Очакваме през ЮЛИ лъвчета и раци, но може да ни изненадат и близнаци ;)

• 14 363
  • 288
  •   1
Отговори
# 75
И мен ме изпращат на фетална. Може ли някой да ме светне за ползата от феталната? Не какво гледат, знам какво, а каква е ползата?

Дано тази информация ти отговаря на въпроса:

Ултразвуков скрининг за малформации  в първите 3 месеца на бременността

Освен обичайният ултразвуков преглед, които извършват всички АГ специалисти, в 11-13 седмица на бременността се провежда специализираното изследване за големи малформации (включително  аненцефалия) и оценка на риска за Даун чрез измерването на т.нар. “нухална транслуценция”  и търсене наличие на кости на носа на плода.

Нухалната транслуценция е пространството между кожата и вратната мускулатура на плода.
В случай, че то е повече от 3 мм, това са данни за повишен риск от раждане на дете с Даун.
Самостоятелно маркерът (белегът) открива около 70% от случаите с Даун, но се среща много често при нормални бременности.
В съчетание със серумен скрининг – кръвно изследване на свободен бета-хорионгонадотропин (F-hCG) и плацентарния антиген (РАРР-Р) се достига до откриваемост на засегнатите плодове около 85% при фалшиво положителни резултати от 1%.
Кръвното изследване е въведено у нас, но в момента не се прилага, поради липса на достатъчен брой квалифицирани ултразвукови специалисти, които да могат да измерват надеждно нухалната транслуценция..

Ултразвуков скрининг във вторите 3 месеца на бременността

След 16 седмица (най-сигурно в 19-21) на бременността се виждат над 80% от случаите с малформативни синдроми, включително спина бифида и аненцефалия.
Отново трябва да се подчертае, че това зависи основно от квалификацията на специалиста  и в никакъв случай не е задължително ултразвуковия апарат да бъде триизмерен, например.

След 16 седмица може да се измери и т.нар. “гънка на врата”. В случай, че тя е над 5 мм това е белег за повишен риск от раждане на дете с болестта на Даун.

Напоследък се налага т.нар. “интегриран скрининиг”, включващ комбинираното изследване на биохимични и ултразвукови показатели (маркери) в първи и втори триместър на бременността.

Внимание: ултразвуковият скрининг не замества и липсата на т.нар. “меки ултразвукови маркери” не отхвърлят намерен “повишен риск” при серумния скрининг.

Всяка бременна трябва да бъде проследена със специализирано ултразвуково изследване за откриване на вродени малформации поне 3 пъти:
- в 11-13
- 16-20
- и 22-26 седмица на бременността.

Възможността да измери и документира нухалната транслуценция, липсата или наличието на кости на носа и гънката на врата е тест за всеки акушер-гинеколог по отношение на квалификацията му да провежда ултразвукова диагностика на вродените аномалии.

По правило едно високоспециализирано ултразвуково изследване за фетална морфология отнема от 15 до 20 минути!
"

Това е от сайта на Bg-mamma, цялата статия може да се прочете тук: Ултразвуков скрининг за откриване на вродени малформации

# 76
  • София
Ами ползата е очевидна - ако има предпоставки да се мисли за увреждане на плода, можеш да направиш второ, по-прецизно изследване - амниоцентеза -  и, не дай Боже, ако се докаже проблем, да си направиш сама избора искаш ли да гледаш болно дете или не. А също така - екипът при раждането да е подготвен за дете с проблем, защото неподготвеността в такъв случай може да е фатална. Мисля, че това  е повече от полза на съвременната ехография и е глупаво да не се възползваме.

# 77
здравейте Hug
Всеки път когато влезна в темичката групичката на юлските мамчета се увеличава и това много ме радва. А на майчетата чакащи трето детенце направо се възхищавам  bouquet
Днес си взех изследванията от БХС и всичко е ОК. Изчисленият риск е 1 към 9927.В 16.h съм на консултация  и преглед на ултарзвук. Надявам се всичко да е наред, че след подтискащия преглед в Токуда (струващ 60лв.) доста се бях притеснила.
Относно мазането с мас аз съм предубедена, защото съм виждала как баба прави маста и направо Sick като си помисля да се мажа с нея.

# 78
  • непостоянно
Привет от мен за днес Hug

Добре дошли на kita99 и lucia Hug Лека бременност и здрави дечица на финала  bouquet Вече официално фигурирате и в списъчето на 1ва страница Mr. Green

Някой питаше за ниско разположената плацента, май беше Нова Бъдеща Мама newsm78 ако не се лъжа ooooh! Не се притеснявай от сега миличка Hug Мисля, че се нарича още плацента превиа и, както беше писала Пърл мисля, просто плацентата е много близо до шийката и евентуално би могла да попречи на изхода на бебето. Но обикновено (в повечето случаи) с напредването на бременността плацентата се вдига и нещата си идват на мястото Wink Ако пък не стане така, може да се наложи да родиш със секцио, а не по нормален път, но това, разбира се, не е фатално така, че не го мисли от сега Peace Наслаждавай се на бременността си, пък каквото сабя покаже на финала Mr. Green

Искам да кажа, че за срещата в Пица Хът ще бъда на линия Grinning Бройте и мен, моля Wink

Последна редакция: вт, 22 яну 2008, 14:18 от Ивончето

# 79
Здравейте и от мен  Hug
Добре дошли на новите мами   bouquet и леко бременеене
Аз ще ходя на фетална морфология м/у 21-23 г.с, още не съм решила кога точно
Що се отнася до мазането с мас, няма нищо по - полезно от натуралното  Simple Smile  но аз не мога да си намеря домашна и затова ще се мажа с кремчетата на  Кокона майка  newsm78 надявам се Баба да успее да намери домашна мас за Бебчо по-късно  Praynig  друга Баба и била обещала за март месец  Laughing

# 80
  Здравейте  Hug   
 Колко е хубаво,4е се увели4аваме  Grinning  Добре до6ли на новите мами   bouquet
  Про4етох,4е говорите zа коли4ки  и други бебе6ки не6та. Ние о6те полzваме коли4ки,но се надявам като мине 2те годинки,да zапо4не да ме слу6а поне малко и да се откажем от тях .
За новото бебе( живот и zдраве) мисля да вzема пак на Quinny _ много съм доволна. В4ера гледах и една мноооого оранжева на Кондор и тия много ми хареса.То е пълно с хубави коли4ки  Grinning Не zман оба4е как хората си zапаzват старите коли4ки да иzглеждат като нови  newsm78 Ние имаме 2 и определрно няма да станат zа друго бебе   Confused
 А zа детска стая и дре6ки_ вси4ко 6те трябва предварително да купя,иzпера,иzгладя и подредя  Grinning  Нямам търпение ве4е,НО 6те 4акам до 7 или 8 месец  Whistling

# 81
Знам,че е още рано,но вече се заглеждам по бебешките дрешки и незнам кога ли ще се изкуша да купя нещо.Поне знам,че трябва първо да взема шапчица Grinning само да разберем какво ще е и най-вероятно ще отида да закупя Peace

# 82
Каква е тая история със шапчицата,за първи път я чувам newsm78

# 83
http://stores.kiwi-kid.com/catalog/Step%20Up%20Board%20125.jpg

http://www.poppets.ltd.uk/imageBrowser.jsp?id=5000858&vaid=5 … p%20Buggy%20Board

Мамите с по-големи дечица, виждали ли сте в Бг такова, за да стъпи баткото/каката? А дали става на всяка количка?

# 84
Здравейте и от мен, искам и аз да се запиша. Живея във Варна, това ми е първа бременност и терминът ми е 20.07. Да, забравих да кажа, че съм на 26 г в момента.

Последна редакция: вт, 22 яну 2008, 15:54 от kupa

# 85
  • непостоянно
kupa добре дошла и лека бременност ти желая  bouquet Ей сега те вписвам и в списъчето ни Wink Кажи и години ако искаш Peace

За феталната морфология, аз ще ходя в 19 г.с. (по-точно 18 и 3-4 дни, което според мен си е 19, или греша?!? newsm78)

# 86
Нали казахте че трябвало да се купи първо шапка че да излезе с краката напред .

не, шапката се купува, за да излезе детето с главата напред Simple Smile

Дуци, аз ползвам Нивея в тубичка - постоянно има една туба вкъщи за всякакви ситуации, в момента  я ползвам вместо колд крем за лице.

Тук прочетох за шапчицата,иначе и аз не знаех newsm78

# 87
Въпросче към варненките - за записване при Балев, достатъчно ли е от предната седмица да се запише час или е необходимо по-рано да се отиде, защото съм чела, че часовете се изчерпват бързо, но не знам кога е добре да се отиде. мерси

# 88
Аз проверявах-за записване трябва да си там в петък,в 7.30 сутринта.

# 89
Здавейте !
Имам въпросче към мамите от София - някоя ходи ли на консултации в Майчин дом? Предстои ми да се регистрирам там за проследяване на бременността / по ЗК/  и незнам към кой от лекарите да се насоча, тъй като миналия път като ходих там на преглед видях че в единия кабинет има възможност да си избереш някой от лекарите и да се запишеш предварително. Ще бъда благодарна ако някой сподели мнението си  Simple Smile

Поздрави  на всички bouquet

Общи условия

Активация на акаунт