгоре, дето са влезли с цели 5 метра се опъват  Sick и сега са едни  #Cussing out smile3514 та ще видим докога  newsm78
Междувременно чертаем схеми и картинки и пак се борим за идеалния компромис с половинката  Laughing и търсим архитект  Thinking
А като се замисля какво ни чака ...ми става  #Shocked
УСПЕХ на всички в строежа на мечтаната къщичка  newsm10

# 72
Новото при нас е,че вече стените на всички стаи вътре са вдигнати.Рамките на прозорците са сложени. Grinning
Напредваме бързо. Laughing
Вече нямам търпение,да оправим всичко и да се нанесем.По нетърпелива съм и от децата значи. Mr. Green

# 73
  • Пловдив
Някой може ли да помогне: моя приятелка търси "читав" архитект, да не взима много скъпо, в Пловдив, купили са терен в близко село и ще строят...
Та се сетих, че мога да питам тука.
 Благодаря!  Peace
    Арх. Антон Благоев. Мъжът ми се среща с него. Много го хареса. Момчето поиска по 10евро/кв м. Ако този, който сега ни прави плана не се бе съгласил на по- ниска цена / след ходатайстване/, определено щяхме да ползваме арх. Благоев.

# 74
Успех на всички

Честито! Още един с покрив - вчера изляха и последния бетоновоз на покрива! Вече сме "закапачени" и ние!

Относно БРАМАК - ние ще сме с брамак. Все още не сме го купили. Това ще стане другата седмица.
Имам обяе въпрос - подпокривното пространство ще е обитаемо т.е. 2 спални и огромната всекидневна. Нашия строител ни обясни как ще направи изолацията, но да си питам и вас: какъв е реда, по който се нареждат елементите на покрива; вида на материалите и кое до каква степен е излишно или нужно?
Покрива е изцяло от стоманобетон, дълъг скат, ако това помага като инфо.

Изобщо никакъв съвет не мога да ти дам за покрива,консултирай се със строителната фирма,която ви строи в момента.
Взех офертата на брамак,ма сега се чудя кой вид керемиди да избера,то и различни цветове има,трябва да го навържа с дограмата,която още не съм поръчала дори.Уффф всичко на куп ще е като гледам.

Общи условия

Активация на акаунт