Майчинството - счетоводно - 8

• 46 169
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 675
Искам да попитам на 500лв заплата колко е осигоровката, която се плаща. Струва ми се,че счетоводителката ми взима повече от колкото трябва. И колко пари след това ще ми е майчинството. Имам за последните 6 месеца плащано за тези пари.
Благодаря ви  bouquet

Личните вноски при брутна заплата 500 лв. са 65 лв. и данък 43.50. Общо удръжки 108.50 лв.
Ако базата при изчисляване на обезщетението за бременност и майчинство са последните 6 месеца т.е септември - февруари, то то ще е 18.76. При друга база и брутна заплата за всички месеци 500 лв. пак е около 19 лв.
Благодаря ти много! В момента съм бясна ,защото аз давам 225 лв. Shocked Как са ме лъгали, не мога да повярвам...
Само не разбрах точно колко ще ми е майчинството- 90% от 500 лв. ли ?

# 676
  • София
anii_ta, благодаря много.   bouquet

# 677
  • София
И аз благодаря,обаче не разбрах от кога мога да взимам детски надбавки от деня на раждането или след като ми приключи отпуска по майчинство?Извинявам се още веднъж Grinning
Започваш да ги взимаш от момента в който подадеш молба, колкото по - бързо подадеш молба толкова по - добре. Можеш да подадеш още в месеца, в който се роди бебо. Като отидеш да подадеш молба за еднократната помощ за раждане в ДСП, подай и за детски добавки.  Peace
Вече всичко разбрах,благодаря ти много

# 678
Благодаря ти много! В момента съм бясна ,защото аз давам 225 лв. Shocked Как са ме лъгали, не мога да повярвам...

Все пак фирмата ти официално всички служители ли осигурява на реалните им заплати, или по изключение? Защото в моята фирма работодателят ни ни осигурява на малко повече от минималната заплата, а аз си довнасях остатъка от осигуровките до 510лв, т.е. той си поемаше неговия дял от осигуровките до 235лв, а аз остатъка. Надявам се да ме разбра. В този случай аз си доплащах по около 80лв на месец.
А майчинството ти се определя по следния начин: взима се осигурителния доход за 6м назад, после се дели на броя на работните дни, и получения резултат Х се умножава по 90%, после се сравнява със средно-дневното нетно, т.е. Нетния ти доход за същия период, и се взима по-малката сума от двете (във всички случаи ти си прецакан  Mr. Green ).

# 679
  • София
Искам да попитам на 500лв заплата колко е осигоровката, която се плаща. Струва ми се,че счетоводителката ми взима повече от колкото трябва. И колко пари след това ще ми е майчинството. Имам за последните 6 месеца плащано за тези пари.
Благодаря ви  bouquet

Личните вноски при брутна заплата 500 лв. са 65 лв. и данък 43.50. Общо удръжки 108.50 лв.
Ако базата при изчисляване на обезщетението за бременност и майчинство са последните 6 месеца т.е септември - февруари, то то ще е 18.76. При друга база и брутна заплата за всички месеци 500 лв. пак е около 19 лв.

Незнам защо ти удържат толкова, един вариант, за който се сещам е да поемаш и вноските, който са за сметка на работодателя. Така общо личните и тези за сметка на работодателя правят 211 лв.
А за обезщетението съм ти написала, че при твоята брутна заплата ще е около 19 лв. на ден. Т.е. ако месеца има 20 работни дни ще е 380 лв. /20*19 лв./.т.е за различните месеци ще е броя на работните дни по 19 лв. Наистина се ограничава до среднодневното нетно.

# 680
  • София
Здравейте!
Извинявам се, ако е обсъждано, но все пак:
Току що открих, че от НОИ са ми превели майчинство за м. февруари. Обаче аз от 4-и февр. съм на работа (нова),  с трудов договор и вс. както си му е реда...
Бихте ли ми казали какво да правя....  Crazy

# 681
  • София
Здравейте!
Извинявам се, ако е обсъждано, но все пак:
Току що открих, че от НОИ са ми превели майчинство за м. февруари. Обаче аз от 4-и февр. съм на работа (нова),  с трудов договор и вс. както си му е реда...
Бихте ли ми казали какво да правя....  Crazy
При започване на работа е трябвало да подадеш чрез работодателя Приложение 4 /МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 54 КСО/ от Наредбата за изчисляване и изплащане на парични обезщетения и помощи от ДОО.
Във всяка една декларация накрая пише
В срок 3 работни дни от настъпване на промяна в декларираните обстоятелства се задължавам да подам декларация за промяната. Ако не изпълня това задължение, извършвам административно нарушение, за което нося административнонаказателна отговорност по реда на чл. 349 КСО.
Следва да възстановя неправомерно полученото обезщетение по моя вина заедно с дължимата лихва съгласно чл. 114, ал. 1 КСО.
За деклариране на неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

т.е. трябвало е когато си започнала работа да декларираш с Приложение 4, че вече не ползваш отпуск за отглеждане на малко дете, като от този момент ще започнеш да получаваш 50% от обезщетението.
Така или иначе си закъсняла, така че подай молбата, чрез работодателя колкото може по - бързо.

# 682
  • София
Хм, ясно. Но все пак:
1. Какво да правя с тези пари, които вече са ми преведени по сметката? Т.е.  къде и по какъв ред възстановявам въпросната погрешно преведена сума?
2. Ползвам ли тези 50%, при положение, че съм се върнала на работа преди изтичането на 315-те дни? (май не)

Благодаря предварително!

# 683
  • София
Хм, ясно. Но все пак:
1. Какво да правя с тези пари, които вече са ми преведени по сметката? Т.е.  къде и по какъв ред възстановявам въпросната погрешно преведена сума?
2. Ползвам ли тези 50%, при положение, че съм се върнала на работа преди изтичането на 315-те дни? (май не)

Благодаря предварително!
1.В такъв случай доколкото знам трябва да се подаде декларация за промяна на обстоятелствата Приложение 12. НОИ издава разпореждане за надветите суми и по какъв ред да се възстановят.
2. Не се получават, когато изтекат 315 те дни ще подадеш молба за тези 50%.

# 684
  • София
Благодаря много!  Hug

# 685
Привет, има следния въпрос:Парично обезщетение за отглеждане на малко дете Това кой дни включва?
От дните в които се водиш в майчинство ли  newsm78
След изтичане на отпуска поради бременност и раждане т.е. 315 -те дни започва отпуска за отглеждане на дете до 2 години, и за този период се изплаща парично обезщетение за отглеждане на малко дете. т.е. периода от 315 до 2 години на детето.
Благодаря ти много  Hug Hug Hug

# 686
не знам дали е за тук но да попитам 
значи родих преди 2 месеца а още не са ми преведени нито болнични нито маичинство
горе-долу има ли някви срокове ,знам че ги бавят но кога да очаквам първия транш така да се каже  Rolling Eyes

# 687
Здравейте!Скоро излизам в болничен 45 дни преди термина,въпросът ми е какви други документи трябва да си подготвя?

# 688
  • Пловдив
Здравейте!Скоро излизам в болничен 45 дни преди термина,въпросът ми е какви други документи трябва да си подготвя?

Подаваш декларация приложение номер 7 и удостоверение от банката за твоята банкова сметка.Това се прави еднократно.Ако си ползвала болничен през 2007,това вече е направено и не се налага пак да го правиш.
Мога да ти пратя на майл приложение 7

# 689
Здравейте отново!Доста четох но не открих отговор на въпроса ми.
Бременна съм в трети месец.Ще бъда в болнични през цялата бременност.Ще получавам 80% от нетната ми заплата.В какъв размер ще ми бъде изплащано обезщетението за майчинство по време на 315-те дни-90% от тези 80%(т.е от размера на болничните които ще получавам-нали се взимат последните  6 месеца назад или 90% от заплатата ми каквата ми е)Дано сте разбрали въпроса ми .Благодаря за отговора предварително

Общи условия

Активация на акаунт