Майчинството - счетоводно - 8

• 46 318
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 420
  • Пловдив
Здравейте мили знаещи мами!
Имам нужда от съвет и малко помощ относно болнични и майчински!   bouquet

Трябва да изляза в 45 дневен болничен за раждане и майчинство на 20.03.2008.
В момента работя във фирма на трудов договор като за последните 6 месеца (септ., окт., ноем., дек, януари и февруари) си плащам по-високи осигуровки (на 1000 лева) заради по-високите майчински.

Сега обаче от 01.03.на мен ми се иска да напусна тази фирма и да нямам повече нищо общо с нея Confused Embarassed. Също така бих искала да ме назначат в друга фирма веднага от 02.03., за да нямам прекъсване на стажа.
Въпросите ми са : това би ли повляло по-накакъв начин върху по-високите майчински, за които съм се осигурявала цели 6 месеца?
Болничният който ми издадат от 20.03. в новата фирма ли трябва да го представя или във фирмата която работя в момента?
Мога ли от 01.03. до 20.03. пак да се осигурявам на по-ниска заплата и това ще повлияе ли върху майчинските ми по някакъв начин.
Благодаря предварително за отговотите ви. Без да искам да ви притеснявам Embarassed....въпросите са ми малко спешни, защото ако ще напускам точно сега трябва да си подам молбата....даже закъснявам.

1.Няма никакъв проблем да напуснеш сегашната си фирма.
2.Назначаването ти в друга фирма няма да повлияе върху базата за изчисление.Ако излезнеш болничен на 20,03,базата ти ще бъде септември-февруари.
3.болничния трябва да се представи във фирмата,в която работиш в момента на неговото издаване.Ако напуснеш на 02,03 естествено,че болничния се представя в новата фирма.
4.можеш от 1 март да се осигуряваш на по-ниска заплата,това няма да повлияе на сумата на болничния,защото базата ти ще бъде септември-февруари.Това ще е така ако излезнеш болничен март.

# 421
  • Варна
Здравейте мили знаещи мами!
Имам нужда от съвет и малко помощ относно болнични и майчински!   bouquet

Трябва да изляза в 45 дневен болничен за раждане и майчинство на 20.03.2008.
В момента работя във фирма на трудов договор като за последните 6 месеца (септ., окт., ноем., дек, януари и февруари) си плащам по-високи осигуровки (на 1000 лева) заради по-високите майчински.

Сега обаче от 01.03.на мен ми се иска да напусна тази фирма и да нямам повече нищо общо с нея Confused Embarassed. Също така бих искала да ме назначат в друга фирма веднага от 02.03., за да нямам прекъсване на стажа.
Въпросите ми са : това би ли повляло по-накакъв начин върху по-високите майчински, за които съм се осигурявала цели 6 месеца?
Болничният който ми издадат от 20.03. в новата фирма ли трябва да го представя или във фирмата която работя в момента?
Мога ли от 01.03. до 20.03. пак да се осигурявам на по-ниска заплата и това ще повлияе ли върху майчинските ми по някакъв начин.
Благодаря предварително за отговотите ви. Без да искам да ви притеснявам Embarassed....въпросите са ми малко спешни, защото ако ще напускам точно сега трябва да си подам молбата....даже закъснявам.

1.Няма никакъв проблем да напуснеш сегашната си фирма.
2.Назначаването ти в друга фирма няма да повлияе върху базата за изчисление.Ако излезнеш болничен на 20,03,базата ти ще бъде септември-февруари.
3.болничния трябва да се представи във фирмата,в която работиш в момента на неговото издаване.Ако напуснеш на 02,03 естествено,че болничния се представя в новата фирма.
4.можеш от 1 март да се осигуряваш на по-ниска заплата,това няма да повлияе на сумата на болничния,защото базата ти ще бъде септември-февруари.Това ще е така ако излезнеш болничен март.
Лелеее, Еlfita, много, много благодаря за свръх скоростния отговор!!!!!! newsm51  Твоята и помоща на другите знаещи мами е безценна!!!!

# 422
Здравейте,
Извинявам се че досаждам
Никой ли не може да ми отговори или къде мога да попитам за вториия трудов договор?
Можете ли  да ми кажете горе-долу какво обещетение трябва да получавам. Осигурявала съм се на две места, на второто на 4 часов работен ден. Вярно ли че  от него обещетението е 30 %.
от едното
май - 200
юни - 200
юли - 500
август - 500
септември - 500
октомври -500
от другото
май - 0
юни - 700
юли - 700
август - 700
септември - 700
октомври -700
От 2 ноември съм в болнични. За трите месеца съм получила 1200 лева това не е ли малко.
От НОИ нищо неможаха да ми кажат утре пак ще ходя но искам да знам горе долу какво трябва да ми обещетението.
Много благодаря!

# 423
  • София
Може ли да попитам следното - парите от 135-тия до 315-тия ден от НОИ ли се плащат? Т.е. там ли трябва да правя проверки, ако има някакъв проблем при плащанията?

# 424
Здравейте! Да попитам и аз нещо.

Бременна съм в 5 месец. На 27/05/08г трябва да излезна в 45дни болнични преди раждането. Разбрах че ако излезна в болничен преди 27/05/08 и е без прекъсване до тази дата това няма да ми се отрази на майчинските които ще взимам след това. И обратно ако взиманите от мен болнични са с прекъсване /примерно 1 седмица болничен 2 седмици на работа и т.н./ след това майчинските които ще взимам ще ми се намалят. Варно ли е това. А също искам да знам как се заплащат болничните и на каква основа се изчисляват майчинските. Дано сте ме разбрали коква искам да попитам,че така го обясних просто човек може да падне. Благодаря Ви предварително.

прочети тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=264913.0 мнението на Стики-как се изчисляват болничните.
Обяснено е изключително подробно

Да това го видях но няма отговор на всичките ми въпроси за това пуснах запитването

# 425
  • София
Мда и аз го видях и по точно този абзац:Какво става, когато сте ползвали болничен през периода на шестте базови месеци?
За дните в болнични за база се взима осигурителният доход, от който е изчислено обезщетението за болнични.
Тук е съществената разлика, тъй като самото обезщетение е 80% от този доход.
Напр. ако сте получили 8лв. дневно обезщетение, то в базата ще влязат 10лв.

Обаче и на мен не ми стана ясно newsm78

# 426
  • Пловдив
kali-76 ,sisoni ,

с две думи казано-ако по време на шестте месеца,от който ви се изчислява болничния,сте ползвали болничен се взима осигурителния дохд,от който е изчислен болничния.
т.е няма да ти се намали болничния като сума,ако ползваш болничен през базата от 6 месеца.
дано да разбрахте  Embarassed
ако не питайтееееееееее

Последна редакция: ср, 27 фев 2008, 18:02 от Elfita

# 427
Може ли да попитам следното - парите от 135-тия до 315-тия ден от НОИ ли се плащат? Т.е. там ли трябва да правя проверки, ако има някакъв проблем при плащанията?

Да, от НОИ. Проверявай си по ПИК кога ти се изплащат. Peace

Между другото утре ще ни преведат първите болнични за годината. Това за София-окръг.
В София град още ги чакаме.

# 428
  • Пловдив

Да, от НОИ. Проверявай си по ПИК кога ти се изплащат. Peace

Между другото утре ще ни преведат първите болнични за годината. Това за София-окръг.
В София град още ги чакаме.
Защо така,че аз отдавна си получих за януари,даже сега на 5-6 март чакам за февруари........ newsm78

# 429
Здравейте,искам да попитам нещо.Детето ми ще тръгне на ясла на 1 годинка и 9 месеца.Тъй като не са минали 2-те години отпуск за гледане на дете,а преди да се върна на работа ще има луфт около 1 месец(докато се адаптира детето),през този 1 месец мога ли да ползвам полагаемия годишен отпуск който е 20 дни(понеже разбрах че при тръгването на ясла и невръщането на работа на майката се спира майчинството 220 лв.)
В по-предни теми видях че след изтичането на 2 годишния отпуск може,но как стои въпроса в моя случай?
Благодаря предварително smile3525

# 430
  • Пловдив
Здравейте,искам да попитам нещо.Детето ми ще тръгне на ясла на 1 годинка и 9 месеца.Тъй като не са минали 2-те години отпуск за гледане на дете,а преди да се върна на работа ще има луфт около 1 месец(докато се адаптира детето),през този 1 месец мога ли да ползвам полагаемия годишен отпуск който е 20 дни(понеже разбрах че при тръгването на ясла и невръщането на работа на майката се спира майчинството 220 лв.)
В по-предни теми видях че след изтичането на 2 годишния отпуск може,но как стои въпроса в моя случай?
Благодаря предварително smile3525

Може да ползваш платен отпуск,ако работодателя разреши.
Няма да ти се спира майчинството,а ще получаваш 50 % от него т.е 110 лв за 2008 г докато детето навърши 2 години.
110 лв ще получиш и в месеца,в който си в платена отпуска.

# 431
Здравейте, бих искала да попитам следното:
Когато НОИ изплаща болничните /говоря при бременност, раждане и т.н./ винаги това става след като работодателят е внесъл осигуровките, образец 1. Ако е внесъл за февруари на 15 март, примерно, минават някакви срокове и тогава се плащат парите. По същия начин ли стоят нещата с майчинството /въпросните 220 лева/ или те се превеждат на определена дата. Ако не - това означава ли, че пак майчинството за февруари, например, може да бъде получено чак през април.

# 432
  • Пловдив
Здравейте, бих искала да попитам следното:
Когато НОИ изплаща болничните /говоря при бременност, раждане и т.н./ винаги това става след като работодателят е внесъл осигуровките, образец 1. Ако е внесъл за февруари на 15 март, примерно, минават някакви срокове и тогава се плащат парите. По същия начин ли стоят нещата с майчинството /въпросните 220 лева/ или те се превеждат на определена дата. Ако не - това означава ли, че пак майчинството за февруари, например, може да бъде получено чак през април.
да така е......чака се да се види дали се водиш още на трудов договор и дали си осигурена......държава...... Hug какво да се прави .....

# 433
Elfita,благодаря за отговора   bouquet

# 434
  • София
Посъветваха ме да преместя въпроса си тук. Моля ви да ме посъветвате по следния казус:

Братовчедка ми иска да започне работа, когато бебчето й навърши 9 месеца. Може ли да прехвърли майчинството на майка си, която е пенсионерка?

Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт