Майчинството - счетоводно - 8

• 46 124
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 750
  • София-Младост
И аз да попитам нещо.
Мога ли да се запиша в бюрото по труда,като работещ,търсещ работа и от някоя фирма да ме наемат от Бюрото,но това при условие,че имам договор с друга фирма и си  получавам майчинството от там?

Пак да попитам същото.
Можете да работите на трудов договор при ДРУГ работодател, като това няма да спре обезщетението за отглеждане на малко дете до 2-год.възраст.

# 751
Здравейте момичета,първо искам да изкажа благодарност кам всички които отговарят тук и после да попитам следното-молбата ми за детски, тези които вече са 25 лв. е с дата до 31.03.2008,интересувам се новата молба с коя дата трябва да е подадена и справката за доходите за година назад от кой до кой месец трябва да бъде и кога да я изискам от нашата счетоводителка.

# 752
Мисля, че трябва да имаш поне един отработен ден, т.е., отпускът да е от 29-ти.
Toва май не е задължително, но съм чувала че е препоръчително, за да ти осъвременят заплата. Така ли е и колко време трябва да си отработил, достатъчен ли е един?
И мен това ме интересува, понеже съм на държавна служба (заплатите предполагам са вече доста по-високи, в сравнение с тези преди повече от 2 год.) и мисля да си ползвам платения отпуск след като свърши този за отглеждане на дете.

# 753
  • София
Мисля, че трябва да имаш поне един отработен ден, т.е., отпускът да е от 29-ти.
Toва май не е задължително, но съм чувала че е препоръчително, за да ти осъвременят заплата. Така ли е и колко време трябва да си отработил, достатъчен ли е един?
И мен това ме интересува, понеже съм на държавна служба (заплатите предполагам са вече доста по-високи, в сравнение с тези преди повече от 2 год.) и мисля да си ползвам платения отпуск след като свърши този за отглеждане на дете.

Ако по времето докато си гледала детето са ти вдигнали заплатата за да ти плащат отпуската по новата заплата трябва да имаш отработени най-малко 10 работни дни в месеца, преди излизането в отпуск.

# 754
daniela75, благодаря! И аз знаех за 10, затова попитах. Обаче ми казаха, че една от колежките ми се върнала за 2 дни и е излязла в отпуск (все пак не знам съображенията й - дали е било заради заплатата), затова и се зачутих да не би да има промени. В кой нормативен акт и член мога да прочета по въпроса?

# 755
  • София
daniela75, благодаря! И аз знаех за 10, затова попитах. Обаче ми казаха, че една от колежките ми се върнала за 2 дни и е излязла в отпуск (все пак не знам съображенията й - дали е било заради заплатата), затова и се зачутих да не би да има промени. В кой нормативен акт и член мога да прочета по въпроса?

По принцип може да не се връщаш и въобще на работа след майчинството, но тогава ще ти плащат на база стара заплата (от преди да излезеш по майчинство). Така че ако имаш промяна в заплатата трябва да имаш 10 отработени дни в предходния месец за да ти плащат повече.
КТ - чл. 177. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни.

# 756
  • Бургас

По принцип може да не се връщаш и въобще на работа след майчинството, но тогава ще ти плащат на база стара заплата (от преди да излезеш по майчинство). Така че ако имаш промяна в заплатата трябва да имаш 10 отработени дни в предходния месец за да ти плащат повече.
КТ - чл. 177. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни.

А ако си подписал доп.споразумение за това увеличение, ще се вземе предвид новата раб.заплата, нали? Дори и да нямаш нито един отработен ден.

# 757
И аз да попитам нещо.
Мога ли да се запиша в бюрото по труда,като работещ,търсещ работа и от някоя фирма да ме наемат от Бюрото,но това при условие,че имам договор с друга фирма и си  получавам майчинството от там?

Пак да попитам същото.
Можете да работите на трудов договор при ДРУГ работодател, като това няма да спре обезщетението за отглеждане на малко дете до 2-год.възраст.
А изискват ли се някакви документи от работодателят?  Rolling Eyes Или просто ей така си подписвам и друг договор? newsm78

# 758

А ако си подписал доп.споразумение за това увеличение, ще се вземе предвид новата раб.заплата, нали? Дори и да нямаш нито един отработен ден.

Според мен трябва да си отработиш тези 10 дни. Иначе дори и 9 да са, за 9те ще получиш новата заплата по споразумението, но за отпуска след това ще получаваш старата. Daniela75 така ли е?
А 10те работни дни задължително ли е да са в един календарен месец. Ако е така и трябва да се върна на работа от 24.03 например, до края на март има 6  р.д. От април още 4 ли трябва да отработя или цели 10? Ако се гледа предходен месец, то тогава ще трябва да си работя и целия април, а чак през май да изляза в отпуск. Нещо не ми стана ясно newsm78
И още нещо: среднодневното брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска   как се изчислява?  Примерно трябва да се върна на 18.03.08, до края на месеца са точно 10 раб.дни., които изработвам и от 01.04 съм в отпуск. За тези дни преди 18.03 - среднодневно от 220-те лв. ли се смятат (или изобщо не се вземат предвид)? Ако е така пак ще се намали доста заплатата през време на отпуска.  newsm78  Ух, голяма обърквация, не знам дали ми разбрахте въпросите.

# 759

Би трябвало! Това е промяна от миналата година - чл.21 ал.2 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата. Дори и програмите са настроени така. Но има и колеги, които още не са запознати с тази промяна, така че е по-добре първо да се коментира със счетоводството и след това да си пуснете отпуска.  #Crazy

"чл.21 ал.2
Когато по силата на нормативен акт на Министерския съвет, колективен трудов договор или вътрешен акт на работодателя от определена дата са увеличени работните заплати, но работникът или служителят към тази дата или след нея е бил в платен отпуск, поради което увеличението не се е отразило в базата, от която се изчислява възнаграждението за платен отпуск по реда на чл. 177 от Кодекса на труда, към възнаграждението за отпуска се заплаща добавка, изчислена с процента на увеличение на новото и предишното брутно трудово възнаграждение, определени по трудовото правоотношение."

# 760
Привет!Аз имам въпрос ,относно неплатения отпуск за отглеждане на дете.
Една майка от форума ми сподели,че ако нямам сключен брак с таткото и не живеем в едно домакинство имам право не на 6 м.,а на 12 м. неплатен отпуск,като таткото трябва да предстваи бележка,че се отказва от неговите 6 м.....с две думи,че може да ми го прехвърли.Вярно ли е това?Ние не сме женени,живеем заедно,но по лична карта адресните регистрации са на различно място. Peace
Благодаря предварително. Hug

# 761
  • София-Младост
Привет!Аз имам въпрос ,относно неплатения отпуск за отглеждане на дете.
Една майка от форума ми сподели,че ако нямам сключен брак с таткото и не живеем в едно домакинство имам право не на 6 м.,а на 12 м. неплатен отпуск,като таткото трябва да предстваи бележка,че се отказва от неговите 6 м.....с две думи,че може да ми го прехвърли.Вярно ли е това?Ние не сме женени,живеем заедно,но по лична карта адресните регистрации са на различно място. Peace
Благодаря предварително. Hug
КТ чл.167а
(4) Родител (осиновител), който сам се грижи за отглеждане на детето, има право на отпуск по ал. 1 в размер 12 месеца в случаите, когато:
1. не се намира в брак с другия родител и не живее в едно домакинство с него;
2. другият родител е лишен от родителски права с влязло в сила решение на съда;
3. другият родител е починал.

# 762
  • София-Младост
И аз да попитам нещо.

Пак да попитам същото.
А изискват ли се някакви документи от работодателят?  Rolling Eyes Или просто ей така си подписвам и друг договор? newsm78
Нямаш задължение да уведомяваш основния работодател, така че не смятам, че ще ти изискват документи.

# 763
  • София-Младост
Здравейте момичета,първо искам да изкажа благодарност кам всички които отговарят тук и после да попитам следното-молбата ми за детски, тези които вече са 25 лв. е с дата до 31.03.2008,интересувам се новата молба с коя дата трябва да е подадена и справката за доходите за година назад от кой до кой месец трябва да бъде и кога да я изискам от нашата счетоводителка.

Молбата няма как да е с дата до 31.03.2008, вероятно заповедта да ви се изплаща помощта е до тази дата. Следователно трябва в април да подадете нова молба, с удостоверение обхващащо доходи до април 2007-март 2008вкл., за 12 месеца назад, преди месеца на подаване.

# 764
  • София

Ако ги нямаш тези 10 отработени дни ще ти плащат отпуската по старата заплата.

Общи условия

Активация на акаунт