Ще се спука ли скоро имотния балон

• 46 317
  • 1 014
  •   1
Отговори
# 915
... ЦЕНИТЕ РАСТЪТ , КРЕДИТИТЕ РАСТЪТ , ТЪРСЕНЕТО РАСТЕ

И доходите растат, и наемите растат, всичко расте  Simple Smile
Иначе първото, което си посочил е силно зависимо от третото Peace
Второто - вноската не е толкова по-различна, защото, ако 2004 г. максималният срок на погасяване беше 20 г., сега е 35 г., ако тогава л% беше 12.78, сега е 8 ...
ето ти малко данни от конференцията от днес като сметнеш едното, второто и третото ще ти стане ясно какво имам предвид:
1. Цените растат: През миналата година цените на жилищните имоти (без ваканционния сегмент) са се покачили средно с 34% но това е само за 2007;
2. Кредитът - да сега е 8.25 % за сравнение с 2004 и съотвтно: отчетен ръст на ипотечното кредитиране от 67%;
3. Търсенето се определя от дохода: нарастването на доходите (между 15 и 20%), но и инфлацията (12,6% за 2007 г.)
без повече коментар.

# 916
Виждам,че тук пишат хора-икономисти.Искам да задам един въпрос,ама наистина ми е интересно,не го приемайте като заяждане.Посочете ми пример в развитието на пазара на НИ на някоя страна,където има случаи на падане на имоти да речем с 30,40,50 %.

# 917
... нарастването на доходите (между 15 и 20%) ...[/b][/i]

Неофициалното нарастваме е доста по-различно Wink но както казваш ...

... без повече коментар.
  Laughing

# 918
Виждам,че тук пишат хора-икономисти.Искам да задам един въпрос,ама наистина ми е интересно,не го приемайте като заяждане.Посочете ми пример в развитието на пазара на НИ на някоя страна,където има случаи на падане на имоти да речем с 30,40,50 %.
http://www.profit.bg/index.php?cid=3&sid=0&aid=13581
Прочети за япония и ще ти стане ясно.

# 919
... Прочети за япония и ще ти стане ясно.

Като стигнем до тук "И както се случва с бума на имотите в САЩ, стандартите за кредитиране в Япония падат", тогава ще се съглася с теорията ти  Peace

# 920
  • София
2007 беше с такъв ръст заради приемането в ЕС и всичките глупости, които се изприказваха, че чужденците щели да ни изкупят. Е, днес са изнесли данни - малко повече от 20% са чуждите купувачи. Значи, тук ако не става въпрос за надувка на балона, то е подвеждане. И на всичко отгоре няма вторичен пазар, а вторичният пазар ще се появи, когато се появи нужда от него. Нуждата ще се появи съвсем скоро.
Може заплатите да са се вдигнали през същата 2007 година, но това не означава, че ще се вдигат и през тази. По-скоро ни чака задържане на доходите.
Още нещо, което е посочено в брифа от конференцията - очаква се проблем при нетния доход. А точно нетният доход е този, който има значение и който се харчи в действителност. А ако е така, то как, тогава ще се компенсират високите лихви и високите цени на имотите?
 И за да не ме разбере някой погрешно, става въпрос за жилищния сегмент на обикновените хора, а не за супербогаташите.

# 921
RadostinaHZ 
Съгласен с теб. Очаквам коментара на Никол.

# 922
RadostinaHZ 
Съгласен с теб. Очаквам коментара на Никол.

Коментарът на Никол е, че за посочения период реалното поскъпване беше незначително, в сравнение периодът преди и след него, така че, ако някой ми обяснява високото търсене с приемането в ЕС, не бих се вързала  Peace

# 923
  • София
Става въпрос за това, че поне 1-2 години (толкова назад са ми спомените) се тръбеше наляво и надясно, че от 1 януари 2007 като ни приемат в ЕС ще стане ужас с имотите - ще се юрне тоя ми ти чужбински народ да купува и ако не си купим дом овреме, то чужденците ще изкупят всички жилища и ние ще трябва да живеем в чуждия имот, а не в нашенски. И се разправяше да се купува преди 2007, че цените само ще се вдигат. Така, че пак има връзка с приемането ни в ЕС, колкото и да отричаш.
Сега, каквото и да си говорим, това е до всяване на несигурност сред населението и подтикването му да купува, че да не остане на улицата.

# 924
Може заплатите да са се вдигнали през същата 2007 година, но това не означава, че ще се вдигат и през тази. По-скоро ни чака задържане на доходите.
Още нещо, което е посочено в брифа от конференцията - очаква се проблем при нетния доход. А точно нетният доход е този, който има значение и който се харчи в действителност. А ако е така, то как, тогава ще се компенсират високите лихви и високите цени на имотите?
 И за да не ме разбере някой погрешно, става въпрос за жилищния сегмент на обикновените хора, а не за супербогаташите.
Никол, мен ме интересува коментара на този пасаж, за мин. период е ясно че цените са се увеличили.

# 925
Става въпрос за това, че поне 1-2 години (толкова назад са ми спомените) ...

Точно тогава лихвите паднаха рязко, с около 30%, което увеличи броят на кредитоискателите, съответно търсенето. Това, както увеличаването на наемите, доведе почти до липсата на разлика наем-заем и накара хората да купуват. Но, ако някой иска да търси причината в ЕС, НАТО, ако щеш и ФБР  Mr. Green това си е негова работа  Sunglasses

CLOCK, за цитираното ... на теория не мога да говоря, само от опитът ми на практика: хората, които купиха имот на стойност 100000 евро, бяха с чисти доходи минимум 2500 лв., което ще рече, че им остават над 1400 лв. за ядене и пиене и това са хора, които не биха живели под наем в имот под 400-500 евро, т.е. не са опрели до въпросната разлика от 200-300 лв.

Сумата е примерна, но съотношението е такова и за другите суми на кредит.

Т.е. евентуалното задържане на доходите не би им накривило шапката, поне не до толкова, че да умрат от глад, а и знаят, че излязат ли под наем, нещата ще са идентични Wink

П.П. В една друга тема имаше коментари, че при 1000 лв. чисто на месец, разходи за бензин и ядене едва ли не човек е на ръба на бедността  Laughing сега очаквам да ги ожалиш горките хорица, които гладуват с 1400 лв. на месец   Laughing

# 926
  • София
И какво сега, излиза, че цялото население на форума е със заплати задължително над хилядарка и половина, за да може да си погасява кредитите. Не толкова много дори за София хората с такива доходи, да не говорим и двамата в едно семейство да получават толкова. Ако поне половината софиянци получаваха такива заплати, то градският транспорт и маршрутките щяха да останат празни, а продавачките нямаше да се съгласяват на по-малко от хилядарка.

# 927
И какво сега, излиза, че цялото население на форума е със заплати задължително над хилядарка и половина, за да може да си погасява кредитите ...

Не, нищо не излиза. Дадох пример с кръгла сума, която беше спомената преди в темата като пример.
Не си мислете, че българинът не знае до къде са му силите, много добре си ги преценява даже Peace
Хората с по-ниски доходи купуват според възможностите си - гарсониерка, с вноска към банката 250 евро на месец, която ако наемат в момента ще е 220 евро. Пак е пример, но красноречив, защото сега и на най-смотаното място за 1-ст. по БДС искат 200 евро. И в двата случая доходите трябва да са аналогични, за да съществуват.

Единствения проблем е 20-те % лични средства, които трябва да вложат, който може ги спестява/намира, който има доходи, тегли втори кредит (потребителски или за ремонт) за няклко години, а който не намери начин не купува.

# 928
  • София
С личните средства наистина е сериозен проблем, независимо дали става въпрос за ниски или високи доходи.
За онзи пример се хванах, защото приблизително и аз бях чула същото - за този кредит и за този дълъг срок вноската не е никак малка. Едва ли човек, който има акъл да изкара достатъчно количество пари, че да има остатък за покриване на такава месечна вноска би се задоволил с двустайно жилище из комплексите, най-вероятно двустайно, защото още преди да го е купил, ще знае, че му е малко и ще знае, че панелът не е за предпочитане в дългосрочен план.
Не се опитвам да защитавам тезата си на всяка цена. Нещо не ми се връзват цифрите.

# 929
... Едва ли човек, който има акъл да изкара достатъчно количество пари, че да има остатък за покриване на такава месечна вноска би се задоволил с двустайно жилище из комплексите, най-вероятно двустайно ...

Не искам да взимам отношение, но мисля, че има поне толкова (акъл), че да не ги подарява на хазаин 20-30 години Grinning

Общи условия

Активация на акаунт