Идеи за бизнес?

• 137 428
  • 870
  •   1
Отговори
# 180
Най-хубаво се развива бизнес който ви е на душата, нещо във вашата сфера или хоби което се превръща в бизнес.Примерно изработка на нещо (виждате че околните го харесват),продавате на приятели, след това го популяризирате и най-вече се кефите че го правите.пример:една приятелка плетеше на една кука..почна потничета. дамски пуловери, рокли, на морето интерес от сергиите..продала е хиляди и е вложила само таланта си и малко конци.

# 181
1.ако не го правите от душа ще ви тежи доста. аз като нямам желание за бизнес с охлюви, не бих се захванала, макар че знам че има пари в този тип дейност.не ме влече..  както и за земеделието.Виж има хора които са родени за това и мисля че ще имат голям успех.
2.трябва да се рискува,защото ако имаш някаква идея,която мислиш че си заслужава, но не се втурнеш да я осъществяваш, а гледаш отстрани и цъкаш и си викаш "искам ама не ми стиска" нищо няма да постигнеш
3.нищо не идва с магическа пръчка-трябва труд и много труд и постепенно, ако бизнеса се прави-ей така между другото-нищо няма да излезе
4.трябва упоритост, а не при първата пречка да кажеш "няма да се справя и ще се откажа".
Аз 11 години се занимавам с бизнес, започнала съм на 18 г. сега съм на 29.съвсем сама съм си постигнала всичко, без никаква финансова подкрепа.вложила съм само желанието си, упоритостта и труда си. понякога съм срещала провали, но не съм се отказвала,а съм търсила други начини.никога не съм работила на заплата.
и знам че имам още потенциал който да ми помогне да се развивам а не да стоя в къщи.живота си тече.
Пожелавам ви ако имате мечти и цели да ги постигнете!жените сме много умни и упорити  Flowers Sunflower

# 182
1.ако не го правите от душа ще ви тежи доста. аз като нямам желание за бизнес с охлюви, не бих се захванала, макар че знам че има пари в този тип дейност.не ме влече..  както и за земеделието.Виж има хора които са родени за това и мисля че ще имат голям успех.
2.трябва да се рискува,защото ако имаш някаква идея,която мислиш че си заслужава, но не се втурнеш да я осъществяваш, а гледаш отстрани и цъкаш и си викаш "искам ама не ми стиска" нищо няма да постигнеш
3.нищо не идва с магическа пръчка-трябва труд и много труд и постепенно, ако бизнеса се прави-ей така между другото-нищо няма да излезе
4.трябва упоритост, а не при първата пречка да кажеш "няма да се справя и ще се откажа".
Аз 11 години се занимавам с бизнес, започнала съм на 18 г. сега съм на 29.съвсем сама съм си постигнала всичко, без никаква финансова подкрепа.вложила съм само желанието си, упоритостта и труда си. понякога съм срещала провали, но не съм се отказвала,а съм търсила други начини.никога не съм работила на заплата.
и знам че имам още потенциал който да ми помогне да се развивам а не да стоя в къщи.живота си тече.
Пожелавам ви ако имате мечти и цели да ги постигнете!жените сме много умни и упорити  Flowers Sunflower
А ти били споделила с какво се занимаваш с какво си почнала и тн. може би ще намериме полезни неща в съветите ти  Peace

# 183
преподавам на деца (само това мога да кажа) иначе веднага ще стане реклама, другото е магазини.
в началото на мен ми преподаваха в последствие реших че мога аз самата да преподавам.само щом ми дойде идеята след един месец вече работех това което желаех.купих си кола и в последствие се разпросраних в цяла българия, на всякъде разчитах единствено на себе си.в последствие намерих мъжа на живота си и заедно решихме да старираме и семеен бизнес - открихме два магазина.
магазин се открива лесно.намира се подходящо място (това беше най-трудното), правиш фирма (може и ЕТ), касов апарат, решаваш какво ще продаваш, поръчваш оборудване взимаш стоката на едро и си готов.Но тук трябва начален капитал, за когото можеш да теглиш кредит.сега съм готова да измисля още нещо което да го реализирам.
искам да ви дам кураж! да вярвате в собствените си сили и възможности, а в това  да ви подкрепи мъжа ви няма нищо лошо нали затова сте "заедно и в добро и в лошо". Flowers Bouquet

# 184
Аз завиждам благородно на жените като edno_momiche, които са се сетили отрано да започнат бизнес, аз бях 10 години служител, преди да ми дойде акъла в главата. Не че това е пропиляно време, много ценни неща научих, докато работех за други хора разбира се, но сега наистина се чудя къде ми е бил акъла да не предприема нещо по-отрано. Хем имам мъж, който 1 ден не е бил на заплата и винаги сам си е бил шеф, но аз бях съвсем другата крайност...

# 185
  • Асеновград
Аз си мечтая да имам хубав ресторант.Може един ден да си сбъдна мечтата.

# 186
  • София
Аз си мечтая да имам хубав ресторант.Може един ден да си сбъдна мечтата.
При заведенията има 2 неща, които обикновено събарят собствениците.
-при наето помещение-правят подобрения, разработват и като започне да върви, им вдигат 3 пъти наема и ги изгонват реалните собственици
-необходимостта от постоянно реновиране и инвестиции, за да отговарят на поредните стандарти.

# 187
А как стои въпроса с трикотажната търговия?
Ако искам да продавам трикотажни блузки от фирма производител,
да зареждам от нейния склад и магазина да носи нейното име newsm78
Фирмата е известна и има няколко магазина в страната

Първо да те питам фирмата знае ли за тази твоя идея, или ти реши, че можеш да излезеш с подобно предложение? Това е класически случай на френчайзинг и плюсовете и минусите ги пише в една камара учебници.
Ако не ти връчат типов договор, настоявай за добри условия - пробвай се, пък ще видиш дали ще ти ги дадат. Примерно, искай да ти поемат част от наема, реклама на магазина за тяхна сметка, да можеш Ти да избираш какво да зареждаш, а не каквото те ти докарат, да имаш размери, кратки срокове на доставка, разсрочено плащане. Това ми хрумва на първо време.
И един въпрос - какво ще продаваш през зимата?
Нароиха се (хайде да кажем трима) по-сериозни играчи с вериги магазини за блузки. Аз не съм възхитена от това, което предлагат.

# 188
  • София
За наемите и защитата, споделете опит. Новите условия по наема, поискани когато бизнесе е на 1-2 години, това мисля е притеснение при всички стартиращи бизнеси, особено магазини, заведения и др., където разработваш и мястото, заедно с твоя бизнес.
Как мислите може да се защити наемателя?
Аз и мъжа ми преди време направихме кратко проучване в провинцията за голям магазин, подходящ за преустроиство в банков клон. И един от собствениците на помещение ни каза, ако искате дългосрочно, договор за 10 години с годишна актуализация.
Въобще се чудя за подходящата схема, така че собственика да не те изнудва. От друга страна начинаещият бизнес не може да се обвърже с дълъг договор. Може би след първата 1-2 години, ако прецениш, че мястото е добро за дейността, да искаш дългосрочен договор. Чудя се за банките, те правят големи преустройства и съм сигурна, че са си уредили добре договорите, така че собствениците да не ги изнудват след 1-2 години. Каква е според вас подходящата схема?

# 189
Много уместен въпрос, Таня. Ние миналата година като опитвахме да наемем помещение за детски център, много си блъскахме главата как да се защитим, без да се обвързваме прекалено; как да инвестираме в голям ремонт, без да и е страх, че набързо ще ни изгонят или вдигнат наема и т.н. Споделете, ако знаете, моля.

# 190
  • София
За наемите - мога да говоря от позицията на наемодател. Много е хубаво, че искате да развивате собствен бизнес. Но защо на наш гръб? А как ние да се защитим от вас, от инфлацията, от загубите? След като има официален % инфлация и наема ще се увеличава с толкова годишно, ще се преподписва анекс. Ако не искате - има и други помещения. След като за 1 год. с 200 евра/примерно/ купувам половината от това, което съм вземала преди, ще се актуализира наема. Защо когато стане дума за наеми - винаги хазяите са лоши, само лапат пари, изискват, не си декларират доходите. Ние вълнуваме ли се дали се осигурямате на прата или на реалната сума. Имаше тема на закъсняла със наема - ами нали и ние разчитаме на тези пари и ги чакаме навреме. Никога не бих изгонила лоялни наематели, но наема се вдига всяка година. Друг съвет от мене към дамите, търсещи да купят помещение за магазин. По-добре с тези пари си купете апартамент, давайте го под наем и така плащаите наема на нает магазин. Винаги по-лесно ще намерите наематели за апартамент ще имате сигурен приход за наема на магазина. Ако не ви хареса мястото, може да смените наетия магазин. А ако е ваш и започнат да се сменят много често наемателите, ясно че там търговията не върви. Ще започнете все по-трудно да го давате под наем и така. Към въпроса на Таня - давам помещение за банков клон в провинцията, договора е железен, самата банка ме търси за актуализация на сумата всеки март месец, и това е от 1993 год. Не се коментира увеличението на цената, плаща се предварително, отделно има оставен депозит. Но банките да не ги мислим, те имат приходи. Желая успех в бизнеса на всички мами.

# 191
За наемите - мога да говоря от позицията на наемодател. Много е хубаво, че искате да развивате собствен бизнес. Но защо на наш гръб? А как ние да се защитим от вас, от инфлацията, от загубите? След като има официален % инфлация и наема ще се увеличава с толкова годишно, ще се преподписва анекс. Ако не искате - има и други помещения. След като за 1 год. с 200 евра/примерно/ купувам половината от това, което съм вземала преди, ще се актуализира наема. Защо когато стане дума за наеми - винаги хазяите са лоши, само лапат пари, изискват, не си декларират доходите. Ние вълнуваме ли се дали се осигурямате на прата или на реалната сума. Имаше тема на закъсняла със наема - ами нали и ние разчитаме на тези пари и ги чакаме навреме. Никога не бих изгонила лоялни наематели, но наема се вдига всяка година. Друг съвет от мене към дамите, търсещи да купят помещение за магазин. По-добре с тези пари си купете апартамент, давайте го под наем и така плащаите наема на нает магазин. Винаги по-лесно ще намерите наематели за апартамент ще имате сигурен приход за наема на магазина. Ако не ви хареса мястото, може да смените наетия магазин. А ако е ваш и започнат да се сменят много често наемателите, ясно че там търговията не върви. Ще започнете все по-трудно да го давате под наем и така. Към въпроса на Таня - давам помещение за банков клон в провинцията, договора е железен, самата банка ме търси за актуализация на сумата всеки март месец, и това е от 1993 год. Не се коментира увеличението на цената, плаща се предварително, отделно има оставен депозит. Но банките да не ги мислим, те имат приходи. Желая успех в бизнеса на всички мами.

Никой не се опитва да развива бизнес на нечий гръб. Търсят се коректни отношения. Според мен разумен вариант е да се сключват договори за определен период от време и през това време наема да не се вдига. Примерно, ние с нашите хазяи имаме договор за три години, след като изтече, ще предоговаряме условията. Смятам, че това е коректно. През това време ние правим освежителни ремонти, поддържаме офиса, за което не им искаме пари. А какво могат да си купят те с 200евро, все пак не е моя работау нито пък те ме питат върви ли ми бизнеса или не. Некоректно е да се закъснява с наема, е на всеки се случва 1-2 пъти за три години, примерно, но хора сме, всичко се случва.
Виж, за издаването на фактура, ама никога няма да дам и един лев на някой, който не иска да ми даде и проста разписка. Значи, някой няма да плаща данъци, съответно ще ги плащам аз, защото на мен тези пари няма да ми се признават за разход? И най-много се дразня на тъпите агенции, които ми обясняват, че за такива малки суми фактура никой не искал да издава. Е, извинете 1000 евро ли трябва да плащам наем, за да ми изаде някой фактура? Аз никога не наемам нещо, за което някой не иска да плаща данъци. Сори, аз си плащам моите, който има отношения с мен, ще си ги плаща и той.

# 192
А как ние да се защитим от вас, от инфлацията, от загубите? След като има официален % инфлация и наема ще се увеличава с толкова годишно, ще се преподписва анекс.

След като за 1 год. с 200 евра/примерно/ купувам половината от това, което съм вземала преди, ще се актуализира наема.

Тъй като в момента съм доста афектирана от моята хазяйка, която ни гони без никакво обяснение и ще дава ли, продава ли на друг, не знам, но този друг ще върти същата дейност като нашата, имам две думи да кажа.
Официалният процент на инфлацията е примерно 5% за година.
Ти ако с тези 200 евра си купуваш половината на това, което преди, и вдигнеш наема двойно, и ти ще афектираш някой.
Ето за това в темата коментираме закупуването на магазин , а не апартамент.
Имаш късмет, че е банка, защото те плащат.
Щом вече закриват магазини за алкохол и цигари, виж до къде я докарахме ....
Има наемодатели, които предпочитат магазина да седи празен с месеци, вместо да се вразумят и да имат ежемесечни приходи.

# 193
  • София
Aisha231, не съм искала да афектирам наемодателите, прочетох си 2 пъти постинга, може би си се засегнала от думата "изнудват", не съм я споменала чак в пълното й значение, вярно че думата си е дума Confused Мнението ти е ценно, защото можем в един момент като напечелим достатъчно, да се превърнем в наемодателки Simple Smile

За мен например договор с процент на инфлацията си е ОК. Ама колко старчета, които дават офиси до около 100 кв. знаят какво е това и ще се съгласят да подпишат такъв договор.

Според мен разумен вариант е да се сключват договори за определен период от време и през това време наема да не се вдига. Примерно, ние с нашите хазяи имаме договор за три години, след като изтече, ще предоговаряме условията. Смятам, че това е коректно.
Аз мисля, че това е опасно - ние в миналото бяхме в такава позиция, без да имаме уговорка за запазване на наема за определен период. Три години никой не поиска увеличение и накрая поискаха 3 пъти. Съответно се изнесохме.

На мен ми се иска да може да се планира едно увеличение, дори да има закон, че ако си плащаш наема с процента на инфлация /или друг уреден/, поддържаш добре имота, не могат да те изгонят и да го дават под наем на друг. Нещо такова си мисля, да е ясно от началото. А не след 3 години да ми серве 50%-70%  увеличение, или разработи този ъгъл и после лелинчо ще се настани тук.

# 194
  • София
Забравих да ви спомена и идеята си за бизнес с имоти. Тя е нещо като складове за домакинствата под наем. Ето ние можем да си живеем в сегашния ни апп, ако си намерим място, където да си изнасяме играчките на детето, зимни дрехи, любими вещи не използвани 2-3 години.  Нещо като сух и чист таван или стая-гардероб, която да се дава под наем. В Сф има няколко блока без акт16 и няма да вземат в близките години, може да се реализира в някой от тях.

Общи условия

Активация на акаунт