Моя позната /американка/ ми изпрати рецептата за чийзкейка, който тя приготвя вкъщи. Днес го направих и вкъщи много го харесахме, затова реших да споделя рецептата с Вас.
Продукти:
1 ч.ч. натрошени пълнозърнести бисквити /аз използвах Нестле Житен дар - с фибри - 1 пакетр излезе малко повече от чаша, но ги сложих/
3 с.л. захар + 1 ч.ч.
3 с.л. масло или маргарин /разтопено/ + 1ч.ч. масло
5 опаковки чийз крем /аз използвах Филаделфия натурално и сложих 2 опаковки, защото в кварталното ни магазинче имаше толкова /
3 с.л. брашно
1 с.л. ванилова есенция /аз сложих 1 пакетче ванилена захар/
1 ч.ч. заквасена сметана /сложих 1 кофичка от 200 г. на Данон/
4 яйца /аз сложих 3 в предвид по-малкото количество чийз крем/
Разбъркайте бисквитите, 3 с.л. захар и 3 с.л. разтопено масло. Изсипете в тавичка с диаметър около 20 см и притиснете добре сместа. Печете на 160 градуса за 10 мин.
Отделно се разбиват чийз крема, чашата захар, чашата масло и ванилията с миксер. Прибавя се заквасената сметана и пак се бърка. Прибавя се брашното и яйцата едно по едно, като след всяко се разбива. Накрая сместа се изсипва върху бисквитите и се пече на 160 градуса за 1 час и 10 мин. /аз пекох 55 мин./
Като се извади от фурната с нож или шпатула се отделя кейка от стените на съда. Но трябва да се охлади добре, преди да се извади от съда. Като се извади, се намазва със сладко /аз сложих малинено - около 300 г./ и се слага в хладилник да стегне поне 4 часа или за през нощта.
Това, което е важно, е тавичката да е по-дълбока, защото по време на печене се надува доста /после спада/.
Да Ви е сладко!