ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ИЗХОД от ситуацията с ДГ

• 25 456
  • 510
  •   1
Отговори
# 195
  • София
И аз не съм съгласна с категоризацията.
Именно защото не винаги човек има право на избор. А изборът означава да има 2 детски градини от различни категории в непосредствена близост. И ще трябва да се взима под внимание доходът на родителите. Не виждам как ще стане.
За мен лично не е проблем да плащам 200 лв, но има хора, за които ще е.
Няма да е справедливо.
По-скоро общината трябва да се задължи да приведе в добро състояние всички детски градини.

# 196
И е много простичко - за да се избегне записване на адреса на лели и баби, се гледа адресната регистрация за последните 5 години. И ако човек си е живял на същия адрес, е с предимство за детските градини в района.

PeaceНе сьм си променяла адреса от 1970година!Работата ми е в "Люлин-4",за майтап проверих,и там няма свободни места за децата ми!

# 197
  • На края на вселената!
- стриктна проверка за съответствието на общия брой места в градините и свободните места. (Не може за първа яслена група набор 2007 да има заети места. Кой и кога ги е заел?)
Не знам дали съм обяснявала в тази тема, че не бяха една и две, затова ще го пиша пак Grinning

Ясла 1
(1.1.07 - 01.11.07)       20         13
Ясла 2
(1.1.06 - 31.12.06)        20         16
ето един пример за ясла в 10 ОДЗ - 2гр по 20 места
за 2007 свободни 13
за 2006 свободни 16
Разбира се, че 13+16=29 деца са набор 2005, и отиват в 1гр
Директорката има в яслата още 11деца набор 2006 и си разпределя тези 29 свободни места или по-равно за 2007 и 2006, или по свое преценка в зависимост от бройката за децата, който са й останали 2006, за да си нагласи следващия набор за 1гр за 2009/2010
Но директорката не е направила нещо такова:
Ясла 1
(1.1.07 - 01.11.07)      20         20
Ясла 2
(1.1.06 - 31.12.06)      20           9
и 2007 набор си мислят, че има записани деца, без да разбират че всъщност няма деление на набори в яслата и това  в сайта е фиктивно.
Но ако директорката беше направила това последното, набор 2006 щяха да увиснат с много малко места, при положение, че миналата година им разправяха че децата са малки, трябвало да проходят, на 1г4-5м и т.н., сега щеше да има война!

# 198
  • София
Чудесно обобщение, Кабо Алма. Страхотна работа си свършила.
В общи линии с някои разсъждения и добавки, тове е основното, което да се иска.

Бих добавила в частта със задължаването на предприемачите да строят градини. Вече има такава практика, проблемът е, че детските градини се строят по неподходящ начин - малки, от северна страна, без достатъчно голяма градина например, така че е абсолютно необходимо да се заложи норма за това как да изглежда една градина.

Другото, на което искам да наблегна, е задаващата се криза, свързана с училищата. В момента коментираме ДГ, след три години ще има криза с училищата в София. Задължително трябва да се предотврати. Трябва да се построят нови училища, защото тогава вече няма как да се мисли за алтернативи. Алтернативата ще е 40 деца в паралелка и ще има да пищим, ама няма да има кой да чуе. За това непрекъснато трябва да се пили на главата на Общината и МОН. Не е достатъчно просто да се фиксира приливът на ученици. Нужно е изграждането на нов колектив с качествени преподаватели, това не става за един ден.
Ако си дадеш детето в училище, което същата година е отворило врати, шансът ти то да падне като жертва на експеримент е към 99%.

Последна редакция: чт, 07 фев 2008, 11:12 от Zanda Ksurik

# 199
  • София
общината следва да отпусне субсидия за всяко неприето дете, която да е в размер на сумата, което общината плаща на градината за всяко дете в нея месечно. По преценка на родителите сумата да може да се използва за доплащане в частна детска градина, за детегледачка или за "майчинство" в случай, че майката е принудена да си вземе неплатен отпуск или да не се върне на работа.

Тази точка ми изглежда доста странна, доколкото знам общината не е длъжна да осигури места за всички деца, все пак детската градина не е задължителна. Да не стане така, че поради такива искания, реалните идеи да останат на заден план.

# 200
  • София
Не е ли по-лесно просто да се промени законът?
Детската градина - задължителна и част от системата на образованието. Така няма да има претенции без покритие и институциите ще се наложи да си свършат работата.

# 201
  • На края на вселената!
Zanda Ksurik, ето как трябва да се правят градини http://www.mh.government.bg/site/download/?&id=244

# 202

хайде да се РЕГИСТИРИРАМЕ по местоживеене!
щото общината има на хартия толоква деца...и как да разбере че дефакто в нея живеят още да речем 200дезца но без да са регистрирани????
как да се пребори тя с липсата на ДГ като не знае че такава липса ще се появи?? newsm10
Чудесно обобщение, Кабо Алма. Страхотна работа си свършила.
В общи линии с някои разсъждения и добавки, тове е основното, което да се иска.

Бих добавила в частта със задължаването на предприемачите да строят градини. Вече има такава практика, проблемът е, че детските градини се строят по неподходящ начин - малки, от северна страна, без достатъчно голяма градина например, така че е абсолютно необходимо да се заложи норма за това как да изглежда една градина.

Другото, на което искам да наблегна, е задаващата се криза, свързана с училищата. В момента коментираме ДГ, след три години ще има криза с училищата в София. Задължително трябва да се предотврати. Трябва да се построят нови училища, защото тогава вече няма как да се мисли за алтернативи. Алтернативата ще е 40 деца в паралелка и ще има да пищим, ама няма да има кой да чуе. За това непрекъснато трябва да се пили на главата на Общината и МОН.
newsm10

# 203
  • София
Zanda Ksurik, ето как трябва да се правят градини http://www.mh.government.bg/site/download/?&id=244

Дава грешка Cry
Със сигурност има критерии, просто не смятам, че се спазват, както и всички закони в тази държава.

# 204
И аз не съм съгласна с категоризацията.
Именно защото не винаги човек има право на избор. А изборът означава да има 2 детски градини от различни категории в непосредствена близост. И ще трябва да се взима под внимание доходът на родителите. Не виждам как ще стане.
За мен лично не е проблем да плащам 200 лв, но има хора, за които ще е.
Няма да е справедливо.
По-скоро общината трябва да се задължи да приведе в добро състояние всички детски градини.

За категоризацията съм! Задължават ли магазина на Марикита да поддържа и евтина стока? Не!
Просто всеки си прави сметка според чергата.
То не може на всеки блок да има по две градини - едната по-така, другата по- нетака.

Момичета, замислете се реално, бройките се много, градините са много. Може да не са достатъчно за всички, но никой не е обещавал за всички да има от социалното благо. Аз бях учудена колко много градини има в моя квартал. Shocked Но....наплива е в хубавите. Ако най-хубавата стане 200 лв. Общината ще освободи ресурс да постегне и по-западналите и да построи сглобяеми къщички в буренясалите дворове.
Във всичко вече има категоризация, това е нормалния път на развитие, не може вечно да се драпа към равното.
Представяте ли си , в една от градините директорката ми се хвали, че имат 1 дка. двор за игра (без сградите), приемат една група. Това е лукс! Или Общината прави по-скъпо платена градина там и който иска детето му да е в 'бутикова градина" с огромен двор плаща повече, или просто слагат сглобяема сграда в двора и покриват по-масови нужди на по-ниски цени!

Кабо Алма, чудесно обобщение!  bouquet Виж със задължението да се плаща за всички неприети деца не съм съгласна. Крайно ми се вижда!

# 205
  • София
Тогава предлагам, след безобразният дебат, който проведе обществото за заплатите на учителите, и определи заплата 450 лв. за начална за подходяща (това са чисто 320-350 лв) децата на учителите да са с предимство, както и на персонала на градините.
Благодаря за "чергата", но при такова отношение кой ще учи децата? Никой. Когато толкова авторитетно говорите, не забравяйте кой точно е с ниските заплати. А медицинските сестри, а лекарите? Всички, които се грижат реално за благото на обществото и получават абсолютно мизерни пари какво да направят? Ако детската ми е 100 лв. аз със сигурност ще предпочета да съм си вкъщи или просто ще си сменя професията.

# 206
  • София
Занда, програмист съм и НЕ работя в Сирма (между другото моите наблюдения са, че хората в тази фирма са читави и си разбират от работата)

Ти ми даде пример от твоето училище, но аз нито знам колко е субсидията за 1 ученик, нито какви са ви приходно-разходните отчети за да коментирам твоя пример.

За сметка на това аз ще ти дам един доста простичък. В него пак няма да участват субсидиите, защото не ги знам колко са, а ще приемем, че общината дава помещението на символичен наем.
Разглеждам пример за 15 деца за 1 месец (една нормална група)
Наем - 200 лв (казах символичен)
Заплата учителка (цял ден) - 600 лв.
Заплати на 2 стажант-учителки (студентки педагогика) на 1/2 раб. ден 400 лв.
Консумативи: 400 лв
Храна: 600 лв
Готвачка/хигиенистка: 200 лв
мед. сестра 200 лв
приходящи преподаватели външни курсове 300 лв.
Тотал : 2900
Средно на дете 193.33

Ясно е, че има много какво да се оптимизира. Също така е ясно, че колкото са повече децата, толкова повече пада относителната тежест на разходите.

Моите уважения Занда, но предлагам да говорим конкретно с тук грешиш, тук - не, а не с обобщения кой от какво разбира.

Искам много внимателно да погледнете заложените заплати. При такава действителност какво да правят тези жени? Може би няма да раждат деца, за да гледат вашите?

# 207
  • На края на вселената!

Дава грешка Cry
Със сигурност има критерии, просто не смятам, че се спазват, както и всички закони в тази държава.
Прати ми искане за тази наредба на mimi.chambova@gmail.com
Всеки, който я иска да ми пише  Simple Smile

# 208
  • София
За категоризацията съм!
На пръв поглед има резон в това, което казваш.
Но тази логика е объркана, защото не говорим за частни детски градини и свободна конкуренция, а за общински. Виж, принципът важи за частните градини.
А за да се ограничи напливът - пак казвам, достатъчно е да се приеме принципът по местоживеене.
Изобщо, не може да се прилагат принципите на пазарната икономика за нещо което не работи на пазарен принцип.

# 209
  • София
Ама при категоризацията ние не казваме, че няма да има и градини по 40 лв., може да са 3 категории 40, 80, 200  лв. Извинето, но хората с 200 лв. заплата взимат болнични без проблеми, също ако имаш 2 баби на разположение, можеш да си дадеш детето и в градина за 40 лв или 80 лв. Да, а с по-високата такса може да се стимулират учителите и да се подпомогне инвестиционата програма.

За компенсациите съм сагласна, но да е обвързано с трудов договор на жената, т.е. ако жената работи, кандидатствала е за градина, но няма място да й се изплаща компендсация. Може да се предвиди 2 месеца срок да си намери работа, т.е. държавата плаща 2 месеца /време за търсене на работа и адаптация на детето/, ако жената не е на трудов договор и се спира помоща за градина.

Общи условия

Активация на акаунт