Била съм в трети или четвърти клас. В края на учебната година. Топъл пролетен ден. Разбрали сме се с приятелки да ходим на басейна. По най-бързия начин приключвам с уроците и се приготвям да тръгвам, а приятелките ми ме чакат пред входа. Аха да тръгна и майка ми влиза в стаята с думите " Леля ти ...се обади да се качиш до тях, че Росен не можел да си реши задачата" Направо бясовете ме хванаха. Аз цяла седмица се каня за басейна, момичета ме чакат и изведнъж някаква задача. Ама няма накъде. Качвам се и по стъпалата се чудя как да се измъкна по-бързо. Влизам у тях, поглеждам учебника, изстрелвам едно " ние тази задача не сме я учили" и хуквам навън. Ей още ме поднасят с това. И сега у нас когато на някой нещо не му се прави казва " Ние тази задача не сме я учили."
Иначе задачата пак я реших,де, ама вечерта, като се прибрах.
Кого заклахте бе - питам, а те - ми пуйката заклахме, половин час я колихме, ама я заклахме, ела да видиш де, не бой се. И ме влачат към банята. По-добре да не бях поглеждала. Истинска касапница, като във филм на ужасите. Цялата баня в кръв, чак по тавана имаше пръски, по стените се стичат едни едри капки, а на пода, в локва кръв лежи трупът на закланата пуйка. Само за снимка. А комшията - бе не се шашкай, пуйката е едричка и оказа съпротива, затова омърляхме навсякъде. Гледката беше апокалиптична. Само успях да бутна кекса в ръцете му и после нещо ми се губи. По някакъв начин са ме замъкнали в хола и там се свестявах. Жестока работа - съседката по кървави цици и прашки размахва шишенце с амоняк под носа ми и се хили истерично - ама де да знам, че ти става лошо от кръв. Е ако не е знаела, сега вече разбра. След като се освестих, тя точно като строга господарка
После дълго време ме бъзикаха, че като си мия зъбите, мога и да похапвам каквото е останало по четката.
сега като се сетя, се чудя колко ми е бил акъла, ама дете съм била. Издебнах да няма хора на двора, за да не прекъснат делото ми и влязох с възторг при животните. Настана една луда радост и от тяхна, и от моя страна. Какво се вдъхновиха обаче, взеха много настоятелно да ми се радват и едното ме бутна на земята. Докато се освестя, двете свинки щастливо бутнаха отключената врата на кочинката и излязоха в китното дворче. Аз изпаднах в луда паника, понеже виждах разрушенията след тях - домати, краставици, чушки, зелен боб... всичко биваше стъпкано и ядено. По едно време баща ми чул шумотевицата и надникнал... по думите на майка ми казал "Е сега вече ще я набия". Като изскочиха с чичото и с едни сопи почнаха да плашат прасетата, как да е - прибраха ги. Аз плача, едни сополи. Баща ми бесен се обръща към мен "А ти сега защо плачеш?", а аз: "Ами цялата съм в акита и мама ще ми се кара". Горките хора... замина им труда за цялата година, обаче не ми се караха, даже им стана жал за мен, толкова сърцераздирателно плачех