Майчинството - счетоводно - 8

• 46 329
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 405
здравейте!
имам нужда от помощ: получавам майчинството си по карта, но този месец още не съм го получила, досега винаги до 15-то число го получавам. Ако някой е запознат, моля посъветвайте ме към кого да се обърна за информация, вие имали ли сте такъв проблем?
благодаря ви

# 406
Здравейте,
Моля ви ако някой може да ми отговори
Можете ли  да ми кажете горе-долу какво обещетение трябва да получавам. Осигурявала съм се на две места, на второто на 4 часов работен ден. Вярно ли че  от него обещетението е 30 %.
от едното
май - 200
юни - 200
юли - 500
август - 500
септември - 500
октомври -500
от другото
май - 0
юни - 700
юли - 700
август - 700
септември - 700
октомври -700
От 2 ноември съм в болнични. За трите месеца съм получила 1200 лева това не е ли малко.
От НОИ нищо неможаха да ми кажат утре пак ще ходя но искам да знам горе долу какво трябва да ми обещетението.
Много благодаря!

# 407
Здравейте!
Искам да попитам следното нещо: в момента съм по майчинство, но искам да напусна работата си и евентуално след известно време да почна нова. Трябва ли да прекъсна майчинството си или не. И ще продължавам ли да получавам 220лв обезщетение ?

Напуснеш ли работа - няма обезщетение.  Stop
Като си намериш нова работа, тогава напускай.

Благодаря
А в един ден ли трябва  да напусна старата работа и да почна нова, за да няма прекъсване? Че нещо не ми е ясно
Ако примерно има прекъсване от 2 дена, това значи край на обезщетението?

# 408
 Какво трябва да направя след изтичането на 135-ият ден от болничният след раждането на бебето?

# 409
Здравейте, знаете ли дали в НОИ проверяват правилно ли е пресметнато от счетоводството среднодневното обезщетение?

# 410
Здравейте!
Искам да попитам следното нещо: в момента съм по майчинство, но искам да напусна работата си и евентуално след известно време да почна нова. Трябва ли да прекъсна майчинството си или не. И ще продължавам ли да получавам 220лв обезщетение ?

Напуснеш ли работа - няма обезщетение.  Stop
Като си намериш нова работа, тогава напускай.

Благодаря
А в един ден ли трябва  да напусна старата работа и да почна нова, за да няма прекъсване? Че нещо не ми е ясно
Ако примерно има прекъсване от 2 дена, това значи край на обезщетението?

Ами да, желателно е. Ако имаш прекъсване, няма да имаш обезщетение само за тези дни, когато не си била на работа.

# 411
Днес си взех болничния лист за тези 45 дни преди термина и какво ме притесни?

1. Терминът ми е на 20.04.2008 и съответно болничният лист е от 6.03.2008 за 45 дни, но пише "Да се яви на работа на 19.04.2008", което за мен е с един ден по-малко (44 дни)?

2. За "месторабота" дадох името  и адреса на фирмата във Варна, но като се замисля ЦУ на компанията е в София, дали не трябваше да дам тях?

Има ли смисъл да се притеснявам, че болничния ми не е написан коректно и ще ми го върнат за корекция? newsm78

1.Ако са объркали и са ти дали един ден по-малко,педиатъра ще направи изравняване.Ще ползваш всичките 315 дни.И аз като броя се получават 44 дни.Явно лекаря се е объркал.Защо не говориш с него,ако може да го поправи.Принципно е възможно от НОИ да правят проблем.Но няма как да разбереш предварително  Mr. Green.Все пак не е задължително първия болничен да е  за 45 дни,може и за по-малко да е.Бременната решава.
2.Не е проблем,че в болничния си посочила адреса на фирмата във Варна

Благодаря за съдействието!
Вече е късно да се поправи, защото го дадох на работодателя си. За сега ще чакам! Единствено ме притесняват "господата" от НОИ, защото разчитам на тези пари и няма да се получи добре ако закъснеят и то заради глупаво недоглеждане.

# 412
  • Пловдив
Какво трябва да направя след изтичането на 135-ият ден от болничният след раждането на бебето?

Попълваш декларация.Дай майл ще ти я пратя

# 413
  • София
Здравейте! Искам да ви попитам след изтичане на 315-те дни и подаването на молба за продължаване на майчинството до две години (или както се води  Blush) забавиха ли ви пак парите или ги получихте навреме?
Благодаря!  bouquet

# 414
Здравейте! Да попитам и аз нещо.

Бременна съм в 5 месец. На 27/05/08г трябва да излезна в 45дни болнични преди раждането. Разбрах че ако излезна в болничен преди 27/05/08 и е без прекъсване до тази дата това няма да ми се отрази на майчинските които ще взимам след това. И обратно ако взиманите от мен болнични са с прекъсване /примерно 1 седмица болничен 2 седмици на работа и т.н./ след това майчинските които ще взимам ще ми се намалят. Варно ли е това. А също искам да знам как се заплащат болничните и на каква основа се изчисляват майчинските. Дано сте ме разбрали коква искам да попитам,че така го обясних просто човек може да падне. Благодаря Ви предварително.

# 415
  • Варна
Здравейте мили знаещи мами!
Имам нужда от съвет и малко помощ относно болнични и майчински!   bouquet

Трябва да изляза в 45 дневен болничен за раждане и майчинство на 20.03.2008.
В момента работя във фирма на трудов договор като за последните 6 месеца (септ., окт., ноем., дек, януари и февруари) си плащам по-високи осигуровки (на 1000 лева) заради по-високите майчински.

Сега обаче от 01.03.на мен ми се иска да напусна тази фирма и да нямам повече нищо общо с нея Confused Embarassed. Също така бих искала да ме назначат в друга фирма веднага от 02.03., за да нямам прекъсване на стажа.
Въпросите ми са : това би ли повляло по-накакъв начин върху по-високите майчински, за които съм се осигурявала цели 6 месеца?
Болничният който ми издадат от 20.03. в новата фирма ли трябва да го представя или във фирмата която работя в момента?
Мога ли от 01.03. до 20.03. пак да се осигурявам на по-ниска заплата и това ще повлияе ли върху майчинските ми по някакъв начин.
Благодаря предварително за отговотите ви. Без да искам да ви притеснявам Embarassed....въпросите са ми малко спешни, защото ако ще напускам точно сега трябва да си подам молбата....даже закъснявам.

# 416
  • София
Незнам,аз така се обърках...от сутринта говорих с две мами,и двете ми казват,че няма такова нещо и се смятат 6-те месеца преди 45-те дни...независимо дали си работил или си бил в болничен/т.е.-ако си бил болничен ти се плаща на база-болничен/ newsm78 #Crazy #Crazy #Crazyпоследно,как е?Аз намерих една извадка,но не я разбирам:
НАРЕДБА
ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ И ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ
И ПОМОЩИ ОТ ДЪРЖАВНОТО ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ
(Приета с ПМС № 364 от 27.12.2006 г., обн., ДВ, бр. 1 от 05.01.2007 г.,
  изм. с Решение № 9943 от 22.10.2007 г. на ВАС на РБ - бр. 1 от 4.01.2008 г.)
Раздел ІІІ
Изчисляване на паричните обезщетения и помощите
) Среднодневният доход за 6-месечния период, от който се изчислява дневното парично обезщетение, се определя, като сборът на брутните трудови възнаграждения и/или осигурителния доход, и/или пропорционалната част от минималната работна заплата за периодите по чл. 41, ал. 2 КСО, и/или дохода, от който са изчислени паричните обезщетения за временна неработоспособност и/или за бременност и раждане за периодите по чл. 41, ал. 3 КСО, се раздели на общия брой на работните дни за същия период.

И пак нищо не разбрах Thinking

# 417
  • Пловдив
Здравейте! Да попитам и аз нещо.

Бременна съм в 5 месец. На 27/05/08г трябва да излезна в 45дни болнични преди раждането. Разбрах че ако излезна в болничен преди 27/05/08 и е без прекъсване до тази дата това няма да ми се отрази на майчинските които ще взимам след това. И обратно ако взиманите от мен болнични са с прекъсване /примерно 1 седмица болничен 2 седмици на работа и т.н./ след това майчинските които ще взимам ще ми се намалят. Варно ли е това. А също искам да знам как се заплащат болничните и на каква основа се изчисляват майчинските. Дано сте ме разбрали коква искам да попитам,че така го обясних просто човек може да падне. Благодаря Ви предварително.

прочети тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=264913.0 мнението на Стики-как се изчисляват болничните.
Обяснено е изключително подробно

# 418
  • Пловдив
Незнам,аз така се обърках...от сутринта говорих с две мами,и двете ми казват,че няма такова нещо и се смятат 6-те месеца преди 45-те дни...независимо дали си работил или си бил в болничен/т.е.-ако си бил болничен ти се плаща на база-болничен/ newsm78 #Crazy #Crazy #Crazyпоследно,как е?Аз намерих една извадка,но не я разбирам:
НАРЕДБА
ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ И ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ
И ПОМОЩИ ОТ ДЪРЖАВНОТО ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ
(Приета с ПМС № 364 от 27.12.2006 г., обн., ДВ, бр. 1 от 05.01.2007 г.,
  изм. с Решение № 9943 от 22.10.2007 г. на ВАС на РБ - бр. 1 от 4.01.2008 г.)
Раздел ІІІ
Изчисляване на паричните обезщетения и помощите
) Среднодневният доход за 6-месечния период, от който се изчислява дневното парично обезщетение, се определя, като сборът на брутните трудови възнаграждения и/или осигурителния доход, и/или пропорционалната част от минималната работна заплата за периодите по чл. 41, ал. 2 КСО, и/или дохода, от който са изчислени паричните обезщетения за временна неработоспособност и/или за бременност и раждане за периодите по чл. 41, ал. 3 КСО, се раздели на общия брой на работните дни за същия период.

И пак нищо не разбрах Thinking

прочети тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=264913.0 мнението на Стики-как се изчисляват болничните.
Обяснено е изключително подробно

# 419
Добър ден и от мене.
Моля ако някои знае да ми каже.С риск да повторя някой стар въпрос терминът ми е на 2.07.2008г. 45 дена преди това идва от средата на май. сега работя в една фирма от 03.01.08г. а преди това от 01.11.07. до 22.12.07. има три дена прекъсване това ще повлияе ли на майчинството ми. И да попитам ако изляза в болничен това ще ми се отчете ли като работни дни за да мога да си набавя тези 6месеца. и колко имам право да ползвам.
И още един страничен въпрос ако може накои да ме опъти къде мога да видя одръжките на заплатите и как ги изчисляват че тука нещо ми се струва че искат да ме метнат в тази фирма.
БЛАГОДАРЯ Предварително  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт