Майчинството - счетоводно - 8

• 46 121
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 735
Докато второто дете стане на 9 мес. живот и здраве, ще получаваш обезщетение за бременност и раждане плюс 50% обезщетение за гледане на първото дете.

Виж на първата страница на темата съм описала някои общи положения!

# 736
Стики, благодаря ти за съвета... Ще помисля какво да направя... Мисля, че няма да е проблем фиктивно да се водя на работа /но примерно без да взимам заплата/... Така ок ли ще е? След първото ми раждане парите докато бях майчинство си  ги получавах от работодателя, а иначе от някъде другаде ли се получават?

# 737
Стики мерси

# 738
И аз да попитам нещо.
Мога ли да се запиша в бюрото по труда,като работещ,търсещ работа и от някоя фирма да ме наемат от Бюрото,но това при условие,че имам договор с друга фирма и си  получавам майчинството от там?

Пак да попитам същото.

# 739
Благодаия много за отговорар,но не ми е ясно едно,не е ли 3,6% здр.осиг. или независимо на каква сума си се осигурявал раб. ти ти внася 8,64.Благодария отново

# 740
Здравейте мами,имам няколко въпроса,вярвам че ще ми помогнете  bouquetВ момента съм по майчинство,което изтича ноември месец.Колко месеца платен отпуск ми се полага и може ли работодателя ми да не ми даде да го ползвам?Благодаря предварително за отговорите.  bouquet

# 741
  • София
Благодаия много за отговорар,но не ми е ясно едно,не е ли 3,6% здр.осиг. или независимо на каква сума си се осигурявал раб. ти ти внася 8,64.Благодария отново
През 2008г. се дължат 3,6% върху 240лв при майчинство и болнични

# 742
  • Бургас
Здравейте! Имам едно въпросче. Детето ми навършва 2г. на 28.03. След тази дата ще ползвам 3 седмици платен отпуск. От работа ми казаха, че реално майчинството свършва на 27.03 и първия раб.ден е 28.03. така че трябва да подам молба свободен текст, че искам да се върна на работа и молба за отпуск от същия ден /т.е. 28.03/. Такава ли е процедурата?
 Благодаря предварително!   bouquet

# 743
  • Майничка
Мисля, че трябва да имаш поне един отработен ден, т.е., отпускът да е от 29-ти.

# 744
  • София
Здравейте мами,имам няколко въпроса,вярвам че ще ми помогнете  bouquetВ момента съм по майчинство,което изтича ноември месец.Колко месеца платен отпуск ми се полага и може ли работодателя ми да не ми даде да го ползвам?Благодаря предварително за отговорите.  bouquet

По време майчинството имаш право на платен отпуск за всяка година, като размера на този отпуск е най-малко 20 дни, освен не е уговорен по-голям отпуск. Това означава, че за 2 те години майчинство имаш право на 40 работни дни отпуск. Освен това, ако преди да излезеш майчинство си имала неизползван, сега може да ползваш и него.
Според мен работодателят няма право да ти откаже ползването му.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) Когато отпускът е отложен или не е ползван до края на календарната година, за която се отнася, работодателят е длъжен да осигури ползването му през следващата календарна година, но не по-късно от шест месеца, считано от края на календарната година, за която се полага.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска в случаите и в сроковете по ал. 2, работникът или служителят има право сам да определи времето на ползуването му, като уведоми за това работодателя писмено поне две седмици предварително.
Тук вече не става въпрос за разрешаване на ползването от страна на работодателя, а за уведомяването му, че отпускът ще се ползва, считано от .... и датата се определя от правоимащия.

# 745
  • София
Здравейте! Имам едно въпросче. Детето ми навършва 2г. на 28.03. След тази дата ще ползвам 3 седмици платен отпуск. От работа ми казаха, че реално майчинството свършва на 27.03 и първия раб.ден е 28.03. така че трябва да подам молба свободен текст, че искам да се върна на работа и молба за отпуск от същия ден /т.е. 28.03/. Такава ли е процедурата?
 Благодаря предварително!   bouquet
Да

# 746
anii_ta,благодаря за отговора. Flowers Rose

# 747
  • Бургас
Благодаря ти, anii_ta!   bouquet

# 748
Стики, благодаря ти за съвета... Ще помисля какво да направя... Мисля, че няма да е проблем фиктивно да се водя на работа /но примерно без да взимам заплата/... Така ок ли ще е? След първото ми раждане парите докато бях майчинство си  ги получавах от работодателя, а иначе от някъде другаде ли се получават?

Иначе имаш предвид дали пак той ще ти ги дава? Не, от НОИ ще ти ги превеждат по банкова сметка. Лошото е, че всички документи се носят в НОИ от работодателя.

# 749
Здравейте! Имам едно въпросче. Детето ми навършва 2г. на 28.03. След тази дата ще ползвам 3 седмици платен отпуск. От работа ми казаха, че реално майчинството свършва на 27.03 и първия раб.ден е 28.03.

Имах някъде едно указание, че майката се връща на работа в деня след рождения ден на детето. Но едва ли ще го намеря, все пак опитай да си вземеш и този ден - 28.03.  Wink

Общи условия

Активация на акаунт