Майчинството - счетоводно - 8

• 46 192
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 660
Здравейте! Трябва ми информация, за това колко и в какъв размер е майчинството в случаите когато майката не работи, а си внася сама здравните осигуровки. Звънях в НОЙ, но на телефона който ми дадоха никой не отговаря. Работа няма как да започна, тъй като разберът ли че съм бременна, няма да ме вземат. Напуснах предишната преди да разбера, че съм забременяла... Как трябва да процедирам в случая, към кого да се обърна за повече информация? Мога ли да си продължа неплатения болничен по майчинство, който беше общо 6м, а съм ползвала само 2. Трябва ли да се регистрирам в бюрото по труда като безработна? Благодаря предварително, на всички които могат да ми дадът информация!

Съжалявам DEZIRELA - ако не си осигурена, няма да ползваш отпуски за майчинство.  Sad
Това, че си внасяш здравните осигуровки не е достатъчно.

Не знам за какъв неплатен болничен питаш. Имаш ли 6м. осигурителен стаж. Прочети  #7 на първата страница на темата за всеки случай.  Simple Smile

Засега може да получаваш помощи от социалните.  Peace
Благодаря за бързия отговор, но от това което прочетох не ми стана ясно, точно какво следва в моя случай. Имам 8 години трудов стаж, без прекъсвания, но напуснах последната работа, преди да разбера, че съм бременна, там имах около 5м. стаж. В социалните, от където мога да получавам някаква сума трябва ли, да имам определен доход на член от семейството и наистина ли е само 100лв. обезщетението- няма ли някаква промяна? Ако се запиша към бюрото по труда, няма ли да се промени нещо? Благодаря предварително на всеки, който може да ми отговори!!!

Ако си на борсата ще взимаш обезщетение - ако си по взаимно съгласие - 100лв. четири месеца (ако си прекратена по чл.71 ал.1 ще е повече). Не променя положението относно майчинството.
Провери в предната ти работа или при познат дали могат да те назначат.  Peace

# 661
Привет, има следния въпрос:Парично обезщетение за отглеждане на малко дете Това кой дни включва?
От дните в които се водиш в майчинство ли  newsm78

# 662
Искам да попитам на 500лв заплата колко е осигоровката, която се плаща. Струва ми се,че счетоводителката ми взима повече от колкото трябва. И колко пари след това ще ми е майчинството. Имам за последните 6 месеца плащано за тези пари.
Благодаря ви  bouquet

# 663
Здравейте! Можете ли да ми отговорите дали мога да се осигурявам на 2 места, като естествено целта е да полу4авам по-голям размер обез6тетение  Wink. В момента работя на безсро4ен трудов договор и ме осигуряват на минималната РЗ. 6ефката ми е малко дръпната и не съм сигурна дали 6те е съгласна да увели4и осиг. праг. Благодаря предварително.

# 664
Искам и аз да попитам нещо. Едно момиче има 3 дечица и малкото е на 8 месеца. Скоро, тя по принцип преди да роди третото е била на трудов договор, но 2 месеца. Януари е взела последно пари и сега не знае дори какво да очаква. Знае, че до 1 годинка на детето ще взима пари, но не знае колко . Може ли да ми кажете в този случай, след като сега явно й свършва болничния по колко пари трябва да взима до 1 годинка и въобще ще й дават ли нещо, защото за тази година нищо не е взела.
Съответно за детски надбавки и за 3-те деца по 25лв. ли ще са - т.е. 75лв.
 Много ви благодаря.

# 665
  • София
И аз се интересувам от детските надбавки,от кой момент започват да се плащат,и колко са от тази година?

# 666
  • София
Искам и аз да попитам нещо. Едно момиче има 3 дечица и малкото е на 8 месеца. Скоро, тя по принцип преди да роди третото е била на трудов договор, но 2 месеца. Януари е взела последно пари и сега не знае дори какво да очаква. Знае, че до 1 годинка на детето ще взима пари, но не знае колко . Може ли да ми кажете в този случай, след като сега явно й свършва болничния по колко пари трябва да взима до 1 годинка и въобще ще й дават ли нещо, защото за тази година нищо не е взела.
Съответно за детски надбавки и за 3-те деца по 25лв. ли ще са - т.е. 75лв.
 Много ви благодаря.
Доколкото разбирам, тя вече не се води никъде на работа и досега е получавала обезщетение за бременност и раждане до 315 дни. Ако е така след като изтекат трябва да подаде молба в Дирекция "Социално подпомагане" за получаване на месечни помощи за отглеждане на дете до една година. Доходът на член от семейството трябва да е по нисък или равен на 300 лв. за 2008 г. Пар.15 (7) от ЗДБРБ Размерът на месечните помощи за отглеждане на дете до една година по чл. 8, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца за 2008 г. е 100 лв.
Също трябва да подаде в ДСП и молба за месечните помощи за дете /детски добавки/, доходът на член от семейството пак трябва да е по нисък или равен на 300 лв. и размерът на помощта е  Пар.15 (2) Размерът на месечните помощи за дете по чл. 7, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца за 2008 г. е 25 лв. за всяко дете.

# 667
  • София
И аз се интересувам от детските надбавки,от кой момент започват да се плащат,и колко са от тази година?
Детските добавки започват да се изплащат в месеца следващ месеца на подаване на молба - декларация в Дирекция "Социално подпмагане".
Размерът на месечните помощи за дете по чл. 7, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца за 2008 г. е 25 лв. за всяко дете.

# 668
Много благодаря.    bouquet  bouquet  bouquet

# 669
  • София
И аз благодаря,обаче не разбрах от кога мога да взимам детски надбавки от деня на раждането или след като ми приключи отпуска по майчинство?Извинявам се още веднъж Grinning

# 670
  • София
И аз благодаря,обаче не разбрах от кога мога да взимам детски надбавки от деня на раждането или след като ми приключи отпуска по майчинство?Извинявам се още веднъж Grinning
Започваш да ги взимаш от момента в който подадеш молба, колкото по - бързо подадеш молба толкова по - добре. Можеш да подадеш още в месеца, в който се роди бебо. Като отидеш да подадеш молба за еднократната помощ за раждане в ДСП, подай и за детски добавки.  Peace

# 671
  • София
Здравейте, може би сте коментирали, но нямам време да изчета всичко.
На 27 .03 ми изтичат 315 дни от майчинството. Обадиха ми се от работата, че щом детето навърши 9 месеца /а това е на 13.03/ трябва да подам молба - декларация за отглеждане на дете до 2-год.възраст.
Въпроса ми е кое е прав. Аз - да броя 315 дни и тогава да подам въпросните документи или работодателя /при навършени 9 месеца на детето/.  При втория вариант ми се струва, че има леко прецакване с родилите преди термин мами. Вярно, че става въпрос за 14 дни, но... Thinking

Благодаря предварително.

# 672
  • София
Искам да попитам на 500лв заплата колко е осигоровката, която се плаща. Струва ми се,че счетоводителката ми взима повече от колкото трябва. И колко пари след това ще ми е майчинството. Имам за последните 6 месеца плащано за тези пари.
Благодаря ви  bouquet

Личните вноски при брутна заплата 500 лв. са 65 лв. и данък 43.50. Общо удръжки 108.50 лв.
Ако базата при изчисляване на обезщетението за бременност и майчинство са последните 6 месеца т.е септември - февруари, то то ще е 18.76. При друга база и брутна заплата за всички месеци 500 лв. пак е около 19 лв.

# 673
  • София
Привет, има следния въпрос:Парично обезщетение за отглеждане на малко дете Това кой дни включва?
От дните в които се водиш в майчинство ли  newsm78
След изтичане на отпуска поради бременност и раждане т.е. 315 -те дни започва отпуска за отглеждане на дете до 2 години, и за този период се изплаща парично обезщетение за отглеждане на малко дете. т.е. периода от 315 до 2 години на детето.

# 674
  • София
Здравейте, може би сте коментирали, но нямам време да изчета всичко.
На 27 .03 ми изтичат 315 дни от майчинството. Обадиха ми се от работата, че щом детето навърши 9 месеца /а това е на 13.03/ трябва да подам молба - декларация за отглеждане на дете до 2-год.възраст.
Въпроса ми е кое е прав. Аз - да броя 315 дни и тогава да подам въпросните документи или работодателя /при навършени 9 месеца на детето/.  При втория вариант ми се струва, че има леко прецакване с родилите преди термин мами. Вярно, че става въпрос за 14 дни, но... Thinking

Благодаря предварително.

Ти си права, броиш 315 дни от първия ден на първия ти болничен за бременност и раждане и тогава подаваш документите.

Общи условия

Активация на акаунт