Майчинството - счетоводно - 8

• 46 221
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 630
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, имам едно важно питане и се надявам да можете да ми отговорите. Както се вижда от лентичката имам дете на 1г. и скоро разбрах, че пак съм бременна. Как стоят нещата с  9те месеца след раждането. Каква сума ще получавам в този случай? На колегите заплатите са се увеличили докато съм по майчинство, а аз не съм подписвала анекс и моята не е. Трябва ли да започна работа за да получавам пак 90% от заплатата?

Заплатата ще се увеличи, ако подпишеше анекс, но за това не е нужно да започваш работа принципно. От друга страна никой не може да принуди работодателя ти да увеличи и твоята заплата, ако е увеличил заплатите на другите работници и служители.
Обезщетението за бременност и раждане за второто ти дете може да бъде равно на това, което си получавала за първото, ако това е по-изгодно за теб, т.е. ако е по-високо от минималното обезщетение, което в момента е 220 лева. Не е нужно да започваш работа.

# 631
Здравейте мили, знаещи мами,
много ще съм ви благодарна ако ме просветлите по няколко въпроса. Наскоро разбрах, че съм бременна. Бих искала да се осигурявам на максимума, който разбрах, че е 2000лв. В момента работя на трудов договор и за жалост ме осигуряват на 220лв. Имам ЕТ, което е със спряна дейност в момента. Ако възобновя дейността, на колко трябва да се осигурявам в ЕТ-то, за да мога да получавам майчинство 90% от 2000лв., т.е. трябва ли да се осигурявам на 2000лв или може и на 1780лв.
Също така, ако трябва да изляза в отпуск по майчинство в края на септември, кой трябва да е последният месец, в който да съм се осигурявала на тази сума - август или септември? Благодаря ви предварително  Hug

Осигурителният доход на месец не може да надвишава 2000 лева от всичките ти дейности, т.е. не може да се осигутяваш като ЕТ на повече от 1780 лева. Ако болничният лист е от м. 09.2008, то последният месец в базата е м. 08.2008.

# 632
много ще съм ви благодарна ако ме просветлите по няколко въпроса. Наскоро разбрах, че съм бременна. Бих искала да се осигурявам на максимума, който разбрах, че е 2000лв. В момента работя на трудов договор и за жалост ме осигуряват на 220лв. Имам ЕТ, което е със спряна дейност в момента. Ако възобновя дейността, на колко трябва да се осигурявам в ЕТ-то, за да мога да получавам майчинство 90% от 2000лв., т.е. трябва ли да се осигурявам на 2000лв или може и на 1780лв.
Също така, ако трябва да изляза в отпуск по майчинство в края на септември, кой трябва да е последният месец, в който да съм се осигурявала на тази сума - август или септември? Благодаря ви предварително  Hug

Осигурителният доход на месец не може да надвишава 2000 лева от всичките ти дейности, т.е. не може да се осигутяваш като ЕТ на повече от 1780 лева. Ако болничният лист е от м. 09.2008, то последният месец в базата е м. 08.2008.
Искрено благодаря за бързия отговор  Hug  Hug  Hug
А след като 08.2008 е шестият месец, то първият трябва да е март? След като март вече е започнал, закъсняла ли съм? По-принцип нали заплатите се изплащат в края на месеца, т.е. имам ли все още възможност да се класирам с пълни осигуровки за март?

# 633

Искрено благодаря за бързия отговор  Hug  Hug  Hug
А след като 08.2008 е шестият месец, то първият трябва да е март? След като март вече е започнал, закъсняла ли съм? По-принцип нали заплатите се изплащат в края на месеца, т.е. имам ли все още възможност да се класирам с пълни осигуровки за март?

Започването на дейността като ЕТ трябва да се декларира в НАП и от този момент нататък да се осигуряваш, т.е. няма как да се включи целият м. 03.2008, но това едва ли ще е фатално за размера на обезщетението.

# 634
Здравейте, имам едно важно питане и се надявам да можете да ми отговорите. Както се вижда от лентичката имам дете на 1г. и скоро разбрах, че пак съм бременна. Как стоят нещата с  9те месеца след раждането. Каква сума ще получавам в този случай? На колегите заплатите са се увеличили докато съм по майчинство, а аз не съм подписвала анекс и моята не е. Трябва ли да започна работа за да получавам пак 90% от заплатата?

Заплатата ще се увеличи, ако подпишеше анекс, но за това не е нужно да започваш работа принципно. От друга страна никой не може да принуди работодателя ти да увеличи и твоята заплата, ако е увеличил заплатите на другите работници и служители.
Обезщетението за бременност и раждане за второто ти дете може да бъде равно на това, което си получавала за първото, ако това е по-изгодно за теб, т.е. ако е по-високо от минималното обезщетение, което в момента е 220 лева. Не е нужно да започваш работа.
Благодаря много за отговора.   bouquet Бях се притеснила, че се гледат последните 6м. преди излизането в болнични, в които ще съм по майчинство с минимална заплата.  Смятам, че и с мен ще подпише анекс, но това би ли увеличило неговите разходи по осигуровки за мен? Нали в месеците в които не съм на работа заплаща само част от здравната ми осигуровка? Или греша?

# 635
  • на тавана в кошницата
Искам да питам от м. януари увеличи ли се майчинството на заварено положение. Март месец свършвам с майчинството. До края на 2007г. беше 180лв. сега работната заплата я направиха 220, колко се взима сега, че нещо не разбрах.
Извинявам се, ако сте го коментира ли ,но не го открих.
Благодаря ви в аванс.  bouquet

# 636
  • Sofia
Искам да попитам ако се върна на работа и си прекратя майчинството после може ли пак да изляза по майчинство. Ако въпроса е задаван се извинявам, но нямам възможност да изчета темата. Предварително благодеря.

# 637
Zdravejte vsi4ki ! Da si priznaq mn se oburkah po povod maj4instvoto- koe koga i kolko se izpla6ta. Az sum v bolni4ni po maj4instvo ( vuprosnite 45 dni ) ot 12 fevruari i ne sum si polu4ila bolni4nite o6te- tova normalno li e?i o6te edno vupros4e- kato gi polu4a, jivot i zdrave, navednuj li 6te sa ili purvite do kraq na fevruari, posle za mart i tn.Blagodarq vi mnogo Simple Smile

Ще си получиш парите след като колегите ти си получат заплатите за февруари - около 3 седмици след това. Но майките са с предимство и може по-рано да ги вземеш.
Обезщетенията се превеждат месец за месец - напр. ти ще имаш 14 дни с обезщетение за февруари, после ще ти преведат за март ...

Виж бутончето за кирилицата горе вдясно!

Много благодаря за точния отговор:))))

# 638
защо взима, толкова ,малко майчинство ??/   осигурена съм на 500 лв , от август месец  , а за мин месец имам накакви 305 лв , сега 264 , как го изчисляват това майчинство , някои да ми помогне моля ви , родих на 21.01 , от 22.12.2007 съм в болнични , терминът ми беше на 5.02

# 639

Благодаря много за отговора.   bouquet Бях се притеснила, че се гледат последните 6м. преди излизането в болнични, в които ще съм по майчинство с минимална заплата.  Смятам, че и с мен ще подпише анекс, но това би ли увеличило неговите разходи по осигуровки за мен? Нали в месеците в които не съм на работа заплаща само част от здравната ми осигуровка? Или греша?

Да - плаща само ЗОВ 3.6% върху 240 лева. Анексът не би увеличил нито твоето обезщетение, нито разходите на работодателя за осигуровки.

# 640
Здравейте! Трябва ми информация, за това колко и в какъв размер е майчинството в случаите когато майката не работи, а си внася сама здравните осигуровки. Звънях в НОЙ, но на телефона който ми дадоха никой не отговаря. Работа няма как да започна, тъй като разберът ли че съм бременна, няма да ме вземат. Напуснах предишната преди да разбера, че съм забременяла... Как трябва да процедирам в случая, към кого да се обърна за повече информация? Мога ли да си продължа неплатения болничен по майчинство, който беше общо 6м, а съм ползвала само 2. Трябва ли да се регистрирам в бюрото по труда като безработна? Благодаря предварително, на всички които могат да ми дадът информация!

Съжалявам DEZIRELA - ако не си осигурена, няма да ползваш отпуски за майчинство.  Sad
Това, че си внасяш здравните осигуровки не е достатъчно.

Не знам за какъв неплатен болничен питаш. Имаш ли 6м. осигурителен стаж. Прочети  #7 на първата ст … 72;та за всеки случай.  Simple Smile

Засега може да получаваш помощи от социалните.  Peace
Благодаря за бързия отговор, но от това което прочетох не ми стана ясно, точно какво следва в моя случай. Имам 8 години трудов стаж, без прекъсвания, но напуснах последната работа, преди да разбера, че съм бременна, там имах около 5м. стаж. В социалните, от където мога да получавам някаква сума трябва ли, да имам определен доход на член от семейството и наистина ли е само 100лв. обезщетението- няма ли някаква промяна? Ако се запиша към бюрото по труда, няма ли да се промени нещо? Благодаря предварително на всеки, който може да ми отговори!!!

Последна редакция: пн, 10 мар 2008, 10:58 от DEZIRELA

# 641
Искам да питам от м. януари увеличи ли се майчинството на заварено положение. Март месец свършвам с майчинството. До края на 2007г. беше 180лв. сега работната заплата я направиха 220, колко се взима сега, че нещо не разбрах.
Извинявам се, ако сте го коментира ли ,но не го открих.
Благодаря ви в аванс.  bouquet

Да - за януари 2008 трябва да получиш 220 лева.

# 642
  • София
Здравейте! Трябва ми информация, за това колко и в какъв размер е майчинството в случаите когато майката не работи, а си внася сама здравните осигуровки. Звънях в НОЙ, но на телефона който ми дадоха никой не отговаря. Работа няма как да започна, тъй като разберът ли че съм бременна, няма да ме вземат. Напуснах предишната преди да разбера, че съм забременяла... Как трябва да процедирам в случая, към кого да се обърна за повече информация? Мога ли да си продължа неплатения болничен по майчинство, който беше общо 6м, а съм ползвала само 2. Трябва ли да се регистрирам в бюрото по труда като безработна? Благодаря предварително, на всички които могат да ми дадът информация!

Съжалявам DEZIRELA - ако не си осигурена, няма да ползваш отпуски за майчинство.  Sad
Това, че си внасяш здравните осигуровки не е достатъчно.

Не знам за какъв неплатен болничен питаш. Имаш ли 6м. осигурителен стаж. Прочети  #7 на първата страница на темата за всеки случай.  Simple Smile

Засега може да получаваш помощи от социалните.  Peace
Благодаря за бързия отговор, но от това което прочетох не ми стана ясно, точно какво следва в моя случай. Имам 8 години трудов стаж, без прекъсвания, но напуснах последната работа, преди да разбера, че съм бременна, там имах около 5м. стаж. В социалните, от където мога да получавам някаква сума трябва ли, да имам определен доход на член от семейството и наистина ли е само 100лв. обезщетението- няма ли някаква промяна? Ако се запиша към бюрото по труда, няма ли да се промени нещо? Благодаря предварително на всеки, който може да ми отговори!!!
Чл. 8. от ЗСПД(1) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 2006 г.) (**) Месечни помощи за отглеждане на дете до една година в размер, определен със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година, но не по-малък от предходната година се предоставят в пари и/или под формата на социални инвестиции на майката (осиновителката), чийто доход на член от семейството е по-нисък или равен на дохода по чл. 4, при условие, че:
1. (изм. - ДВ, бр. 21 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г.) майката (осиновителката) не е осигурена и не получава обезщетение за бременност, раждане и отглеждане на дете по реда на Кодекса за социално осигуряване;
2. детето не е настанено за отглеждане в специализирана институция за деца на пълна държавна издръжка;
3. детето живее постоянно в страната.

§ 15. (1) Средномесечният доход по чл. 4 от Закона за семейни помощи за деца за 2008 г. е 300 лв.
(7) Размерът на месечните помощи за отглеждане на дете до една година по чл. 8, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца за 2008 г. е 100 лв

# 643
A нямате ли някой познат,който да те води при него на постоянен трудов договор.Ти сама ще си плащаш осигуровките,щом имаш 6 месеца трудов стаж отпреди,нужен ти е само един работен ден в тази фирма преди да излезеш в 45 дневен болни4ен преди раждане.Ако искаш пиши на ли4ни,аз също ще процедирам така-ве4е съм проверила със сигурност.

# 644
Моля,кажете ми ,осигурявана съм на минимална заплата т.е 180 лв тогава,сега 90% от нея ли трябва да получавам или ще си взимам цяла минимална заплата?Благодаря ви предварително за отговорите

Общи условия

Активация на акаунт