Майчинството - счетоводно - 8

• 46 386
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте,имам въпрос!По майчинство съм,миналата година плащах здравни осигуровки 8.58.Тази година счетоводителката ми каза,че са 7.92.Тук ми казахте,че са 8.64.Как се изчисляват и еднакви ли са за всички?Когато казах на счетоводителката,че не може да са 7.92,тя ми отговори,че така и излизало на програмата,която била консултирана с експерт счетоводител,но аз и нямам вяра.Затова много се извинявам,че питам отново,но искам да знам,кое е точното.Платих си осигуровките на 7.92,ще имам ли проблеми при изплащането на майчинството.Много се извинявам отново Embarassed!

Мале, аз откакто родих си плащам здравните всеки месец и за 1 месец ми взе 15лв, а за останалите месеци по 10лв за здравни осигуровки, а пък ме е осигурявала на минималната работна заплата!

# 571
Няма общо с мин.раб. заплата. Миналата година бяха 8.58лв. месечно.  ooooh!

# 572
Само че за да взимаш обезщетение, ще трябва да имаш отработени дни в новата фирма, иначе договорът ти няма да е валиден.

Да, работодателят трябва да ти изплати неползваните отпуски. Това трябва да ти го пише в заповедта за прекратяване. Ако искаш си пиши в молбата за напускане, че желаеш да си получиш обезщетенията по банков път.

Тя ме накара преди няколко дена да напиша молба ама не съм писала в нея нищо за обезщетението което трябва да ми изплати! И сега може и да не ми го даде ли????

# 573
  • Майничка
Няма изискване да посочиш, че искаш да ти бъде изплатено обезщетението в молбата за напускане, Стики имаше предвид, че можеш да пишеш КАК да ти бъде изплатено.
Работодателят е длъжен да включи броя на дните неползван отпуск в заповедта за прекратяване на трудово правоотношение.
Ако искаш, можеш да пуснеш отделна молба обезщетението за неползван отпуск да ти бъде изплатено по банков път.

# 574
  • Бургас
Здравейте мами счетоводителки!В момента съм в майчинство искам да попитам.ако забременея през този период има ли начин да се осигурявам на максимума докато съм по майчинство.за да взема хубави болнични за следващото дете

# 575
  • Пловдив
Здравейте мами счетоводителки!В момента съм в майчинство искам да попитам.ако забременея през този период има ли начин да се осигурявам на максимума докато съм по майчинство.за да взема хубави болнични за следващото дете
не.....освен ако не започнеш работа,сега не се осигуряваш......

# 576
Здравейте и поздрави на всички майки счетоводителки,които така услужливо помагат със съвети на много майчета!!!    bouquet
Мен ме мъчи следният въпрос:септември ще изпращам дъщеря си на ясла.Тя навършва 2 годинки ноември обаче.Не съм наясно,понеже търсих в кодекса по труда и никъде не намерих нищо по въпроса,колко време имам аз за адаптация на детето-например-ако си остана 2 седмици, след като я пусна в къщи,какво става?Спират ми моментално майчинството ли?А как ще разберат,за да ми го спрат?Защо да не мога например да не декларирам,че съм я пуснала,като след 2 седмици ще тръгна на работа и пак предполагам ще си получавам 50% майчинство+заплата?А кога трябва да информирам работодателя ,че пускам детето на ясла?Много ми е оплетено това-извинявам се,ако е разисквано вече EmbarassedА имам ли въобще право да остана 2 седмици примерно в къщи,след като съм я пуснала,и чак след тях да тръгна на работа,или имат право да ме уволнят заради това,че не съм тръгнала на следващият ден след като съм я пуснала?
Много оплетено си зададох въпроса,за което се извинявам много,но от много ровене по книжа+това,че мъжа ми сега учи право,а не знае отговорите и той търси с мен ,и не открихме нищо по въпроса,моля за помощ!    bouquet

# 577
Здравейте!
Големи главоболия имам със с4етоводителката на фирмата в която работех Confused
Искам да ви попитам Има ли Срок за подаване на болни4ен от с4етоводителя в НОИ!??
Днес от НОИ ми казаха 4е болни4ния ми за януари е подаден 4ак на 27 февруари!!А аз съм и го дала още в на4алото на януари ooooh!Вярно ли е 4е ако не се спазят сроковете на подаване/ако има такива/болни4ния може да изгори??Незнам какво да правя.Преди имах забавяне на изплащането -оказа се е сгрешила някакви данни при подаването.Сега пак проблема е в нея.Един път не си полу4их нормално парите Tired
Благодаря ви предварително Hug

# 578
sundey
съжалявам за проблемите ти! Болничните се предават в НОИ след като се внесат осигуровките за съответния месец. На следващия ден. Явно се бавят при вас, или така си ги внасят.
Не се притеснявай, няма да ги изгубиш. Обезщетенията освен това се преизчисляват ако има проблем (до 31 май на следващата година).
Давностният срок до който можеш да си искаш обезщетение, е 3 години.

# 579
Здравейте и поздрави на всички майки счетоводителки,които така услужливо помагат със съвети на много майчета!!!    bouquet
Мен ме мъчи следният въпрос:септември ще изпращам дъщеря си на ясла.Тя навършва 2 годинки ноември обаче.Не съм наясно,понеже търсих в кодекса по труда и никъде не намерих нищо по въпроса,колко време имам аз за адаптация на детето-например-ако си остана 2 седмици, след като я пусна в къщи,какво става?Спират ми моментално майчинството ли?А как ще разберат,за да ми го спрат?Защо да не мога например да не декларирам,че съм я пуснала,като след 2 седмици ще тръгна на работа и пак предполагам ще си получавам 50% майчинство+заплата?А кога трябва да информирам работодателя ,че пускам детето на ясла?Много ми е оплетено това-извинявам се,ако е разисквано вече EmbarassedА имам ли въобще право да остана 2 седмици примерно в къщи,след като съм я пуснала,и чак след тях да тръгна на работа,или имат право да ме уволнят заради това,че не съм тръгнала на следващият ден след като съм я пуснала?
Много оплетено си зададох въпроса,за което се извинявам много,но от много ровене по книжа+това,че мъжа ми сега учи право,а не знае отговорите и той търси с мен ,и не открихме нищо по въпроса,моля за помощ!    bouquet

Като дадеш детето на ясла, трябва да информираш работодателя си. Съответно може да си пуснеш платен отпуск тези 2 седмици, преди да тръгнеш на работа. Ако съм те разбрала.
За времето докато дъщеря ти стане на 2 години ще взимаш 50% обезщетение.

# 580
Много ти благодаря Стики за бързия отговор!!!  bouquet Hug Hug Hug

# 581
И аз благодаря,Стики!Правилно си ме разбрала Hug

# 582
Моля, моля! Simple Smile
Докато си в платен отпуск (или неплатен) също ще взимаш 50% обезщетение.  Wink

# 583
Някой от София-град да си е получил парите за февруари? Аз сега видях че имам преведени едни пари ама много ми се струват за 1 месец ама пък за 2 са малко Simple Smile. За януари и февруари не съм получавала и днес са ми превели и не мога да разбера за 1 месец ли е или за два Sad

# 584
А на мен януари ми преведоха само 100лв. Вчера ми преведоха останалите 120лв. Ами тези, които трябвяше да получа след 20- ти февруари?! Не разбирам защо ги превеждат така на части и защо закъсняват толкова. Само да отбележа, че работодателите ми са стриктни във внасянето на осигуровките.

Общи условия

Активация на акаунт