Градината - идеи и решения

• 155 277
  • 285
  •   1
Отговори
# 210
Абе и аз така си помислих, но викам може да съм пропуснала нещо. Grinning Явно е хумусна почва с добри качества. Вярно е, че дори тя трудно се намира. Колко вземат на кубик, ако не е тайна? Може и на лични...Интересувам се професионално. Мога да се включа със съвети за почвата, ако някой се нуждае. Доста литература съм изчела по въпроса.... Simple Smile

За да не пиша нов пост- видях цената по-горе. Не съм се била разсънила явно... Laughing Стабилно вложение правите. Надявам се да се получи търсеното решение. Наистина има много лоши почви. Така поне ще градинарстваш наволя. Peace

Последна редакция: нд, 23 мар 2008, 10:37 от abigale

# 211
  • София
abigale ,Погледни 6-7 поста по-нагоре, писала съм каква е цената   bowuu

# 212
Ехо..?
Къде сте градинарки?  Grinning
Аз се захванах с коренна промяна на градината ни. Имаше и съпротива, естетствено. Laughing Но ще стане хубаво. Я да питам тези дето са сяли трева- какви съставки имаше вътре ( кои треви) и дали са доволни сега? В каква норма сяхте? Има ли в сместта детелина?

# 213
Не съм сяла трева - предстои ми, но съм чела, че не е хубаво да има детелина, защото тя превзема останалите треви и в един момент ще се окаже преобладаваща!
Нека все пак и някой по компетентен от мен да се изкаже!

Аз ми се искаше да почна вече с оформянето на градинката, но сега са ме налегнали други задачи, и не ми остава време за нея! Все пак си купих семена за фрезия и си ги насадих - тази година ще направят лукувички и ще ги чакам догодина да ми красят бордюра. Купих си и цветен микс който цъфти през цялото лято лятото, пък ще видим какво ще излезе.
Исаками се да си оформя два чимшира под формата на дръвче топка - ако ме разбирате какво искам да кажа, и да ги сложа в големи саксий, но мойте родители който отглеждат храсти, ми казаха че не можело, много бързо щели да запълнят саксийте!!! А аз съм сигурна че съм виждала такива дръвчета в саксии, дали може да не е било чимшир а някакъв друг храст  newsm78

# 214
  • Варна
Все пак си купих семена за фрезия и си ги насадих - тази година ще направят лукувички и ще ги чакам догодина да ми красят бордюра.
И аз си купих фрезии, май семена бяха. Боднах ги в една саксийка и поникнаха едни дълги и тесни листенца. Така ли трябва да изглеждат? Аз като, че ли имах друг спомен за вида на листата... И как да процедирам по- нататък с тях? Да ги засаждам ли в градината или... ?
Трева посях два вида: сенколюбив райграс (или е смеска някаква newsm78), който вече е около 5см. и бяла детелина, която сега никне. Още нямам впечатления, а когато пък проимам ще е късно да се възползвате от тях.  Simple Smile Но ще споделя, може да съм полезна на някого за догодина.

# 215
Искаме да си купим шатра за лятото. От кои шатри ще ми препоръчате?

След като вятърът потроши три шатри, сериозно обмисляме да направим нещо по-стабилно. А шатрите вече са без пари. За опит, един път, става кой да е модел.

# 216
Забравих да попитам- дали ще бъде късно този уикенд да пресея тревата? Тогава изтича срока на действие на хербицида, с който напръскахме. Искам да я подменим с по-устойчива тревна смеска.

# 217
Нямам време да потърся за детелината. Нещо ми се върти за нея, ама на.
Аз реших да сложа детелината на място, дето после ще се обработва пак. Поне дотогава ще я видя какво представлява и колко издържа на сянка. освен това, тя има едно много ценно качество- изсмуква азота  от почвата и го складира в корените си. Така обогатява почвата. И аз така ще си дам време преди да засея голямата площ.
Взех и една смес за сянка. Нея ще пробвам на място, което няма да се обработва после. Дано да излезе качествена.

За фрезиите- доколкото знам са именно с тесни листа. Много зависи колко гъсто сте ги сяли, но смятам че не бива да се бутат преди да им пожълтеят листата. А след като са пролетни цветя, това трябва да стане около юни месец. Правилото за луковичните е:
след цъфтеж започват да хранят луковицата. Когато листата почнат да жълтеят и съхнат, се вадят и се слагат на проветриво и сенчесто място. Когато изсъхнат всички листа, луковиците се почистват от тях и се прибират пак на проветриво, тъмно и прохладно място. Тогава са в покой. Към септември- октомври се засаждат на постоянното място. И така всяка година.

Не е късно за тревата. Тя по принцип може през цялата година, ако имаш неограничено време и вода. Wink Laughing Но сега си е супер даже за сеитба. И аз съм в графика.  Grinning

# 218
  • София
На вилата от едно 20 см в диаметър кръгче с детелина, за едно лято дворното място от декар почти е превзето. На мен ми харесва, мекичко е и плътно, няма голи места, но косенето е трудна работа. Много бързо се запълва коша на косачката и си иска поне ден само за това занимание. Всъщност незнам на кое казват детелина. Нашата е такава с обли листа, тройна, но приятели си откриват и четирилистни. Цъфти в бяло. Не е от тази с накъдрените листа. Вие за коя говорите?

# 219
Все пак си купих семена за фрезия и си ги насадих - тази година ще направят лукувички и ще ги чакам догодина да ми красят бордюра.
И аз си купих фрезии, май семена бяха. Боднах ги в една саксийка и поникнаха едни дълги и тесни листенца. Така ли трябва да изглеждат? Аз като, че ли имах друг спомен за вида на листата... И как да процедирам по- нататък с тях? Да ги засаждам ли в градината или... ?
Трева посях два вида: сенколюбив райграс (или е смеска някаква newsm78), който вече е около 5см. и бяла детелина, която сега никне. Още нямам впечатления, а когато пък проимам ще е късно да се възползвате от тях.  Simple Smile Но ще споделя, може да съм полезна на някого за догодина.

Не са семена, а луковички, малко по-големи от скилидка чесън Wink
Аз бях насадила 2 сандъчета в началото на декември. Листата са дълги, тесни и плоски...моите станаха към 40см, след което пуснаха и цвят Flutter Цъфнаха към края на януари, нач. на февруари - сложих ги в стаята, на перваза на южния прозорец, за да ускоря процеса Mr. Green
Изчакай ги да прецъфтят и увяхнат листата, извади луковиците и ги остави за засаждане-догодина, направо в двор или каквото там си решила Peace

# 220
elix  благодаря за отговора  bouquet

Дайте идеи от къде да си поръчаме/купим дървени оградки и плетове? В Бриколаж има, но излизат солено Sick

# 221
  • Варна

Не са семена, а луковички, малко по-големи от скилидка чесън Wink
Аз бях насадила 2 сандъчета в началото на декември. Листата са дълги, тесни и плоски...моите станаха към 40см, след което пуснаха и цвят Flutter Цъфнаха към края на януари, нач. на февруари - сложих ги в стаята, на перваза на южния прозорец, за да ускоря процеса Mr. Green
Изчакай ги да прецъфтят и увяхнат листата, извади луковиците и ги остави за засаждане-догодина, направо в двор или каквото там си решила Peace

Сега видях, че пакета с луковиците ми е останал, значи със сигурност съм посяла семенцата. Simple Smile Много разсеяна градинарка съм. Embarassed  Сега се питам дали да очаквам цвят или догодина ? abigale добре е обяснила как да действам с луковиците. До колкото схванах, тези от пакетчето ще трябва да засадя октомври, заедно с тези, които са ми от семенцата.
Дано се радвам някой ден на фрезии!  Simple Smile
Благодаря за съветите момичета!  bouquet

# 222
  • в моя свят на мир и любов
И моите луковички, които насадихме в мини градинката пред блока, са поникнали.
От нетърпение чак разравях пръстта да видя.

А съседите не вярват, че мъжа ми просто ей така ще копае градинката, и си мислят че това му е професионалното занимание  Joy Joy Joy
Освен това смятам да приватизирам единият балкон на стълбищната площадка и там да си сложа цветя в саксии.
Голямо чистене и боядисване ми предстои.

# 223
  • софия
Сега видях, че пакета с луковиците ми е останал, значи със сигурност съм посяла семенцата. Simple Smile Много разсеяна градинарка съм. Embarassed  Сега се питам дали да очаквам цвят или догодина ? abigale добре е обяснила как да действам с луковиците. До колкото схванах, тези от пакетчето ще трябва да засадя октомври, заедно с тези, които са ми от семенцата.
Дано се радвам някой ден на фрезии!  Simple Smile
Благодаря за съветите момичета!  bouquet
[/quote]

засади сега луковиците на фрезията! до октомври няма да може да ги съхраниш...ще прораснат или ще изгният...
засади ги и ги сложи на прозореца...за по-бърз ефект покрий саксията с найлон, за да е влажно....поливай 2 път седмично...когато пораснат листата до към 7-8 см махни найлона...и остава да чакаш цвят....до месец и половина най-късно.. Laughing

# 224
  • Варна
Жени_К може да съм разсеяна, но пък съм изпълнителна. Laughing
Засадих току-що луковиците, благодаря, че ме "засили". Simple Smile Остава да чакам цветчета.
Само не разбрах от тези стръкчета, които поникнаха от семенцата, дали да се надявам на цвят тази година или догодина, когато направят луковички? Така или иначе, освен да чакам друго не мога да направя.

Общи условия

Активация на акаунт