Майчинството - счетоводно - 8

• 46 279
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 615
zdraveite :hug:Ot 1.10.07 se premestih v nova firma na 1300lv.zaplata.Predi tova niamam prekasvenia.terminat mi za rajdane e 23.05.08,no se okaza 4e sa me nazna4ili v kraia na oktomvri 2007g koeto ozna4ava 4e niama da imam palni 6mes.za mai4instvo.Na 9.04.08g mi se izdava parviat bolni4en-45 dni predi termina.Pri tezi uslovia 6te vzimam li mai4instvo,i po kolko?

Добре дошла във форума на мамите!  Simple Smile
На лентата отгоре вдясно има бутон EN, с който можеш да смениш азбуката и да пишеш на кирилица.

Доколкото разбирам, имаш 6 месеца осигурителен стаж към 1 април 2008г. В този случай за дните през октомври, когато не си била осигурена, за база ще се вземе минималната работна заплата (180лв).

За другото прочети Прочети  #8 на първата ст … 72;та за всеки случай.  Simple Smile

# 616
Zdravejte vsi4ki ! Da si priznaq mn se oburkah po povod maj4instvoto- koe koga i kolko se izpla6ta. Az sum v bolni4ni po maj4instvo ( vuprosnite 45 dni ) ot 12 fevruari i ne sum si polu4ila bolni4nite o6te- tova normalno li e?i o6te edno vupros4e- kato gi polu4a, jivot i zdrave, navednuj li 6te sa ili purvite do kraq na fevruari, posle za mart i tn.Blagodarq vi mnogo Simple Smile

Ще си получиш парите след като колегите ти си получат заплатите за февруари - около 3 седмици след това. Но майките са с предимство и може по-рано да ги вземеш.
Обезщетенията се превеждат месец за месец - напр. ти ще имаш 14 дни с обезщетение за февруари, после ще ти преведат за март ...

Виж бутончето за кирилицата горе вдясно!

# 617
  • София
Здравейте, предварително искам да благодаря на тези които ще се отзоват на помощ  Hug
Става въпрос за това, водя се на работа в фирма А от която си получавам майчинството, от 6 месеца обаче работя на граждански договор към фирма Б, днес ми казаха че ако искам мога да мина на трудов, и аз искам, защото работата е супер  Peace Та значи питането ми и такова, трябва да говоря с счетоводителката в фирма А, да прехвърли майчинството на мъжа ми /ако е възможно/, трябва ли да се подготвят някакви специални документи за това? След като това стане, трябва да си прекратя  трудовите отношенията с тях и да си подпиша новия трудов договор нали? Цялата тази процедура дали ще може да се свърши за около 2 седмици? И след като се прехвърли майчинството на мъжа ми, възможно ли е пак парите да се превеждат в мойта сметка или трябва в негова? Много благодаря, дано някой да ме разбере все пак  Mr. Green

Според мен след като започнеш работа във фирма Б, тогава ще прехвърлиш майчинството на съпруга си. Той трябва да работи на трудов договор. Документи се подават и в двете местоработи. Не съм запозната с тях - дано някоя колежка се включи! Praynig

Парите ще се превеждат по личната сметка на съпруга ти. Много изкъсо го държиш човека  Wink

Тук съм качила подробно описана процедура за прехвърляне на майчинство
Процедура за прехвърляне на майчинство
email: aniita76@gmail.com
парола: aniita761215
Има и документите които трябва да се попълнят - Заявление по чл.164 ал.3 от бащата, Декларация заползване на отпуск по чл.164 от бащата и Справка от предприятието
 Peace

# 618
Изплаща ли се майчинство със задна дата? За минал период?
Моето майчинство изтече преди 3 месеца, не съм получила и лев. През това време работодателят ми не е имал вземане-даване с НОИ, не е плащал осигуровки...
Сега май ги е платил, но не знам какво трябва да се прави по-нататък (и дали изобщо има смисъл). И трите ми болнични са у него, а не в НОИ...

Да, изплаща се - до три години може да си го вземеш.
Защо да ти е изтекло майчинство - фирмата закрита ли е?
Сигурно си дала Декларация с банковата ти сметка! От работата трябва да занесат документите в НОИ. След като внесат осигуровките.  Thinking

# 619
  • София
Има и документите които трябва да се попълнят - Заявление по чл.164 ал.3 от бащата, Декларация заползване на отпуск по чл.164 от бащата и Справка от предприятието
 Peace

Супер си. Мерси много Simple Smile

# 620
 Peace

Супер, anii_ta!  Sunglasses

# 621
Изплаща ли се майчинство със задна дата? За минал период?
Моето майчинство изтече преди 3 месеца, не съм получила и лев. През това време работодателят ми не е имал вземане-даване с НОИ, не е плащал осигуровки...
Сега май ги е платил, но не знам какво трябва да се прави по-нататък (и дали изобщо има смисъл). И трите ми болнични са у него, а не в НОИ...

Да, изплаща се - до три години може да си го вземеш.
Защо да ти е изтекло майчинство - фирмата закрита ли е?
Сигурно си дала Декларация с банковата ти сметка! От работата трябва да занесат документите в НОИ. След като внесат осигуровките.  Thinking
Много, МНОГО ти благодаря!!!   bouquet
Майчинството ми изтече, защото щерката е на 2 години и 3 месеца.  Работодателят ми е роднина, така че отношенията ни са максимално дружески  Laughing Той не внасяше осигуровки поради финансофи сътресения...
Три години е идеално! Имам реален шанс да ги взема  Peace
Още веднъж благодаря!!!

# 622
Щом си заварено положение преди 2007г.  значи от фирмата трябва да ти изтеглят обезщетенията, а не да носят документи в НОИ.
Но вече не си спомням това след ревизия ли ставаше или не - колегите да си проверят.

# 623
  • София - Дианабад
Здравейте,
преди време получих компетентен и точен отговор.
Моля ви отново да ми помогнете:
на 20 март предстои да изляза в болничен 45 дни преди раждане. Майчинствата ми се застъпват, имам детенце на 1 година и 3 месеца.
Трябва ли ми болничен за този период или при моя случай обезщетението за бременност и майчинство ще влезе в сила от момента на раждането? Какви документи трябва да попълня, за да получавам обезщетение за бременност и майчинство колкото съм получавала и с първото си дете?
Благодаря предварително!

Взимаш си болничния още 45 дни преди термина и си го носиш в работата. От този момент получаваш обезщетение за него + 50% обезщетение за първото дете.
За документите - вероятно ще е стандартната молба-декларация- Приложение 1 към Наредбата за обезщетенията. Но ти си заварен случай от 2006г. и може да не е точно този формуляр .

Много благодаря, Стики!
Страхотни сте!   bouquet

# 624
Тази вечер се замислих за нещо.
Ако по време на болничните или 315-те дена фирмата се закрие какво ще стане с мен?
Мога ли да започна работа в друга фирма за 5 дена и после да си продължа този период? Или губя всичко докато не излезна в отпуск за отглеждане на дете до 2 год?
Знам, че ако не си осигурен получаваш помощи 1 год от социалните. Но в момента ме осигуряват на добър доход и ако мина към социалните не искам да взимам минималната сума.
Но ако НОИ е почнал да ти изплаща болничните и в един момент фирмата се закрие? Какво ще се случи?
Аз имам още няколко месеца до като излезна в болничен 45 дни преди раждане. Но има реална вероятност да закрият фирмата към края на годината.
Дали не е по-добре да се уговоря да напусна точно преди болничния и да мина в друга фирма?

# 625
 Confused

Последна редакция: нд, 09 мар 2008, 10:01 от Вергилия

# 626
  • София
Тази вечер се замислих за нещо.
Ако по време на болничните или 315-те дена фирмата се закрие какво ще стане с мен?
Мога ли да започна работа в друга фирма за 5 дена и после да си продължа този период? Или губя всичко докато не излезна в отпуск за отглеждане на дете до 2 год?
Знам, че ако не си осигурен получаваш помощи 1 год от социалните. Но в момента ме осигуряват на добър доход и ако мина към социалните не искам да взимам минималната сума.
Но ако НОИ е почнал да ти изплаща болничните и в един момент фирмата се закрие? Какво ще се случи?
Аз имам още няколко месеца до като излезна в болничен 45 дни преди раждане. Но има реална вероятност да закрият фирмата към края на годината.
Дали не е по-добре да се уговоря да напусна точно преди болничния и да мина в друга фирма?
Ако си започнала да ползваш болничен преди фирмата да се закрие НОИ ще ти плаща до 315 дни.
Обезщетение при бременност и раждане при прекратяване на осигуряването
Чл. 52. от КСО При прекратяване на осигуряването за всички осигурени социални рискове през време на получаване на обезщетение за бременност и раждане на осигурената се изплаща парично обезщетение до изтичане на срока на обезщетението за бременност и раждане по чл. 50.
Чл. 50. от КСО. Осигурената за всички осигурени социални рискове майка има право на парично обезщетение при бременност и раждане за срок 315 календарни дни, от които 45 дни преди раждането
Чл. 12. от Наредбата за изчисляване и изплащане на парични обезщетения и помощи от ДОО. Осигурените лица, на които правоотношението или осигуряването е прекратено поради ликвидация или прекратяване на осигурителя, представят лично или чрез упълномощени от тях лица в съответното ТП на НОИ с молба по образец съгласно приложение № 11 документите по чл. 3, 4 и 8 на хартиен носител и документ за самоличност

С прекратяването на осигурителното правоотношение се прекратява плащането на  обезщетението по чл.53 от КСО т.е обезщетението за отглеждане на малко дете. Затова обезщетението за отглеждане на дете не се изплаща след прекратяване на трудовия договор или осигуряването.
В твоя случай според мен е най - добре, ако имаш възможност да преминеш в друга фирма малко преди да излезеш в болничен, за да не става това по време на майчинството ти. Иначе след 315 дни можеш да започнеш работа и след това да излезеш в отпуск за отглеждане на дете до 2 години. И другия вариант ти си го споменала да получаваш майчинство от Дирекция"Социално подпомагане" до 1 година на детето в размер на 100 лв.

# 627

С прекратяването на осигурителното правоотношение се прекратява плащането на  обезщетението по чл.53 от КСО т.е обезщетението за отглеждане на малко дете. Затова обезщетението за отглеждане на дете не се изплаща след прекратяване на трудовия договор или осигуряването.
В твоя случай според мен е най - добре, ако имаш възможност да преминеш в друга фирма малко преди да излезеш в болничен, за да не става това по време на майчинството ти. Иначе след 315 дни можеш да започнеш работа и след това да излезеш в отпуск за отглеждане на дете до 2 години. И другия вариант ти си го споменала да получаваш майчинство от Дирекция"Социално подпомагане" до 1 година на детето в размер на 100 лв.

Много благодаря. Вече съм по спокойна.

# 628
Здравейте, имам едно важно питане и се надявам да можете да ми отговорите. Както се вижда от лентичката имам дете на 1г. и скоро разбрах, че пак съм бременна. Как стоят нещата с  9те месеца след раждането. Каква сума ще получавам в този случай? На колегите заплатите са се увеличили докато съм по майчинство, а аз не съм подписвала анекс и моята не е. Трябва ли да започна работа за да получавам пак 90% от заплатата?

# 629
Здравейте мили, знаещи мами,
много ще съм ви благодарна ако ме просветлите по няколко въпроса. Наскоро разбрах, че съм бременна. Бих искала да се осигурявам на максимума, който разбрах, че е 2000лв. В момента работя на трудов договор и за жалост ме осигуряват на 220лв. Имам ЕТ, което е със спряна дейност в момента. Ако възобновя дейността, на колко трябва да се осигурявам в ЕТ-то, за да мога да получавам майчинство 90% от 2000лв., т.е. трябва ли да се осигурявам на 2000лв или може и на 1780лв.
Също така, ако трябва да изляза в отпуск по майчинство в края на септември, кой трябва да е последният месец, в който да съм се осигурявала на тази сума - август или септември? Благодаря ви предварително  Hug

Общи условия

Активация на акаунт