Майчинството - счетоводно - 8

• 46 208
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте! Моля помогнете ми да разбера какво следва нататък. На 16.04.2008г. детето ми навършва 2 години и следователно майчинските ми изтичат. Преди да изляза в майчински се осигуряваха на 170лв., а сега МРЗ е 220лв. И сега имам няколко въпроса:
1. Следвали автоматично да ми се повиши заплата след това или не?
2. Доколкото разбрах имам и право на платен отпуск колко ми се полага, и на каква основа би се изчислявал той на сегашната МРЗ или на тази, която е в договора ми погоре написаната 170лв. ?
3. Кое е по- добре първо да взема платения отпуск и тогава да пусна молба за 6 месеца неплатен или обратното? Имам стаж в фирмата близо 3 години(-1 месец някъде) или пък да пусна неплатен 2 месеца да станат 3 години стаж, след това да си пусна платения отпуск и след това останалите 4 месеца. Незнам дали така е възможно. Много объркано стана и аз самата съм много объркана посъветвайте ме как е най- добре. Благодаря много предварително! Simple Smile

# 646
Здравейте, имам едно важно питане и се надявам да можете да ми отговорите. Както се вижда от лентичката имам дете на 1г. и скоро разбрах, че пак съм бременна. Как стоят нещата с  9те месеца след раждането. Каква сума ще получавам в този случай? На колегите заплатите са се увеличили докато съм по майчинство, а аз не съм подписвала анекс и моята не е. Трябва ли да започна работа за да получавам пак 90% от заплатата?

Заплатата ще се увеличи, ако подпишеше анекс, но за това не е нужно да започваш работа принципно. От друга страна никой не може да принуди работодателя ти да увеличи и твоята заплата, ако е увеличил заплатите на другите работници и служители.
Обезщетението за бременност и раждане за второто ти дете може да бъде равно на това, което си получавала за първото, ако това е по-изгодно за теб, т.е. ако е по-високо от минималното обезщетение, което в момента е 220 лева. Не е нужно да започваш работа.
Благодаря много за отговора.   bouquet Бях се притеснила, че се гледат последните 6м. преди излизането в болнични, в които ще съм по майчинство с минимална заплата.  Смятам, че и с мен ще подпише анекс, но това би ли увеличило неговите разходи по осигуровки за мен? Нали в месеците в които не съм на работа заплаща само част от здравната ми осигуровка? Или греша?

Да - плаща само ЗОВ 3.6% върху 240 лева. Анексът не би увеличил нито твоето обезщетение, нито разходите на работодателя за осигуровки.
Извинявам се за многото въпроси Embarassed Ако започна сега работа на по-висока заплата и работя докато изляза в болнични, това не би ли ми увеличило обезщетението? С първото дете бях работила  с трудов договор 5м. и затова обезщетението  ми беше по-малко. Сега в  случай, че не започна отново работа колко би било?  Пак същото или 90% от тогавашната ми заплата? Дано са ми разбираеми въпросите и  много, много Благодаря

# 647
  • на тавана в кошницата
Искам да питам от м. януари увеличи ли се майчинството на заварено положение. Март месец свършвам с майчинството. До края на 2007г. беше 180лв. сега работната заплата я направиха 220, колко се взима сега, че нещо не разбрах.
Извинявам се, ако сте го коментира ли ,но не го открих.
Благодаря ви в аванс.  bouquet

Да - за януари 2008 трябва да получиш 220 лева.

Благодаря ти  bouquet

# 648
Здравейте, искам да попитам за следния случай, много се извинявам ако се повтарям, търсих подобни случай но не ми стана съвсем ясно какво се прави.
от 01.09.2007г. съм назначена на работа, пълни 6месеца би трябвало да са се навършили миналия месец - 02.2008г.Болничният ми лист - 45 дни преди термина обаче е от 14.02.2008г. т.е. 15дни преди навършването на пълните 6месеца.Във фирмата,в която работя не са съвсем наясно дали няма да има проблем в НОИ.Моля ви бихте ли ми обяснили как се постъпва в такъв случай,за да знам какво да обясня на счетоводителката?
Благодаря ви предварително!  bouquet

# 649
Мили майчета, сигурно задавам най-глупавия въпрос, но може ли да ми обясните какво значи : " изплаща се 90 % от брутното възнаграждение, но така че да не надвишава нетното". Аз досега живеех с илюзията,че се изплаща 90 % от брутното възнаграждение и толкова.. И понеже хич не мога да се ориентирам, а тук има доста опитни майчета- ако брутната ми заплата е 1300 лв, колко ще ми изплащат по майчинство?
Благодаря ви много!

# 650
Мили майчета, сигурно задавам най-глупавия въпрос, но може ли да ми обясните какво значи : " изплаща се 90 % от брутното възнаграждение, но така че да не надвишава нетното". Аз досега живеех с илюзията,че се изплаща 90 % от брутното възнаграждение и толкова.. И понеже хич не мога да се ориентирам, а тук има доста опитни майчета- ако брутната ми заплата е 1300 лв, колко ще ми изплащат по майчинство?
Благодаря ви много!

90% от тези 1300 лева, а не след като са ти взели данъците и прочие.
И после ще трябва да внасяш само здравните 3,6 % от тези  1300, аз поне така знам.

# 651
Здравейте! Бих искала да попитам дали имам право да си открия фирма докато съм в майчинство? Благодаря предварително!

# 652
Моля,кажете ми ,осигурявана съм на минимална заплата т.е 180 лв тогава,сега 90% от нея ли трябва да получавам или ще си взимам цяла минимална заплата?Благодаря ви предварително за отговорите
За какво то4но питаш-за болни4ните или за май4инството?

# 653
  • София
И аз имам едно въпросче, незнам дали е тук правилното място, но все пак задавам. Пак става въпрос за майчинство и пак за пари. В смисъл-термина ми е на 10-ти септември, и се чудя вие как спестявахте парички за всички нужни неща? Дали не е добре да се копуват едно по едно нещата по от рано за да не се усеща събирането, пестенето, и даването на много пари на куп? Предварително казвам че не съм от суеверните и няма да чакам да стане 9-ти месец за да започна с пазаруването.
Благодаря предварително. Дано ме разбрахте, че малко объркано го написах.

# 654
  • София
Здравейте, искам да попитам за следния случай, много се извинявам ако се повтарям, търсих подобни случай но не ми стана съвсем ясно какво се прави.
от 01.09.2007г. съм назначена на работа, пълни 6месеца би трябвало да са се навършили миналия месец - 02.2008г.Болничният ми лист - 45 дни преди термина обаче е от 14.02.2008г. т.е. 15дни преди навършването на пълните 6месеца.Във фирмата,в която работя не са съвсем наясно дали няма да има проблем в НОИ.Моля ви бихте ли ми обяснили как се постъпва в такъв случай,за да знам какво да обясня на счетоводителката?
Благодаря ви предварително!  bouquet

Докато не придобиеш 6 месечния стаж, болничния се ползва като документ, който оправдава отсъствието, но за това време не ти се плаща т.е 15 дни от болничния няма да ти се платят. Този период се зачита за осигурителен стаж. В момента в който придобиеш 6 месечния стаж, започва да ти се плаща. Когато се подава болничния лист в НОИ на гърба му се записва към коя дата лицето придобива 6 месеца осигурителен стаж.

# 655
Да попитам  Flutter може ли след изтичане на последните 6 месеца, в които съм се осигурявала и от местоработата си и от ЕТ-то си, мога ли да спра дейността на фирмата. Какво трябва да се плаща в периода докато съм по майчинство?  Също така ако от местоработата ми плащат осигуровки на 220, а аз си внасям през ЕТ-то останалата сума до 2000лв, когато започна да получавам майчинството ще получавам 90% от 2000 или ще получавам по отделно за двете места, в които съм се осигурявала.  Дали го обясних добре  newsm78

# 656
Не съм запозната с ЕТ, но при останалите видове дружества трябва да можеш да докажеш, че фирмата ти има достатъчно приходи и ти да имаш дейност за парите, на които се самоосигуряваш. Т.е. ако се осигураяваш на 2000лв.трябва фирмата ти да има дейност и печалба, която да е по-висока от този месечен доход.
Освен това трябва да си обявил, че се осигуряваш за фонд ОЗМ - на високия процент. Стига да се водите самоосигуряващи.

Според мен за въпросите ти едва ли ще са достатъчни няколко постинга - по-добре си наеми човек, който да ти оправи нещата и да има съответната отговорност за това.

# 657
Благодаря ви много!

Не знам какво цитираш. Точният текст в КСО е: "Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното възнаграждение или осигурителния доход, определени по чл. 41 и не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението"
чл.41 е за това, че периодът е от 6 календарни месеца преди настъпване на събитието - т.е. болничния

При този доход ще получаваш среднодневно нетното възнаграждение, а не 90% от брутното. Т.е. около заплатата, която взимаш в момента.
Разбира се, ще завърша с препоръката да прочетеш #8 на първата страница на темата  Wink

# 658
Моля,кажете ми ,осигурявана съм на минимална заплата т.е 180 лв тогава,сега 90% от нея ли трябва да получавам или ще си взимам цяла минимална заплата?Благодаря ви предварително за отговорите

Една минимална работна заплата месечно.

# 659
Здравейте! Моля помогнете ми да разбера какво следва нататък. На 16.04.2008г. детето ми навършва 2 години и следователно майчинските ми изтичат. Преди да изляза в майчински се осигуряваха на 170лв., а сега МРЗ е 220лв. И сега имам няколко въпроса:
1. Следвали автоматично да ми се повиши заплата след това или не?
2. Доколкото разбрах имам и право на платен отпуск колко ми се полага, и на каква основа би се изчислявал той на сегашната МРЗ или на тази, която е в договора ми погоре написаната 170лв. ?
3. Кое е по- добре първо да взема платения отпуск и тогава да пусна молба за 6 месеца неплатен или обратното? Имам стаж в фирмата близо 3 години(-1 месец някъде) или пък да пусна неплатен 2 месеца да станат 3 години стаж, след това да си пусна платения отпуск и след това останалите 4 месеца. Незнам дали така е възможно. Много объркано стана и аз самата съм много объркана посъветвайте ме как е най- добре. Благодаря много предварително! Simple Smile

1. Заплатата ти ще е не по-малко от 220лв.
2. Платеният отпуск ще ти се изчисли на база 220лв.
3. Твой избор си е за отпуските. Аз бих си пуснала неплатения, после платения. Иначе неплатеният отпуск може да го ползваш и на части oт поне 5 дни, като си длъжна да уведомиш работодателя 10 работни дни предварително. Но не виждам особен смисъл в това, ако ще взимаш целия така или иначе.

Общи условия

Активация на акаунт