Майчинството - счетоводно - 8

• 46 065
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 60
Здравейте. Искам да ви задам въпрос,на който до сега не съм получила еднозначен отговор. Предстои ми да родя на 25.05.2008г,т.е. на 09.04. излизам в болнични.Проблема идва от там,че работя по една програма,организирана от бюрото по труда и нашата община. На 18.06.2007г ме назначиха с едногодишен трудов договор като учител в едно училище. Договора ми е подписан между мен и общината,но парите по програмата идват от бюрото по труда. За дейността си се отчитам в общината,там си нося болничните и молбите за отпуска. Когато отидох да питам колко ще получавам докато съм по майчинство и за какъв период, ми казаха , че ще вземам само 9мес. 90 % от заплатат си,както е за работещите бременни, но аз съм била по програма и нямали друг ангажимент към мен, т.е. след това няма да вземам 220лв докато детето ми стане на    2 г.
Правилно ли е това и как да постъпя?

Да, така е - ще получаваш обезщетение за бременност и раждане 315 дни.
Не знам какъв друг съвет да ти дам.  Thinking

# 61
Скоро ми изтича майчинството-2 години,и искам да поискам трета неплатена година.Въпросът ми е дали мога да поискам да ми изплатят отпуската,насъбрала се досега и след това да си пусна за трета година.
Другият ми въпрос е мога ли да работя почасово през тази трета година на граждански договор.
Много Ви благодаря предварително.

Да, пусни си първо платената отпуска. За третата година виж  #10 .
Почасово не се работи по граждански договор - такива договори не са с часове и работно място. Wink

# 62
И аз имам един въпрос относно размера на обезщетението за бременност и раждане.
От 11.12.2007г. излязох в  45-дневния болнични преди термина.Родих сина си на 04.01.2008,дадоха ми следващия 42-дневен болничен.
Ще получавам минималното обезщетение,защото имам само няколки дни на трудов договор преди излизането ми в болничен,т.е. 180 лв за 2007г.,но какъв ще е размерът на болничните ми през 2008г.?Ще остане ли 180лв. или трябва да бъде вече 220 лв-съответстващ на МРЗ за 2008г.? newsm78

Ще получаваш 220лв. месечно - това е минимумът.  Simple Smile

# 63
Хей, здравейте и от мен!
Благодаря на всички, които отговаряте на въпросите ни тук, бъдете живи и здрави!

Аз имам един малко хипотетичен въпрос (засега  Grinning). Работя на трудов договор, но планирам да сключа и един граждански.
Взимането на хонорари по гражданския ми договор ще навреди ли по някакъв начин на ползването ми на болнични и отпуска по майчинство? Имам ли право да си отглеждам детето, но да получавам хонорари?

За отпуска след 315-ия ден няма проблем да се работи на друго място. По време на 315 - не знам.

# 64
Здравейте! Laughing
Първо, поздрави за чудесната и полезна тема!  bouquet

И сега, моя въпрос - през март 2008 г. ми изтича майчинството. Водя се фиктивно на трудов договор, но днес по телефона счетоводителката ми каза, че т.к. ми се полагат 40 дни платен отпуск след изтичането му, трябва шефът да ми внесе осигуровки за този период. Това, разбира се,  означава, че трябва аз да си ги платя. Осигуряват ме на минималната раб. заплата. Тъй като в момента нямам възможност да разговарям лично със счетоводителката ми, ви моля за малко помощ.

1. Интересува ме каква сума трябва да се внесе и може ли това да се избегне.
2. Как е по-добре да си прекратим трудовите правоотношения - със съкращение или по взаимно съгласие?
3. Колко време трябва да е минало от последния път, когато съм получавала обезщетение за безработица, за да мога да получавам такова отново. 3 години или 15 мес. по време на майчинството са достатъчни?

Предварително ви благодаря за отделените време и внимание! Hug

Осигуровките на платените отпуски са както при заплатите - ползвай калкулатора от  #6 .
2. Може да си подадеш молба за напускане. Най-много да ти начислят обезщетение за неползван отпуск.
Или да си ползваш 6-те месеца неплатен отпуск, което е по-доброто решение. ( #10)
3. Мисля че беше 3 години за тези, които са ползвали пълния размер на срока. Но ти имаш поне две години майчинство.

# 65
Здравейте, мамчета!
Нуждая се от вашето компетентно мнение. От 5.02 съм в 45 дневния болничен преди раждането. От 1 октомври, 2007 се осигурявам в една фирма. Интересува ме 6-те месеца, въз основа на които се изчислява майчинството непосредствено преди термина ли трябва да бъдат или мога да представя като доходи последните 4 месеца + февруари и март, 2007(тогава съм осигурявана на по-висока заплата).
Благодаря много предварително за вашите отговори. В НОИ всеки ми дава различна информация и вече се побърквам да обикалям без никакъв резултат.

Виж  #8 от първата страница.

# 66
Здравейте,имам следния въпрос -По майчинство съм към частна фирма /фиктивно се водя на работа/ на 03.03.2008 г. детето ми навършва 2 год. и от фирмата ме питат как искам да ми прекратят договора - съкращение или по взаимно съгласие - имам ли право на обезщетение от бюрото по труда и дали мога да получавам от социални грижи обезщетение до навършване на 3г. на детето.
Благодаря!

Не могат да те съкратят, трябва ти сама да пожелаеш да напуснеш. Ще имаш право на минималното обезщетение за 4м.

# 67
ОК Стики,но там не е казано дали тези 6 месеца трябва да са от една фирма,или може да са сбор примерно от стажа в две фирми.

Няма значение броя на фирмите, както и времето когато си работила  Wink

# 68
Здравейте на всички, аз съм Теди и съм бременна в 6-тия месец. Имах хиляди проблеми с работодателите си - първо искаха да ми прекратят договора като разбраха, че съм бременна, за щастие се разбрахме, после искаха да ме принудят да си взема болнични за да не ми плащат заплата и с това се оправих. Сега нашата служителка в отдел персонал ми разправя, че ако подпиша декларация, че ще се върна на работа след изтичане на тези 315 дни, щели да ми плащат 100 процента от заплатата за този период, пък ако съм си по майчински 2 години съм щяла през целия период да вземам 80 процента от брутната заплата. Понеже не съм чула до сега за такова нещо искам да попитам има ли нещо вярно в това. Страх ме е да не ме прекарат нещо понеже от тях мога да очаквам всичко и ще бъда благодарна ако някой ми изясни има ли такива промени от януари 2008г. Благодаря предварително.

Абсурдно е да искат от теб да подпишеш такава декларация.   Sad
Не ми е ясно какви точно пари ти предлагат - ако работиш или ...

# 69
Стики, много изчерпателна информация PeaceБлагодаря  bouquet
А каква е сумата, която работодателят внася, когато съм в платен отпуск?

Върху самото заплащане Sad.

# 70
Здравейте,
имам следнотот питане - има ли срок на валидност, ако мога така да се изразя, в който болничния лист да бъде занесен в НОИ от работодателя?

ползвала съм от 03-08. декември мин. година, не са ми внесени още осигуровките за този месец и -> болничният не е изплатен.

има ли срок за това нещо, да не се окаже че е невалиден болничния вече заради това забавяне, или няма?  Tired

Ще го занесат, когато внесат осигуровките. За това има срок.

# 71
Може ли работодателя да увеличи възнаграждението ми със задна дата? Ако да, каква е процедурата и  ще  бъде ли санкциониран за това.

Може - със заповед.

# 72
Здравейте! Няколко пъти се допитвам до вас и винаги сте ми помагали, надявам се и сега да ми разясните следните неясности: Simple Smile
  От 23.01.2007г. съм в болнични за раждане и майчинство, като преди това също бях в болнични без прекъсване от 13.08.2006г.Дъщеря ми се роди на 21.03.2007г.Случи се така, че от 2.07.2007г.ме съкратиха от работата, поради закриване на училището, в което работех.Въпросите ми са следните:
1.Защо болничните ми бяха изплатени от НОИ, а не от работодателя ми?
2.Защо размера на болничните ми бяха различни, когато ги изплащаше работодателя ми и НОИ?/ Взимах 320лв, а след 23.01.2007- около 230лв.
3.Защо след като ме съкратиха, размерът на обезщетението ми е 180лв? Не трябва ли да е в размера както преди съкращението ми.
4.На работа трябваше да се върна на 3.12.2007г., защо тогава обезщетението ми за ноември месец е по-малко, изчислено е за 17 дни, а не за целия месец? Примирих се със 180, ама поне да ги бяха изплатили, преведоха ми 139лв.
Ще бъда благодарна, ако отговорите на въпросите.

Най-добре се обърни конкретно към НОИ. Виж адресите по-горе.
А как така хем си съкратена, хем си се върнала на работа?

# 73
Стики, благодаря за отговора  bouquet
Искам да попитам още нещо, платеният отпуск след изтичане на майчинството 2 месеца ли е? Така ли е?

Моля! Simple Smile
На година по 20 работни дни е платеният отпуск, горе-долу два месеца!

# 74

Общи условия

Активация на акаунт