Майчинството - счетоводно - 8

• 46 390
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 375
Може ли да ме кажете ,къде в софия мога да се обадя да попитам ,защо ми бавят болничните?

# 376
  • sofia
Може ли да ме кажете ,къде в софия мога да се обадя да попитам ,защо ми бавят болничните?

И аз имам същия въпрос - от 18 януари се водя в болничен по майчинство - въпросните 45 дни преди термин, а пък предишните две седмици от 18 януари имам 2 болнични - първия е за 5 работни дни, а втория за 4.

И аз към днешна дата нищо не съм получила. Лошо  Thinking

# 377
  • Пловдив
Здравейте интересуваме следният въпрос.Имам дете на 7 месеца след навършване на 9 месеца мога ли да си ползвам натрупаните платени  отпуски и през това време ще получавам ли половината майчинство.Работя в държавно предприятие на постоянен трудов договор.

# 378
  • София
Здравейте! Искам да попитам следното, в момента съм бременна в 4 месец и работя на постоянен трудов договор на 8 часов работен ден. Мога ли (имам ли право) да сключа  допълнителен трудов договор и съответно да плащам допълнително осигуровки по него, при положение, че по време на бременност не се допуска извършване на извънреден труд. Извинявам се ако въпроса ми е вече дискутиран, но темата е доста обемна и не е по силите ми да я изчета.

# 379
  • Пловдив
Здравейте интересуваме следният въпрос.Имам дете на 7 месеца след навършване на 9 месеца мога ли да си ползвам натрупаните платени  отпуски и през това време ще получавам ли половината майчинство.Работя в държавно предприятие на постоянен трудов договор.
Може да ползваш натрупаните отпуски /трябва работодателя да разреши/ и ще получаваш 50 % от майчинството-110 лв за 2008 г

# 380
  • Пловдив
Здравейте! Искам да попитам следното, в момента съм бременна в 4 месец и работя на постоянен трудов договор на 8 часов работен ден. Мога ли (имам ли право) да сключа  допълнителен трудов договор и съответно да плащам допълнително осигуровки по него, при положение, че по време на бременност не се допуска извършване на извънреден труд. Извинявам се ако въпроса ми е вече дискутиран, но темата е доста обемна и не е по силите ми да я изчета.

Може да сключиш втори трудов договр на 4 часа.Предполагам,целта е да си вдигнеш осигуровките за по-голям болничен.
  Имай впредвид,че за изчисление на болничния се взимат 6 пълни месеца назад от момента на болничния.Примерно ако излезнеш в болничен на 15 март,базата ще ти бъде септември-февруари.
  Лекаря трябва да издава два болнични листа,за всеки работодател.
  Също не може при единия работодател да се водиш в болничен,а при другия да се водиш на работа.

# 381

2. Да, за всяко дете се полагат 315 дни отпуск за бременност и раждане.  Wink Дори при застъпване на две майчинства, за тези 315 дни може да ползваш дневното обезщетение, което си получавала за предното дете. Плюс 50% за първото дете докато навърши 2 год.  Grinning

За да се полагат отново тези 315 дни отпуск /при застъпване на майчинствата/ трябва да съм се върнала на работа,така ли? А ако не съм се върнала??? newsm78 #Crazy

Не, тях си ги ползваш без условности (освен, естествено, да се водиш осигурена в този момент).

НО, ако искаш да ползваш дневно обезщетение, което си получавала с първото дете, трябва да си в отпуск за гледане на дете (или бременност и раждане за първото дете) когато ти започне болничния за бременност и раждане за второто дете.

Така че ако си се върнала на работа, ще имаш вече друга база за изчисляване на обезщетението за вторите 315 дни.
Дано да успееш да ме разбереш.  newsm78

# 382

http://www.noi.bg/content/news/Izn_rabMesta.html

Има го на първата страница на темата.

# 383
Здравейте!
Не знам дали тук му е мястото на този въпрос, но все пак ще попитам. Ще подавам документи за детски надбавки, но незнам откъде трябва да взема удостоверение за доходите за предходните 6 месеца след като 4 от тях ми плащаха болничен от НОИ (до 315 дни) а 5-тия и 6-тия взех майчинството. Т. е. доходите ми за тези 6 месеца не идват от работодателя ми и той няма как да ми издаде такава бележка.

От службата ще знаят как да ти изготвят документа.  Wink

# 384
Момичета имам един въпрос свързан с ДОД . Подадохме необходимите документи за данъчно облекчение за деца с дохода на нашето тати. Обаче от моята месторабота ми дадоха бележка да годишно данъчно изравняване и се оказа, че също имам надвнесен данък. Редно ли е да си го искам от държавата при условие, че мъжа ми е подал документи? Ако да, как става това? С попълнена от мен годишна данъчна декларация + служебната бележка?
Благодаря предварително!   bouquet

А защо от твоята работа не са ти върнали парите?! Всъщност не са длъжни.
Ще си подадеш Годишна данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ в НАП с необходимите приложения към нея (ако нямаш други доходи - само Приложение 1). Срокът е 30 април.

ГДД и приложенията

# 385
Здравейте,
Можете ли  да ми кажете горе-долу какво обещетение трябва да получавам. Осигурявала съм се на две места, на второто на 4 часов работен ден. Вярно ли че  от него обещетението е 30 %.
от едното
май - 200
юни - 200
юли - 500
август - 500
септември - 500
октомври -500
от другото
май - 0
юни - 700
юли - 700
август - 700
септември - 700
октомври -700
От 2 ноември съм в болнични. За трите месеца съм получила 1200 лева това не е ли малко.
От НОИ нищо неможаха да ми кажат утре пак ще ходя но искам да знам горе долу какво трябва да ми обещетението.
Много благодаря!

# 386

2. Да, за всяко дете се полагат 315 дни отпуск за бременност и раждане.  Wink Дори при застъпване на две майчинства, за тези 315 дни може да ползваш дневното обезщетение, което си получавала за предното дете. Плюс 50% за първото дете докато навърши 2 год.  Grinning

За да се полагат отново тези 315 дни отпуск /при застъпване на майчинствата/ трябва да съм се върнала на работа,така ли? А ако не съм се върнала??? newsm78 #Crazy

Не, тях си ги ползваш без условности (освен, естествено, да се водиш осигурена в този момент).

НО, ако искаш да ползваш дневно обезщетение, което си получавала с първото дете, трябва да си в отпуск за гледане на дете (или бременност и раждане за първото дете) когато ти започне болничния за бременност и раждане за второто дете.

Така че ако си се върнала на работа, ще имаш вече друга база за изчисляване на обезщетението за вторите 315 дни.
Дано да успееш да ме разбереш.  newsm78
HugБЛАГОДАРЯ! Нека да повторя това,което рабрах Blush При застъпване на 2-те майчинства безусловно се полагат 315 дни обезщетение/ако си осигуряван/.Ако не си се върнал на работа базата за изчисляване на вторите 315 дни е същата,както на първите/при първа бременност/ и започват да се начисляват 45 дни преди раждането!

# 387
  • София

Може да сключиш втори трудов договр на 4 часа.Предполагам,целта е да си вдигнеш осигуровките за по-голям болничен.
  Имай впредвид,че за изчисление на болничния се взимат 6 пълни месеца назад от момента на болничния.Примерно ако излезнеш в болничен на 15 март,базата ще ти бъде септември-февруари.
  Също не може при единия работодател да се водиш в болничен,а при другия да се водиш на работа.

В моя случай трябва  да изляза в болничен на 15.06, тогава базата ще е 1.12-31.05, а не 15.12-15.06, така ли?

# 388
  • Пловдив

В моя случай трябва  да изляза в болничен на 15.06, тогава базата ще е 1.12-31.05, а не 15.12-15.06, така ли?

щом ще излизаш в болничен на 15,06-базата ти ще бъде декември-май.Броиш 6 пълни месеца назад.От януари до май са пет месеца.
Ако за декември нямаш осигуровки,се взима минималната работна заплата за страната.Или ако имаш осигуровки от 15 декември,се взимат те.

# 389
    Здравейте !!!
  Нуждая се някой да ми обясни как стоят нещата с изплащането на 45-дневния болничен.От 19.01 съм в полагащия ми се болничен.На 14.02 ми беше  изплатена сума за 9 дни/до края на януари/Та въпроса ми е :"Кога мога да очаквам парите си за февруари?"
 Има ли някаква зависимост?Болничните ми/за временна нетрудоспособност/ за ноември ,декември и част от януари са изплатени с 7 превода, а това си е доста изнервящо.Така ли на части ще ми изплащат болничните и като родя???
 Благодаря ви предварително!!!

Общи условия

Активация на акаунт