Ще се спука ли скоро имотния балон

• 46 312
  • 1 014
  •   1
Отговори
# 930
  • София
Не става въпрос за подаряване на хазяи за 20-30 години, а за това, че не си заслужава набутването при сегашните цени на имотите. Писах го и в темата за наемите - срещу 300Е може да се наеме много по-хубаво жилище в по-добър квартал в сравнение с жилището, което може да се купи и да се изплаща заем с такава месечна вноска.

# 931
  • София
Qnush

Един въпрос:  Може ли да се ипотекира жилище в друг град и тези пари да ги използвам като първоначална вноска (напр. 30 или 40%) за жилище ново строителство? -
Можеш да ипотекираш жилището си и да ползваш парите за каквото намериш за добре, дори и за първоначалната вноска в нов строеж.

А след като се построи жилището и получи акт14 ще тегля кредит за него и ще върна парите на старото ипотекирано жилище.
Ето тук вече ще се получи проблем обаче, защото щом новото ти жилище получи Акт 14 и банката ти отпусне кредит за него - парите отиват директно при строителя. Ти въобще няма и да ги помиришеш, нито да разполагаш с тях за нищо друго, освен за въпросното жилище с Акт 14

Ако има такъв вариант дали за колко време ще получа първия ипотечен кредит
Това вече си зависи от конкретната банка - подаваш си нужните документи, те правят оценка на жилището и след това отпускат кредит. Срока, предполагам, е различен във всички банки.

# 932
И за колко години мислиш, че ще е 300 евро? За 1? За 2?

Преди да купим бяхме на квартира в Хиподрума, 150 евро искаха последно, преди да ни изгонят, купихме в Люлин, 1 г. изплащахме вноска 216 евро, след което падна на 167 евро. Сега тук, в Люлин наемите на подобни на нашия са по 250 евро, за Хиподрума под 300-350 няма. Наемите растат, това е, вноската към банката е относително постоянна, подобни скокове като при квартирите няма. Интересно, че никой не скача с/у поскъпването на наемите, нямам обяснение за това ...

И да допълня, че тогава можехме да си позволим да купим и в Хиподрума, за щастие не го направихме, въпреки славата на двата посочени квартала, няма място за сравнение ... и не е в полза на Хиподрума  Stop

# 933
  • София
Миналата година ли купихте жилището?
Наемите така или иначе изостават с темпа на растеж от продажните цени. Но и при наемите има някакъв таван за обикновеното население. В един момент хората не могат да дадат повече от това, на което са способни, независимо дали става въпрос за наем или за заем.
Ако е вярно написаното в инфото за конференцията за 60-те % дял на жилищния пазар от общия и това, че е най-големият сегмент, то в един момент ще се стигне таванът, защото ще се появи таван на разполагаемите доходи. Все пак хората искат да ядат нещо, а не само да плащат ипотека.

# 934
2004 г. го купихме.

... Все пак хората искат да ядат нещо, а не само да плащат ипотека.

Ще си позволя да добавя след ипотека "или наем" Simple Smile

Така е Peace щом има купувач/наемател за конкретната сума, значи още не е достигнат въпросния таван. Цените ще растат, докато го стигнат, после по-бавно (успоредно с нарастването на дохода) и в зависимост от търсенето през конкретна година (в някои ще намалява, в други ще се увеличава).

# 935
Аз очаквам догодина по това време минимални наеми от 300Е и около 4-500 за сравнително нормално жилище.
Наемодателите не са социални служби, леко, постепенно и организирано вдигат наемие.
За всички е ясно че с увеличаване на доходите се увеличават и разходите.
Наистина все още са много хората по маршрутките и автобусите, но също така има и голям ръст на хората с нови коли по улиците.

# 936
# 937
[
CLOCK, за цитираното ... на теория не мога да говоря, само от опитът ми на практика: хората, които купиха имот на стойност 100000 евро, бяха с чисти доходи минимум 2500 лв., което ще рече, че им остават над 1400 лв. за ядене и пиене и това са хора, които не биха живели под наем в имот под 400-500 евро, т.е. не са опрели до въпросната разлика от 200-300 лв.

Сумата е примерна, но съотношението е такова и за другите суми на кредит.

Т.е. евентуалното задържане на доходите не би им накривило шапката, поне не до толкова, че да умрат от глад, а и знаят, че излязат ли под наем, нещата ще са идентични Wink

П.П. В една друга тема имаше коментари, че при 1000 лв. чисто на месец, разходи за бензин и ядене едва ли не човек е на ръба на бедността  Laughing сега очаквам да ги ожалиш горките хорица, които гладуват с 1400 лв. на месец   Laughing
За примера който си дала тези с 2500 месечен доход и теглили 100 000 евра в момента не исам да ги мисля как живеят (според мене едвам свързват двата края)
Съдя по себе си защото в момента на месец ми отиват над 1500 лева  за основни разходи    (наем-235лв. храна, битови сметки и тнт.)без да ходя на ресторанти ,почивки и тнт.заради бебето,но на лято когато порасне и тръгнем по заведения и почивки разхода ще скочи много над 2000 на месец.
Наистина мога да ги ожаля тези с доход 2500-3000 и с такъв кредит.

# 938
Qnush
..
А след като се построи жилището и получи акт14 ще тегля кредит за него и ще върна парите на старото ипотекирано жилище.
Ето тук вече ще се получи проблем обаче, защото щом новото ти жилище получи Акт 14 и банката ти отпусне кредит за него - парите отиват директно при строителя. Ти въобще няма и да ги помиришеш, нито да разполагаш с тях за нищо друго, освен за въпросното жилище с Акт 14

..
Това не е точно така, принципно можеш да "смениш" обезпечението по кредита си. Т.е. теглил си веднъж кредит с ипотека върху апартамент А. Придобил си и апартамент Б и решаваш, че искаш да продадеш А. Вписваш нова ипотека върху Б ( не се тегли нов кредит) и след това вдигаш ипотеката върху А.
Това разбира се е възможно ако оценките и на двата имота са достатъчни.

Клок, не съди само по себе си. Има хора, които дават по 100 лв/мес за цигари и не ходят на почивка. Има такива като мен например, които не пият-  в заведение харча сигурно 30-40% от това, което би платил някой "пиещ". И т.н., и т.н. Има хора, които си купуват обувки от 40 лв, има и от 400. И което е най важното не винаги тоя, който си купува обувки от 40 го прави щото няма 400, просто приоритетите на хората са различни.

# 939
  • София
Аз очаквам догодина по това време минимални наеми от 300Е и около 4-500 за сравнително нормално жилище.
Наемодателите не са социални служби, леко, постепенно и организирано вдигат наемие.
За всички е ясно че с увеличаване на доходите се увеличават и разходите.
Наистина все още са много хората по маршрутките и автобусите, но също така има и голям ръст на хората с нови коли по улиците.

Ама вие сериозно си мислите, че доходите ще нарастват със сериозно темпове. Остава да ми кажете, че ще настигат темповете на растеж на цените на основните продукти и на жилищата. Получава се много голяма ножица между доходите и цените на всичко, независимо дали се изчислява в относително или абсолютно изражение.  И тази ножица няма да става по тясна с годините.
А като гледам по улиците колите са масово трошки, а новите са съвсем малко. И за да не ми кажеш, че гледам на грешното място, впечатленията ми са точно от централните софийски улици. Така, че кола, която може да се купи за 4 000 луева не е кой знае колко добра, а си е направо за бедняци.
Изненадана съм, че изобщо вречера на тази конференция са казали нещо за свиването на нетния доход през следващите години, защото това е сериозен проблем. И ето точно оттам ще дойде тавана - болшинството от хората няма да могат да плащата нито висок наем, нито висок заем.

Рокси,
извинявай, ама човек който има такъв доход и стандарт на живот, че може постоянно да си купува обувки от 400 лева, едва ли ще си купува винаги от 40.
От цялата тема излезе, че в БГ откъм доходи е голямо благополучие и не е проблем да се вдигат цените, защото доходите растат достатъчно, че да може хората да повишата стандарта си, дори изплащайки заем или наем.

# 940
Радостина, не съм съгласна с това че болшинството от хората няма да могат да плащат нито заем, нито наем. Най малкото защото 20% от населението сигурно са пенсионери, които не плащат и няма да плащат нито едно от двете, около 5% са цигани, за които важи същото, 10-15 % са държавни служители , чиито заплати се индексират с % на инфлация. И от останалите ще има някои, чиито нетни доходи ще намалеят. Само че не ги виждам да са болшинство.

А обувките от 400 лв бяха пример. Освен ако нямаш някаква страст да го наречем едва ли си купуваш по 2 чифта обувки всеки месец. Просто за всяко нещо има 2 и 200.

А иначе доходите ни в последната година се увеличиха повече отколкото трябва, за което сме и  обект на критики ( ръста на доходите изпревари ръста на производителността на труда). Но все пак рейтинговите агенции ни дават стабилни перспективи за запазване на растежа. Фитч понижи с една степен, но заради всеобщата рецесия, а Мудис ни запази стабилния рейтинг. Аз лично предпочитам да черпя инфо от Ройтерс, а не от Стандарт Mr. Green

# 941
Това разбира се е възможно ако оценките и на двата имота са достатъчни.
Това го разбрах, друго не разбрах?
Какво правиш, ако в един момент започнат да се продават много апартаменти и цените им паднат дотолкова, че оценката на апартамента падне доста под остатъка от заема , който изплащаш ?
И в един слънчев ден получиш писмо от банката, че ипотеката вече не е достатъчна гаранция за кредита , и трябва да внесеш разликата наведнъж, или да ипотекираш още нещо.

# 942
Никол - искам да ми дадеш обяви поне където се вижда че наистина наема на един и същ тип жилище се равнява на вноската по кредит, аз на твоите думи не вярвам, въпреки че знам че работиш в агенция за НИ /така беше писала по-горе/. Моите лични наблюдения са че наемите наистина са се качили /но все пак това е едно от съотношенията опроделящи цената на НИ/, но все още са доста по назад от цените на апартаментите, а да не говорим че лихвите по кредитите са си високи и продължавата да ръстат. С две думи дори и да са паднали от 12 % на 8 %, кредита ни е доста по-скъп от много други развити страни /пример Англия 5% за англичани да си купят имоти тука/. Т. е докажи си тезата, от никъде не се връзва.
И Радостина е права свиването на нетния доход си е сериозен проблем, човек накрая ще вика абе можех и с 200 лв да изкарам, ама сега и с 20 ще гледам:). Наистина е въпрос на приоритети заробването в изплащане на една ипотека, дори и с такъв малък доход от 2 500 на семейство. /казвам защо е малък мъж ми пътува по корабите и на месец вади по над 2 000 евро на месец/.

# 943
Инкел, досега не съм чувала за подобен прецедент и нямам представа какво се прави. Наистина.

# 944

Общи условия

Активация на акаунт