Майчинството - счетоводно - 8

• 46 337
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 390
Целия декември не съм получила пари. Преведоха ми чак в края на януари некви!!!!!Този месец още не са ми превели. ..... Има ли и други така или май само аз мога да фотосинтезирам?

# 391
Здравейте! Моят въпрос е следният: Бременна съм с 2-ро дете, а голямата ми дъщеря навършва 2 години в края на март. Реших да се върна предсрочно на работа от началото на март, за да имам пълни 4 месеца по-висок доход /650/, та после с 2-та месеца майчински да ми се върже по-добра сума за болничния. При този по-висок доход обаче първородната ми дъщеря ще изгуби ли детските/ Дохода се дели на 2, защото нямам брак и през 4-те месеца са по 325лв/ или при изчислението за детските се гледа не всеки отделен месец, а полученото средномесечно възнагръждение за 1 година? И още: 50-те % майчинство, които ще получа март, до навършване на 2 години (около 80 лева) счита ли се за осигурителен доход, щом ми се дава от държавата и ще влиза ли в изчисленията за болничния от 315дни, или ще е само допълнителен доход, който трябва да декларирам в декларацията за детските?

Дано да бях достатъчно ясна. Ако може някой, нека ми отговори. Предварително благодаря!

# 392
  • Варна
Целия декември не съм получила пари. Преведоха ми чак в края на януари некви!!!!!Този месец още не са ми превели. ..... Има ли и други така или май само аз мога да фотосинтезирам?

За майчинството ли?
На мен също не са ми превели за декември и януари. По принцип звъня всеки месец по няколко пъти във фирмата и на счетоводителите. Не внасят редовно осигуровки, не ми ги прехвърляв сметката, абе направо ми писна. Та за тези месеци уж ще ги внасят но не знам дали и на мен не ми ги бавят от НОИ. Нямам желание и нерви да звъня пак.  Twisted Evil

# 393
На мен болнични не са ми превеждали от декември.Днес се пукнах от нерви да званя и никой не ми вдига.За кво са им тия телефони?Ако и майченството го чакам с месеци ,бебето гладно ще умре.Нямам думи

# 394
Привет,
Искам да питам следното:
Ако се върна на работа преди изтичане на 315-те дни, получавам ли от държавата някакво обезщетение допълнително към заплатата и колко. Доколкото разбирам, ако съ върна в периода от изтичане на 315-те дни до навършване на 2 години на детето се получава обезщетение от 50% от майчинството (в момента 110 лв май). А ако се върна преди 315-те дни?
Благодаря предварително.

# 395
  • Пловдив
Привет,
Искам да питам следното:
Ако се върна на работа преди изтичане на 315-те дни, получавам ли от държавата някакво обезщетение допълнително към заплатата и колко. Доколкото разбирам, ако съ върна в периода от изтичане на 315-те дни до навършване на 2 години на детето се получава обезщетение от 50% от майчинството (в момента 110 лв май). А ако се върна преди 315-те дни?
Благодаря предварително.

Ако се върнеш преди изтичането на 315 дни,не получаваш нищо от държавата.315 дни се водят болнични,а ти ще си на работа.
Започваш да получаваш 50 % от майчинството след изтичане на 315 дни-110 лв за 2008

# 396
Здравейте!
Искам да попитам следното нещо: в момента съм по майчинство, но искам да напусна работата си и евентуално след известно време да почна нова. Трябва ли да прекъсна майчинството си или не. И ще продължавам ли да получавам 220лв обезщетение ?

# 397
  • София
Здравейте,искам да попитам кое и как точно става пресмятането на майчинството?Аз си мислех,че не трябва да излизам в болничен/защото ми се смятат последните 6 месеца преди майчинството/а сега една мама ми казва,че се смятат последните 6 месеца преди болничния #Crazy
Обърках се,помагайте

# 398
Днес си взех болничния лист за тези 45 дни преди термина и какво ме притесни?

1. Терминът ми е на 20.04.2008 и съответно болничният лист е от 6.03.2008 за 45 дни, но пише "Да се яви на работа на 19.04.2008", което за мен е с един ден по-малко (44 дни)?

2. За "месторабота" дадох името  и адреса на фирмата във Варна, но като се замисля ЦУ на компанията е в София, дали не трябваше да дам тях?

Има ли смисъл да се притеснявам, че болничния ми не е написан коректно и ще ми го върнат за корекция? newsm78

# 399
  • Пловдив
Днес си взех болничния лист за тези 45 дни преди термина и какво ме притесни?

1. Терминът ми е на 20.04.2008 и съответно болничният лист е от 6.03.2008 за 45 дни, но пише "Да се яви на работа на 19.04.2008", което за мен е с един ден по-малко (44 дни)?

2. За "месторабота" дадох името  и адреса на фирмата във Варна, но като се замисля ЦУ на компанията е в София, дали не трябваше да дам тях?

Има ли смисъл да се притеснявам, че болничния ми не е написан коректно и ще ми го върнат за корекция? newsm78

1.Ако са объркали и са ти дали един ден по-малко,педиатъра ще направи изравняване.Ще ползваш всичките 315 дни.И аз като броя се получават 44 дни.Явно лекаря се е объркал.Защо не говориш с него,ако може да го поправи.Принципно е възможно от НОИ да правят проблем.Но няма как да разбереш предварително  Mr. Green.Все пак не е задължително първия болничен да е  за 45 дни,може и за по-малко да е.Бременната решава.
2.Не е проблем,че в болничния си посочила адреса на фирмата във Варна

# 400
Не, тях си ги ползваш без условности (освен, естествено, да се водиш осигурена в този момент).

НО, ако искаш да ползваш дневно обезщетение, което си получавала с първото дете, трябва да си в отпуск за гледане на дете (или бременност и раждане за първото дете) когато ти започне болничния за бременност и раждане за второто дете.

Така че ако си се върнала на работа, ще имаш вече друга база за изчисляване на обезщетението за вторите 315 дни.
Дано да успееш да ме разбереш.  newsm78
HugБЛАГОДАРЯ! Нека да повторя това,което рабрах Blush При застъпване на 2-те майчинства безусловно се полагат 315 дни обезщетение/ако си осигуряван/.Ако не си се върнал на работа базата за изчисляване на вторите 315 дни е същата,както на първите/при първа бременност/ и започват да се начисляват 45 дни преди раждането!

Да си осигурена значи да си на трудов договор към момента. През време на майчинството се внасят само здравни осигуровки от работодателя.

Ако не си на работа, когато ти започне болничният за бременност и раждане с второто дете (45 дни преди термина) може да получаваш същото дневно обезщетение както с първото, т.е. то не се изчислява отново и не му е нужна база. Wink

# 401
    Здравейте !!!
  Нуждая се някой да ми обясни как стоят нещата с изплащането на 45-дневния болничен.От 19.01 съм в полагащия ми се болничен.На 14.02 ми беше  изплатена сума за 9 дни/до края на януари/Та въпроса ми е :"Кога мога да очаквам парите си за февруари?"
 Има ли някаква зависимост?Болничните ми/за временна нетрудоспособност/ за ноември ,декември и част от януари са изплатени с 7 превода, а това си е доста изнервящо.Така ли на части ще ми изплащат болничните и като родя???
 Благодаря ви предварително!!!

Обезщетенията ги превеждат месец за месец и за всеки болничен поотделно. Ако имаш два болнични в един месец, ще имаш два превода напр.
февруарските пари ще си получиш около две седмици след като колегите ти си получат заплатите за февруари Sunglasses

# 402
На мен болнични не са ми превеждали от декември.Днес се пукнах от нерви да званя и никой не ми вдига.За кво са им тия телефони?Ако и майченството го чакам с месеци ,бебето гладно ще умре.Нямам думи

Бавят се януарските обезщетения. И при нас е така.

# 403
Здравейте!
Искам да попитам следното нещо: в момента съм по майчинство, но искам да напусна работата си и евентуално след известно време да почна нова. Трябва ли да прекъсна майчинството си или не. И ще продължавам ли да получавам 220лв обезщетение ?

Напуснеш ли работа - няма обезщетение.  Stop
Като си намериш нова работа, тогава напускай.

# 404
Здравейте,искам да попитам кое и как точно става пресмятането на майчинството?Аз си мислех,че не трябва да излизам в болничен/защото ми се смятат последните 6 месеца преди майчинството/а сега една мама ми казва,че се смятат последните 6 месеца преди болничния #Crazy
Обърках се,помагайте

Виж #8 на първата страница

Общи условия

Активация на акаунт