Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Едно различно мнение за наркотиците

 • 7 415
 • 15
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 655
“Главният редактор на списание “Едно” Асен Асенов заедно с двама свои колеги внесе в парламента и пусна по кутиите на депутати 240 цигари с марихуана, съобщи Дарик радио. Охраната на Народното събрание успя да спре Асенов, докато пускаше 40-та цигара. Асен Асенов и Румяна Друмева от екипа на списанието са задържани от охраната на парламента на входа на НС. Главният редактор заедно със своите колеги е предаден на полицията.
Асен Асенов заяви пред БГНЕС, че акцията е протест на списанието срещу криминализирането на еднократната доза.
Емилия Масларова показа в пленарна зала плика с цигарата и заяви, че не една еднократна доза, а много дози са внесени в българския парламент, което е престъпление. Аз съм виждала последствията от наркотиците и дрогирани деца. Масларова каза, че всичките депутати от БСП имат в кутиите си такива цигари.
Ако в американския парламент се случи такова нещо, тези келеши няма да излязат от затвора - заяви Борислав Цеков и пред Асен Асенов заяви, че ще поиска незабавна прокурорска проверка и затвор.
Депутати от всички парламентарни групи изразиха възмущението си от факта, че в сградата е внесено наркотично вещество и заявиха, че случаят трябва да бъде обстойно проверен.
Началникът на Национална служба за охрана в парламента Иван Георгиев обясни, че журналистите от списание “Едно” са пуснати от парламентарния пресцентър. След като са ги видели, че пускат пликове, служители на НСО са поискали да проверят какво има в плика и тогава са установили, че това са цигари с марихуана.
Междувременно стана ясно, че при претърсване в мазето на частен дом в Плевен вчера е била открита 700 грама марихуана. При личен обиск у 19-годишния притежател са били открити още 100 грама марихуана. Дрогата е иззета, а срещу 18-годишния и притежател, който е криминално проявен, е образувано следствие и той е задържан.”


Това се е случило в края на месец април 2004 година. Ето един човек, който е ЗА НАРКОТИЦИТЕ, но сигурно няма деца.

Коментар: Законодателят криминализира еднократната доза. Това дойде тъкмо навреме, защото 1000 занимаващи се с пласиране на дрога оставаха ненаказани, тъй като доказваха, че въпросното количество е за лична употреба. Получаваше се на практика следната картинка: полицията залавя хората продаващи дрога на децата ни, завърта се цялата съдебна машина и после съда ги освобождава.
А сега четейки този материал, разбирам че имало и поддръжници.

Сигурно някой от Вас ще ми дадат за пример Холандия и свободната продажба на марихуана по заведенията. Да, ама ние сме в България и това е ново, интересно, сега навлиза и УБИВА ДЕЦАТА НИ.

Не мога да намеря думи да изразя възмущението си срещи г-н Асенов и поддържниците му.
Съжалявам само, че е журналист, а те най-лесно манипулират, чрез словото.


Ще ми е интересно да прочета и Вашите мнения. Wink

# 1
 • Мнения: 2 693
Аз съм 100 пъти "ЗА" криминализирането на еднократната доза!!! Имам достатъчно основания за това и никога, ама никога не бих променила мнението си!!!

# 2
 • Мнения: 148
С двете ръце гласувам "ЗА"   Hands Clap  криминализирането на еднократната доза! И не вярвам някоя майка да каже нещо друго!
А въпросният г-н Асенов, така и не разбрах за кого и за какво беше толкова загрижен... Може би за рекламата на списанието си?! В моите очи  обаче това си беше чиста анти-реклама Rage

# 3
 • Кори Селести
 • Мнения: 5 538
Аз мисля, че това е закон, който трябва да се обмисли по-внимателно.

Едва ли някоя от вас ще е толкова ентусиазирана, ако някой ден вкарат детето и в затвора за 10 години заради една цигара марихуана, която реално погледнато е не по-страшна от бутилка водка.

Трябва да се прави разлика между пласьорите и хората, които пушат от време на време и категорично не са наркомани!
За съжаление полицията предпочита да си измива ръцете с вторите и болшинството хора ръкопляска за добре свършена работа без да се замисля защо все още се разхождат на свобода истинските пласьори и няма задържан нито един.

Другото.....за което предполагам ще се нападнат всички....но е факт, върху който е хубаво да се замислим преди да се поизнасяме категорично за или против....

трябва да се прави разлика между марихуана,  хероин и тнт.
Интересувала съм се доста от това, чела съм много и мога да кажа с чиста съвест, че, наистина....марихуаната не е безвредна, но немога да кажа, че е нещо по-лошо от алкохола в никакъв случай.
Още повече, не е известен случай човек да е умрял от предозиране с марихуана...докато след предозиране с алкохол...има доста.
След употреба на марихуана човек става миролюбив, ако щете и мързелив и огладнява...в карая на крайщата заспива коротко....след употреба на алкохол всички знаем какви случки се случват.....

При хероина нещата стоят по съвсем друг начин....за него наистина трябва много строг закон.....

та....мисълта ми е, че марихуаната не е безвредна....но и алкохола не ...и цигарите не са...
всички те са наркотици. ако ще се забраняват...да се забраняват всички......
ако ще се правят компромиси....нека не е само за тези които са легализирани и държавата печели от тях.

само помислете колко хора умират заради цигарите и алкохола...колко нещастия стават заради прекалена употреба на алкохол......

просто не е правилно полицията да си измива ръцете и да трупа дивиденти за сметка на хора не по-ралични от нас, а в същото време да взима подкупи от истинските престъпници и да си затваря очите.
Не е редно да се вкарва човек за 5 - 10 години в затвора заради цигара с марихуана, а друг - напил се и прегазил дете да бъде пускан условно....не мислите ли?

Доста дълго излияние стана....но това е което исках да споделя, защото обикновенно всеки с подобно мнение си мълчи, а би трябвало да има диалог по тази тема, би трябвало да се изслушат всички и да се обмени информация. Информираността е в основата на добрите закони....


и...искам да помоля...нека не се превръща тази тема в поредното бойно поле...нека тези, които искат да изкажат някакво много хитроумно и заядливо мнение без то да е градивно....да го направят на лична бележка, защото никой няма да има полза от джавканици.

# 4
 • Мнения: 4 068
Аз също съм съгласна с криминализирането на еднократната доза.Марихуаната може да не води до пристрастяване,но определено от там се започва.Като ти омръзне марихуаната минаваш на нещо по-тежко,после и на по-тежко и т.н.И така стигаш до "Point of no return".Това е моето мнение.Също така обаче съм против държавата да лекува безплатно наркомани,които сами са направили избора си да са такива,а да не отпуска и стотинка за асистираните методи за репродукция.Нали уж сме с отрицателен прираст!?!Не казвам да не ги лекуваме/да не дава Господ-това може да са и нашите деца/,но тогава да помагат и за другото.За да може по този начин да има повече здрави български деца.
Ето така мисля аз.Вие може и да не сте съгласни,но аз смятам че нещата трябва да са равнопоставени.

# 5
 • Кори Селести
 • Мнения: 5 538
Цитат на: renci
Марихуаната може да не води до пристрастяване, но определено от там се започва. Като ти омръзне марихуаната минаваш на нещо по-тежко, после и на по-тежко и т.н.И така стигаш до "Point of no return".


Това не е така. Повечето хора, които пушат марихуана са наясно до какво води хероина примерно и не посягат към него.
Това е все едно да кажеш, че бирата те кара да посегнеш към водката и накрая задължително ставаш алкохолик...затова трябва да се криминализира бирата.

Иначе за другото...си права. И аз изумявам за какви неща се отпускат субсидии, а за други няма пари уж....Потрисам се от състоянието на детските болници и домове за сираци пред гледката на новите сгради на администрацията...

Сега са измислили, че неможе да се взимат детски със стара дата..който взел-взел.....интересно ми е къде са заминали невзетите....може би за нови гуми на правителствените БМВ-та?

Би трябвало държавата да ги пази и да им трупа лихви...както става с неплатените данъци....но май такива държави по света няма или поне не е нашата:)

# 6
 • Мнения: 2 693
Цитат на: Reza
Едва ли някоя от вас ще е толкова ентусиазирана, ако някой ден вкарат детето и в затвора за 10 години заради една цигара марихуана, която реално погледнато е не по-страшна от бутилка водка.


Да, пак ще съм толкова ентусиазирана! Защото "някой ден" детето ми ще знае, че за това се влиза в затвора! Нали все от някъде и все някога трябва да се започне? Аман от "вратички" в законите, позволяващи да се шири чувството за безнаказаност! Докога?! За жалост българина не разбира от реверанси! Това е - желязна ръка ни трябва на нас!

Друг е въпросът, че според мен има и други важни закони, които трябва да се преразгледат спешно и да се вземат крайни мерки! Ама нали все се появява някой и започва "Ама как, ами ако на вас се случи?!..." Е нали това е целта на строгите закони? Да се сведе до минимум възможността "това да се случи на нас"?! Ние ще направим компромис, децата ни утре - също, и къде отиваме???

Цитат на: Reza
Трябва да се прави разлика между пласьорите и хората, които пушат от време на време и категорично не са наркомани!
За съжаление полицията предпочита да си измива ръцете с вторите и болшинството хора ръкопляска за добре свършена работа без да се замисля защо все още се разхождат на свобода истинските пласьори и няма задържан нито един.

просто не е правилно полицията да си измива ръцете и да трупа дивиденти за сметка на хора не по-ралични от нас, а в същото време да взима подкупи от истинските престъпници и да си затваря очите.


Ти сериозно ли мислиш, че така стават нещата?! Shocked  Shocked  Shocked
Пояснявам:
- че "няма задържан нито един" от "истинските пласьори"???
- че "полицията си измива ръцете и трупа дивиденти за сметка на хора не по-ралични от нас"???
- че "взима подкупи /полицията/ от истинските престъпници и си затваря очите"???

Защото:
1. Задържани пласьори има много - почти толкова, колкото и пуснати /но не от полицията, не мога да престана да се удивлявам на хора, които все още мислят, че всичко започва и свършва в участъка/
2. За какви дивиденти става въпрос? Уверявам те, че на полицаите не им се плаща на бройка! И честно казано, аз не мисля, че това са хора "не по-различни от нас"! Ами по-различни са - аз не пуша марихуана например, ето ти първата разлика!
3. Същото като 1.

Надявам се, че мнението ми не е "някакво много хитроумно и заядливо мнение без то да е градивно", не ме разбирай погрешно, в някои аспекти мога да се съглася с теб, но мисля, че компромисите, върху които е изградена цялата ни държава, не помагат нито на нас, нито на полиция, нито на наркоманите ако щеш!

# 7
 • Кори Селести
 • Мнения: 5 538
Simple Smile Не, bobolenta, не мисля че мнението ти хитроумно:)
то просто е различно от моето.

Обаче...все още не ми е ясно....ти искаш ли да се влиза в затвора и за пиене на алкохол.....защото продължавам да твърдя, че марихуаната е не по-страшна от него и че ако се забраняват наркотиците по принцип, като такива, защото са вредни за обществото.....не е лошо да се забранят и алкохола и цигарите....със същите строги мерки както марихуаната и хероина, щом ще поставяме всичко на една везна.

Под това, че няма хванати истински дилъли имам предвид, че човек с 2-3 цигари в него не  е дилър.....а точно такива се хващат и за тях се тръби.

А за дивидентите...не става дума за пари въобще...те парите ги взимат от тия, дето уж не ги познават:) повярвай ми...

Става дума за това, че се замазват очите на хората..."ето ние хващаме страшни престъпници, правосъдието ги пуска....е да ама някои все пак вкарваме в затвора за по някоко години защото пушат трева...."


....не, bobolenta, не са това престъпниците, които трябва да се хващат...и не те трябва да лежат с години...има други, които пречат много повече и всички знаем кои са...или поне предполагаме.

да не говорим, че след толкова случаи на пияни полицаи..и не само полицаи, де... убили хора, никой не е влезнал в затвора или поне аз не съм чула.
Да убиеш човек е доста по-страшно престъпление, не мислиш ли?

въобще.....това е една тема по която може да се говори много и винаги ще има различни мнения, но общо взето, помисли си пак. Ще се повторя....искаш ли да се влиза в затвора за пиене на алкохол? Ако ще режем главата ....поне да е цялата....ако ше разделяме нещата...да ги разделяме правилно и с разбиране......

# 8
 • Мнения: 285
Според мен няма никакво място в нашите условия за сравняване и размисъл. Да! Марихуаната не е твърд наркотик! Обаче! Тя е СТЪЛБА към него! Имате ли представа от последните проучвания относно употребата на наркотици сред малолетните у нас??? Повярвайте  УЖАСЯВАЩИ са!!! Всеки трети е опитвал!!! И съвсем не е нужно някой да прави анкети и да разпитва и проучва, вижте градинките, дърветата "кактуси", излезте вечер по улиците и се загледайте в очите на децата ни, в поведението им. Попитайте на входа на всяка дискотека и ще научите от къде точно и колко струва дозата! Да! И аз не искам и не мога да бъда сигурна че някой ден няма да заловят детето ми с цигара марихуана! Пази Боже!Но напълно подкрепям този закон ако БЪДЕ СПАЗВАН!!!
В това "безстрашие" в което са изпаднали децата ни, в тази безправност в която се намират законите и самата полиция, корупцията и властването на наркодилърите смятам, че ТОВА Е ДОБРО НАЧАЛО! Не бих сравнила с Холандия, нито с друга държава - РЕАЛНОСТТА ни е съвсем различна!!! И според последната такава, смятам, че са нужни точно тези крайни мерки, стига да имат нужното покритие за да постигнат ефекта от който спешно се нуждаем...ЖИВОТОСПАСЯВАЩ!!!

# 9
 • Мнения: 2 693
Цитат на: Reza
....не, bobolenta, не са това престъпниците, които трябва да се хващат...и не те трябва да лежат с години...има други, които пречат много повече и всички знаем кои са...или поне предполагаме.

да не говорим, че след толкова случаи на пияни полицаи..и не само полицаи, де... убили хора, никой не е влезнал в затвора или поне аз не съм чула.
Да убиеш човек е доста по-страшно престъпление, не мислиш ли?


Да, тук съм напълно съгласна с теб! И никъде не съм твърдяла, че само за наркотици трябва да се затварят хората! Ама на - нали всеки гледа собствения си интерес... Ако питаш мен и за алкохол трябва да се затваря, и пияни полицаи да се бутат в затвора, и пишман - лекари и ..., и ..., до утре мога да изброявам! Искрено се надявам, че това няма да остане единственият такъв закон! Тук спор няма!

# 10
 • Кори Селести
 • Мнения: 5 538
bobolenta.....незнам, да ти кажа вече.....

и аз понякога се изкушавам да има закони за всичко, ужасно строги и тнт...и дори понякога си мисля, че това би оправило нещата....но честно казано, като се замисля...започвам да се съмнявам.
Не за друго, ами просто в цялата човешка история, когато и да било, ако някой се е опитвал да го направи...следват само бунтове и страхотии, което ме кара да мисля, не е това правилният начин на действие.

Аз най-малко знам кой е правилният....лошото е, че не вярвам тези, които ни управляват въобще да се замислят и вълнуват кой е той.

Знам само, че срогите забрани трябва са се обмислят добре. Че не бива се заблуждават хората, като им се представя нещо за по-страшно отколко е то всъщност, защото Ина....не! категорично не е вярно, че леките наркотици са задължителен трамплин към твърдите. Всичко зависи от човека и нагласата му към тези неща. Да твърдиш противното е равносилно на това да кажеш, че всеки, който пие бира веднъж седмично е на крачка от алкохолизма.

Ако ще се забранява....нека се забрани всичко и най-вече алкохола...от него обществото май страда най-много:)
Обаче аз не вярвам в тия методи, защото многото забрани все избиват в някакви неприятни последици. Просто хората явно имат нужда от наркотици и това си е.....винаги е било така. Ако  може някак си да  се ограничат в употребата само на леките и то рядко ще е най-добре:)))

# 11
 • Мнения: 2 693
Reza, така е, права си! Ама за алкохола май ще почакаме... за съжаление Imp ! Не знам какво трябва да се случи, за да се вземат мерки и за това! Направо съм потресена като видя 14-15 годишни пикли и пикльовци да мятат водка като че ли водица пият! Ама то за по-либерални закони трябва и да имаш малко поне самосъзнание! И понеже тук явно е на изчезване... Ама е крайно време и за алкохола и цигарите да се въведе точно толкова строг закон, колкото и за наркотиците!

# 12
 • Кори Селести
 • Мнения: 5 538
bobolenta, радвам се че успяхме да поговорим като нормални хора:) малко mе беше страх като пишех първото си мнение по темата, че пак ще стане тъп скандал, но се изненадах приятно:)

за сега обаче единственото, което можем да направим е да обясним на децата си за какво иде реч и да се надяваме, че ще го направим добре и те ще станат здрави и пълноценни хора.

Пожелавам ти УСПЕХ в това начинание:)
определено ще имаме нужда от много здрави нерви и много информация, за да сме достатъчно убедителни.

и след 30 години да си пишем във форума "бъдещи и настоящи баби" за това как децата ни вече са големи и колко ни ядосват внуците:))))

# 13
 • Мнения: 2 693
Цитат на: Reza
bobolenta, радвам се че успяхме да поговорим като нормални хора:) малко mе беше страх като пишех първото си мнение по темата, че пак ще стане тъп скандал, но се изненадах приятно:)

за сега обаче единственото, което можем да направим е да обясним на децата си за какво иде реч и да се надяваме, че ще го направим добре и те ще станат здрави и пълноценни хора.

Пожелавам ти УСПЕХ в това начинание:)
определено ще имаме нужда от много здрави нерви и много информация, за да сме достатъчно убедителни.

и след 30 години да си пишем във форума "бъдещи и настоящи баби" за това как децата ни вече са големи и колко ни ядосват внуците:))))


Е, чак пък страх Grinning ! Нали всеки трябва да пише мнението си, а не това, което ще се хареса на мнозинството!

Благодаря ти за пожеланието и да ти се връща! Grinning

# 14
Реза, според мен не само на децата трябва да се обяснява, но и на много възрастни...

Общи условия

Активация на акаунт